اصفهان - ایرنا - برآوردها نشان می‌دهد اعمال محدودیت‌های انرژی بر صنعت فولاد در هشت ماه گذشته عدم‌النفعی در حدود نیم میلیارد دلار بر اقتصاد استان تحمیل کرده، اعمال محدودیت های گازی بیشتر و زودتر از هرسال نیز شرایط پرچالشی برای صنعت اول استان پدید آورده است و این سوال را به ذهن متبادر می کند چه کسی مسوول بی‌توجهی به اولویت‌های کشور، سیاست های ابلاغی دولت و شعار سال است؟

به گزارش ایرنا، یکی از ابر چالش های صنعت فولاد ایران در سال های متمادی، اعمال محدودیت‌های برق در تابستان و گاز در زمستان بوده است. در تابستان سال جاری محدودیت های برقی زودتر و بیشتز از سال های پیش رو اعمال شد، اتفاقی که اکنون و درخصوص گاز هم رخ داد و محدودیت‌های گازی نیز بیشتر و زودتر از هرسال، از اواسط پاییز در این صنعت عملیاتی شده که تولید و تحویل محصولات فولادی را تحت تأثیر قرار داده و تبعات آن، تأثیر منفی بر صادرات استان و البته ایفای تعهدات ملی و بین المللی فولاد گذاشته است.

بررسی میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد به تازگی، گاز بزرگترین واحد صنعتی استان یعنی فولاد مبارکه که بزرگترین تولید کننده آهن اسفنجی جهان نیز است، به کمترین میزان ممکن رسیده و در عمل بخش‌های آهن اسفنجی و عملیات حرارتی این واحد صنعتی که ماده اولیه صدها صنعت پایین دستی دیگر را تامین می کند، به حالت تعطیل در آمده است.

طبق اعلام مسوولان این کارخانه، تولید ورق برای خودروسازان به دلیل قطعی گاز، بطور کامل متوقف شده و نورد گرم این شرکت نیز با این میزان فشار گاز امکان استارت ندارد و خطوط این بخش از کارخانه متوقف شده، در چنین شرایطی امکان عرضه ورق گرم در بورس کالا وجود ندارد چرا که میزان گاز تحویلی به این شرکت تنها تامین کننده انرژی لازم برای سیستم‌های گرمایشی فولاد مبارکه و بویلرهای این شرکت است که نباید هیچگاه سرد شود.

تعطیلی تولید در فولاد مبارکه در سال جهش تولید و آن هم در زمانی که هنوز وارد زمستان نشده‌ایم برای صنعت فولاد و در کل برای فضای کاری صنعت کشور به هیچ عنوان خوب نیست و به نوعی بی توجی به سیاست های ابلاغی دولت چهاردهم محسوب می شود.

مسعود پزشکیان، رییس جمهور کشورمان بتازگی در دیدار با اعضای فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد که نباید به بهانه کمبود انرژی، تولیدکنندگان با مشکل مواجه شوند و حتی اعلام کرد که برق یا گاز مجموعه نهاد ریاست جمهوری قطع شود، اما تولیدکنندگان برای تامین انرژی خود به مشکل برنخورند.

با وجود این نگاه رئیس جمهور، برخی راحت‌ترین راه را در این زمینه که قطع گاز واحدهای بزرگ تولیدی است برای عبور از چالش ناترازی انرژی در پیش می گیرند.

۵۰۰ میلیون دلار از درآمد صنعت فولاد استان بدلیل ناترازی انرژی محقق نشده است

بررسی ایرنا اصفهان نشان می دهد در هشت ماه گذشته دست کم ۵۰۰ میلیون دلار از درآمد صنعت فولاد استان بدلیل ناترازی انرژی محقق نشده است این کاهش درآمد صادراتی صنعت فولاد استان به حدی است که افزایش صادرات سایر گروه‌های کالایی نظیر محصولات پتروشیمی، لبنی و مس در استان هرگز نمی تواند این میزان کاهش را جبران کند.

ایرنا اصفهان زنگ خطر کاهش درآمدهای صادراتی استان را تیر ماه بدنبال کاهش صادرات آهن، چدن و فولاد در بهار ۱۴۰۳ به صدا در آورد و در حالی که میزان صادرات این محصولات در بهار پارسال ۱۹۶ میلیون دلار بود، در سه ماه نخست امسال اصفهان تنها موفق به صدور ۵۹ میلیون دلار محصولات آهن پایه شد.

باید توجه داشت، نظر به اهمیت و حساسیت و لزوم تحویل به موقع محصولات فولادی در بازارهای جهانی، جهت تثبیت حضور در بازارها ضروری است مسوولین این موضوع را مورد توجه قرار داده و در خصوص اعمال محدودیت‌های انرژی به‌گونه‌ای تصمیم‌گیری و اقدام نمایند تا آسیب‌های کمتری متوجه صادرات صنعت فولاد اصفهان شود.

کارشناسان بر این باورند: تأمین انرژی پایدار، چالش جدی امروز صنایع فولادی استان و کشور است و «چالش تامین انرژی پایدار» در صنایع فولادی عدم النفع های بزرگی را در این صنعت به همراه داشته است و البته برای افزایش بهره‌وری در صنعت فولاد ضمن تامین انرژی باید به سمت بهبود فرایند تولید در زنجیره پایین دستی رفت و همچنین باید به سمت عرصه فناوری و نوآوری حرکت کرد.

مدیرکل گمرکات اصفهان در گفت گو با ایرنا، از کاهش ۱۵ درصدی صادرات استان از نظر ارزش کالا در هشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و دلیل اصلی آن را اُفت ۵۹ درصدی صادرات چُدن، آهن، فولاد و مصنوعات آن برشمرد که دلیل آن اعمال محدودیت های انرژی بر صنعت فولاد استان است.

رسول کوهستانی پُزوه با بیان اینکه ۵۷۳ نوع کالا در این مدت از گمرکات استان اصفهان صادر شده، خاطرنشان کرد: سال ها بود که صادرات چُدن، آهن، فولاد و محصولات مرتبط با آن عمده ترین کالای صادراتی استان محسوب می شد ولی به دلیل کاهش صادرات صنعت فولاد، محصولات پتروشیمی و لبنی به عمده ترین محصول صادراتی اصفهان تبدیل شده است.

مصرف تنها ۴ درصد گاز کشور در صنعت فولاد کشور

رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این پیوند به ایرنا گفت: حجم گاز مصرفی در زنجیره فولاد کشور از استخراج سنگ آهن تا تولید محصول نهایی تنها چهار درصد از گاز تولیدی را شامل می‌شود و ۹۶ درصد آن در جاهای دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد و از این رو قطعی گاز صنعت فولاد تاثیری در تامین این منبع مهم انرژی کشور در سایر بخش‌ ها ندارد.

بهرام سبحانی ادامه داد: استان اصفهان با داشتن ۴۰ درصد تولید فولاد ایران پایتخت فولاد کشور است و این استان با دارا بودن شرکت‌هایی همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان، فولاد کویر کاشان، فولاد نطنز و ده ها شرکت فعال در صنعت فولاد حق دارد به عنوان پایتخت صنعت فولاد ایران تامین گاز صنعت فولاد را مطالبه کند.

وی اظهار داشت: در شرایطی که هر حرکت کوچکی در زمینه کنترل مصرف و صرفه‌جویی می‌تواند منجر به صرفه جویی چند درصدی گاز شود، جای طرح این سوال وجود دارد که چرا در زمان وجود ناترازی گازی در نخستین گام به سراغ صنعت فولاد آمده و گاز این صنعت را قطع می‌کنند؟

وی گفت: قطعی گاز در صنعت فولاد منجر به ایجاد مشکلاتی در حوزه اشتغال، صادرات، تامین نیاز داخل صنعت خودروسازی، لوازم خانگی و دیگر صنایع وابسته به فولاد می‌شود و شرایط ایجاد شده در زمینه قطعی گاز و برق منابع شرکت‌های تولیدی را از بین می‌برد و امکان تولید را از آن‌ها می‌گیرد.

وی افزود: از سوی دیگر سازمان‌های دولتی مانند سازمان امور مالیاتی، بیمه تامین اجتماعی، بانک‌ها و امثال آن در حوزه مطالبات، مساعدتی را با شرکت‌های تولیدی عرصه صنعت فولاد ندارند و این شرایط نیز آزاردهنده است.

رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: شرکتی بورسی مانند فولاد مبارکه چنانچه نتواند به هر دلیلی تولید کند، سود مورد انتظار سهامدار را نمی‌تواند تامین کند و این امر اثر منفی بر روی بازار سرمایه خواهد داشت.

وی اظهار داشت: برغم تحریم‌های ظالمانه سال های اخیر و محدودیت‌های گاز و برق که سال به سال بیشتر و تهدیدی برای صنعت فولاد محسوب می شود، ایران همچنان جایگاه دهم را بین تولیدکنندگان فولاد جهان در اختیار دارد و اگر محدودیت‌های گاز و برق برداشته شود رتبه کشور ما ۶ یا هفت بین ۱۰ فولادساز برتر جهان است.

به گزارش ایرنا،۲ واحد صنعتی از میان سه شرکت برتر اصفهان که در فهرست یکصد شرکت‌ برتر ایران قرار دارند، فولادی هستند که این موضوع بیانگیر جایگاه صنعت فولاد در اقتصاد استان است و بدون تردید ناترازی انرژی می تواند سود این شرکت ها و سهم صادراتی استان را کاهش دهد.

فولاد مبارکه یکی از مهم‌ترین صنایع کشور است و توقف آن می‌تواند اثرات منفی زیادی بر اقتصاد و صنعت کشور داشته باشد. این صنعت نه تنها در تولید آهن اسفنجی بلکه در تولید ورق سرد و گرم نیز نقش مهمی دارد و یکی از بزرگترین کارفرمایان کشور محسوب می شود، این چالش می‌تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم منجر به کاهش درآمد برای صدها هزار نفر شود و یک زنجیره ای از چند هزار شرکت و کارخانه را تحت تاثیر منفی قرار دهد.

اصفهان پس از تهران، جایگاه دوم توزیع‌ گاز در سطح کشور را دارد و افزون بر ۹۹.۵ درصد جمعیت آن از گاز طبیعی بهره‌مند هستند و گازرسانی به تمامی شهرهای این استان و ۹۹.۰۸ درصد از روستاهای آن انجام شده است.