به گزارش خبرنگار ایرنا، لیوان چینی که زیرمجموعه ورزش های همگانی محسوب میشود ورزشی است که در آن لیوان های پلاستیکی به روش و ترتیب خاصی روی هم چیده و سپس با تکنیک های خاص جمع آوری می شود. این بازی در سیستم های آموزشی به عنوان یک روش آموزشی خلاق محور برای تقویت هوش جنبشی حرکتی و ایجاد رقابتی با نشاط استفاده می شود و برنده مسابقه فرد یا گروهی است که در کمترین زمان این چینش را بدون خطا انجام دهد.
پیدایش این ورزش به سال ۱۹۸۱ در آمریکا باز می گردد و پس از آن طی ۲۰ سال به تدریج به محبوبیت رسیده است تا جایی که نخستین دوره مسابقات جهانی آن در سال ۲۰۰۱ برگزار و از آن پس هر سال مسابقات قهرمانی جهان برای آن برگزار می شود. در کشور ما نیز در چند سال اخیر توجه به این رویداد ورزشی افزایش قابل توجهی داشته است. همچنین کلاس های خلاق محور مختلفی نیز در مراکز مختلف آموزش برگزار می شود.
لیوان های استاندارد بازی، مت برای چیدن و قرار دادن لیوان ها روی آن و تایمر برای رکورد گیری از ابزار لازم برای ورزش لیوان چینی است.
برای اطلاع از وضعیت ورزش لیوان چینی در زنجان خبرنگار ایرنا با زهرا ایده لویی، مسوول کمیته لیوان چینی استان زنجان، گفت و گو کرده است.
ایرنا: لیوان چینی چه نوع ورزشی است و زیرمجموعه کدام گروه از رشتهها قرار میگیرد؟
لیوان چینی ورزشی زیرمجموعه هیات ورزشهای همگانی است، سوء تفاهمی که در معرفی این ورزش ایجاد می شود، چینی بودن جنس لیوان است درحالیکه منظور از این رشته چیدمان لیوان های مخصوص آن است.
این ورزش با ۱۲ لیوان و چیدن لیوان ها با دستورالعمل های خاص و مختلفی انجام و نحوه آن به علاقه مندان آموزش داده می شود.
در این ورزش به طور همزمان از هر ۲ نیمکره مغز و دست راست و چپ استفاده می شود.
سرعت عمل، هماهنگی عصب و عضله و هماهنگی دستها در این ورزش مهم است.
کمیته لیوان چینی استان زیر مجموعه هیات ورزشهای همگانی است. ورزشهای همگانی همه رشته های ورزشی که عموم مردم می توانند آن را انجام دهند را شامل می شود.
ایرنا: این ورزش چه فوایدی دارد و برای چه رده سنی توصیه می شود؟
این ورزش به رغم سادگی و در دسترس بودن، فواید بسیاری دارد با فعالیت در آن قوه تجسم فضایی افراد افزایش می یابد و قوه حسی و حرکتی، قوه تشخیص و تعمیم پذیری، ارتباط و هماهنگی دست و چشم تقویت و از آلزایمر و بسیاری از بیماری ها نیز جلوگیری می شود.
این ورزش برای همه رده های سنی مناسب است و به تجهیزات و امکانات زیادی نیاز ندارد. برخلاف دیگر ورزش ها که نیازمند فضا، سالن و تجهیزات خاصی است این ورزش با ۱۲ عدد لیوان، یک پد ورزشی و یک میز در هر مکانی در جمع های خانواده و محیط های ساده و دوستانه قابل انجام است.
این بازی و ورزش هیچ محدودیت سنی ندارد همه افراد در هر سن حتی با وجود ناتوانی های، جسمی، حرکتی و ذهنی مثل معلولان حرکتی ذهنی و حتی افراد نابینا نیز می توانند این ورزش را انجام دهند.
تنها راز موفقیت در این ورزش تمرین است یادگیری آن سخت و پیچیده نیست با آموزش برخی تکنیک ها مهارت افراد تقویت می شود و به تدریج رکورد را از پنج دقیقه به کمتر از یک دقیقه و حتی ثانیه می رسانند.
ورزش لیوان چینی به واسطه استفاده همزمان از هر ۲ دست بهترین عملکرد را برای افزایش تمرکز و هماهنگی عصب و عضلات دست و چشم و استفاده همزمان از ۲ نیمکره مغز دارد.
ایرنا: ورزش لیوان چینی در دنیا و ایران از چه زمانی آغاز شده است؟
برای اولین بار از سال ۱۹۹۵ در جهان آغاز شده است. رکورد جهانی آن چهار ثانیه و هشت صدم ثانیه و در اختیار ویلیام اورل از آمریکا است.
این ورزش از سال ۱۳۸۸ در ایران رواج یافته است و در سال ۱۳۹۰ ایران نیز در سطح ملی در مسابقات آن مشارکت داشته است. رکوردهای کشور ما در این ورزش یک تا ۲ دقیقه است که سرعت بالایی محسوب می شود.
ورزش لیوان چینی در زنجان نیز ورزشی نوپا محسوب میشود و هنوز به مرحله ای نرسیده ایم که در آن رکورد و یا عناوین برتر کشور را کسب کنیم اما یکی از ورزشکاران لیوان چینی به نام محمدطاها مهدی از شهرستان خدابنده با شرکت در مسابقات کشوری که چندی پیش برگزار شد رتبه هشتم را کسب کرد.
هم اکنون نیز علاقه مندان به لیوان چینی در زنجان می توانند برای ثبت نام و حضور در کلاس ها و تهیه لیوان مخصوص این ورزش به هیات ورزش های همگانی در محل سالن ورزشی مادران و کودکان مراجعه کنند. البته این هیات تا ۲ ماه آینده در مجموعه ورزشی انقلاب زنجان مستقر خواهد شد.
ایرنا: کمیته لیوان چینی هیات ورزشهای همگانی استان چه برنامه هایی را برای رشد و توسعه این رشته ورزشی در دستور کار دارد؟
این نوید برای علاقه مندان به ورزش لیوان چینی داده میشود که با برنامه ریزی های انجام شده در هیات ورزشهای همگانی، برای اولین بار مسابقات مجازی لیوان چینی برگزار خواهد شد به طوریکه علاقه مندان می توانند با یک تلفن همراه در منزل در این مسابقه که به صورت لیگ کشوری برگزار خواهد شد شرکت کنند. از بین نفرات برتر، اعضای تیم ملی انتخاب خواهد شد که به مسابقات جهانی اعزام می شوند.
آموزش ورزش لیوان چینی در دانشگاههای استان نیز انجام می شود. هیات ورزشهای دانشگاهی استان کارگاه آموزشی این رشته را برای کارکنان کلیه بیمارستانها و دانشگاه علوم پزشکی برگزار کرده است و هم اکنون نیز بسیاری از این افراد آموزش دیده در اوقات فراغت خود با تهیه لیوان این ورزش را تمرین می کنند و برگزاری مسابقات استانی و دانشگاهی این رشته نیز برنامه ریزی شده است.
به صورت جدی در حال پیگیری برنامه های این کمیته هستیم نفرات نخبه در این رشته داریم رشد و توسعه هر چه بیشتر آن نیاز مند اطلاع رسانی و ارتباط گیری علاقه مندان با هیات ورزش های همگانی است چراکه بستر برای این رشته مهیا شده است و اولین دوره مسابقات مجازی آن برگزار می شود و بعد از آن اعزامها به مسابقات بین المللی نیز آغاز می شود.
ایرنا: لیوانهای مورد استفاده در این ورزش چه تفاوتی با لیوانهای معمولی مصرفی در منازل دارد؟
فرق این لیوان ها با لیوان های معمولی مورد استفاده در منزل، خالی بودن سر و ته لیوان است تا هوا در این لیوان ها جابجا و چیدن آن راحتتر و سرعت جابجایی بالایی انجام شود. این درحالی است که در صورت نبود این لیوانها محدودیتی برای استفاده از لیوان های معمولی وجود ندارد حتی با لیوان های یک بار مصرف کاغذی و شیشه ای نیز قابل انجام است. لیوان های مورد استفاده در این ورزش نیز جنس پلاستیکی دارد و به اندازه همان لیوان های یک بار مصرف موجود در بازار است.
یعنی با ۱۲ لیوان پلاستیکی و کاغذی در خانه و روی میز می توان چیدمان لیوان چینی را تمرین کرد.
ایرنا: نحوه و روش های چیدن این لیوان ها چگونه است؟
در مسابقات لیوان چینی، بازی های به صورت تک نفره، ۲ نفره، گروهی و تیمی برگزار می شود. افراد راست دست شروع بازی با با دست راست و افراد چپ دست آن را با دست چپ شروع می کنند.
نحوه به دست گرفتن لیوان مهم است نه از بالا و نه از پایین بلکه مانند هنگام آب خوردن لیوان را برداشته می شود. این بازی سه آیتم دارد. آیتم های «سه سه سه »و یا «سه ۶ سه» یا «سه ۶ سه چرخشی» است که معمولا در دوره ابتدایی تکنیک های «سه سه سه» و «سه ۶ سه» اجرا می شود.
در ابتدای بازی ۱۲ لیوان داریم ۹ تا از این لیوان ها سه تا سه تا روی میز روی هم قرار می گیرد و برای چینش ۲ لیوان پایین و یک لیوان بین ۲ لیوان پایینی قرار داده می شود که در مجموع سه لیوان روی هم می شود و این لیوان ها دوباره به صورت راست و چپ جمع می شود به طوریکه یک لیوان روی لیوان دیگر می آید و لیوان سوم برداشته شده و روی ۲ لیوان دیگر قرار داده میشود این بازی باید به قدری تمرین شود تا هماهنگی عصب و عضله بالا رود و در صدم ثانیه انجام شود. در این تکنیک لیوان ها را به صورت سه تا سه تا جمع می شود.
در تکنیک سه ۶ سه، سه لیوان دیگر بر روی سه لیوان وسطی اضافه می شود به طوریکه سه لیوان روی هم در طرفین و ۶ لیوان روی هم در وسط روی پد قرار می گیرد. ابتدا سه لیوان سمت چپ مانند تکنیک قبلی چینش می شود لیوان ۶ تایی وسطی نیز ابتدا با دست راست سه لیوان با دست چپ ۲ لیوان از مجموع این ۶ لیوان برداشته میشود و یک لیوان هم روی زمین باقی می ماند سپس یک لیوان از دست راست کنار لیوان وسطی و یک لیوان از دست چپ کنار لیوان وسطی قرار می گیرد و لیوانهای بعدی به ترتیب راست و چپ روی ما بین لیوان های ردیف اول و لیوان آخر نیز روی ۲ لیوان ردیف دوم قرار می گیرد و سه لیوان سمت چپی نیز مانند قبل چینش می شود و دوباره برای جمع کردن از سمت چپ لیوانها با سُر دادن روی هم قرار داده میشود.
در صورت هر گونه خطایی مانند واژگونی و یا افتادن لیوان از دست بازی باید دوباره تکرار شود.
ایرنا: علاقه مندان به فراگیری ورزش لیوان چینی به مراحلی را باید طی کنند؟
آموزش این ورزش سخت نیست حتی به صورت غیرحضوری نیز انجام م شود. علاقه مندان می توانند وارد سایت مربوطه شده و با نحوه آن آشنا شوند در صورت ارتباط گیری با کمیته ورزش لیوان چینی نیز از طریق سیستم های پیام رسان، فیلم آموزشی را برای آنها ارسال می کنیم، تمرین می کنند و دوباره فیلم را ارسال می کنند و ما اشکالات آنها را اصلاح کرده و به آنها اطلاع می دهیم و به این طریق علاقه مندان به صورت آنلاین آموزش می بینند.
سایتهای مختلفی نیز در این خصوص داریم در سایت هیات ورزش های همگانی هم افراد می توانند وارد شده و ثبت نام کنند. یک دوره کارگاه آموزشی برای این افراد که مایل به آموزش حضوری هستند با مربی که از تهران و فدراسیون ورزش های همگانی اعزام میشود آموزش های لازم ارایه و در پایان نیز مدرک به آنها اعطا می شود.