اصفهان - ایرنا - آزمایشگاه «نسل چهارم صنعت» به‌منظور تحقق برنامه تحول دیجیتال صنعت فولاد کشور روز شنبه در دانشگاه صنعتی اصفهان افتتاح شد.

به گزارش ایرنا، این مرکز با مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه و همکاری مشترک گروه فولاد مبارکه و دانشگاه صنعتی اصفهان با توجه به تاکید صریح رهبر معظم انقلاب مبنی بر بکارگیری فناوری‌های جدید برای افزایش کارآمدی و رفع نیازهای موجود و اعتلای جایگاه کشور در منطقه راه‌اندازی و تجهیز شد.

این آزمایشگاه دارای فضای آزمایشگاهی ۳۲۰ متر مربع و فضای آموزشی ۱۶۷ متر مربع بوده و حدود ۳۰۰ میلیارد ریال در آن سرمایه‌گذاری شده است؛ در این مرکز خدمات آموزشی و تحقیقاتی به افراد مختلف اعم از دانشجویان، استادان، سازمان ها و به‌ویژه صنایع فولاد ارائه می شود.

«آزمایشگاه صنعت ۴.۰» در دانشگاه صنعتی اصفهان دارای بخش های پردازش داده و شبکه اینترنت اشیاء صنعتی، سیستم‌های سایبری فیزیکی (Cyber Physical Systems)، پایلوت و مدل کارخانه هوشمند (Smart Factory)، پایلوت پلنت ربات‌ها و واقعیت مجازی و افزوده است.

ضرورت ورود هوش مصنوعی به صنایع فولاد

استاندار اصفهان در مراسم افتتاح این آزمایشگاه گفت: ورود هوش مصنوعی به صنعت فولاد اصفهان ضروری است و مجموعه فولاد مبارکه می تواند در این زمینه به‌عنوان الگوی موفقی در کشور مطرح باشد.

مهدی جمالی‌نژاد افزود: این موضوع اهمیت زیادی دارد زیرا علاوه بر پیشرو بودن سبب می شود که دیگر صنایع نیز در این زمینه ورود پیدا کنند.

وی، ادامه داد: از مجموعه فولاد مبارکه انتظار می رود پس از اینکه از مزایای بکارگیری هوش مصنوعی بهره مند شد بستر استفاده از این فناوری را برای سایر کسب و کارها نیز فراهم کند.

استاندار اصفهان با اشاره به در نظر گرفته سه قطب گردشگری، انرژی و هوش مصنوعی برای این استان، گفت: هر روز در برنامه ها و جلسه های مدیریت استان به هر سه مقوله پرداخته می شود و در دستور کار قرار دارد.

جمالی‌نژاد با بیان اینکه تاکنونی اقدامات خوبی در بحث هوش مصنوعی در استان صورت گرفته است، اضافه کرد: فعالیت مراکزی مانند آزمایشگاه نسل چهارم صنعت به بهبود رقابت‌پذیری و کیفیت، افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه ها، انعطاف‌پذیری در تولید و پایداری زیست محیطی منجر می شود.

وی با اشاره به اینکه بخش گردشگری نیز دارای مسائل زیادی است که باید به همه آنها پرداخته شود، تصریح کرد: در بحث انرژی اگر ورود پیدا نکنیم با شرایط سخت مواجه می شویم هرچند ما باید یک دهه زودتر در این زمینه اقدامات اساسی انجام می دادیم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه نیز در این مراسم گفت: ۲ نگاه متفاوت به مفهوم نوآوری وجود دارد که شامل «نوآوری در توانمندی فناوری صنعتی» و «طی کردن مسیر نوآوری» است.

محمدیاسر طیب‌نیا با بیان اینکه کشورهایی که مسیر دوم را به تنهایی طی کردند، جامعه علمی به دور از واقعیت و کشور صنعتی ضعیف هستند، افزود: کشورهایی که مسیر فناورانه صنعتی را دنبال کردند و سیاست فناوری را بر علمی برتر دانستند سرمایه های قابلی توجهی در حوزه تحقیق داشته و با دانشگاه‌ها تعامل خوبی دارند.

وی، وظیفه دولت ها را در دنیای امروز ایجاد توانمندی برای نوآوری های جدید دانست و اظهار کرد: نسخه رشد اقتصاد ترکیبی از حمایت از بنگاه‌های کوچک و بزرگ است.

به گزارش ایرنا، مرحله مطالعاتی آزمایشگاه نسل چهارم صنعت از سال ۱۴۰۰ و خرید تجهیزات مورد نیاز آن از بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد؛ این آزمایشگاه امروز به مناسبت هفته پژوهش و فناوری ملی ( ۲۳ تا ۲۹ آذر) در دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بهره برداری قرار گرفت. 

صنعت نسل چهارم بر اساس زیرساخت های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، روند تولید محصول را از سفارش تا تولید و سپس خدمات پس از فروش و مشکلات قطعات و ماشین آلات را در یک مجموعه بهم پیوسته، سازمان می دهد.
انقلاب صنعتی چهارم شامل سیستمی از اشیاء در ارتباط با اینترنت با قابلیت جمع آوری و انتقال داده و بدون دخالت انسان است.

دانشگاه صنعتی اصفهان با حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ دانشجو و ۵۰۰ عضو هیات علمی یکی از دانشگاه‌های برتر کشور است.