مهاباد- ایرنا- مدیر شبکه بهداشت و درمان پیرانشهر گفت: در یکی از محلات این شهر چهار نفر بر اثر مسمومیت ناشی از گاز مونوکسیدکربن، که عامل آن روشن ماندن بخاری بدون دودکش بود، روانه بیمارستان شدند.

امید بهزاد شامگاه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: این افراد که همگی خانم و در حال فعالیت در یک مغازه بودند، بر اثر تجمع گاز مونوکسیدکربن دچار مسمومیت شدند و برای انتقال آنان سه دستگاه آمبولانس از پایگاه های یک، ۲ و سه شهری به محل اعزام شد.

وی اضافه کرد: تکنسین‌ها در ابتدا اقدامات اولیه درمانی را برای این افراد را انجام دادند و سپس برای مداوای بیشتر به مراکز بیمارستانی منتقل کردند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان پیرانشهر گفت: طبق بررسی‌های اولیه وضعیت عمومی این افراد رو به بهبود است و پس از اطمینان از بازگشت سلامتی از بیمارستان ترخیص می شوند.

وی اظهار کرد: اغلب وسایل موجود در خانه مانند بخاری گازی، شومینه، آبگرمکن، موتورخانه، اجاق خوراک‌پزی، پیک‌نیک و همینطور خودروها قادر به تولید این گاز کشنده هستند، به ویژه هنگامی که شعله و تهویه آنها به خوبی تنظیم نشده و به اصطلاح دچار بدسوزی (یا احتراق ناقص) شده باشند.

وی افزود: اگر این گاز خطرناک و مرگ‌بار توسط دودکش به درستی به خارج از محیط هدایت نشود و یا تهویه هوای مناسب وجود نداشته باشد، در محیط خانه منتشر می‌شود و همه یا بیشتر افرادی که در آن محیط هستند را مسموم کرده و در نهایت باعث مرگ و آسیب های جبران ناپذیر می‌شود و از آنجا که این گاز بی‌رنگ، بی‌بو و بسیار سمی و کشنده است، مسمومیت منجر به مرگ آن، به «مرگ خاموش» مشهور شده است.

به گزارش ایرنا، مونوکسید کربن گازی سمی و خطرناک است و چون بدون بو و مزه و غیر قابل دیدن است، اغلب، آن را قاتل خاموش یا نامرئی می نامند؛ بیشترین مسمومیت با این گاز و همچنین بالاترین مرگ ها براثر این گاز در فصل سرد و در نیمه دوم سال اتفاق می افتد.

مونوکسید کربن با فرمول شیمیایی( CO)، گازی است که بر اثر ناقص سوختن کربن بوجود می‌آید؛ این گاز بسیار سمی است، اما رنگ و بوی خاصی ندارد به همین دلیل کربن مونوکسید قاتل نامرئی نامیده می‌شود، میل ترکیبی مونوکسید کربن با هموگلوبین خون حدود ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیب با گاز اکسیژن است.در خون انسان حدود پنج درصد کربن مونوکسید کربن وجود دارد، اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد باعث مرگ خواهد شد.

استنشاق هوای آلوده به گاز مونوکسید کربن مانع از اکسیژن رسانی به بافت های بدن می شود و می تواند موجب آسیب های مغزی شود؛ در محیط های بسته، همچون خانه، دفتر کار، کلاس درس و خودرو، تجمع حتی مقدار کمی از گاز CO می تواند خطرناک باشد.

مونوکسیدکربن محصول احتراق ناقص مواد سوختی، همچون گاز شهری، گاز کپسول، نفت، بنزین، گازوئیل، پارافین، زغال سنگ، زغال چوب و چوب است و اگر وسیله ای که با سوخت کار می کند و دارای عملکرد معیوب باشد یا به طور صحیح نصب نشده باشد و یا دارای دودکش مناسب نباشد، می تواند منبع تولید و انتشار گاز CO به شمار آید.

مرکز فوریت‌های پزشکی اورژانس ۱۱۵ پیرانشهر دارای هشت پایگاه شهری و جاده‌ای که سه پایگاه شهری و پنج پایگاه جاده‌ای است که در مجموع ۷۲ نفر تکنسین و کارشناس فوریت‌های پزشکی در آنها مشغول خدمت هستند.


شهرستان مرزی پیرانشهر در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.