یزد - ایرنا - مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد با اشاره به نقش کلیدی رسانه‌ها در اطلاع‌رسانی ظرفیت‌ها و برنامه‌های فرهنگی، تأکید کرد: همکاری رسانه‌ها می‌تواند در جذب حمایت‌های خیرین و صنایع برای توسعه کتابخانه‌ها و ترویج فرهنگ کتابخوانی در استان تأثیرگذار باشد.

به گزارش ایرنا، محمد محسن رفیعی، روز دوشنبه در بازدید از دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز یزد گفت: رسانه‌ها می‌توانند نقش مهمی در اطلاع‌رسانی و پیشبرد برنامه‌های فرهنگی اداره کل کتابخانه‌های عمومی داشته باشند.

وی با اشاره به نیاز برخی روستاهای استان به کتابخانه سیار گفت: در حال حاضر درخواست‌های متعددی برای ایجاد کتابخانه در روستاها دریافت می‌کنیم، اما به دلیل نبود خودرو مناسب برای کتابخانه سیار، این تقاضاها پاسخ داده نشده است.

وی ادامه داد: شرایط احداث کتابخانه در روستاها پیچیده است، برای ساخت یک کتابخانه، روستا باید بالای ۲ هزار نفر جمعیت داشته باشد، در نزدیکی آن کتابخانه‌ای موجود نباشد، خیرینی در منطقه وجود داشته باشند و همچنین زمین و هزینه‌های ساخت آن تأمین شود. علاوه بر این، هزینه نگهداری ماهیانه هر کتابخانه بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان است.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد با بیان اینکه یک کتابخانه سیار می‌تواند نیاز ۲۵ روستا را پوشش دهد، تأکید کرد: صنایع استان می‌توانند از طریق مسئولیت اجتماعی و همچنین خیرین در تأمین هزینه‌های این کتابخانه‌ها مشارکت کنند.

رفیعی همچنین در خصوص رفع کمبود منابع کتابخانه‌ای گفت: می‌توان با طرح‌هایی نظیر نذر کتاب، اهدای کتاب توسط مجموعه‌های مختلف و خرید کتاب توسط خیرین، این مشکل را برطرف کرد، برای تحقق این امور، نیازمند همراهی رسانه‌ها در اطلاع‌رسانی هستیم.

وی در ادامه از پویش کتابخوانی که به‌ صورت داوطلبانه در ۴۷ مدرسه استان اجرا شده، خبر داد و افزود: این طرح‌ها کاملاً بر مبنای مشارکت داوطلبانه طراحی و اجرا شده است.

رفیعی با اشاره به تکمیل پروژه‌های نیمه‌کاره کتابخانه‌ای گفت: با قول مساعد استاندار در جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان یزد، امیدواریم تا پایان سال، تمامی پروژه‌های نیمه‌کاره را به پایان برسانیم، اکنون تمرکز اداره کل بر اتمام پروژه‌های در حال اجراست و وارد پروژه جدیدی نشده‌ایم.

وی همچنین به بهسازی و بازسازی کتابخانه‌های موجود در شهرستان‌های استان اشاره کرد و گفت: هدف ما این است که امکانات و سطح کیفی کتابخانه‌های شهرستان‌ها را به سطح کتابخانه مرکزی شهر یزد برسانیم، به عنوان مثال، کتابخانه حائری اردکان که در سال ۱۳۵۸ ساخته شده، در برنامه توسعه قرار گرفته و همچنین کتابخانه مفیدی در شهرستان بافق بازسازی شده و در حال استفاده مردم این منطقه است.

رفیعی در ادامه گفت: در شهرستان مروست هنوز کتابخانه‌ای وجود ندارد، اما شهرداری زمین مورد نیاز را تأمین کرده و برای احداث آن برنامه‌ریزی کرده‌ایم، همچنین برخی صنایع استان قول تأمین هزینه‌های بازسازی کتابخانه‌ها از محل مسئولیت‌های اجتماعی را داده‌اند که هنوز عملی نشده است.

وی در پایان تأکید کرد: هر اقدامی که در حوزه فرهنگ انجام شود، هزینه نیست بلکه سرمایه‌گذاری برای آینده است.

کتابخانه مرکزی یزد؛ ترکیب هنر، فرهنگ و خدمات نوین

معاون نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد، در این نشست با اشاره به اهمیت تغییرات در خدمات کتابخانه‌ای همسو با نیازهای روز گفت: برای ادامه روند فعالیت، نهاد کتابخانه‌ها ناگزیر است خود را با فضای جدید و تغییرات ناشی از گسترش فضای مجازی و تغییر سبک زندگی مردم همراه کند، هرچند که با این تحولات، ذائقه مردم برای مطالعه تغییر کرده است، اما همچنان به کتابخانه‌ها مراجعه می‌کنند و از خدمات امانت کتاب استفاده می‌نمایند؛ حتی اگر این روند مانند گذشته نباشد، امری طبیعی است.

حامد عطارها با بیان اینکه نهاد کتابخانه‌ها تلاش می‌کند متناسب با تغییرات اجتماعی و فرهنگی، خدمات جدیدی ارائه دهد، افزود: در کتابخانه مرکزی یزد، بخشی با عنوان پایگاه‌های اطلاعاتی ایجاد شده که دسترسی به پایگاه‌های معتبر علمی و اطلاعاتی روز دنیا را برای اساتید و دانشجویان فراهم کرده است، این بخش از خدمات با استقبال خوبی روبه‌رو شده و به یکی از نقاط قوت این کتابخانه تبدیل شده است.

عطارها همچنین به سایر ظرفیت‌های کتابخانه مرکزی یزد اشاره کرد و گفت: مخزن کتابخانه همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد و بخش‌هایی مانند بخش کودک برای پرورش خلاقیت، گالری هنری که هنر و کتاب را ترکیب کرده، بخش نسخ خطی ارزشمند، و خدمات ویژه نابینایان و ناشنوایان از دیگر امکانات این مجموعه هستند.

وی با بیان اینکه بیش از ۳۰ نوع خدمت متنوع در کتابخانه مرکزی یزد ارائه می‌شود، ادامه داد: این خدمات نشان‌دهنده نقش کتابخانه‌ها به‌عنوان فضایی پویا و چندمنظوره در جامعه است.

عطارها در پایان با تأکید بر نقش رسانه‌ها در معرفی این ظرفیت‌ها خاطرنشان کرد: رسانه‌ها می‌توانند با اطلاع‌رسانی مناسب، جامعه را با امکانات و خدمات متنوع کتابخانه مرکزی یزد بیشتر آشنا کنند و در جذب اقشار مختلف به این مجموعه نقش موثری داشته باشند.

توسعه فرهنگ کتابخوانی؛ اولویت ایرنا یزد

رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز یزد نیز با تأکید بر اهمیت ترویج فرهنگ کتابخوانی در استان یزد، گفت: ایرنا با دیدی توسعه‌محور، همواره نگاه ویژه‌ای به حوزه فرهنگ دارد، ما بر این باوریم که تقویت فرهنگ کتابخوانی در استانی مانند یزد که از پیشینه‌ای درخشان فرهنگی برخوردار است، نقشی کلیدی در توسعه اجتماعی و فرهنگی ایفا می‌کند.

کاظم شاملو با اشاره به جایگاه یزد در حوزه‌های مختلف افزود: شاید برخی یزد را به‌عنوان یک استان صنعتی بشناسند، اما این استان از نظر فرهنگی با بسیاری از استان‌های صاحب‌نام کشور هم‌سطح است، همین پیشینه فرهنگی، یزد را به استانی شاخص در ترویج فرهنگ و هنر تبدیل کرده است.

شاملو در ادامه بیان کرد: در ایرنا یزد، همواره اولویت اصلی ما پوشش و انعکاس برنامه‌های فرهنگی استان است، خوشبختانه، به واسطه گسترش شبکه‌های اجتماعی، تولیدات فرهنگی توانسته‌اند بازتاب گسترده‌ای در میان مخاطبان پیدا کنند و این فرصت بزرگی برای توسعه فرهنگی استان فراهم کرده است.

وی در پایان تأکید کرد: ایرنا به‌عنوان یک رسانه ملی، رسالت خود را در حمایت از برنامه‌های فرهنگی و ترویج کتابخوانی با جدیت دنبال می‌کند و تلاش دارد این ارزش‌ها را بیش‌ازپیش در جامعه تقویت کند.