تهران-ایرنا- جانشین قرارگاه شمال‌شرق نیروی زمینی ارتش گفت: زیرسازی ۲۱۰ کیلومتر از طرح انسداد مرز که در اختیار گروه‌های مهندسی رزمی قرار داده شده، تا سال ۱۴۰۴ تمام و فرایند نصب دیوارها آغاز می شود.

به گزارش ایرنا از ارتش، امیر سرتیپ صادق نوری روز سه شنبه درباره انسداد مرزهای شرقی با بیان اینکه ۸۰ کیلومتر از این پروژه انجام شده است، اظهار داشت: اجرای پروژه انسداد مرزهای شرق کشور در نیمه اول سال ۱۴۰۲ و از طریق ستاد کل نیروهای مسلح به ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپس به نیروی زمینی محوری ارتش ابلاغ شد و نیروی زمینی نیز اجرای این پروژه را به عهده قرارگاه منطقه‌ای شمال‌شرق نزاجا قرار داد؛ به این معنی که مجری، هدایت‌کننده و ناظر طرح انسداد مرز، قرارگاه منطقه‌ای شمال شرق نیرو زمینی ارتش است و ۴ گروه مهندسی رزمی ارتش در این پروژه شرکت می‌کنند.

وی ادامه داد: تمام مسافتی که قرار است دیوارکشی شود، مرز خراسان رضوی با کشور افغانستان به طول ۲۹۵ کیلومتر است. این کار به طور جد از ابتدای سال ۱۴۰۳ شروع شده است. سال گذشته انتقال تجهیزات به منطقه، نقشه‌برداری، تجهیز شرکت‌های ساخت دیوار در منطقه و آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای ساخت دیوار انجام شد. در مجموع از این ۲۹۵‌ کیلومتر، ۸۵ کیلومتر آن را در شمال دوغارون به یک موسسه فنی تحویل دادیم و ۲۱۰ کیلومتر نیز در اختیار گروه‌های مهندسی رزمی قرار دارد. از این ۲۱۰ کیلومتر، تا کنون حدود ۶۰ کیلومتر زیرسازی آماده و بیش از ۴۰ کیلومتر کارهای آن انجام شده است.

جانشین قرارگاه شمال‌شرق نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه کارها مرحله‌ای انجام می‌شود، گفت: ابتدا گودبرداری انجام و سپس لایه لایه مواد قرار گرفته تا زمانی که آماده دیوارگذاری می‌شود. اکنون در منطقه تایباد و در جنوب و شمال دوغارون، تجهیزات مهندسی سنگینی مستقر کرده‌ایم و خروجی کار تا اینجا خیلی خوب بوده است.

وی با بیان این که تمام اقدامات طبق قانون در حال انجام است گفت: در قانون اساسی آمده است که ارتش جمهوری اسلامی ایران در زمان صلح می‌تواند تجهیزات خود را برای یک‌ سری کارهای جهادی، آبادانی و همچنین آموزشی و امدادی استفاده کند و تا الان برابر قانون عمل و از توانمندی گروه‌های مهندسی و نیروی زمینی به خوبی بهره‌برداری شده است.

سرتیپ دوم نوری درباره سختی‌های اجرای پروژه انسداد مرز، گفت: آب‌وهوای منطقه تایباد تا حدودی زمخت است، در تابستان با باد و گردوخاک و در زمستان با سرمای سوزناک مواجه هستیم که تاثیر زیادی بر کار سایر شرکت‌ها می‌گذارد، اما این شرایط بد آب‌وهوایی در کار نیرو زمینی ارتش تاثیر منفی نگذاشته، زیرا نظامیان برای روزهای سخت تربیت ‌شده‌اند و تا کنون بیش از ۹۰ کیلومتر از مرز یا آماده دیوارگذاری شده یا در لایه آخر است و در حدود ۶۰ کیلومتر نیز یا دیوار ساخته و نصب شده یا به محل نصب منتقل شده است.

وی با بیان این که خروجی کار به صورت مرحله‌ای حاصل می‌شود، زیرا ابتدا زیرسازی انجام، بعد بتن‌ریزی و سپس نصب دیوار است گفت: دیواری که در مرزهای شرقی ما در دست ساخت است، ارتفاع ۴ متر، عرض ۳۸۰ سانتی‌متر و وزن ۱۴‌ تُن که تولید و حمل آن بسیار سخت است، زیرا در آن منطقه، جاده درجه ۱ و ۲ در اختیار نداریم، البته تاکنون دیواری با این ابعاد هم در کشور ساخته و نصب نشده است.

جانشین قرارگاه شمال‌شرق نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه وجود دیوار در مرزهای خارجی دوغارون و تایباد سبب امنیت و آرامش خاطر مردمان آن منطقه می‌شود، اظهار داشت: دیوارکشی که در آن منطقه انجام شده، امنیت را به دنبال خواهد داشت. مردم منطقه تایباد، دوغارون و خواف امیدهای زیادی به این دیوار دارند. افرادی که در منطقه صفر مرزی هم هستند، از آرامش برخوردار شده‌اند. البته این دیوار برای ایجاد فاصله و مانع بین دو کشور نیست و صرفا جنبه امنیتی دارد و به منظور کنترل ترددها احداث می‌شود.

سرتیپ دوم صادق نوری با بیان اینکه ۴۰ کیلومتر از این دیوار به هم پیوسته است، عنوان کرد: اکنون در منطقه‌ای که دیوار کشیده شده، تردد غیرمجاز نداریم. افرادی که غیرمجاز تردد دارند، قاچاق انسان، موادمخدر و سوخت انجام می‌دهند و این دیوار اطمینانی حاصل می‌کند که افرادی که تردد قانونی دارند، از مرز هفده شهریور و... تردد می‌کنند.

وی افزود: احداث این دیوار به جز اینکه جلوگیری از تردد معاندین و مترددین غیرمجاز است، مانع از عبور گلوله سلاح سبک و متوسط می‌شود، زیرا برای ساخت آن از بتن مسلح استفاده شده و برای اطمینان از امنیت آن، بر روی دیوار سیم خاردار نیز قرار می‌گیرد. همچنین در فاصله مناسبی تا دیوار، برجک می‌سازیم و پایش‌های هوشمند را انجام خواهیم داد. لذا این پروژه به‌روز خواهد بود.

وی با بیان اینکه پس از انسداد مرزهای خارجی خراسان رضوی، پروژه را در خراسان جنوبی اجرا خواهیم کرد، اضافه کرد: سیاست کلی نظام این است که مرزهای شرقی به ‌طور کلی مسدود شود و ما تمام تلاش خود را جهت تسریع این پروژه انجام خواهیم داد و سعی داریم تا کار را با کیفیت خوبی به پایان برسانیم.

سرتیپ دوم صادق نوری افزود: امیدواریم مرزهای شرقی، اولین قسمتی از کشور باشد که دیوارکشی می‌شود و پس از آن برای دیوارکشی غرب و شمال‌غرب اقدام کنیم.

وی با بیان این که حدود ۶۱۰۰ کیلومتر مرز خشکی داریم که جزو برنامه‌های انسداد است و با برنامه جلو می‌رویم گفت: مسئولین لشکری و کشوری حمایت خوبی انجام داده‌ و از این پروژه چندین مرتبه بازدید کرده‌اند. با مسئولین استان در این زمینه هماهنگ هستیم و ارتباط خوبی داریم و آنچه خواسته مردم است را اعمال خواهیم کرد.

جانشین قرارگاه شمال‌شرق نیروی زمینی ارتش با اشاره به تکنولوژی به‌ کار گرفته‌شده در انسداد شرقی، گفت: یک بخش دیوار کشی بحث فیزیکی است که با چشم دیده می‌شود و یک بخش دیگر هم کار گذاشتن دوربین‌هایی با بُرد بالا، سنسورهای قوی و سامانه‌های هوشمند است که در این پروژه انجام شده و قطعا ما پروژه کامل را به مردم تحویل خواهیم داد.

وی تاکید کرد: اطمینان می‌دهیم که این پروژه یکی از به‌روزترین پروژه‌ها است. در هر کدام از دیواره‌ها، بیش از ۴۰۰ کیلوگرم میل‌گرد به کار رفته و بتن مسلح داریم‌ و مهندسان ناظر برای زیرسازی در منطقه حاضر هستند. بعد از دیوارکشی و بحث فیزیکی آن، جاده کنار دیوار آسفالت خواهد شد تا کنترل رفت‌وآمد به راحتی صورت گیرد و در صورت نیاز نیروهای مرزبانی در محل حاضر شوند. بر اساس پروژه انسداد مرز، یگان متحرک هجومی نیز در فاصله مناسبی با دیوار در منطقه مستقر هستند و این اطمینان را می‌دهیم که بالاترین امنیت را تامین خواهیم کرد.

سرتیپ دوم نوری با اشاره اینکه تا به حال برای تامین اعتبار پروژه با مشکلی روبه‌رو نشده‌ایم، عنوان کرد: از ۳ سال پیش، برنامه‌ریزی این پروژه انجام و سال گذشته مصوبه آن به ما ابلاغ شده است. این پروژه‌ای ملی و حتی فراملی است، زیرا جدا از اینکه حمایت مسئولان داخل را دارد، مورد قبول کشور مقابل نیز هست. انسداد مرزها کاملا از نظر حقوق بین‌المللی پذیرفته شده است و هر کشوری می‌تواند مرز خود را مسدود کند. نگاه ما ایجاد دیواری به صورت فیزیکی برای جلوگیری از ترددهای غیرمجاز است. جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد روی مرز خود را دیوار بکشد تا دروازه مشخصی داشته باشد.

جانشین قرارگاه شمال شرق نیروی زمینی ارتش درباره پیش‌بینی‌ها نسبت به زمان اتمام پروژه، بیان کرد: اطمینان می‌دهیم انسداد مرز توسط نیرو زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد و افراد هم‌رزم با وجود سختی‌های فراوان، کار را تعطیل نکرده و نخواهند کرد. ان‌شاالله تا سال ۱۴۰۴، زیرسازی ۲۱۰ کیلومتر از طرح انسداد مرز که در اختیار گروه‌های مهندسی رزمی قرار داده شده، تمام می‌شود و فرایند نصب دیوارها آغاز خواهد شد. در تلاش هستیم که تعداد شرکت‌های سازنده دیوار را افزایش دهیم و به این منظور، مناقصه‌ای را برگزار کرده‌ایم. مطمئن هستیم در پایان پروژه، مردمان مرزنشین رضایتمند خواهند بود.