به گزارش روز سهشنبه ایرنا، این تارنمای خبری-تحلیلی آورده است که سیاستگذاران جهانی می گویند عملکرد اقتصادی کشورهایشان در سال آینده تا حد زیادی به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا و دستورات تجاری وی بستگی دارد. چشمانداز اقتصادی در کشورهای بزرگی از چین تا کانادا تفاوت قابل توجهی دارد اما همگی در معرض خطر جدی ناشی از تعرفههای تجاری قرار دارند. با این حال میزان پیامدهای این سیاست برای ایالات متحده نیز هنوز مبهم است.
بر این اساس، بانکهای مرکزی تلاش میکنند بازارهای مالی را برای تغییرات پیشبینیشده نرخ بهره آماده کنند. اما اکنون، با ورود به خلأ اقتصادی ناشی از جنگ تجاری جهانی – همراه با کاهش مالیات، مقرراتزدایی و سایر تغییرات سیاستی – پیامدهای ناشناختهای برای تورم و رشد وجود دارد.
«براهیما کولیبال» معاون بخش اقتصاد جهانی و توسعه در اندیشکده بروکینگز و اقتصاددان سابق هیات مدیره فدرال رزرو اظهار داشت: این وضعیت، حوزه ناشناختهای برای بانکداران مرکزی است. آنها تجربه و آموزش کافی را برای مدیریت سیاستها و عدمقطعیتهای سیاسی در این مقیاس ندارند. بهخصوص در ایالات متحده که ارز ذخیره جهانی را منتشر میکند و سیاستهای آن از نظر تاریخی اینچنین غیرقابل پیشبینی نبوده است.
به نوشته آکسیوس، نکته مهم این است که ترامپ وعده داده هنگام آغاز به کار، از تعرفهها بهطور گسترده استفاده خواهد کرد و مالیاتهای سنگینی را بر تمام کالاهای وارداتی وضع میکند. این اقدام، یک گام جلوتر از دوره نخست ریاست جمهوی وی است که تنها صادرات چین و برخی کالاهای خاص را هدف گرفته بود. همچنین وی مدعی است که این امر تولید داخلی را احیا خواهد کرد.
طبق این گزارش، علاوه بر کانادا که به شدت تحت تاثیر تهدیدات آمریکا قرار گرفته، «کریستین لاگارد» رئیس بانک مرکزی اروپا نیز هفته گذشته در فرانکفورت از بروز یک وضعیت بسیار پیچیده با مولفه های سیال سخن گفت.
حتی «جروم پاول» رئیس فدرال رزرو هم چندی قبل اظهار داشت: ما نمیدانیم تعرفهها (در دوره ترامپ) چقدر بزرگ و زمان و مدت آنها چه مدت خواهند بود. نمیتوانیم براساس آن سیاستگذاری کنیم. باید بگذاریم اوضاع پیش برود.
کارشناس آکسیوس پیش بینی کرد: سیاستهای ترامپ احتمالاً تورمزا خواهند بود و نرخ بهره را در ایالات متحده بالا نگه خواهند داشت. این یکی از دلایل افزایش ارزش دلار آمریکا و واکنشی است به سیاستهای قابل پیشبینی حتی پیش از آنکه ترامپ قدرت را در دست بگیرد. تداوم افزایش ارزش دلار ممکن است در سراسر جهان ویرانی به بار آورد. این یکی از اثرات غیرمستقیم تعرفهها است که شاید سایر کشورها را تحت فشار قرار دهد. دلار قویتر در آمریکا میتواند تورم را در خارج از این کشور تشدید کند، زیرا واردات برای کشورهایی که ارزهای ضعیفتری دارند، گرانتر میشود. همچنین برای کشورهایی که بدهیهای کلانی دارند نیز بازپرداخت بدهیهای دلاری بسیار گرانتر خواهد شد.