به گزارش خبرنگار ایرنا، دوچرخه سواری یکی از رشته های ورزشی هوازی بسیار مفرح و هیجان انگیز است که علاوه بر تامین سلامت جسمی به ارتقا و بهبود وضعیت روحی و روانی افراد نیز کمک می کند.
این ورزش اگرچه رده سنی خاصی ندارد و همه افراد در صورت توانایی لازم می توانند دوچرخه سواری کنند اما از آن دسته ورزشهایی است که کودکان از ابتدای بازی کردن خود به آن علاقه زیادی نشان میدهند.
محبوبیت این رشته ورزش تا بزرگسالی ادامه دارد و بسیاری از افراد میانسال و سالخورده نیز همچنان دوچرخه سواری را رها نمی کنند و حتی بسیاری از امور زندگی خود را با استفاده از این وسیله نقلیه انجام می دهند.
اسناد و مدارک قدیمی موجود، قدمت دوچرخه سواری زنجان را به بیش از ۹۰ سال گذشته نشان می دهد درحالیکه تاریخچه دوچرخه سواری در ایران به دوران قاجار باز می گردد که این وسیله به ایران آورده شد.
نبود پیست استاندارد مهمترین چالش دوچرخه سواران زنجانی است
مدیرکل ورزش و جوانان با اشاره به اهمیت و مزایای ورزش دوچرخه سواری گفت: در بحث سلامتی همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و سرمایه گذاری در بخش پیشگیری به صرفهتر و نتیجه بخشتر است از همین رو بسیاری از ورزش های عمومی و در دسترس افراد مانند دوچرخه سواری می تواند این نقش را ایفا کند.
جواد بازرگان، استان زنجان را با ظرفیت بالا در ورزش دوچرخه سواری دانست و افزود: تکمیل نشدن پیست دوچرخه سواری که در ضلع شرقی ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهر زنجان در دست ساخت است، از مهمترین چالش های این هیات در استان محسوب می شود.
وی اظهار داشت: این پیست دوچرخه سواری در کشور بی نظیر است و با تکمیل آن زمینه میزبانی از بسیاری از اردوهای داخلی و خارجی و مسابقات بین المللی نیز فراهم می شود.
مدیر کل ورزش و جوانان استان زنجان تصریح کرد: دوچرخه سواران بنام و مطرح زنجانی طی سالهای گذشته تاکنون همواره پای ثابت تیم ملی بوده اند و افتخارات و مدالهای رنگارنگی را برای کشور به ارمغان آورده اند.
بازرگان تاکید کرد: پیگیری های لازم برای تکمیل پیست چوبی دوچرخه سواری زنجان در دست انجام است و این پیست با تزریق اعتبار از محل های مختلف از جمله مولد سازی، تکمیل می شود و در دسترس ورزشکاران علاقه مند و مستعد قرار می گیرد.
گرانی تجهیزات چالش دوچرخه سواران
رئیس هیات دوچرخهسواری استان زنجان به خبرنگار ایرنا در این باره گفت: در حال حاضر وضعیت دوچرخه سواری استان نسبت به قبل بهتر شده و مشکل اصلی ما گرانی تجهیزات، اقلام و خود دوچرخه است.
فرهاد عصفوری اظهار داشت: دوچرخه های عمومی قیمت های معقولی دارند اما دوچرخه های حرفه ای که ورزشکاران باید با آن تجهیزات در مسابقات شرکت کنند بسیار گران است که این امر ورزشکاران و هیات دوچرخه سواری را با مشکل مواجه می کند.
وی با بیان اینکه دوچرخه یک وسیله شخصی است و ورزشکاران باید این وسیله را در اختیار داشته باشند، خاطرنشان کرد: هیات دوچرخه سواری سالهاست که با همکاری و مساعدت اداره کل ورزش و جوانان و بانک ملی برخی ورزشکاران مستعد را که امکان خرید دوچرخه ندارند به بانک معرفی می کند که با دریافت وام برای خرید یا تعویض دوچرخه ها اقدام کنند و از این طریق سعی می کنیم بخشی از مشکل ورزشکاران حل شود.
عصفوری با اشاره به استعداد و ظرفیت های رشد و توسعه ورزش دوچرخه سواری در زنجان، گفت: دوچرخه سواری زنجان ورزشکاران بسیار مستعدی دارد به طوریکه اخیرا "محمد رحمتی" در اردوی متصل به اعزام به مسابقات قهرمانی جهانی در بخش تریال در تهران حاضر بود که به مسابقات قهرمانی جهان در امارات اعزام شد.
وی افزود: هفته قبل اردوی پارا دوچرخه سواری در تهران برگزار شد و یکی از وزشکاران نخبه و بسیار با استعداد استان زنجان به نام "علیرضا اصانلو" در این اردو حضور یافت که هفته قبل از آن به عنوان قهرمان قهرمانان مسابقات کلاس گاندی کشور مورد تجلیل قرار گرفت.
عصفوری تصریح کرد: از سالها پیش که مسابقات المپیاد ورزشی در کشور احیا شد ما نیز مانند خیلی از استانهای دیگر سعی کردیم در گروه سنی نوجوانان، ورزشکاران زیادی را به تمرینات دعوت کرده و مسابقات مختلفی را در طول سال برای این گروه سنی برگزار کنیم.
هیات دوچرخه سواری زنجان با کمک بانک عامل به ورزشکاران این رشته تسهیلات تهیه و ارتقای دوچرخه اعطا میکند.وی ادامه داد: ماحصل فعالیت ها در این زمینه تربیت قهرمان های بسیار خوبی مانند علیرضا اصانلو، صابر محمدی و محمدامین حیدری و برخی ورزشکاران است که در گروه سنی جوانان در بین پنج نفر برتر کشور هستند و این موضوع نتیجه همان فعالیت در استعدادیابی است که در طول چند سال قبل انجام دادیم.
عصفوری گفت: با توجه به محدودیت های مالی، خانواده ها در این زمینه دچار مشکل هستند که امیدواریم با همراهی و حمایت مسوولان استان و شرکت ها، ادارات و کارخانه ها در راستای مسوولیت های اجتماعی آنها تجهیزات هیات را تکمیل کنیم تا ورزشکاران مستعد هم در بحث قهرمانی وارد شوند.
پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی پیست دوچرخه سواری زنجان
رییس هیات دوچرخه سواری استان زنجان اظهار داشت: از سال ۱۳۹۱ عملیات ساخت پیست دوچرخه سواری سرپوشیده چوبی که در نوع خود در کشوربی نظیر است و اولین پیست استاندارد کشور محسوب می شود در زنجان زده شد.
عصفوری افزد: در حال حاضر این پیست ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در صورت تکمیل شدن تحول بزرگی در این رشته ورزشی زنجان ایجاد می شود.
وی از مسوولان استان خواست، با کمک طرح مولدسازی و فروش زمین های بدون استفاده اماکن دولتی به تکمیل پیست چوبی دوچرخه سواری زنجان کمک کنند.
عصفوری افزود: مهدی سهرابی که پرمدالترین دوچرخه سوار زنجانی در کشور است و بیش از ۴۰۰ مدال دارد، بیشتر این مدالها را در همین پیست ها به دست آورده، هادی حسینی امسال ۲ مقام اولی را در همین پیست ها کسب کرده است و مینا صفایی که از قهرمانان ارزنده دوچرخه سواری زنجان محسوب می شود در همین نوع پیست خوش درخشیده است.
وی تاکید کرد: اگر این پیست ساخته شود علاوه بر اینکه تمام مسابقات کشوری را می توانیم میزبانی کنیم با توجه به اینکه تنها پیست استاندارد سرپوشیده چوبی کشور است می توانیم میزبان اردوهای تیم ملی کشورهای دیگر و مسابقات بین المللی نیز باشیم همچنین در فصل سرد سال امکان تمرین دوچرخه سواری مهیا می شود چون یک سالن اختصاصی برای بانوان و آقایان است.
عصفوری گفت: زنجان نیز مانند بسیاری از استانهای کشور با توجه به ظرفیت استان در رشته دوچرخه سواری بانوان هم فعالیت دارد اما این گروه محدودیت های خاصی دارند که بیشتر مسابقات را با هماهنگی دانشگاه زنجان و در همان محل برگزار می کنیم و تمرینات با مربیان استان انجام می شود.
وی گفت: در صورت تکمیل پیست، محل تمرین خوبی برای بانوان خواهیم داشت و تک مدال هایی که توسط بانوان و آقایان کسب می کنند افزایش خواهد یافت.
تکمیل پیست دوچرخه سواری چوبی زنجان امکان میزبانی از مسابقات و اردوهای داخلی و خارجی را فراهم میکند.عصفوری با اشاره به وضعیت جوی استان و تاثیر آن در ورزش دوچرخه سواری، افزود: این ورزش در هر وضعیت آب و هوایی تعطیل نمی شود معمولا بعد از پاپان فصل مسابقات، ورزشکاران بدنسازی دارند و در سالن کوچکی که داریم این امر انجام می شود، روی دوچرخه ثابت یا برخی مواقع با دوچرخه خودشان بر روی قرقره دوچرخه سواری می کنند که این کمک می کند تا ورزشکاران از حالت طبیعی ورزشی و آمادگی جسمانی خارج نشوند و برای مسابقات سال آینده آماده باشند.
وی تصریح کرد: تمرینات مداوم در تمام رشته ها حتی برای رشته دوچرخه سواری در تمام دنیا مرسوم است حتی اولین روز عید اگر بارندگی نباشد تمرین در فضای باز انجام می شود.
عصفوری گفت: به غیر از مسابقاتی که تحت عنوان استعدادیابی در طول سال با هماهنگی هیات دانش آموزی و اداره کل آموزش و پرورش انجام می شود، در بحث جذب و فعالیت تمام افرادیکه تمایل و علاقه به این ورزش دارند، فعال هستیم و در این خصوص خانواده ها را همراهی می کنیم.
تمرین دوچرخه سواران زنجان خارج از پیست موجب مصدومیت آنها میشود
قهرمان بنام دوچرخه سواری استان و عضو تیم ملی ایران در این باره به ایرنا گفت: از سال ۱۳۹۷ دوچرخه سواری را شروع کرده ام و سه سال است که به صورت حرفه ای این ورزش را انجام می دهم و امسال مقام قهرمان قهرمانان رشته کوهستان را از آن خود کردم و در مسابقات قهرمانی کشور نیز مقام آوردم و در مسابقات بین المللی کاپ آزاد ارس در روی سکو بودم.
علیرضا اصانلو یادآور شد: در حال حاضر از اردوهای آمادگی تیم ملی برای بازیهای آسیایی بازگشته ام که سال بعد در بحربن برگزار خواهد شد و با آمادگی کامل به این مسابقات اعزام می شوم.
اصانلو نبود پیست مناسب را از مشکلات عمده دوچرخه سواری در زنجان بیان کرد و افزود: در شهر زنجان پیست دوچرخه سواری و حتی مسیرهای دوچرخه سواری نداریم.
وی از مسوولان استان خواست کمک کنند تا پیست کوهستان و مسیر دوچرخه سواری در داخل شهر ایجاد شود تا دوچرخه سواران به راحتی تردد کنند و تعداد ورزشکاران فعال در این رشته افزایش یابد.
اصانلو نبود مسیر دوچرخه سواری و پیست ها را موجب دوچرخه سواری ورزشکاران در داخل شهر بیان کرد و اظهار داشت: این امر ورزشکاران را با آسیب های زیادی از جمله تصادف با دیگر وسایط نقلیه و مصدومیت مواجه می کند.
برآیند:
عملیات ساخت پیست سرپوشیده چوبی و استاندارد بی نظیر در کشور از سال ۱۳۹۱ در استان آغاز شده و هم اینک این پروژه به پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی رسیده است.
تکمیل این طرح ورزشی رویا و آرزوی بسیاری از دوچرخه سواران زنجانی است که از نبود پیست استاندارد رنج میبرند و در صورت تکمیل شدن آن، تحول بزرگی در این رشته ورزشی در زنجان ایجاد خواهد شد.