بندرعباس - ایرنا - مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان گفت: یکهزار و ۹۶۴ نفر از اهالی جزایر قشم، هنگام، هرمز، لارک، بوموسی و تنب بزرگ مجوز صید و صیادی دریافت کردند.

عبدالرسول دریایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به افزایش سطح تولید میگوی پرورشی در جزیره قشم به میزان ۴۹۴ هکتار، بازسازی مراکز ذخایر آبزیان و استقرار زیستگاه‌های مصنوعی به تعداد ۶۰۰ سازه در جزایر قشم و کیش اشاره کرد و افزود: عملیات اجرایی احداث مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان در اطراف جزیره قشم، بهره‌برداری از فاز اول و دوم بندر صیادی رمچاه جزیره قشم شامل احداث بازوی اصلی موج شکن و گسترش حوضچه آرامش و دایک از جمله طرح های توسعه ای بوموسی و قشم به شمار می رود.

وی بهسازی اسکله های شناور صیادی در جزایر بوموسی و قشم، تکمیل و بهره‌برداری از سردخانه ۲۵۰ تنی شیلات در جزیره تنب بزرگ و واگذاری سردخانه ۲ هزار تنی بوموسی به بخش خصوصی در راستای سرمایه‌گذاری و فعالسازی این سردخانه را از دیگر پروژه‌هایی عنوان کرد که در راستای توسعه و آبادانی جزایر اجرایی شده است.

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان با اشاره به توسعه جزایر این استان در حوزه بنادر و دریانوری، بیان کرد: احداث پنج اسکله شناور در بنادر قشم، بهره‌برداری از طرح توسعه و لایروبی حوضچه بهمن قشم، لایبروبی حوضچه لارک به میزان ۶۷ هزار متر مکعب از جمله موارد اجرایی در جزایر ایرانی به شمار می رود.

وی در همین راستا به احداث و بهسازی بندر چند منظوره بوموسی شامل احداث ساختمان مرجع دریایی، ترمینال مسافری، موج شکن، بازسازی، رمپ فلزی، نوسازی شبکه برق بندر، تعمیر برج کنترل و سالن مسافری و نصب دستگاه ایکس ری اشاره کرد.

استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج‌فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم‌ترین و راهبردی ترین استان‌های ایران برای توسعه اقتصاد دریامحور به شمار می‌رود.

گذری کوتاه؛ جزایر ایرانی خلیج فارس در حوزه استان هرمزگان

قِشم یکی از جزایر خلیج فارس است که به‌عنوان بزرگ‌ترین جزیرهٔ ایران و خاورمیانه در استان هرمزگان قرار دارد. جنگل‌های حرا، غارهای خربس، تنگه چاهکوه، دلفین‌های آبی، خلیج فارس، دره ستاره‌ها، جزایر ناز، و غار نمکدان از نقاط دیدنی این جزیره به شمار می‌روند.

بوموسی (ابوموسی) یکی دیگر از جزایر ایران در خلیج‌فارس و از توابع شهرستان ابوموسی در استان هرمزگان است. مساحت این جزیره حدود ۱۲ کیلومتر مربع است. فاصله بوموسی و جزایر تنب به دلیل عمق مناسب آب، تنها مسیر قابل کشتیرانی برای نفتکش‌های بزرگ است. ابوموسی جنوبی‌ترین جزیره ایرانی خلیج فارس و نزدیک‌ترین آنها به خط استوا است.

کیش یک جزیره تفریحی ورزشی در شهرستان بندر لنگه، استان هرمزگان در جنوب ایران واقع در خلیج فارس است. کیش به دلیل وجود منطقه آزاد تجاری، مراکز تفریحی و تجاری، جاذبه‌های گردشگری و هتل‌های فراوان یکی از مقاصد عمده گردشگری در ایران به‌شمار می‌رود.

لاوان نیز یکی از جزایر استان هرمزگان در خلیج‌فارس و از توابع دهستان لاوان در بخش کیش شهرستان بندر لنگه است و در مقابل منطقه گاوبندی (پارسیان) و شیبکوه قرار دارد اما به منطقه شیبکوه نزدیک‌تر است. این جزیره از شمال‌شرقی به بندر مقام و از شرق به جزیره شیدور (شتور) منتهی می‌شود و در ۲۸ کیلومتری غربی ساحل نخیلوه در آب‌های خلیج‌فارس واقع شده است.

هِندُرابی (هندورابی) هم یکی از جزایر ایرانی خلیج‌فارس و از توابع بخش کیش شهرستان بندرلنگه در استان هرمزگان و سرزمینی هموار و تقریباً بدون عوارض طبیعی است. هندورابی در حد فاصل بین جزیره کیش و جزیره لاوان قرار گرفته است.

شیدوَر یکی دیگر از جزایر خلیج فارس و از توابع بخش کیش شهرستان بندرلنگه در استان هرمزگان است. این جزیره جزو مناطق حفاظت‌شده محیط زیست کشور و یکی از مهم‌ترین پناهگاه‌های پرندگانی همچون عقاب دریایی دم سفید و آبزیانی مانند لاک‌پشت‌های دریایی، ماهی‌ها و دلفین‌ها در خلیج‌فارس است. شیدور به عنوان پناهگاه حیات وحش و آب‌سنگ‌های مرجانی، اهمیت بین‌المللی دارد.

لارَک یکی از جزیره‌های ایران در تنگه هرمز در منتهی الیه شرقی خلیج فارس و جزئی از استان هرمزگان است. این جزیره به شکل بیضی‌شکل و تنها سکونتگاه آن، روستای لارک شهری است. در این جزیره فعالیت کشاورزی وجود ندارد و تنها فعالیت اقتصادی بیشتر اهالی جزیره لارک صید و غواصی و بوم‌گردی است.

هُرمُز جزیره‌ای ایرانی در خلیج فارس و در هشت کیلومتری بندرعباس است. این جزیره بیضی‌شکل با مساحتی بیش از ۴۲ کیلومتر مربع در مجاورت تنگه هرمز قرار گرفته و از مقصدهای گردشگری جنوب ایران است. شهر هرمز که در شمال جزیره قرار گرفته، تنها نقطه جمعیتی جزیره است. هرمز را به علت موقعیت جغرافیایی آن و مجاورت با تنگه هرمز، کلید خلیج فارس می‌دانند.

هِنگام یکی دیگر از جزیره‌های ایران در خلیج فارس است که با آبادی‌های کوچک با وسعت حدود ۵۰ کیلومتر مربع در جنوب جزیره قشم در استان هرمزگان واقع شده و دارای معادن نمک و خاک و سرب است. شهرت هنگام بیشتر به خاطر جاذبه‌های طبیعی و شگفت‌انگیز آن بوده و یکی از این جاذبه‌ها حضور دلفین‌ها در آب‌های نزدیک به ساحل این جزیره است.

تُنب بزرگ (تمب بزرگ) براساس تقسیمات کشوری بخشی از شهرستان بوموسی در استان هرمزگان است. تنب بزرگ در اسفند ۱۴۰۲ به شهر ارتقاء یافت.

تنب کوچک جزیره‌ای ایرانی در خلیج فارس و از نقاط دیدنی استان هرمزگان است، جزایر تنب‌ بزرگ و کوچک، ۲ جزیره ایرانی در آب‌های نیمه شرقی و نیمه شمالی خلیج فارس هستند.

تنب، واژه‌ای تنگستانی به معنای «تپه» است.

سیری (راز) هم جزیره‌ای ایرانی واقع در خلیج فارس است. این جزیره به شکل ذوزنقه است و اندکی بالاتر و غرب‌تر از جزیره بوموسی قرار دارد. این جزیره ۱۷ کیلومتر مربع مساحت دارد.

فارور بزرگ (فارور) جزیره‌ای در خلیج‌فارس است که از توابع بخش کیش شهرستان لنگه استان هرمزگان در جنوب ایران به‌شمار می‌آید. این جزیره که در ۵۵ کیلومتری جزیره کیش قرار گرفته است تا نزدیک‌ترین نقطه سواحل سرزمین اصلی، حدود ۲۰ کیلومتر فاصله دارد. بهمن‌ماه ۱۳۸۹ از سوی رئیس‌جمهور قانون الحاق جزیره‌های هندورابی و فارور کوچک و بزرگ به محدوده منطقه آزاد کیش ابلاغ شد.

فارور کوچک، بنی‌فارور یا فرورگان نیز از جزیره‌های غیرمسکونی ایرانی در بخش کیش شهرستان لنگه استان هرمزگان است.