به گزارش ایرنا، هفته پیش سرمای هوا مشکلات فراوانی را برای هموطنان در بخش های مختلف ایجاد کرد. در روزهای سرد، مصرف گاز به شدت افزایش مییابد و به دنبال آن، تامین سوخت نیروگاههای برق نیز با مشکل روبه رو میشود که پشتبند آن محدودیت در تولید برق و قطع آن اتفاق می افتد.
طبق اعلام مرکز پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی ۲۵ آذرماه کلانشهر مشهد با ثبت دمای منفی ۱۵ درجه کمترین میزان دمای هوا را در بین مراکز استان به ثبت رساند. ۲۶ آذر نیز در نیشابور دمای منفی ۱۷ درجه به ثبت رسید.
سرما و یخبندان ۲۵ و ۲۶ آذر موجب کندی حرکت قطارهای مسافربری در مسیر مشهد شد و بر اساس اعلام مردم و مسوولان این روند موجب تاخیر ۲ تا هفت ساعته قطارها گردید.
با توجه به بروز ناترازی های انرژی که به معنای اخلال در تعادل بین تولید و مصرف انرژی است، مسوولان اعلام کردند که لازم است مردم در حوزه صرفه جویی فعال تر عمل کنند. در آغاز ورود سامانه هوای سرد رییس جمهور نیز از هموطنان درخواست کرد با کاهش ۲ درجهای دمای محیط به صرفه جویی ۵۰ میلیون مترمکعبی گاز کمک کنند. از طرف دیگر برخی راهکارهای موقتی از جمله تعطیلی مدارس و ادارات در استان های مختلف و از جمله خراسان رضوی انجام شد.
از طرفی کمبود گاز به عاملی اصلی برای قطعیهای مکرر و مستمر برق تبدیل شده است. پویش «۲ درجه کمتر» با هدف کنترل مصرف و مدیریت ناترازی، حرکت مثبتی در راستای آگاهی از اهمیت مساله انرژی و دعوت مردم به مشارکت در حل این مشکل است.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای خراسان رضوی در این خصوص اظهار کرد: با هر درجه کاهش مصرف انرژی در محیطهای خانگی و اداری به میزان ۲۵ میلیون متر مکعب در مصرف گاز صرفه جویی میشود.
حسین محمودی اظهار کرد: در استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی بیش از ۶ هزار مگاوات نیروگاه نصب شده است که از بین آنها فقط یک نیروگاه مازوت میسوزاند، باقی نیروگاهها گاز یا گازوئیل مصرف میکنند.
وی با تاکید بر لزوم صرفه جویی در مصرف گاز توسط شهروندان در شرایط سخت کنونی ادامه داد: کل مصرف سوخت نیروگاههای سه استان خراسان در زمستان ۱۸ میلیون متر مکعب است که با مشارکت در پویش کاهش ۲ درجهای دما، به راحتی میتوان سوخت مورد نیاز این نیروگاهها را تامین کرد تا محدودیتی در تامین برق وجود نداشته باشد.
رضا عباسی نیشابوری، سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی نیز گفت: مصرف گاز در این استان با وجود قطعی گاز نیروگاهها و صنایع و بخش عمدهای از بخش کشاورزی ۲۷ آذرماه از مرز ۶۴ میلیون مترمکعب فراتر رفت که با توجه به محدودیتهای اعمال شده یک رکورد است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی هم روز ۲۶ آذر در اتاق خبر ستاد انرژی خراسان رضوی اظهار کرد: متاسفانه بخشی از مصرفکنندگان نظیر صنایع به دلیل داشتن دستگاه های قدیمی، اتلاف انرژی دارند. صنایع با عملکرد پایین سرمایههای عمومی را هدر میدهند.
حسن افتخاری با بیان اینکه خراسان رضوی با ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار مشترک گاز شهری و روستایی، پس از «تهران بزرگ» دارنده بیشترین مشترک گاز در کشور است، افزود: باید در زمینه افزایش بهرهوری به ویژه در نیروگاهها کار کنیم تا گاز طبیعی با یک ارزش افزوده تبدیل به برق شود.
وی با بیان اینکه همراهی مردم در پایداری جریان گاز مهم است، افزود: مصارف بخش خانگی نیز عملکرد پایینی دارد، در زمینه پایین بودن راندمان بخاریها، دولت اقداماتی اساسی انجام داده و ما در استان پیشگام هستیم.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان اظهار کرد: تاکنون افزون بر ۱۵ تا ۱۶ هزار بخاری تعویض شده و تعویض ۲۵۰ هزار بخاری نیز با سرمایهگذاری بخش خصوصی هدفگذاری شده است.
درسهایی که میتوان از تجربیات گذشته آموخت، نشان میدهد که برای رسیدن به یک سیستم انرژی پایدار و متوازن باید رویکردی چندجانبه اتخاذ کنیمیکی از شهروندان مشهدی گفت: دی ماه ۱۴۰۱ به علت وجود سرما قطعی گاز برای بخشی از مشترکان گاز تربت جام را شاهد بودیم هر چند که آن قطعی به سرعت برطرف شد اما درسهایی که میتوان از تجربیات گذشته آموخت، نشان میدهد که برای رسیدن به یک شبکه انرژی پایدار و متوازن باید رویکردی چندجانبه اتخاذ کرد. تعطیلی موقت کارخانجات به دلیل کمبود انرژی نه تنها بر تولید تاثیر می گذارد بلکه باعث کاهش درآمد کارگران و اختلال در روند اقتصادی خانوارها میشود.
علیرضا جعفری ادامه داد: استان ما به عنوان یکی از استانهای کلیدی در زمینه مصرف و انتقال انرژی نیازمند یک نگاه راهبردی و برنامهریزی دقیق است تا نه تنها نیازهای کنونی بلکه نیازهای آیندگان هم به بهترین شکل ممکن تامین شود.
وی اظهار کرد: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و ارائه مشوقهای اقتصادی میتوانند رفتار مصرفی مردم را بهبود بخشند، در کنار آن، آموزش و اطلاعرسانی از طریق رسانهها و مدارس نیز باید در اولویت قرار گیرد.
در مجموع میتوان گفت، همه ما در قبال پیشرفت کشورمان موظف هستیم در هر شغلی و موقعیتی به درستی ایفای نقش کنیم، امروز هم نیاز داریم که همگی با صرفه جویی در مصرف گاز به مدیریت ناترازی انرژی کمک کنیم.
از طرفی در آموزههای دینی ما نیز بر لزوم صرفه جویی تاکید شده است. قطعی برق و کمبود گاز باعث محدودیت فعالیت واحدهای صنعتی و تجاری شده است اگر مصرف انرژی را در بخش خانگی کاهش دهیم میتوانیم به بخش اقتصادی کمک کنیم پس لازم است که خودمان به فکر یکدیگر باشیم.