زنجان - ایرنا - کبدی زنجان که سالهای قبل از شیوع کرونا مقتدر و موفق در کشور بود، پس از آن جایگاه‌های برتر خود را از دست داد و هم اکنون با تلاشی مضاعف و مستمر درصدد تعبیر رویای شیرین کسب سکوهای قهرمانی و دستیابی به جایگاه واقعی خود است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کبدی ورزشی مهیج، پرتحرک و با کمترین هزینه است که اغلب افراد از کودکی آن را با نام بازی « زو » تجربه کرده اند.

این رشته که یک ورزش ایرانی محسوب می شود، هم اکنون مدعیان قدری در هند،پاکستان و ایران دارد و یکی از رشته های جذاب ورزشهای المپیک است.

فعالیت در این رشته ورزشی نیازمند مهارتهای خاص، انعطاف پذیری، وزن بدن مناسب، چابکی، استقامت و حضور ذهن است.

قوانین کبدی به مرور زمان تغییر کرد و از بازی‌های آسیایی ۱۹۸۲ به صورت نمایشی و در ادامه یکی از مسابقات رسمی این رقابت‌ها شد.

ورزش کبدی به جهت ماهیتی که دارد می تواند به عنوان بازی بومی محلی در همه مکانها انجام شود.ورزش کبدی از سال ۱۳۷۵ با عنوان انجمن کبدی زیر نظر فدراسیون ورزش‌های همگانی در کشور فعالیت خود را آغاز کرد و در اولین مسابقات آسیایی این رشته نیز ایران مقام سوم را به دست آورد.

با کسب عناوین اول آسیا در رده جوانان و بزرگسالان در سال ۸۲ و نایب قهرمانی آسیا در سال ۸۳ فدراسیون کبدی جمهوری اسلامی ایران در تیرماه سال ۸۴ آغاز به کار کرد.

ورزش کبدی با شباهت زیادی که به بازی ایرانی « زو » دارد می‌تواند به عنوان یک بازی بومی و محلی مطرح شود چراکه به دلیل کم هزینه بودن در مکان‌های مختلفی قابل انجام است.

این رشته ورزشی در زنجان نیز به رغم رشد و پیشرفتی که طی سالهای قبل داشت، با فراز و نشیب و آسیب هایی مواجه شد و افول کرد ولی طی سالهای اخیر در تلاش است تا علاوه بر ارتقای وضعیت خود جایگاههای برتر را در کشور کسب کند.

خبرنگار ایرنا برای اطلاع از وضعیت ورزش کبدی در زنجان با معصومه عقلمند، نایب رییس هیات کبدی استان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا: تفاوت زو با کبدی در چیست؟

ورزش کبدی همان زو است که قوانینی به آن اضافه شده است. این ورزش چهار سبک دارد که شامل استاندارد ۱۲ نفره،‌ سالنی هفت نفره،‌ ساحلی ۶ نفره و سرکل ۱۴ نفره است و در استان زنجان بیشتر ۱۲ نفره و سالنی هفت نفره بازی می شود.

سبک کبدی سالنی استانداردهای وزنی مختلفی دارد که باید در مسابقات رعایت شود به طوریکه این وزن در جوانان ۶۰ کیلوگرم،‌ نوجوانان ۵۰ کیلوگرم و بزرگسالان ۷۵ کیلوگرم است.

اگر ورزشکار وزنی کمتر از این میزان را داشته باشد اشکالی برای ورود به مسابقات گرفته نمی شود اما بیشتر از این میزان باشد، اجازه داده نمی‌شود.

کبدی ترکیبی از راگبی و کشتی و شبیه زو قدیم با قوانین خاص خود است که امکانات کمتری نیاز دارد و کم هزینه است و از نظر انتخاب شدن به تیم ملی وضعیت بهتری نسبت به بسیاری از رشته های ورزشی دیگر دارد.

ایرنا: هیات کبدی زنجان چه رویدادهایی را پشت سر گذاشته است و یا پیش رو دارد؟

هیات کبدی زنجان امسال، سال خوبی را به خصوص در بخش آقایان آغاز کرده است.

اردوی تیم ملی بزرگسالان در زنجان برگزار شد و ورزشکار زنجانی این رشته مرتضی حیدری نیز به این اردو دعوت شد که در این رابطه حمایت بسیار خوب حامی مالی تاثیر گذار بوده است.

امسال همچنین مسابقات کبدی لیگ برتر جوانان را میزبانی کردیم که تیم زنجان در این رقابتها بسیار خوب ظاهر شد هرچند از لحاظ امتیازات در رده های برتر نبودیم اما چون تیم طی چهار ماه بسته شده بود، شروع بسیار خوبی برای تیم جوانان کبدی زنجان بود که با این روند و افق روشن پیش روی کبدی زنجان برای سالهای بعد کسب مقام های اول تا سوم دور از دسترس و انتظار نیست.

هیات کبدی زنجان در حال حاضر سه بازیکن را در اردوی تیم ملی دارد.هیات کبدی مشکلات زیادی را پشت سرگذاشته و هم اکنون نیز به لحاظ مالی نیازمند حمایت است چراکه علاوه بر تامین تجهیزات لازم، اعزام به مسابقات ورزشی به وسیله نقلیه و لباس مناسب نیاز دارد و بانوان در این خصوص نیازمند توجه بیشتری هستند.

در حال حاضر سه نفر از بازیکنان این رشته در استان به اردوی تیم ملی دعوت شده اند و بازیکنان قدیمی نیز با هیات همراه هستند.

این رشته ورزشی در شهرستانهای زنجان و ابهر فعال است و طبق برنامه ریزی های لازم در شهرستان سلطانیه و دیگر شهرستانهای استان نیز راه اندازی می شود.

ایرنا:‌ کبدی زنجان در حوزه بانوان چه وضعیتی دارد؟

در این بخش نزدیک به ۳۰ نفر در رده نونهالان فعال هستند و در نوجوانان، جوانان و بزرگسالان بانوان نیز تیم داریم.

طی ۱۶ سال گذشته مقام های متعددی را کسب کردیم، در مسابقات قهرمانی کشور اول شدیم، در مسابقات لیگ دسته ۲ شرکت کردیم و در لیگ دسته یک و برتر بودیم.

در لیگ دسته ۲ قهرمانی کشور اول و در سوپر لیگ هم جزو هشت تیم برتر بودیم که نتایج خوب و قابل قبولی را کسب کردیم درحالیکه به خصوص در بخش بانوان با مشکلات زیادی مواجه بودیم چون سالن اختصاصی نداشتیم.

هشت سالی است که سالن تخصصی به بانوان فعال در کبدی داده شده است در حالیکه طی ۱۶ سال گذشته به دلیل نبود باشگاه تخصصی رنج و سختی زیادی را متحمل شدیم و نفرات زیادی را در این رشته از دست دادیم.

هم اکنون سالنی که در اختیار داریم وضعیت خوبی دارد هر چند استاندارد کبدی نیست ولی در آینده تدابیر خاصی در این خصوص اندیشیده خواهد شد و مسابقات را در سالن های بزرگ برگزار خواهیم کرد.

در کبدی بانوان قهرمانانی را مانند سمیه قره جه لو داریم که دارای مقام های قهرمانی کشور در لیگ برتر،‌ سوپرلیگ قهرمانی کشور و قهرمانی بسیج کشور است.

ایرنا: ورزش کبدی چه فوایدی برای فعالان در این رشته دارد؟

ورزش برای همه انسان ها مفید است و باعث تحریک رشد عضلانی، افزایش سرعت سوخت و ساز بدن، قوام و ماندگاری استخوانها و بهبود سلامت قلب و عروق، تناسب اندام، کاهش انواع بیماری ها و ارتقای سلامت روح، روان و جسم می‌شود.

کبدی رشته ورزشی سنگینی محسوب می شود و به قدرت بدنی و آمادگی جسمانی بالا، چابکی، سرعت، انعطافت پذیری، تمرکز و به خصوص جرات بالایی نیاز دارد و باعث می شود افرادیکه در این رشته فعالیت می کنند بدن سالمی داشته باشند.

از آنجایی که کنترل وزن در مسابقات این رشته مهم است، باعث می شود کبدی کاران به تناسب اندام برسند.

ایرنا: آیا مصدومیت ها در ورزش کبدی سنگین است؟

اگر ورزشکاران از نونهالی فعالیت در رشته ای را شروع کنند با همه زوایای آن آشنا می شوند و به مرور کمترین آسیب در این ورزش متوجه آنها می شود.

زد و خورد در اغلب ورزشها وجود دارد و بیشتر در ورزشکاران مبتدی رخ می دهد. درگیری در رشته ورزشی کبدی زیادتر است اما چون ورزشکاران به این آسیب ها واقف هستند خیلی رعایت می کنند به خصوص داورها نیز این زد و خوردها را از لحاظ اخلاقی با حساسیت پیگیری و سعی می کنند از آن جلوگیری کنند.

ایرنا: آغاز و ادامه فعالیت در ورزش کبدی از چه سنی است؟

شروع زودهنگام این ورزش بسیار مهم است، کسانیکه از نونهالی، نوجوانان، جوانی و رده امید این ورزش را شروع می کنند در بزرگسالی به لحاظ تجربه خوبی که کسب می کنند به آسانی وارد تیم ملی می شوند.

شروع این ورزش از سن بالای ۲۵ سال اثرگذاری لازم را ندارد و در این صورت نمی توان به فعالیت در بخش قهرمانی این رشته امیدوار بود از همین رو شروع ورزش کبدی از نونهالی و ادامه آن تا ۳۰ سالگی نتایج مطلوبی برای ورزشکار به دنبال خواهد داشت.

ورود به ورزش کبدی از سن نونهالی و استمرار در این رشته می تواند نتایج درخشانی را برای ورزشکار رقم بزند.علاقه مندان به فعالیت در رشته کبدی می توانند به خانه کبدی زنجان واقع در چهارراه پایین جنب خانه کشتی مراجعه کنند که تمرین های کبدی در این محل در روزهای فرد از صبح از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۱ و ساعت ۱۶ تا ۱۷ و نیم انجام می شود.

افق های روشنی پیش روی کبدی زنجان است هرچند شیوع کرونا برای کبدی نیز مانند بسیاری از رشته های ورزشی دیگر مشکل ساز و موجب عقب ماندگی شد اما با تمرینات مستمر این عقب ماندگی ها جبران می شود و کبدی زنجان در آینده ای نزدیک حرف اول را خواهد زد.