به گزارش ایرنا، گرمه خراسانشمالی با بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی تاکنون توفیقی در جذب گردشگر نداشته و هیچگاه مقصدی برای گردشگران نبوده است.
گردشگری در این شهر تاریخی صرفا در توقف یک الی ۲ ساعته مسافران عبوری خلاصه می شود و بی تردید بی توجهی به مرمت و احیای آثار تاریخی و نبود زیرساخت ها نقش موثری در خاموش ماندن چراغ گردشگری این منطقه داشته است.
منطقه ای که به شهر کاروانسرا و قلعه ها شهره است و آثار تاریخی بی نظیری همچون رباط دینارزاری، رباط عشق، مساجد تاریخی جامع شهرهای درق و ایور، قلعه جلال الدین، قلعه دشت، قلعه خواجه سنگاور، نارنج قلعه، قلعه منیر آباد و رباط قره بیل دارد.
کاروانسرای تاریخی رباط قره بیل که در سال ۸۰ در فهرست میراث ملی کشور ثبت شد، روزگاری محل پذیرایی از مسافران بوده و برای خود برو بیایی داشته اما زیرسایه برخی بی توجهی ها در سال های گذشته مسیر تخریب را پیمود تا اینکه این روزها خبر مسرت بخشی از احیای این میراث عصر تیموری با مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه شنیده شد.
میراثی که در ظاهر اعتبار گذشته را از دست داده اما دل تپنده ای برای رونق دارد، روح آجرها و طاق هایش به مسافر گره خورده و آماده است تا تب و تاب استقبال از مسافران را از سر گیرد.
ویژگی های منحصر بفرد این بنا، تاریخی بودن، قرارگیری در راه مسافران عبوری از استان های شمالی کشور به مقصد مشهد، ظرفیت مناسبی است که کار صنعت گردشگری در این مکان را سکه کند، کافی است دستی به رویش کشیده و نونوار شود.
رباط قره بیل را بهتر بشناسیم
رباط قره بیل از آثار ملی ثبت شده ایران در خراسانشمالی است که قدمت آن مربوط به تیموریان ـ صفویه است و در سال ۱۳۸۰ در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شد.
این کاروانسرا در روستای رباط قره بیل در ۱۱۰ کیلومتری بجنورد مرکز استان قرار دارد.
رباط قره بیل روزگاری منزلگاه کاروان های عبوری از جاده ابریشم بود و اکنون نیز می تواند محلی برای حضور مسافران باشد.
این کاروانسرا از خشت، ساروج، آهک، گچ و سنگ ساخته شده و غرفههای متعددی در آن وجود دارد که سقف این غرفهها گنبدی شکل است و با گچبریهای بسیار زیبایی تزئین شدهاند.
رباط قره بیل روزگاری منزلگاه کاروان های عبوری از جاده ابریشم بود و اکنون نیز می تواند محلی برای حضور مسافران باشد
نقشه ساختار این عمارت چهار زاویه ای است که ۲ صحن کم حجم و عریض دارد، کنار صحن کوچک اتاق هایی با اندازه های گوناگون به طور پی در پی ساخته شده که حفاظ بام آنها هلالی است و پایین بام با گچ بری های قشنگی زینت داده شده است.
اطراف عمارت با یک جداره سنگی که در همه ضلع های آن برج های دیده بانی احداث شده محاصره است.
احیای رباط قره بیل با کاربری هتل سنتی
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانشمالی می گوید: کاروانسرای «رباط قره بیل» با مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه با کاربری هتل سنتی بین راهی احیا می شود.
علی مستوفیان می افزاید: با احیای کاروانسرای رباط قره بیل با کاربری هتل سنتی بینراهی با توجه به موقیعت جغرافیایی، موجب ماندگاری مسافر و رونق گردشگری در استان خواهد شد.
کاروانسرای «رباط قره بیل» با مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه با کاربری هتل سنتی بین راهی احیا می شود
وی ادامه می دهد: این اثر تاریخی در حاشیه اصلی جاده قرار دارد و سالانه 30 میلیون گردشگر از این مسیر عبور می کنند.
مستوفیان یادآور می شود: با توجه به اینکه موضوع احیا کاروانسرای رباط قره بیل بین ۲ دستگاه مشترک است؛ بنابراین رایزنی هایی با رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور انجام شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانشمالی می افزاید: با همکاری سازمان اوقاف و امورخیریه و جذب سرمایهگذار مرمت و احیای کاروانسرای رباط قره بیل به عنوان یک فضای اقامتی سنتی بینراهی در محور مشهد مقدس و جنگل گلستان انجام و خدمات مناسبی به گردشگران و زائران ارایه خواهد شد.
به گزارش ایرنا، شهرستان گرمه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب بجنورد و در مسیر اصلی خراسان شمالی به استان های مرکزی و جنوبی کشور واقع است.
استان یک میلیون نفری خراسان شمالی بیش از ۱۱۵ جاذبه گردشگری، ۲ منطقه نمونه ملی و ۲۲ منطقه نمونه گردشگری استانی دارد.