به گزارش ایرنا، شبکه خبری «الجزیره» گزارش داد: مسائل اقتصادی به ویژه هزینههای زندگی در سال ۲۰۲۴ در کانون توجه قرار گرفت. سال ۲۰۲۴ شاهد تثبیت اقتصاد جهانی پس از پیامدهای همهگیری «کووید-۱۹» بود، هرچند رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها پایینتر از سطح قبل از سال ۲۰۲۰ قرار داشت.
از دید نویسنده این مطلب، «در بحبوحه بهبود اقتصادی نامتعادل، امسال بیش از ۲ میلیارد نفر واجد شرایط رای دادن بودند و مسائل اقتصادی، به ویژه افزایش هزینههای زندگی، از نگرانیهای اصلی رایدهندگان در سراسر جهان بود».
در عین حال، «دولتها با چگونگی وضع مقررات بر فناوریهایی مانند هوش مصنوعی (AI) که ممکن است تحولآفرین باشند، دست و پنجه نرم میکردند و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نشاندهنده تغییری شدید به سمت حمایتگرایی بود».
ترامپ و جنگهای تجاری جدید
الجزیره در این مطلب آورده است: دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، نشان داده است که نسخهای حتی تهاجمیتر از سیاست حمایتگرایانه «آمریکا اول» را دنبال خواهد کرد، [سیاستی] که به قدرت رسیدن او در دوره دوم حضورش در کاخ سفید منجر شد.
نویسنده سپس یادآوری میکند که ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی متعهد شد که تعرفههای ۶۰ درصدی یا بالاتر بر کالاهای چینی و یک تعرفه کلی ۲۰ درصدی بر سایر کالاهای وارداتی اعمال کند.
رئیسجمهور منتخب آمریکا همچنین کشورهای دوست را هدف قرار داده و اخیرا تهدید کرده است که تعرفهای ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال میکند که این اقدام سوالاتی را درباره آینده توافق تجارت آزاد سهجانبه میان کشورها به وجود آورده است.
بر اساس این گزارش، اقتصاددانان میگویند که پیشنهادات ترامپ برای اعمال تعرفههای گسترده، هزینه کالاهای روزمره در ایالات متحده را افزایش داده و زنجیرههای تامین در سراسر جهان را مختل خواهد کرد.
از سوی دیگر، ترامپ اخیرا کشورهای عضو «بریکس» را تهدید کرد چنانچه اقدامی برای ایجاد ارز معاملاتی جدید انجام دهند یا بخواهند در معاملات بینالمللیشان ارزی را جایگزین دلار کنند، برای صادرات به آمریکا با تعرفه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد. موضوعی که ترس از وقوع جنگ تجاری جهانی را افزایش داده است.
افزایش هزینههای زندگی
الجزیره در ادامه تحلیل خود با اشاره به اینکه تقریبا در سراسر جهان، انتخابات برای مقامات کنونی تجربهای دشوار بود، نوشت: به سبب رایدهندگان در بیش از ۶۰ کشور، مسائل اقتصادی و به ویژه نگرانیهای مربوط به هزینههای زندگی، از آمریکای شمالی گرفته تا اروپا و آفریقا در دستور کار قرار داشت.
رایدهندگان در بسیاری از کشورها از جمله انگلیس، آفریقای جنوبی، سریلانکا، ژاپن و هند، یا احزاب حاکم را به طور کامل از قدرت کنار زدند یا اختیارات آنها را به شدت محدود کردند.
پیشروی الیگارشی
این شبکه خبری سپس میافزاید: منافع تجاری و قدرت دولتی همواره در گرو یکدیگر بودهاند، اما بازگشت ترامپ به کاخ سفید نفوذ برخی از قدرتمندترین چهرههای آمریکا را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
از جمله مهمترین این افراد، ایلان ماسک، سرمایهدار و کارآفرین آمریکایی، است که یکی از سرسختترین حامیان ترامپ در طول انتخابات آمریکا بود که به همراه همکار تجاریاش، ویوک راماسوامی، برای اداره وزارتخانه جدید «کارآمدی دولت» منصوب شده است.
بازگشت پرقدرت بیتکوین
در بخش دیگری از این مطلب می خوانیم: قیمت بیتکوین در هفتههای پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا افزایش یافت و از حدود ۶۸ هزار دلار در روز انتخابات به بیش از ۱۰۰ هزار دلار در اوایل ماه کنونی [میلادی] رسید.
در حالیکه ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوریاش از بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال انتقاد کرده بود، در مبارزات انتخاباتی اخیر خود به حامی ارزهای دیجیتال تبدیل شد و وعده داد که ایالات متحده را به «پایتخت رمزارز جهان» تبدیل کند.
ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۵ نوامبر (۱۵ آبان) آمریکا پیروز شد و در ماه ژانویه ۲۰۲۵ کار خود را به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور این کشور آغاز خواهد کرد.