مهاباد- ایرنا- مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجان‌غربی گفت: از مجموع  ۲۰ هزار و ۴۴۳ خانوار عشایری استان با بیش از ۱۰۴ هزار نفر جمعیت، تنها ۲ هزار نفر عضو صندوق بیمه اجتماعی هستند.

به گزارش ایرنا، طبق اسناد تاریخی سابقه بیمه در کشورمان به کاروانسراها در دوران صفویه برمی گردد و در آن دوران متصدیان کاروانسراها، درصدی از ارزش بار و محموله صاحب کاروان را جهت حفظ و نگهداری اخذ می کردند و در دوران قاجار هم با پیوستن ایران به اتحادیه پست جهانی، ناچار به اجرای برخی تعهدات بیمه‌ای شد.

اما در سال ۱۳۱۰ قانون و نظام‌نامه ثبت شرکت‌ها در کشورمان تصویب شد که به موجب این قانون فعالیت صنعت بیمه در آن سال‌ها شکل جدی‌تری به خود گرفت و در نخستین برنامه توسعه کشور هم بحث بیمه کشاورزان مطرح شد.

در دوران قبل از انقلاب صنعت بیمه در کشورمان گسترش پیدا کرد و علاوه بر بیمه های داخلی (دولتی و خصوصی )، ۲۹ شرکت خارجی در بخش بیمه کشورمان سرمایه گذاری کرده بودند و پس از پیروزی انقلاب این صنعت دچار تغییر و تحولاتی بیشتری شد.

سرانجام صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در سال ۱۳۸۴ با مصوبه هیأت دولت و به منظور حمایت از روستاییان و عشایر و کشاورزان در ایران تأسیس شد تا این اقشار نیز زیرپوشش حمایت‌های اجتماعی قرار گیرند.

این صندوق یکی از صندوق‌های چهارگانه و زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و رویکرد آن ارائه خدمات بیمه اجتماعی بلندمدت به کشاورزان، روستاییان و عشایر در بخش‌های مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت است.

ایرنا در راستای آشنایی بیشتر مردم با صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر گفت و گویی به شرح زیر با «سیروس محمودیان» مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجان‌غربی انجام داده است.

یکی از گلایه های محمودیان در گفت و گو با ایرنا، از نقش کم‌رنگ و عدم استقبال عشایر آذربایجان غربی از این صندوق بیمه اجتماعی بود که ۷۰ درصد هزینه های آن توسط دولت پرداخت می شود.

ایرنا: طبق آمارهای رسمی هم اکنون ۲۰ هزار و ۴۴۳ خانوار عشایری با بیش از ۱۰۴ هزار نفر جمعیت در ۱۶ شهرستان آذربایجان غربی فعالیت می کنند، تاکنون استقبال عشایر استان از صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر چگونه بوده است؟

محمودیان: عشایر کشورمان و از جمله آذربایجان غربی در طول سالیان زیاد حافظان امنیت در مرزها و آداب و سنن جامعه ما بودند و این قشر تلاشگر و مولد جامعه به دلیل کوچ از ییلاق به قشلاق و برعکس در طول سال همیشه در معرض آسیب های مختلف قرار دارند.

اما به دلایل مختلفی از جمله عدم دسترسی کارگزاران به جامعه هدف عشایری و عدم اطلاع رسانی دقیق در این زمینه نتایج به دست آمده زیاد خوشایند نیست و از مجموعه ۲۷۰ هزار نفر بیمه شده صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر تنها ۲ هزار نفر از عشایر در این صندوق عضویت دارند.

به همین خاطر از دستگاه های متولی عشایر (جهادکشاورزی) و رسانه ها می خواهیم به عنوان پُل ارتباطی بین صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و عمل کنند تا جامعه عشایری استان هم از مزایای این صندوق بیمه اجتماعی بهرمند شوند.

ایرنا: یکی از خدمات صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر حمایت از اقشار کم درآمد و آسیب پذیر است آیا در زمینه بیمه این اقشار بویژه مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) اقدامات شاخصی صورت گرفته است؟

محمودیان: بله یکی از اقدامات مهم صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر انعقاد تفاهم‌نامه با سازمان بهزیستی کشور بود و طبق این تفاهم نامه تمامی مددجویان ۱۸ تا ۵۰ سال کشور می توانند به عضویت این صندوق در بیایند.

طبق این تفاهم‌نامه همچنین تمامی مادران سرپرست بدون بیمه عضو بهزیستی هم به صورت رایگان در این صندوق بیمه شدند و عضویت در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و دریافت مستمری بازنشستگی یا کار افتادگی مددجویان هیچ ارتباطی به دریافت مستمری یا سایر خدمات در بهزیستی ندارد.

هم اکنون یک هزار و ۱۵۰نفر از مددجویان بهزیستی در آذربایجان غربی عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند و خیرین و افراد توانمند هم می توانند در صورت تمایل هزینه سالانه بیمه مددجویان یا سرپرستان خانواده های بی‌بضاعت را پرداخت کنند.

ایرنا: دانشجویان چگونه می توانند در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر عضو شوند؟

محمودیان: دانشجویان به طور معمول از سن ۱۸ یا ۱۹ سالگی وارد دانشگاه می شوند و در صورت ادامه تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد و تا زمان استخدامی دوران ۶ تا هشت سال فاقد بیمه هستند و در این دوران می توانند با حداقل هزینه عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر شوند.

یکی از مزایای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر انتقال سابقه بیمه‌ای افراد به سایر صندوق‌های بیمه از جمله تامین اجتماعی و خدمات کشوری است و دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه می توانند با عضویت در این صندوق برای خود سابقه بیمه در زمان تحصیل کسب کنند.

در ادامه دانشجویان پس از فراغت از تحصیل یا در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر بمانند و یا در صورت استخدام در مراکز دولتی و شرکت های مختلف سابقه بیمه خود را نیز انتقال دهند.

این صندوق بیمه‌ای از این آمادگی برخوردار است که با تمامی مراکز دانشگاهی در سطح استان تفاهم‌نامه همکاری برای تحت پوشش قرار دادن دانشجویان به صورت اقساط هم امضا کند.

ایرنا: علاوه بر دانشجویان چه کسانی می توانند به عضویت صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در بیایید؟

محمودیان: تمامی افراد در گروه سنی (۱۸ تا ۵۰ سال) در صورت عضویت در گروه‌هایی مانند روستاییان، عشایر، کشاورزان، رانندگان حمل بار و مسافران بین شهری، ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، زنبورداران، بافندگان قالی، فرش، گلیم و جاجیم، کارکنان مراکز و شرکت های وابسته به سازمان مهندسی کشاورزی، منابع طبیعی و نظام پزشکی، دانشجویان، بسیجیان، کارگران فصلی و سایر گروه‌های جامعه هدف می‌توانند تحت پوشش این بیمه باشند.

تمامی افراد فاقد بیمه ۱۸ تا ۵۰ سال می‌توانند عضو این صندوق شده و از یارانه دولتی هم که برای اعضای این صندوق در نظر گرفته می‌شود، برخوردار شوند.

در حال حاضر ۳۲۰ شغل در حوزه‌های مختلف برای عضویت در این صندوق اضافه شده که به طور تقریبی همه افراد بدون بیمه را شامل می‌شود که این امر فرصت مناسبی برای تحت پوشش قرار گرفتن بیمه‌ای در استان به شمار می‌رود.

ایرنا: مزایای عضویت در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر برای بیمه شدگان این صندوق چیست؟

محمودیان: این صندوق همه خدمات بیمه‌ای سایر صندوق‌ها را از جمله بازنشستگی با حداقل ۱۵ سال، از کارافتادگی دائم ناشی از کار و غیرکار با حداقل یکسال سابقه، مزایای فوت برای بازماندگان بیمه شده و نقل و انتقال سابقه با سازمان تامین اجتماعی را انجام می‌دهد.

هزینه عضویت صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر به میزان ۳۰ درصد توسط بیمه شده باید پرداخت شود و بیش از ۲ برابر حق بیمه، در واقع ۷۰ درصد آن را دولت تامین و پرداخت می‌کند.

صندوق بیمه اجتماعی، کشاورزان، روستاییان و عشایر، ارزانترین و افتصادی ترین بیمه کشور است که دارای مزایای مستمری، از کار افتادگی، بازنشستگی و فوت است.

این صندوق فرصت مناسبی است تا جوانان، کارگران فصلی و زنان خانه دار از مزیت های آن بهره مند شوند.

ایرنا: آخرین آمار اعضای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجان غربی و مستمری بگیران این صندوق را بفرمایید؟

محمودیان: هم اکنون در سطح استان ۲۷۰ هزار نفر عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند و علاوه بر آن هفت هزار و ۵۰۰ نفر هم مستمری بگیر این صندوق هستند و نکته جالب این است که بیش از نصف مستمری بگیران آذربایجان‌غربی شامل چهار هزار و ۵۰۰ مستمری بگیر خانواده‌های متوفیان هستند.

در شهرستان مهاباد هم حدود ۱۵ هزار عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند و از این تعداد حدود ۹۰۰ نفر مستمری بگیر این صندوق هستند.

به گزارش ایرنا، هم اکنون صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر ۷۳ کارگزاری فعال در آذربایجان غربی دارد و افراد می‌توانند با مراجعه به این دفاتر، نسبت به نام نویسی برای عضویت در صندوق اقدام کنند.