تهران- ایرنا- اعلام خبر رفع فیلتر «گوگل پلی» و «واتس آپ» نشان داد، گفتمان «وفاق» رئیس جمهور و تاکید وزیر جوان ارتباطات دولت چهاردهم بر استفاده از نظر کارشناسان، کار می‌کند و این بار با رفع فیلترینگ، «حاکمیت» بر مطالبه مردم یک «بله» محکم گفت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، پس از چهار ماه تلاش مسعود پزشکیان رئیس جمهور و سیدستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرانجام جلسه شورای عالی فضای مجازی در جلسه امروز خود به رفع فیلتر از دو سکوی اینترنتی گوگل پلی و واتس آپ آن هم با اجماع آرای مثبت رای داد؛ اقدامی که آغاز فرآیند رفع محدودیت و فیلترینگ در فضای مجازی کشور تعبیر می شود و فعالان کسب و کارها بخصوص حوزه فناوری اطلاعات امیدوارند که این گشایش ها تداوم داشته باشد و زنجیر محدودیت و ممنوعیت از پیش پای آنان برداشته شود.

در این جلسه که با حضور سران سه قوه و اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی فضای مجازی برگزار شد، پس از بحث و بررسی، اعضا ضمن تاکید بر اهمیت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی به رفع محدودیت‌های دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگل‌پلی، با اجماع رای مثبت دادند و همچنین بر حمایت از سکوهای داخلی تاکید کردند.

واقعیت این است که فناوری و ارتباطات امروز به رکن اساسی زندگی مردم جهان تبدیل شده و در ایران نیز به تبع آن زیست مردم در این فضا شکل گرفته است. امروز دیگر نمی‌توان فضای مجازی را یک فضای غیرواقعی و فقط سرگرم‌کننده دانست؛ زیست آموزشی، اقتصادی، مالی، فرهنگی و تعاملات بین‌المللی در این فضا به طور کلی شکل گرفته و بی‌توجهی به این فضا لطمات جبران‌ناپذیری برای آینده هر جامعه‌ای دارد.

بر همین مبنا بود که در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، پزشکیان به عنوان یکی از نامزدهای انتخاباتی دست بر نکته‌ای گذاشت که در سال های اخیر به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است؛ کسب و کارهای مختلف، دانشجویان، شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های بازی‌سازی، برنامه‌نویس‌ها و هزاران قشر دیگر که در جامعه زندگی می‌کنند، مطالبه رفع محدودیت‌های متعدد در فضای مجازی را داشتند و پزشکیان با مطرح کردن ناکارآمدی فیلترینگ قول داد که به هر شکلی که می‌تواند و امکانش فراهم است، در پرتو وفاق این محدودیت‌ها رفع شود.

مجموع عملکرد، اظهارنظرها و اقدامات انجام شده در ماه‌های گذشته از عمر دولت چهاردهم بر این گزاره مُهر تایید گذاشت که رئیس جمهور و دولتمردانش در این مدت به جد به دنبال رفع فیلتر بودند و برای رسیدن به این هدف، همه بازیگران حوزه فضای مجازی را در نشست های تخصصی و کارشناسی به این نقطه اشتراک و مفاهمه رساندند که وضعیت موجود برای هیچ مسئولی قابل قبول نیست و هیچ کس مدافع فیلترینگ نیست.

در این زمینه وزارت ارتباطات دولت چهاردهم و شخص وزیر ارتباطات، رفع فیلترینگ را به عنوان یک هدف اصلی در دستور کار خود قرار داد و آن را به کرات دنبال کرد. هاشمی هر بار که در مراسمی در جمع خبرنگاران قرار گرفت، به جرئیات مربوط به طرح رفع فیلترینگ پرداخت.

تصمیم «ستار هاشمی» برای دنبال کردن این فرایند به دور از هر حاشیه و چالش و در بستر کاملا کارشناسی، گاهی اوقات حتی نقدهایی را به او وارد آورد اما در نهایت نشان داد که گره کور رفع فیلتر که سالها برای باز شدن آن تلاش شد و به نتیجه نرسید، بالاخره با ممارست، پیگیری، کار کارشناسی و وفاق باز شد.

جلساتی که وزیر ارتباطات برگزار کرد ظرف مدت چهار ماه تمام مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ را به این اتفاق نظر رساند که فیلترینگ به شکل کنونی کارآمد نیست و باید تغییر کند. حاصل تغییر این رویکرد، خبر رفع فیلتر؟ و؟ بود که دقایقی قبل مخابره شد و کام مردم را شیرین کرد.

اکنون اولین مصوبه کارساز از دل شورای عالی فضای مجازی بیرون آمده است و انتظار می رود با تحقق اولین وعده انتخاباتی رئیس جمهور، گشایش های بیشتری در کار باشد.

در این راستا باید توجه داشت که رفع محدودیت از سکوی گوگل پلی محدود به دولت چهاردهم نبوده و وزیر سابق ارتباطات نیز در تلاش بود تا محدودیت های این سکوی اینترنتی را بردارد زیرا یک فروشگاه عرضه خدمات نرم افزاری است که این امکان را به کاربران می دهد تا نرم افزارهای مورد نظر خود را نصب کرده یا به روز رسانی نمایند.

با توجه به آنچه امروز وزیر ارتباطات به خبرنگاران گفت، به نظر می رسد که فرآیند رفع فیلتر از فضای مجازی چند مرحله و البته ادامه دار خواهد بود و به رفع محدودیت از یک یا چند سکو محدود نخواهد بود.

به نظر می رسد با مصوبه امروز هسته سخت مقاومت در برابر رفع فیلتر شکسته شده و در آینده عرصه برای کاسبان فیلترینگ و فروشندگان فیلترشکن تنگ تر خواهد شد.

برچسب‌ها