به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حجتالاسلام احمد مروی روز پنجشنبه - ۶ دی ماه - در شانزدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه که با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ۹۰ تن از بانوان قرآنپژوه از ۱۹ کشور خارجی در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد، اظهار داشت: ما درک کامل از عظمت قرآن و قدرت بیان و توضیح آن را نداریم و سخن گفتن از قرآن کار دشواری است.
تولیت آستان قدس رضوی افزود: باید بین پیامبر خاتم (ص) و حجت و معجزه او که قرآن مجید است تشابه و تناسب باشد. هر پیامبری با مقامی که دارد با یک حجت و برهان تناسب دارد که به مراتب کمال معنوی و قلمرو رسالت او بستگی دارد.
وی گفت: همه شئون پیامبر باید متناسب با تمامی مناسب آن باشد، پیامبر اکرم (ص) آیینه مرآت و یگانگی خداوند است همانگونه که خدا شبه و مثل ندارد پیامبر هم شبه و مثل ندارد تا بتواند مرآت یگانگی خداوند متعال باشد.
مروی گفت: معجزه پیامبر هم باید متناسب با خودش باشد و آن قرآن مجید است که امیر المومنین(ع) میفرماید خداوند در قرآن تجلی کرده و قرآن ۶هزار بار محل تجلی خداوند است و ۶هزار بار خداوند در قلب پیامبر تجلی کرده است،
تولیت آستان قدس رضوی ادامه داد: خداوند یک بار در کوه نور تجلی کرد و حضرت موسی (ع) بیهوش شد، اما پیامبر اکرم ۶ هزار بار این تجلی را تحمل کرد و گر نه بر سعه وجودی پیامبر هرگز قرآن نازل نمیشد و به خاطر این سعه وجودی، قرآن بر اهل زمین نازل شد.
مروی گفت: معجزه پیامبر فقط منحصر به زمان حیات پیامبر و مردم زمان پیامبر (ص) نبوده و نیست، معجزه حضرت موسی (ع)، عیسی (ع) و دیگر پیامبران هم مربوط به زمان خاص نیست و معجزه پیامبر اعجازآفرین است و همچنان معجزه میکند.
وی تصریح کرد: بنیان عاشورا و انقلاب اسلامی از آیات قرآن است، وقتی امام راحل تبعید شدند بسیاری از بزرگانی که مقبولیت و مرجعیت میان مردم داشتند کنار کشیدند، هر کسی در هر مسندی در جهاد فیسبیلالله به رشدی و کمالی رسیده است به خاطر بهرهگیری از قرآن است؛ به همان اندازه هم رشد و پرواز کرده است.
مروی بیان کرد: امام (ره) با آیات قرآن و توسل به اهل بیت (ع) به مراتب کمال رسید، از قرآن بدون اهل بیت (ع) خوارج درمیآیند، امروز باید به قرآن پناه ببریم همان گونه که پیامبر اکرم (ص) فرموند در برابر فتنهها، سختیها و دشواریها از قرآن کمک بگیرید و به آن پناه ببرید و صراط مستقیم را انتخاب کنید.
تولیت آستان قدس رضوی افزود: بانوان قرآن پژوه خیلی عنوان سنگینی است. همان گونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند، دشمنان انقلاب اسلامی، اسلام و مسلمانان، سه راهبرد اختلاف افکنی، هراس افکنی و یاسآفرینی را دنبال می کنند که برای مقابله با اینها فقط باید به قرآن پناه ببریم.
وی گفت: کسانی که به دنبال ایجاد ناامیدی و یاس در جامعه هستند، منافق هستند، نباید در مردم خوف و ترس و یاس با عناوین مختلف ایجاد کرد و این به مثابهنفاق است. خداوند برای ما کفایت میکند و بهترین حامی ماست. باید قرآن را در زندگی خود عینیت دهیم در همه جوانب زندگی حضور داشته باشد. با قرآن، آموزهها و بیانات قرآن مانوس باشیم.
صداهای قرآنی شناختهشدهای داریم
احمد مسجدجامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو سابق شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به اهمیت توجه بیشتر به پایاننامههای قرآنی از بانیان برگزاری این رویداد قرآنی درخواست کرد که این مساله را به ویژه در سطح بانوان قرآنپژوه بیشتر مورد عنایت قرار دهند.
وی اظهار داشت: نکتهای در بدو شکلگیری و برپایی نمایشگاه قرآن مورد توجه قرار گرفت و آن توجه به پایاننامههای قرآنی بود که بیشازپیش به آنها پرداخته شود و فقط در نمایشگاه عرضه نشود و برای مثال رادیو قرآن هم به معرفی آنها بپردازند. از دوستان مسئول در این همایش درخواست میکنم که در این برنامه وزین قرآنی نیز بیشازپیش به پایاننامههای قرآنی به ویژه از سوی بانوان قرآنپژوه توجه کنند.
قائم مقام رئیس بنیاد دایرةالمعارف اسلامی همچنین افزود: خوشبختانه ما صداهای قرآنی شناختهشدهای داریم که از آن جمله میتوان به فرازی از سوره آل عمران موسوم به ربنا که معمولا در ماه رمضان شنیده میشود اشاره کرد که مشهورترین آن ربنای مرحوم شجریان است.
مسجدجامعی گفت: مراد از صحبت در باب این موضوع آن است که باید فعالیتهای زنان در حوزههای گوناگون قرآن مورد توجه قرار گیرد چرا که بههرحال ظرافتهای صوتی و لحنی در خوانش قرآن و سایر نغمات دینی، منبعث از همان قرائات زنانه است؛ همچنان که سایر هنرهای ظریف زنانه در حوزه قرآن نیز مورد توجه قرار گرفته و اکنون شاهد هستیم که این امر به شکل تخصصی از سوی دوستان مسئول در همایش بانوان قرآنپژوه دنبال میشود.
چگونه مستجاب الدعوه شویم
حجتالاسلام احمد عابدی استاد حوزه و دانشگاه هم خاطرنشان کرد: بنا به فرمایش معصوم(ع) ارتقای درجات انسان در بهشت برین به تعداد آیاتی از قرآن است که در زمان حیات خوانده است.
وی عبارت «بسمالله الرحمن الرحیم» را به عنوان یک آیه مجزا در قرآن نامید و گفت: بسمالله هر سوره ویژه و مختص آن سوره است و قرابت معنایی با محتوای آن سوره دارد. کتابی وجود دارد که در آن ۷۰۰ شکل مختلف در باب ترجمه بسمالله الرحمن الرحیم آورده شده است، این امر بر اهمیت این موضوع که در ادعای بسمالله الرحمن الرحیم مختص هر سوره باید دقت و تأمل بسیار ویژهای داشت.
وی افزود: نخستین بار ترجمه بسمالله الرحمن الرحیم به این شکل که گفته میشود به نام خداوند بخشنده و مهربان توسط سلمان فارسی ارائه شد، این ترجمه تحت اللفظی این آیه است اما باید توجه داشت که در هر سوره این آیه باید با توجه به معانی آیات همان سوره مورد توجه قرار گیرد و اینکه تأکید بر کدام واژه باشد؛ بخشندگی خدا و یا رحمانیان ایشان! اگر هر فرد مومنی ۷۸۶ مرتبه بسمالله الرحمن الرحیم بگوید و پس از آن ۱۳۲ مرتبه نیز ذکر صلی علی محمد و آله را به زبان بیاورد، مستجابالدعوه خواهد شد.
استفاده از ابزار چشمنواز رسانه برای تبلیغ مفاهیم قرآنی
ریحانه سادات رئیسی گفت: سراسر عمر کوتاه و پربرکت حضرت فاطمه (س) مبتنی و منطبق با سیره و منطق قرآنی بوده است.
وی به ذکر فرازی از خطبههای منسوب به آن حضرت پرداخت و افزود: به نظر میرسد که این اتفاق یعنی پرداختن به معنویت و قداست قرآن باید از صرف پرداختن به مباحث محتوایی در دل مجالس، محافل و مکتوبات خارج شدن و بانوان قرآنی به عنوان کنشگران اجتماعی آموزههای قرآنی را وارد زندگی فردی و اجتماعی خود کنند.
وی همچنین با اشاره به تجارب بانوان قرآنپژوه و ایدههای آنها در امر ترویج و تبلیغ قرآن، استفاده از ابزار چشمنواز رسانه را برای بردن این مفاهیم در میان عموم مردم و اعضای خانواده را لازم و ضروری خواند.
حضور ۹۰ بانوی قرآنی از ۱۹ کشور جهان
زکیه عبداللهیان دبیر همایش هم گفت: همایش امسال میزبان ۹۰ بانوی قرآنی از ۱۹ کشور است که در جمع این بانوان، بانوان قهرمانی از غزه، لبنان و سوریه حضور دارند.
وی افزود: زنان مسلمان ایران با تاسی از زنان برجسته اسلام همچون خدیجه کبری، فاطمه زهرا، فاطمه بنت اسد و حضرت زینب(س) نقش خود را به بهترین شکل در امور محوله به انجام رساندند و علاوه بر امور خانه و خانواده، به مدارج عالی علمی، دینی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز دست پیدا کردند.
عبدالهیان گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی درخشش زنان مسلمان در کنار همه امور در حوزههای قرآنی را شاهد هستیم هرچند که این روند پیشرفت و درخشش آنها با چالشهایی همراه بوده است که به چند نکته از آنها اشاره میکنم که ازجمله مهمترین آنها مبانی فرهنگی است که شاید اجازه ندهد زنان در عرصه اجتماعی از ظرفیتهای خود استفاده کنند. براساس این تفکر شاهد هستیم که زنان ولو با دارا بودن تفکر مترقی قرآنی در عرصههای مدیریت به حاشیه رانده میشوند در حالیکه باید از این ظرفیتها حتی در پست و مناصب مختلف استفاده کرد.
وی افزود: زنان قرآنی با داشتن ظرفیت و قابلیتهای مدیریتی در مناصب و عرصههای مدیریت فرهنگی به خدمت گمارده شوند. نکته دیگر اینکه حمایت مالی و بودجهای از آنها در اولویت باید قرار گیرد تا طرحها و ایدههای ایشان به منصه ظهور رسیده و تحقق پیدا کند.
تجلیل از بانوان قرآن پژوه
در این مراسم از رجا السلیمانی از سودان، زهرا عبدالله از نیجریه، زهرا عیسی از لبنان، بتول مرتضی از لبنان حافظ قرآن و یاسمین و مریم صانع پور پژوهشگر توانا نویسنده ممتاز علوم و معارف قرآن کریم، مریم جزایری پژوهشگر ممتاز و موفق علوم و معارف قرآن کریم، منور السادات شایستهخو پژوهشگر توانا و مبلغ موفق علوم و معارف قرآن کریم، شیوا مقدم مدیر موفق فعالیتهای قرآنی، رضوان جلالی فر قاری موفق و پژوهشگر ممتاز علوم و معارف قرآن کریم ،؛محترم قلی پور الارزی داور ممتاز پژوهشگر و مدیر فعال قرآن کریم، زهرا رضایی منش حافظ نابینا کل قرآن کریم، اشرف بصیری فعال موفق رسانه در حوزه قرآن کریم، زهرا نادری حافظ کل قرآن کریم مربی توانا ومحفل دار پیشکسوت قرآن کریم ، طاهره کریمی حافظ کل قرآن کریم مربی توانا و محفل دار پیشکسوت قرآن کریم، زهرا تقدس نژاد پژوهشگر موفق و هنرمند توانا آیات قرآن کریم، مریم رمضانپور هنرمند موفق در رشته تذهیب آیات قرآن کریم، حمیده گیوی هنرمند موفق در رشته خوشنویسی آیات قرآن کریم، سرگل محمدی حافظ کل قرآن کریم از خواهران اهل سنت، فلکناز پرویزی مربی و محفل دار پیشکسوت قرآن کریم تجلیل شد.
در این همایش همچنین با تقدیم لوح به دختر شهید رئیسی بهواسطه حضور مقتدرانه شهید جمهور در سازمان ملل و بیان مواضع قرآنی وی تقدیر شد.