رشت - ایرنا - استاندار گیلان گفت: اگر چای و برنج با نرخ آزاد وارد کشور شود، به هیچ یارانه و یا نرخ تضیمنی خرید برای تولید داخلی نیاز نیست و تمامی مسئولیت تولید را در گیلان می‌پذیریم.

به گزارش ایرنا، هادی حق شناس شامگاه پنجشنبه در جلسه شورای گفت‌ و گوی دولت و بخش خصوصی استان گیلان در رشت به واردات سالانه ۷۰ هزار تن چای در کشور اشاره کرد و افزود: به ازای هر سه کیلوگرم چای که در گیلان مصرف می‌شود ۲ کیلوگرم چای وارداتی و یک کیلوگرم چای تولید داخل است و سالانه ۲۳۰ میلیون دلار چای وارد کشور می‌شود.

نماینده عالی دولت در گیلان ادامه داد: سال گذشته و امسال مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی که به چای تخصیص یافته و ارز آزاد؛ حداقل هفت برابر پولی است که به ۵۲ هزار چایکار گیلانی پرداخت می شود.

وی با اشاره به وجود ۱۶۰ کارخانه چای در گیلان عنوان کرد: امسال حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال چای‌کاران گیلانی از محل تولید چای و خرید تضمینی آن توسط دولت و کارخانجات دریافت کرده و می‌کنند که ۲۵ درصد این مبلغ توسط دولت و مابقی توسط کارخانجات پرداخت می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از راههای برون رفت از مشکلات کنونی گریبانگیر چایکاران آن است که به ۱۶۰ کارخانه چای مجوز واردات چای اعطاء شود و هر کارخانه‌دار ۲۰ هزار تن مجوز واردات داشته باشد و وارد کنندگان چای نیز به جای ۵۰ هزارتن ۳۰ هزارتن چای وارد کنند و مابقی را از کارخانه‌داران داخلی تهیه کنند.

استاندار گیلان اضافه کرد: در سال‌هایی که بازار چای رونق داشته علت آن عدم فاصله بین نرخ آزاد و ترجیحی بود. امروز حداکثر ۱۰ نفر بازار واردات چای را در دست دارند که درآمد ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی از این محل دارا بوده و اجازه نمی‌دهند کسی به بازار ورود کرده و آن را تنظیم کند.

حق شناس در ادامه با اشاره به کارخانجات برنکوبی اظهار کرد: هزار و ۴۰۰ کارخانه برنجکوبی در گیلان وجود دارد که تاکنون ۴۰۰ واحد آنها نوسازی شده و هزار کارخانه باقی مانده و ضایعات کارخانجات قدیمی منجر شده که ۲۹ درصد برنج تولیدی استان استانداردهای لازم و کیفیت مطلوب را نداشته باشد.

وی افزود: ضایعات کارخانجات نوسازی شده به زیر ۱۰ درصد رسیده که در پی این نوسازی می‌توان از واردات ۱۴۰ هزار تنی برنج جلوگیری کرد که نصف درآمد حاصل از این امر می‌تواند کارخانجات باقیمانده را نوسازی کند و با این روش به اقتصاد ملی هم کمک می‌شود ضمن آنکه در نهایت سود آن به شالیکار، کارخانه‌دار و مصرف کننده می‌رسد.

استاندار گیلان در ادامه با اشاره به وضعیت گمرک آستارا بیان کرد: تکمیل استانداردسازی پایانه مرزی بندرآستارا به چهار هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و از کمیسیون اقتصادی مجلس انتظار داریم که برای ارتباطات و تعاملاتی که با آسیای میانه، حوزه قفقاز و کشور آذربایجان از این مرز برقرار می‌شود، حمایت و مساعدت‌های لازم را به عمل آورند تا بتوان از این موقعیت راهبردی و ظرفیت حقوقی با کیفیت مطلوب بهره‌مند شد.

در استفاده از بخش خصوصی ناموفق بودیم

رئیس مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه طی سخنانی اظهار کرد: در استفاده از بخش خصوصی و تعاونی ها ناموفق بودیم.

سیدکریم معصومی افزود: اقتصاد ایران بر سه اصل دولتی، خصوصی و تعاونی بنا نهاده شده و قرار بود که دولت کوچکتر شود و به سمت خصوصی سازی و تعاونی ها برویم اما در این امر موفق عمل نکردیم.

وی بیان کرد: از اینرو مشکلات تبدیل به چالش و چالش ها نیز تبدیل به ابر چالش ها شدند.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا نیز از رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم که با تعامل بیشتر بتوانیم دولت را کوچک کرده و به سمت خصوصی سازی گام برداریم.

معصومی به مشکلات کشاورزان گیلانی نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در این خطه نیز اگر به وضعیت باغداران و کشاورزان نپردازیم و به روستاها توجه نکنیم، بی شک تا چند سال آینده روستاها به خانه سالمندان تبدیل خواهد شد و به همین دلیل باید به روستاها بهای بیشتری دهیم.

در جلسه شورای گفت‌ و گوی دولت و بخش خصوصی استان گیلان، سید شمس الدین حسینی رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس، پیام باقری نایب رئیس اتاق بازرگانی کشور و برخی از اعضای جمع نمایندگان مردم استان گیلان در مجلس شورا اسلامی حضور داشتند.