رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سرخس روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بنای تاریخی موسوم به «سیلو سرخس» واقع در خیابان ۱۷ شهریور این شهر به شماره ۲۶۵۷۷ در هشتم اردیبهشت ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که البته اکنون زیر مالکیت میراث فرهنگی نیست و در مالکیت و تصرف یکی از نهادهای غیردولتی قرار دارد.
مجید حسینی بیان کرد: بر اساس ماده ۱۳ «قانون حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی ـ فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی ، فرهنگی» مصوب ۱۳۹۸ که تصریح دارد «دستگاه های اجرایی و نهادهایی که مالک بناهای تاریخی هستند، مکلفند هزینه های مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی در اختیار یا تحت مالکیت یا در حیطه موضوع تخصصی همان دستگاه را از محل اعتبارات خود تأمین کنند«، این بنا نیز مشمول این قانون است.
رییس اداره میراث فرهنگی سرخس اظهار کرد: میراث فرهنگی استان بارها در خصوص وضعیت نامناسب این بنای تاریخی ارزشمند و سوءاستفاده و اقامت افراد معتاد و بزهکار در آن، به مالک تذکر داده و آمادگی خود را برای مشارکت در مرمت و احیای بنا اعلام کرده است.
وی افزود: در این خصوص چند سرمایه گذار که علاقه مند به مرمت بنا و ایجاد کاربری مناسب مانند سفره خانه سنتی برای این بنا بودند، نیز به مالک بنا معرفی شده اند.
بنای زیبای انبار غله سرخس که غالبا آجری است و از تاق و گنبد برای پوشش دهانه ها و سقف های آن استفاده شده است، یکی از چند انبار قدیمی منطقه سرخس بوده است که هم اینک جزو اندک آثار باقی مانده از سرخس قدیم است که قدمت آن به اواخر دوره قاجار برمی گردد و کارکرد آن نشان از نقش مهم شهر مرزی سرخس در تولید غلات کشور در آن دوره دارد.
شهرستان سرخس دارای ۴۴ اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی است که از مهمترین این آثار میتوان به غار مزداوند، بنای تاریخی بابالقمان، سیلو سرخس، انبار غله قوش خزایی و حمام تاریخی کندکلی اشاره کرد.
همچنین پایگاه میراث جهانی «رباط شرف» به مرکزیت بنای تاریخی رباط شرف نیز در این شهرستان و در نزدیکی جاده مشهد به سرخس قرار دارد که در سال ۲۰۲۳ در فهرست میراث جهانی قرار گرفته است.