ساری- ایرنا- قطعی برق و تعطیلی یک هفته‌ای ادارات دولتی در اواخر ماه آذر امسال برای مدیریت مصرف انرژی، سرمای هوا، افزایش شیوع بیماری آنفلوآنزا، افزایش جراحی ها و از طرفی کمبود نیروی انسانی و واحد های خونگیری، فرصت کم و دسترسی سخت مردم به پایگاه ها و فرسودگی اتوبوس های سیار خونگیری، واقعیت‌های کاهش شدید ذخیره خون در مازندران است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مدیر کل انتقال خون مازندران روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران با توضیح این که استاندارد ذخیره خون برای آرامش جامعه به خصوص بیماران خاص و انجام جراحی های مختلف اورژانسی و غیر ضروری در بیمارستان ها هشت روز است، افزود: با توجه به وضعیت بحرانی ذخیره خون تقاضا می شود تا مردم با عشق و علاقه نسبت به اهدا خون اقدام کنند.

عبدالله محمدی فیروزجایی در عین حال با ذکر این نکته که تا کنون انصراف انجام جراحی ها، حتی غیر ضروری را به دلیل کمبود خون در بیمارستان های مازندران نداشته ایم، اظهار کرد: انتظار داریم بیمارستان ها و پزشکان جراح، علاوه بر این که جراحی های غیر ضروری را به تاخیر بیاندازند، پیش از جراحی از وضعیت موجودی گروه های مختلف خونی استعلام کنند.

این مقام مسوول، با بیان این که امروز مشکلاتی زیادی در بخش اهدا کنندگان و زیر ساخت های انتقال خون مازندران به وجود آمده است، گفت: در حالی که هر سال شاهد افزایش جمعیت شناور در قالب گردشگران و سکونت های دایمی آنان در استان هستیم، تصادف ها در استان افزایش می‌یابد و طبق آمار رسمی دانشگاه علوم پزشکی بابل و مازندران طی سه سال گذشته حدود یک هزار تخت بیمارستانی استان اضافه شده است، اما به کمبود نیرو و زیر ساخت های انتقال خون استان اصلا توجه ای نشده است.

مدیر کل انتقال خون مازندران با بیان این که هر سه دستگاه اتوبوس سیار خونگیری استان فرسوده است، گفت: با توجه به جمعیت قابل توجه روستایی و اعتقادات و باورهای قوی آنان نسبت به نوعدوستی، اگر چهار دستگاه اتوبوس سیار خونگیری به تجهیزات انتقال خون و به نسبت نیروی انسانی در استان اضافه شود، نیاز روزانه خون مصرفی استان تامین و ذخیره خون به عدد استاندارد هشت روز خواهد رسید.

محمدی فیروزجایی هزینه هر اتوبوس سیار خونگیری را ۲۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: متاسفانه مصوبه سفر هیات دولت سیزدهم به استان مبنی بر خرید یک دستگاه اتوبوس سیار خونگیری همچنان بلاتکلیف و اقدام عملی نشده است.

وی با توضیح این که امروز مردم به دلایل فشارهای اقتصادی به صورت شبانه روز در حال تلاش هستند و اگر دسترسی ها برای اهدا خون فراهم نباشد، مراجعه به پایگاه های انتقال خون هر روز کمتر خواهد شد، تصریح کرد: در چنین شرایطی قطعی برق، تعطیلی، سرما و بیماری آنفلوآنزا نیز مزید بر علت شد تا امروز به بحران ذخیره خون برسیم.

مدیر کل انتقال خون مازندران به بعضی از مشکلات کاهش مراجعه کنندگان اهدا خون اشاره کرد و گفت: بررسی ها نشان می دهد که اهدا کنندگان جدید از قشر جوانان که باید به این امر خداپسندانه اضافه شوند، به دلایل مختلف از جمله انجام جراحی های مختلف زیبایی و حتی حجامت، رو به کاهش است.

وی با بیان این که در حالت عادی زنان به عنوان یک جمعیت مهم و قابل توجه می توانند در اهدا خون نقش محوری داشته باشند، گفت: گسترش زیبایی بین بانوان و کاشت مو بین آقایان سبب شد تا این افراد به دلایل علم پزشکی تا یک سال از اهدا خون محروم شوند.

محمدی فیروزجایی از همه بیمارستان ها و پزشکان استان مازندران خواست تا همکاری همه جانبه با پایگاه های انتقال خون استان داشته باشند، گفت: از آن جایی که باید خون مصرف کنندگان دایمی از جمله ۱۴ هزار بیماران خاص که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر آنان تالاسمی هستند و همچنین ۲ بیمارستان ولیعصر قائمشهر و سوختگی زارع ساری که از مراکز درمانی ملی که به استان های مختلف کشور خدمات ارایه می دهند، تامین خون انجام شود، بنابراین بار دیگر از مردم استان تقاضا می شود نسبت به اهدا خون اقدام کنند.

این مسوول انتقال خون مازندران هر گونه ارسال خون اهدایی به غزه که در فضای مجازی منتشر می شود را به لحاظ علم پزشکی غیر منطقی و شیطنت های رسانه ای دشمنان توصیف کرد و گفت: روزانه ۵۵۰ تا ۶۰۰ واحد خون در مراکز درمانی مازندران مصرف می شود که با توجه به میزان اهدا، با کمبود شدید مواجه هستیم.

وی بار دیگر تاکید کرد که بیمارستان های مازندران پیش از جراحی غیر اورژانسی از ذخیره گروه های خونی انتقال خون استان استعلام کنند.

محمدی گفت: از هفته جاری ۶ پایگاه ثابت خونگیری در شهرهای بزرگ استان از جمله ساری، بابل، آمل و چالوس و نوشهر از صبح جمعه تا ظهر برای گرفتن خون از اهدا کنندگان فعال است.

وی بر همیشگی بودن نیاز به خون و فرآورده های خونی و مدت زمان نگهداری آن تاکید کرد و گفت: خون های اهدایی تنها ۳۵ روز و برخی فرآورده های خون مثل پلاکت دارای عمر سه روزه دارند و ما برای تامین خون و نجات جان بیماران، نیازمند حضور مستمر و همیشگی مردم در پایگاه‌های اهدای خون استان هستیم.

مدیرکل انتقال خون استان مازندران با قدردانی از همدلی و نوع‌دوستی اهداکنندگان خون، تصریح کرد: از ابتدای امسال تا پایان آذرماه بیش از ۱۲۵ هزار نفر به پایگاه‌ها و گروه های سیار انتقال خون استان مازندران مراجعه کردند که از این میزان، بیش از ۱۰۵ هزار نفر خون اهدا کردند.

وی گفت: از مجموع اهدای خون، ۶۳ هزار و ۵۷۰ نفر اهداکننده مستمر، ۲۹ هزار و ۹۱۴ نفر اهداکننده با سابقه و ۱۱ هزارو ۶۵۳ نفر اهداکننده بار اولی بودند.

اداره کل انتقال خون استان با داشتن ۱۴ پایگاه ثابت و سه اتوبوس سیار اهدای خون، وظیفه تامین خون و فرآورده های خونی ۴۷ مرکز درمانی و بیمارستان های استان و نزدیک به ۱۴ هزار بیمار خاص از جمله تالاسمی، هموفیلی، سرطانی و دیالیزی را برعهده دارد.