به گزارش ایرنا از وزارت نفت، قیمت نفت خام برنت دریای شمال در هفته گذشته در یک روند افزایشی دوباره به ۷۴ دلار رسید. از همین رو طبق پیشبینی موسسه بینالمللی مطالعات انرژی، هر بشکه نفت در هفته پایانی سال ۲۰۲۴ تحت تاثیر عوامل مختلف، بین ۷۰ تا ۷۵ دلار معامله میشود.
بهطور کلی، تحلیلگران بازار نفت تداوم بحرانهای خاورمیانه، همچنین ادامه بحران میان روسیه و اوکراین را از جمله عوامل تقویتکننده قیمت نفت میدانند. از سوی دیگر نگرانیها نسبت به وضع تقاضای جهانی و گمانهزنیها مبنی بر مازاد عرضه در ماههای آتی، سبب کاهش یا تثبیت قیمت در سطوح کنونی میشود.
از تحریک تقاضا در چین تا تهدید ترامپ
در خصوص عوامل افزاینده قیمت نفت در هفته پیش رو، ابتدا باید به تصمیم اوپکپلاس برای تاخیر در افزایش تولید اشاره کرد که با وجود گذشت چند هفته از اعلام این خبر، اما همچنان بر بازار نفت سایه انداخته است، همچنین اعلام خبر انتشار ۴۱۱ میلیارد دلار اوراق قرضه ویژه از سوی چین در سال ۲۰۲۵ برای تقویت اقتصاد از جمله عوامل تحریککننده سمت تقاضا در بازار نفت محسوب میشود.
در طرف مقابل انتشار خبر پیشبینی «جیپی مورگان» از کاهش قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ میتواند تاثیر کاهشی بر قیمتها در هفته پیشرو داشته باشد.
تحلیلگران این بانک آمریکایی در هفته گذشته در یادداشتی نوشتند: با فرض اینکه اوپکپلاس سطح تولید را تا پایان سال ۲۰۲۵ در سطوح فعلی حفظ کند، قیمت نفت برنت تا پایان سال به زیر ۷۰ دلار در هر بشکه سقوط خواهد کرد.
اظهار نظر ترامپ مبنی بر سیاستگذاری وضع تعرفه بر کالاهایی اروپایی نیز از دیگر عوامل کاهنده قیمت نفت در هفته پیش رو بهحساب میآید.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهوری منتخب آمریکا در هفته گذشته، در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی «تروث»، اتحادیه اروپا را تهدید کرد در صورتی که کسری تجاری «بسیار بزرگ» آمریکا را با خریداری نفت و گاز آن جبران نکند، مشمول تعرفههای گمرکی واشنگتن خواهد شد.
در این میان، «منتفی شدن تعطیلی دولت آمریکا» و «کاهش شاخص ادعاهای بیکاری» در این کشور در کنار «تداوم آتشافروزیهای رژیم صهیونیستی» (شکننده بودن توافق آتشبس با حزبالله و تشدید درگیریها با یمن)، از جمله عوامل افزاینده قیمت نفت در هفته پیشرو محسوب میشود.
بنا بر تحلیل مؤسسه بینالمللی مطالعات انرژی اضافه بهای ژئوپلیتیکی قیمت نفت با مقداری کاهش به ۲ تا سه دلار رسیده است.