تهران-ایرنا- رئیس جمهوری آذربایجان در اظهاراتی به دلایل سقوط هواپیمای این کشور در نزدیکی آکتائو قزاقستان پرداخت و خطاب به طرف روسی گفت که مسکو باید ضمن عذرخواهی و اعتراف، عاملان سانحه را مجازات کند و غرامت بپردازد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از خبرگزاری آذرتاج، الهام علی‌اف در مصاحبه با تلویزیون آذربایجان درباره علل سقوط هواپیمای «شرکت هواپیمایی آذربایجان» (AZAL) در قزاقستان اظهار داشت: پس از بررسی جعبه‌های سیاه و به دست آوردن اطلاعات دقیق‌تر، تصویر کاملی از اتفاقات رخ داده، آشکار خواهد شد و بسیاری از سوالاتی که امروز بی‌پاسخ مانده‌اند، روشن خواهند شد.

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان افزود: همچنین باید تاکید کنم که تلاش برای انکار حقایق آشکار یا فریب دادن مردم در این موضوع، بی‌معنی و پوچ است.

وی در مصاحبه با آذرتاج، خبرگزاری رسمی جمهوری آذربایجان، گفت: ما خواسته‌های خود را به وضوح به طرف روسی اعلام کرده‌ایم. این مطالبات در تاریخ ۲۷ دسامبر (هفتم دی ماه) به طور رسمی به آنها منتقل شد.

علی‌اف درباره اینکه این خواسته‌ها شامل چه مواردی است، توضیح داد: ابتدا طرف روسی باید از آذربایجان عذرخواهی کند. دوم اینکه باید به گناه خود اعتراف کند. سوم، مسئولان این حادثه باید مجازات شده و تحت پیگرد قانونی قرار گیرند و به دولت آذربایجان و همچنین به مسافران و خدمه آسیب‌دیده غرامت پرداخت شود. این‌ها شرایط ما هستند.

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان ادامه داد: اولین مورد [از این خواسته‌ها] روز گذشته برآورده شد. امیدوارم سایر شرایط نیز پذیرفته شوند. همه این خواسته‌ها منصفانه هستند. در اینجا هیچ درخواست یا موضوع غیرعادی وجود ندارد و همه این‌ها بر اساس تجربیات بین‌المللی و رفتار عادی انسانی است.

علی‌اف ادامه داد: این حقیقت که بدنه هواپیما پر از سوراخ است، نشان می‌دهد که فرضیه برخورد هواپیما با دسته‌ای از پرندگان که توسط شخصی مطرح شده بود، به طور کامل از دستور کار خارج شده است. با این حال، متاسفانه برخی محافل در روسیه ترجیح دادند که این فرضیه را مطرح کنند.

وی در حالی‌که روسیه را متهم به تلاش برای پنهان کردن دلایل سقوط هواپیما کرد، مدعی شد: یکی دیگر از اتفاقات تاسف‌بار و حیرت‌آور برای ما این بود که نهادهای رسمی روسیه فرضیه‌هایی درباره انفجار یک سیلندر گاز در داخل هواپیما را مطرح کردند. به بیان دیگر، این به‌وضوح نشان داد که طرف روسی قصد داشت روی این موضوع سرپوش بگذارد که البته در شأن هیچ‌کس نیست.

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: البته هواپیمای ما به طور تصادفی هدف قرار گرفت. بدیهی است که اکنون نمی‌توان از «یک اقدام تروریستی عمدی» صحبت کرد.

علی‌اف افزود: بنابراین، اعتراف به گناه، عذرخواهی به‌موقع از آذربایجان که کشوری دوست محسوب می‌شود و اطلاع‌رسانی به مردم درباره این موضوع، همه این‌ها اقداماتی بودند که باید انجام می‌شد. متاسفانه، در سه روز اول [وقوع سانحه] ما هیچ‌چیزی از روسیه نشنیدیم جز برخی فرضیه‌های بی‌اساس.

علی‌اف همچنین گفت: خلبان‌ها عملکرد حرفه‌ای و شجاعت از خود نشان دادند و هواپیمای خارج از کنترل را به طرق مختلف کنترل کردند. البته، آن‌ها خلبانان با تجربه‌ای بودند و می‌دانستند که نمی‌توانند از این فرود اضطراری جان سالم به در ببرند.

وی افزود: با این حال، آن‌ها شجاعت فوق‌العاده‌ای نشان دادند تا مسافران را نجات دهند و به لطف آن‌هاست که در این سانحه سقوط هواپیما، افرادی زنده مانده‌اند.

رئیس جمهوری آذربایجان اظهار داشت: به لطف آن‌ها [خلبانان] است که بخشی از بدنه هواپیما نسوخت و به لطف آن‌هاست که امروز می‌توانیم به وضوح بگوییم که «هواپیما توسط روسیه سرنگون شده است».

علی‌اف امروز همچنین در آیین وداع با خدمه جان‌باخته در سانحه سقوط هواپیمای مسافربری پرواز باکو-گروزنی در فرودگاه بین المللی «حیدر علی‌اف» شرکت کرد.

به گزارش ایرنا، سازمان اورژانس قزاقستان پیشتر اعلام کرده بود که هواپیمای مسافربری جمهوری آذربایجان که از باکو به سمت شهر گروزنی روسیه در حال پرواز بود، روز چهارشنبه گذشته در شهر آکتائو واقع در جنوب غربی قزاقستان سقوط کرده است.

تارنمای روزنامه حریت به نقل از سازمان اورژانس قزاقستان افزود که به دنبال سقوط پرواز ۸۴۳۲ خطوط هواپیمایی جمهوری آذربایجان، هواپیما دچار آتش سوزی شد و تیم‌های امدادی تلاش کردند آتش را اطفا کنند.

وزارت امور اضطراری قزاقستان اعلام کرد که سرنشینان هواپیما شامل پنج خدمه بوده و دست‌کم ۲۹ نفر در بیمارستان بستری شده‌اند.

خبرگزاری روسی اینترفکس نیز به نقل از امدادرسانان گزارش داد که چهار جسد پیدا شده و طبق ارزیابی‌های اولیه هر ۲ خلبان در این سانحه جان باختند.

شرکت هواپیمایی جمهوری آذربایجان پیشتر اعلام کرده بود که هواپیمای امبرائر ۱۹۰ در سه کیلومتری آکتائو ناچار به فرود اضطراری شده بود.

این شرکت هواپیمایی روز جمعه نیز اعلام کرد که نتایج اولیه تحقیقات نشان می‌دهد که هواپیماهای این شرکت که در قزاقستان سقوط کرد، دچار «مداخله فیزیکی و فنی خارجی» شده است.

هواپیمای مذکور ابتدا قرار بود از باکو به شهر گروزنی روسیه پرواز کند. بر اساس اعلام شرکت هواپیمایی جمهوری آذربایجان، ۳۷ نفر از مسافران این هواپیما شهروند جمهوری آذربایجان بوده و ۱۶ تبعه روس، ۶ قزاقستانی و سه شهروند قرقیزستانی نیز در آن حضور داشتند.