به گزارش خبرنگار ایرنا، اواخر تابستان و اوایل پاییز، پیشبینیها حاکی از این بود که پاییز و زمستان کمبارشی در کشور از جمله کردستان داشته باشیم اما چند موج سنگین، معادلات را تغییر داد و طبق اعلام اداره کل هواشناسی، بارندگیها از مدت مشابه سال قبل هم بهتر بوده است.
بر همین اساس، از ابتدای سال زراعی جاری(مهرماه) تا ۲۰ آذر، میانگین بارش در کردستان ۱۷۸.۲ میلیمتر و این عدد سال قبل در همین مدت، ۱۲۲ میلیمتر بوده که نشان از افزایش ۴۶.۱ درصدی دارد.
همچنین طبق اعلام اداره کل هواشناسی کردستان، میانگین بارندگی بلندمدت دوره مشابه ۱۶۴.۵ میلیمتر است که باز هم بارشهای امسال بیشتر و این رقم در مقایسه با دوره بلند مدت ۸.۳ درصد رشد دارد.
بد نیست اشارهای هم به وضعیت بارندگی در شهرستانهای استان داشته باشیم، بر اساس آخرین بررسی انجام شده، در سنندج از ابتدای سال زراعی جاری تا ۲۰ آذر، میانگین ۱۴۲.۲ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل( ۷۲.۷ میلیمتر)، ۹۵.۷ درصد بیشتر است.
در سقز امسال ۱۱۰.۹ مبلیمتر بارش ثبت شده است در حالیکه این عدد در مدت مشابه سال قبل، ۷۶.۸ درصد بوده یعنی ۴۴.۴ درصد افزایش داشته است.
در قروه از ابتدای سال زراعی جاری تا ۲۰ آذرماه، ۹۷.۸ میلیمتر بارش به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل همین مدت که ۶۹.۵ میلیمتر بوده، ۴۰.۷ درصد بیشتر است.
بیجار که اغلب نسبت به دیگر نقاط استان بارندگی کمتری دارد امسال وضعیت خیلی بهتر بوده و به طور میانگین ۱۴۴.۱ میلیمتر بارش ثبت شده که در مقایسه با ۴۵.۹ میلیمتر سال قبل، ۲۱۳.۹ درصد افزایش نشان می دهد.
مریوانیها امسال ۳۷۲.۴ میلیمتر بارش دریافت کردهاند و این در حالیست که سال قبل در همین مدت ۲۶۶.۹ میلیمتر بارندگی داشتند و سال آبی جاری بارشها ۳۹.۵ درصد بیشتر بوده است.
در زرینه که زمستانهای بسیار سردی دارد، از ابتدای امسال تا ۲۰ آذر، ۱۶۰.۷ میلیمتر بارش به ثبت رسیده که نسبت به ۶۰.۶ میلیمتر مدت مشابه پارسال، ۱۶۵.۱ درصد افزایش یافته است.
برخلاف بقیه شهرستانها، وضعیت بانه امسال رضایتبخش نیست، امسال در همان بازه زمانی اشاره شده، میانگین بارش در این شهرستان ۱۸۳.۹ میلیمتر بوده که در مقایسه با ۲۰۰.۲ میلیمتر سال قبل، ۸.۱ درصد کمتر است.
کامیارانیها هم از ابتدای مهرماه تا ۲۰ آذر، ۱۶۳.۷ میلیمتر بارش دریافت کردند که این عدد در مدت مشابه پارسال، ۱۲۶.۲ میلیمتر بود و امسال ۲۹.۷ درصد افزایش نشان می دهد.
در سروآباد هم به طور میانگین ۲۸۶.۴ میلیمتر بارندگی ثبت شده که سال قبل در همین مدت، ۲۴۰.۴ میلیمتر بود و آمارها حاکی از افزایش ۱۹.۱ درصدی بارشها در سال آبی جاری است.
و در دهگلان هم در سال آبی جاری، ۱۷۸.۲ میلیمتر بارش به ثبت رسیده که نسبت به ۶۰.۸ میلیمتر سال قبل، ۹۷.۷ درصد بیشتر است.
۴۴ درصد مخازن سدهای کردستان پر از آب است
قطعا افزایش بارشها روی منابع آبی به ویژه سدهای استان هم تاثیر مثبتی داشته است و طبق اعلام مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان، در حال حاضر میانگین پرشدگی سدهای استان حدود ۴۴ درصد است، در حالیکه سال قبل در همین مدت این عدد ۳۷ درصد بود.
آرش آریانژاد گفت: بر خلاف پیشبینیها سال آبی خوبی را آغاز کردهایم و امیدواریم که در فصل زمستان و ماههای پیشرو، بارشهای خوبی داشته باشیم.
وی ادامه داد: به واسطه همین بارندگی و به اشباع رسیدن خاک، رواناب بسیار خوبی جاری شده و در تمام سدهای در حال بهرهبرداری و آبگیری استان، رواناب، جاری و مخازن در حال پرشدن هستند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان در خصوص وضعیت فعلی سد قشلاق سنندج هم اظهار کرد: به دلیل تخصیص سالانه ۵۷ میلیون مترمکعب آب از سد آزاد به تصفیه خانه آب شرب سنندج، خوشبختانه از لحاظ کمی و کیفی مشکلی در خصوص تأمین آب شرب این شهر نداریم.
آریانژاد یادآور شد: در مسیر این انتقال، آب مورد نیاز حدود ۲۵ روستا تأمین می شود و با توجه به این پروژه انتقالی، که پدافند غیرعامل محسوب می شود برای تأمین بلندمدت آب شرب سنندج هیچ مشکلی نخواهیم داشت.
وی اضافه کرد: هماکنون ۱۹۶ میلیون از کل حجم ۲۱۵ میلیونی قشلاق سنندج پُر است و با بارندگیهای روزهای آینده، ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر دیگر پر خواهد شد و انتظار میرود قدیمیترین سد استان، همچون سال های اخیر سرریز شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان، ادامه داد: کردستان، یکی از معدود استانهای کشور بوده که در حوزه آب سطحی و تأمین آب شرب شهرها دارای ۲ منبع است؛ به عنوان نمونه سنندج دارای سدهای قشلاق و آزاد بوده که در صورت هر گونه نقص، جایگزین و محل اطمینانبخشی خواهیم داشت، ضمن اینکه در سقز، بانه، دیواندره و مریوان نیز این شرایط حاکم است.
به گزارش ایرنا، کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهای مناسب در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلیمتر است، بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلیمتر است، میزان بارش در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.
تعداد دشتهای استان ۹ مورد است که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است، دشتهای قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشود.
۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهرهبرداری مابقی سدها در اختیار استانهای همجوار از جمله آذربایجانغربی و کرمانشاه قرار دارد.