به گزارش ایرنا، جهانبخش میرزاوند روز دوشنبه در جلسه بررسی وضعیت عشایر آذربایجان شرقی در تبریز با اشاره به اهمیت اوبا (چادر عشایری)، اظهار کرد: اوبا یک شناسنامه هویتی و گردشگری برای عشایر است و نباید حذف شود زیرا حفظ اوبا به منزله حفاظت از هویت عشایری و تاریخ این سرزمین است.
وی افزود: مهاجرت عشایر به شهرها میتواند موجب افزایش آسیبهای اجتماعی و گرایش آنان به مشاغل غیرمولد شود و از سوی دیگر، حاشیهنشینی و ناهنجاریهای اجتماعی از پیامدهای مستقیم این مسئله هستند.
وی تاکید کرد: ما باید تلاش کنیم زندگی عشایر را بهبود ببخشیم، هزینههای تولید آنها را کاهش دهیم و از هر نظر به آنان خدماترسانی کنیم، اما برخی مسائل، مانند آموزش و پرورش، مستقیم در حیطه مسئولیت ما نیست و نیازمند تعامل بیشتر با سایر نهادهاست.
میرزاوند به لزوم شناسایی پتانسیلهای مناطق عشایری اشاره کرد و گفت: گردشگری طبیعی، صنایعدستی، گیاهان دارویی و صادرات متنوع میتواند به بهبود معیشت عشایر کمک کند و استفاده از شرکتهای دانشبنیان و اصلاح دستورالعملهای خانههای بهداشت از جمله اقدامات ضروری است.
وی تأکید کرد: حفظ فرهنگ، شیوه زندگی، و تولیدات خاص عشایر مانند لباسهای سنتی جزو هویت ملی ماست و باید این هویت را تقویت کنیم و ایجاد رضایتمندی و امیدواری در میان عشایر به تسهیل زندگی آنان کمک میکند.
لزوم استفاده از فناوریهای نوین برای ارتقای کیفیت زندگی عشایر
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی نیز با ارائه گزارشی از وضعیت عشایر استان، بر لزوم حفظ هویت فرهنگی، بهبود معیشت، رفع مشکلات زیرساختی و استفاده از فناوریهای نوین برای ارتقای کیفیت زندگی عشایر تأکید کرد.
علی سبزیچی اظهار کرد: قشلاقهای آذربایجان شرقی بیشتر به صورت روستا بوده و از این منظر با بیشتر نقاط کشور تفاوت دارند، اما ییلاقهای استان مشابه دیگر مناطق، ساکن در چادر و اوبا هستند که حفظ این سبک زندگی برای هویت عشایری بسیار مهم است.
وی به موضوع برندسازی محصولات عشایری اشاره کرد و گفت: برای پنیر قره داغ برنامه هایی داریم تا از طریق مراکز دانشگاهی و پژوهشی این محصول را استاندارد و به برند تبدیل کنیم.
وی افزود: در تفاهمنامهای که با شرکتهای بیوتکنولوژی شمال غرب منعقد شده است، پیشنهاداتی برای کاهش بار میکروبی و ارتقای کیفیت محصولات دامی ارائه کردهایم که این اقدامات میتواند تأثیر بسزایی در برندسازی و افزایش ارزش محصولات عشایری داشته باشد.
سبزیچی تأکید کرد: دستورالعملهای خانه بهداشت باید اصلاح شوند و منطقهبندی دقیقتری انجام گیرد تا خدمات بهداشتی بهصورت کارآمدتر به عشایر ارائه شود.