قزوین - ایرنا - مدیر مرکز مشاوره اسلامی سماح در استان قزوین، عامل اصلی بروز اختلاف و آسیب‌های اجتماعی در خانواده را ضعف زوجین در زمینه داشتن مهارت‌های فردی عنوان کرد.

به گزارش ایرنا، مرکز مشاوره اسلامی سماح در قزوین زیر نظر حوزه علیمه قم طی سال‌های اخیر به ارایه انواع خدمات مشاوره پرداخته و توانسته در این مسیر به تجارب و اندوخته‌های متعددی نیز دست پیدا کند.

مشاوره در حوزه خانواده و رواشناسی اگرچه توسط سایر مراکز مشاوره نیز صورت می‌گیرد، اما در مرکز مشاوره سماح تلاش شده تا با بهره مندی از علوم اسلامی مشکلات و موانع در این زمینه مورد بررسی دقیق و همه جانبه قرار گیرد.

مشاوره در حوزه خانواده، کودک و نوجوان، استعداد سنجی، ازدواج و موضوعات روانشناختی از عمده فعالیت‌های مرکز مشاوره سماح در استان قزوین محسوب می‌شود که در یکی از محلات قدیمی این شهر به نام خیابان پیغمبریه قرار دارد.

در مشاوره با رویکرد دینی، مکانیزم هسته‌ای درمان تحریک عقلانی است؛ به کارگیری هر فنی در صورتی به اهداف درمان کمک می‌کند که به عقلانیت مراجع علمی کمک کند.

ارایه خدمات مشاوره‌ای با رویکرد اسلامی، دغدغه‌ مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه بوده و این مرکز نیز در این مسیر اندوخته‌های بسیاری دارد؛ برای اطلاع از این تجارب به سراغ مدیر مرکز مشاوره اسلامی سماح استان قزوین رفتیم تا جزییات بیشتری کسب کنیم.

در ادامه پاسخ حجت الاسلام علی محمدی به سوالات خبرنگار ایرنا را می‌خوانید:

ایرنا. ابتدا تاریخچه‌ای از مرکز مشاوره بفرمایید و اینکه در این مرکز عمده وظایف و اختیارات شما چیست؟

مرکز مشاور سماح زیر نظر مرکزی به همین نام در شهر قم فعالیت دارد، این مرکز به جز قزوین در۲۰ استان‌ کشور نیز شعبه داشته و خدمات متنوعی ارایه می‌کند.

بنده هم اکنون ۲ سال است که مدیریت شعبه قزوین را برعهده دارم، اما مدت زمان تاسیس این مرکز حدود ۶ تا هفت سال است، این مرکز انواع مشاوره را با سبک اسلامی در دستور کار خود قرار داده و تمامی مباحثش را به روش علمی پیش می برد.

ایرنا. آیا افرادی که در این مرکز به کار گیری می‌شوند، از سوی حوزه علمیه قم انتخاب خواهند شد؟

تمام افرادی که در این مجموعه فعالیت می‌کنند، باید از سوی مرکز مشاوره سماح قم مورد تایید قرار گیرند، از طرف دیگر ما از نظر اداری زیر نظر مجموعه حوزه علمیه هستیم و بنابراین استان قزوین نیز می تواند بر کارهای ما نظارت داشته باشد؛ اما با توجه به تخصص‌ها و کارهای ما در مرکز مشاوره سماح، برنامه‌ریزی‌های از سوی قم تدوین می‌شود.

در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۲ استاد مجرب و آموزش دیده با تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا در این مرکز مشغول به کار بوده که پنج نفر آنان بانوان هستند.

ایرنا. حوزه کاری شما در چه مواردی است و خدمت گیرندگان شما چه کسانی هستند؟

پنج تا ۶ رشته تخصصی در این مرکز به افراد مشاوره داده می شود که شامل روانشناختی، کودک و نوجوان، پی ام سی یا مشاوره پیش از ازدواج، زوج درمانی و استعدادسنجی یا تحصیلی است که براساس تخصص‌ها بین اساتید تقسیم کار شده است.

اولویت نخست ما، خانواده‌های طلاب، سپس مردم و محیط‌های کاری و در نهایت ادارات و اماکن دولتی هستند، ضمن اینکه مرکز مشاوره سماح این مجوز را دارد که با عقد قرارداد با ادارات و مراکز دولتی به ارایه خدمات مشاوره اقدام کند و یا حتی به خانواده‌ کارمندان مشاوره دهد، به عنوان مثال ما هم اکنون با سازمان جهاد کشاورزی و ستاد ازدواج استان قرارداد داریم و گاهی مواقع محیط‌های دیگر نیز از ما درخواست مشاوره می‌کنند.

در حوزه ستاد ازدواج، قرارداد داریم که قبل از تحویل جهیزیه به عروس و دامادها یک هفته آموزش‌ زوجین به ما سپرده شود، به هرحال این مرکز علاوه بر مشاوره همانند یک کلاس درس عمل می کند و مباحث آموزشی را نیز در دستور کار خود دارد.

تمامی خدمات مرکز به این شکل نیست که برای مردم نباشد، بلکه اگر مراجعه مردمی نیز داشته باشیم، تعرفه‌ای با تخفیف بسیار پایین در نظر گرفته ایم که قیمت آن از سایر مراکز پایین تر است، این تعرفه برای هر ساعت بین ۵۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال در نظر گرفته شده که در مراکز معمولی این میزان پنج میلیون ریال است.

ایرنا. با توجه به تجربه شما در حوزه مشاوره خانواده، عمده آسیب‌های حوزه زوج‌ها چه مواردی است؟

در حوزه خانواده بنده خودم کار می کنم، موضوعی که با قاطعیت می توان به آن اشاره کرد، فقدان مهارت در خانواده، تربیت فرزند و ازدواج است، بنابر آمارهای گرفته شده، امروز مسایلی مثل فقر، اعتیاد و بیکاری عامل اختلاف خانواده و زوجین نیست و تنها ۱۳ درصد از مراجعات ما را به خود اختصاص می‌دهد، در حالی که ۵۵ تا ۶۰ درصد اختلافات به دلیل همین فقدان مهارتی است که ابتدا به آن اشاره کردم.

امروز مسائلی مثل فقر، اعتیاد و بیکاری عامل اختلاف خانواده و زوجین نیست و تنها ۱۳ درصد از مراجعات ما را به خود اختصاص می‌دهد.

مابقی موارد نیز در حدود ۲۵ درصد به تعصبات قومی و قبیله‌ای و قرار گرفتن زن و مرد در فضای مجازی خلاصه می شود که نادانسته دست به اقداماتی می زنند که موجب ناراحتی همسر و بروز اختلاف خواهد شد.

موارد بسیاری داریم که فرد پول و شغل دارد و حتی اعتیادی هم ندارد، اما زندگی خوبی ندارد، چرا که زندگی کردن را بلد نیست؛ بر همین اساس در موضوع ازدواج اگر شخص مهارت لازم را نداشته باشد، پس از شروع زندگی خیلی سریع به سمت جدایی پیش خواهد رفت.

ایرنا. با توجه به اینکه آمار طلاق در استان قزوین بالا است، عامل اصلی را چه موضوعی می‌دانید؟

در یک نگاه کلی باید چنین گفت که تقریبا همه این موارد به دلیل نداشتن هدف مشترک در زندگی است، هنگامی که بین زن و شوهر هدف مشترکی نباشد، نگاه‌ها متفاوت خواهد بود و اثرات آن به شکل‌های مختلف بروز و ظهور می کند، به عنوان مثال زن خانه اهل تجمل گرایی است و مرد نگاه ساده‌ای به این موضوع دارد، و یا برعکس، که در هر ۲ مورد روش زندگی را دشوار می‌سازد، یا مثلا زن خانه می خواهد با آرایش و یک شکل و شمایل خاصی در جامعه ظاهر شود که مرد این موضوع را نمی پسندد، حتی ممکن است بین زن و مرد در حوزه دینداری افراط و تفریط صورت پذیرد که همه این موارد منجر به اختلاف خواهد شد.

به نظر من هرگاه که نتوانیم نگاه‌ها و رویکردها را در زندگی به الگوها نزدیک کنیم، قطعا با مشکل مواجه خواهیم شد، ما در این مرکز یکی از بزرگترین نتایجی که گرفتیم، همین موضوعات بوده است.

زندگی کردن، آموزش می خواهد و چنین نیست که بگوییم زن و شوهر خودشان زندگی یاد می گیرند، به هرحال زوج های جوان باید نگاه‌های خود را همسو کنند تا بتوانند به یک نتیجه مطلوب دست پیدا کنند.

هنگامی که عروس و داماد را زیر یک سقف می فرستیم، باید ببینیم قبلا دور و بر این افراد چه کسانی بودند، پدر، مادر، برادر، خواهر، عمو، دایی، همسایه و حتی دوستان این افراد چه کسانی هستند، چون ممکن است هیچ یک از این افراد الگوی مناسبی نباشند و رفتارهای غلطی از خود به یادگار گذاشته باشند که در ادامه الگوی این زوج‌های جوان شده باشد، بنابراین آموزش صحیح مهارت زندگی ضروری بوده و باید در دوران پیش و بعد از ازدواج مورد تاکید قرار گیرد.

یکی دیگر از مشکلات زوجین در نبودن مهارت‌ها، فقدان آموزش مسایل جنسی است که گاهی اوقات به دلیل افراط و تفریط در آن از سوی زوجین شاهد اختلاف و بروز آسیب‌های اجتماعی هستیم.

ایرنا. عده‌ای متعقدند که خیانت زناشویی عامل اصلی در بروز اختلافات زندگی است، این موضوع تا چه اندازه رویت می‌شود؟

در بین مواردی که ما مشاوره می دهیم، بسیار نادر هستند مواردی که به دلیل ارتباط نامشروع ایجاد شده باشد، ضمن اینکه ما ۱۷ نوع رابطه داریم که درجه نهایی آن به ارتباط جنسی ختم می شود، موضوعاتی که ما بررسی کردیم بیشتر در فضای مجازی و داشتن دوستان اجتماعی بوده است، که فراوانی آن در بین تمام موارد کمتر از یک درصد است.

در بیشتر موارد، مرد یا زن در فضای مجازی با جنس مخالف پیامی ردوبدل می کنند که به محض رویت همسر، موجب اختلاف می شود، یا مثلا زن خانه نمی داند که نباید در هر گروه مجازی فعالیت کند.

اعتقاد دارم که باید مدیریت دنیای مجازی‌ در خانواده تقویت کرد، ما نمی توانیم تلفن همراه را از خودمان دور کنیم، چون زندگی امروز ما به آن وابسته است اما اگر کار با همین وسیله را به درستی به اعضای خانواده آموزش ندهیم، می تواند آسیب زا باشد.

ما ۱۷ نوع رابطه داریم که درجه نهایی آن به ارتباط جنسی ختم می شود، موضوعاتی که ما بررسی کردیم بیشتر در فضای مجازی و داشتن دوستان اجتماعی بوده است، که فراوانی آن در بین تمام موارد کمتر از یک درصد است.

ایرنا. مرکز مشاوره سماح ماهانه به چند نفر مشاوره می‌دهد؟

هر سه ماه بین ۳۲۰ تا ۳۶۰ نفر از این مرکز مشاوره می گیرند که بسته به تعداد نشست‌ها و کلاس‌ها تعداد آن متفاوت است.

ایرنا. کلام آخر شما با مخاطبان ایرنا:

پیشنهاد می کنیم قبل از اینکه زوجین به نقطه بحران برسند و کار به طلاق بکشد، از ظرفیت مراکز مشاوره استفاده کنند، به هرحال افرادی که در اینگونه مراکز هستند، علاوه بر تحصیلات تخصصی، سال‌ها در یک موضوع تجربه لازم را کسب کرده‌اند و به خوبی می توانند راهکارهای متعددی را طرح و پیشنهاد دهند.

اگر به زوج‌های جوان بیاموزیم که خانواده همانند عبادت، مقدس است، هرگز تلاش نخواهند کرد تا به تقدس این نهاد آسیب برسانند، مقدس بودن خانواده باید تبلیغ و ترویج شود تا زن و شوهر برای رسیدن به خواسته‌های کوچک، اصل و اساس این نهاد مقدس را تخریب نکنند.