قصرشیرین - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت که خسارت وارده آهوان پناهگاه حیات وحش قراویز به مزارع و محصولات کشاورزی شهرستان سرپل ذهاب جبران می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید دزفولی نژاد روز سه شنبه در سفر به سرپل ذهاب در دیدار با جمعی از کشاورزان و اهالی روستاهای اطراف پناهگاه حیات وحش قراویز به منظور بررسی چالش های زیست محیطی آنان با بر حق دانستن مطالبه کشاورزان مبنی بر جبران خسارات به وارده به محصولات کشاورزی افزود: اقدامات لازم در خصوص پرداخت خسارت به کشاورزانی که آهوان پناهگاه حیات وحش به محصولات کشاورزی آنان ورود کرده و دچار ضرر و زیان شده اند در دست بررسی است.

وی گفت: اقداماتی در جهت تعیین دقیق محدوده پناهگاه حیات وحش قراویز و نیز در جهت ممانعت از ورود حیات وحش به زمین‌های زراعی کشاورزان در دست اقدام است.

مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه گفت: هر گونه تجاوز به پناهگاه حیات وحش و جانداران منطقه ممنوع و در صورت مشاهده برابر ضوابط و مقررات برخورد قانونی خواهد شد.

وی با قدردانی از صبوری و همکاری مردم منطقه در پاسداری از آهوان قراویز خاطرنشان کرد: همکاری مردم جوامع محلی و همیاران و دوستداران محیط زیست به ویژه کشاورزانی که با وجود خسارت وارده از سوی آهوان منطقه به مزارع و محصولات کشاورزی بازهم در مراقبت از این مخلوقات زیبا تلاش می کنند قابل ستایش است.

او همچنین در نشست با محیط بانان سرپل ذهابی گفت: مناطق تحت مدیریت استان کرمانشاه وسعتی افزون بر ۲۷۳ هزار هکتار دارد که پناهگاه حیات وحش قراویز با وجود بیش از ۲ هزار رأس آهو بعنوان بزرگترین زیستگاه آهوان ایرانی در غرب کشور، نقش ویژه ای در بین مناطق تحت مدیریت دارد.

دزفولی نژاد بر لزوم حفظ محیط زیست و به ویژه حفاظت از آهوان پناهگاه حیات وحش قراویز تأکید کرد و تلاش شبانه روزی محیط بانان در پاسداری از این آهوان ایرانی و دیگر حیات وحش منطقه را ستود.

رییس اداره حفاظت محیط زیست سرپل‌ذهاب نیز وجود پناهگاه حیات وحش قراویز را یک زیستگاه مناسب برای حیات وحش و به ویژه آهوان ایرانی معرفی کرد.

کیانوش احسانی پور اضافه کرد: پناهگاه حیات وحش قراویز با وسعت سه هزار و ۸۰۰ هکتار بین شهرستان های سرپل‌ذهاب و قصرشیرین یکی از مناطق بکر و منحصر بفردترین زیستگاه های آهوان ایرانی و برخی از گونه‌های متنوع جانوری در کشور و منطقه غرب است .

به گزارش ایرنا؛ سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه افزون بر ۹۰ هزار نفر جمعیت و برخورداری از ۴۸ کیلومتر نوار مرزی با عراق، بیش از ۸۸ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی جنگل و مرتع دارد.

هم اکنون قصرشیرین و سرپل ذهاب دارای پناهگاه حیات وحش مشترک قراویز به مساحت سه هزار و ۸۰۰ هکتار، زله زرد با ۳۹ هزار هکتار و یک منطقه تیراندازی ممنوع در شعاع هفت کیلومتری نوار مرزی به مساحت ۱۷۰ هزار هکتار است.

منطقه شکار و تیراندازی ممنوع قراویز هم اکنون تنها زیستگاه منحصر به فرد آهوی ایرانی در منطقه غرب کشور به شمار می رود.

این منطقه روزگاری به دلایل مختلف از جمله جنگ تحمیلی در معرض خطر نابودی قرار داشت اما در گذشته که به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع بود به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافته و اکنون از شرایط بسیار خوبی برای زندگی این گونه زیبا از آهو در کشور تبدیل شده است.

قدمت زیستگاه آهوان این منطقه طبق مستنداتی همچون سنگ‌نگاره‌های دوره ساسانی طاق‌بستان و سفرنامه ناصرالدین‌شاه قاجار هنگام سفر به عتبات عالیات و اقامت و عبور از استان کرمانشاه برای همگان هویدا است به طوری که اکنون دشت قراویز یکی از مناطق بکر و منحصر بفردترین زیستگاه های آهوان ایرانی و برخی از گونه‌های متنوع جانوری در کشور و منطقه غرب تبدیل کرده است.

قراویز به صورت تپه ماهورهایی است که اطراف یک دشت در مرکز آن را فرا گرفته است که در قسمت شمال دارای رودخانه دایمی قوره‌تو است و در محدوده منطقه، چشمه های دایمی که در تمام طول سال آب دارند وجود دارد که از معروفترین این چشمه ها کانی‌ماران را می توان نام برد.

منطقه زله زرد مشترک قصرشیرین و گیلانغرب با ۳۹ هزار هکتار مساحت نیز یکی از مناطق مهم زیستگاه گونه های نادر گیاهی و جانوری در استان کرمانشاه و کشور به شمار می رود که از سال ۱۳۷۳ تحت حفاظت است.

از جانوران موجود در این منطقه می توان به کل و بز وحشی، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و بزمجه اشاره کرد.

همچنین گونه های پرندگان کبک، تیهو، سار و فاخته نیز در این زیستگاه با پوشش گیاهی بلوط، پلک، تنگرس، آلبالو وحشی و گیاهان مرتعی زندگی می کنند.