شیراز- ایرنا - شروع و تدوام فعالیت سنگ شکن‌ها در ‌منطقه شمال کازرون و تنگ دوان در دامنه زاگرس با وجود مخالفت دستگاه‌های متولی و مردم منطقه موجب شده تا طبیعت زیبای منطقه هدف گردشگری و میراث کهن تاریخی ۲ هزار ساله آن با خطر جدی نابودی روبه رو شود.

به گزارش ایرنا، روستای دوان از کهن‌ترین دهکده‌های ایران است که در جنوب غرب استان فارس و در ۹ کیلومتری شمال شهر کازرون واقع شده و در دامنهٔ کوهی از رشته کوه‌های زاگرس به نام کوه دوان قرار دارد و یکی از هدف‌های گردشگری شناخته شده منطقه است.

قدمت تاریخی این روستا به پیش از اسلام و به خصوص در زمان ساسانیان و پس از آن بر می گردد.

وجود گورستان‌های متعدد، ته ستون‌ها، یک بنای احتمالاً ساسانی در داخل روستا، کتیبه‌هایی به خط کوفی و قلعهٔ دختر این روستا جزو ابنیه تاریخی آن محسوب می‌شود و تقریباً در اکثر کتاب‌هایی که پیرامون جغرافیا و تاریخ کلی شهرستان کازرون منتشر شده نامی از این روستا آمده‌ است.

غول های آهنی بلای جان میراث و طبیعت دوان

چند مدتی است که استقرار تاسیسات سنگ شکن در تنگ دوان نگرانی و دلهره به جان دوستداران تاریخ و فرهنگ منطقه انداخته و بارها نیز دستگاه های متولی حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، قضایی و ... مخالفت خود را با ایجاد کارخانه سنگ شکن در این منطقه اعلام کرده اند.

مردم دوان و دوستداران تاریخ و فرهنگ این منطقه طی سال جاری بارها برای جلوگیری از استقرار تأسیسات سنگ‌شکن در تنگ دوان گردهم آمده و اعتراض خود را نسبت به این مساله بیان کردند.

سنگ شکن به جان تاریخ ساسانی دوان فارس افتاده است

تجربه نشان داده که دستگاه‌های سنگ‌شکن، با ایجاد آلودگی‌های متعدد صوتی و محیطی می تواند چه بلایی سر میراث ۲ هزار سالۀ این منطقه بیاورد و همچنین محیط زیست انسانی، حیوانی و گیاهی منطقه را نیز نشانه گرفته است.

مردم محلی منطقه معتقدند که عده‌ای با راه‌اندازی این عامل مخرب، منافع جمعیِ مردم دوان و کازرون را فدای منافع شخصی خود و همدستانش کرده و به پشتوانۀ هزینه‌های کلانی که برای رسیدن به اهداف خود کرده، با تمام تذکرات خیرخواهان، مصمم به انجام این کار هستند که نتیجه‌ای جز نابودی منطقه ویژه گردشگری دوان ندارد.

مردم می‌گویند که مالکان این کارخانه با رایزنی توانسته‌اند هکتارها زمین منابع طبیعی و ملی را تصاحب کرده و با بی‌توجهی به اقدام مخربانۀ خود پای فشارند.

مردم محلی: پای خود را از گلوی دوان بردارید

عده‌ای از اهالی دوان به ایرنا گفتند: ما مردمی که حق نفس کشیدن در محیط امن و آرام، در سرزمین پدری خود داریم با تمام توان و بر پایۀ اقدامات تشنج‌گریز، اجازه نخواهیم داد که زندگی جمعی، فدای منفعت‌طلبی‌های چند نفر شود که به عواقب کار زیان‌بخش خود نمی‌اندیشند.

آنها اعلام کردند که تا بساط سنگ‌شکن پهن شده در گلوگاه دوان جمع نشود از تلاش دست نخواهند کشید.

ورود دادستان به موضوع کارخانه سنگ شکن دوان

دادگستری کازرون اردیبهشت امسال اعلام کرده که با توجه به مطالبات مردمی و فعالین اجتماعی مبنی بر ممانعت از احداث کارخانه سنگ شکن در روستای گردشگری دوان با دستور دادستانی جلسه ای هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور دادستان،رابط پیشگیری از جرم، مالک و سرمایه گذار کارخانه سنگ شکن، فعالین و کنشگران اجتماعی و تعدادی از اهالی و ساکنین روستای دوان در شعبه دادستانی تشکیل شد.

در این جلسه همه حاضرین به بحث و تبادل نظر پرداختند، سرمایه گذار چرایی و دلیل خود برای احداث سنگ شکن و مخالفین علل مخالفت های خود از قبیل مشکلات زیست محیطی،عدم پیوست اجتماعی و... را دلیل مخالفت خود بیان کردند.

در پایان این نشست دادستان شهرستان به جمع بندی و نتیجه گیری مباحث پرداخت و مقرر شد از محیط زیست استعلام اخذ و موضوع آلودگی محیط زیستی آن نیز با ارجاع به کارشناسی انجام شود.

میراث فرهنگی فارس با ساخت کارخانه سنگ شکن در دوان کازرون مخالفت کرد

به گزارش ایرنا، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس آبان امسال در این باره گفت: به منظور حفاظت و صیانت از منظر گردشگری تاریخی و طبیعی روستای دوان کازرون، طی مکاتبه با دادستان شهرستان، مخالفت خود را با صدور مجوز احداث کارخانه سنگ شکن در ورودی این روستا اعلام کردیم.

محمدثابت اقلیدی اظهار کرد: صدور مجوز احداث کارخانه سنگ شکن در ورودی روستای گردشگری دوان تهدیدی جدی برای باغ‌های تاریخی این روستا و عرصه‌های طبیعی پیرامون آن است.

وی افزود: جلوگیری از صدور مجوز احداث این کارخانه با همکاری دادستانی کازرون، موجب خرسندی دوستداران و علاقه مندان به میراث فرهنگی و مردم کازرون شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: با توجه به قابلیت‌ها گردشگری دوان مانند ظرفیت‌های بالقوه‌ طبیعی، ویژگی‌های اقلیمی و چشم‌اندازهای جالب توجه، برخورداری از جاذبه‌های فرهنگی، تاریخی و اقتصادی-معیشتی، این روستا به‌عنوان یکی از مناطق مهم طبیعی - تاریخی و گردشگری شهرستان کازرون و فارس به شمار می‌آید.

ثابت اقلیدی ادامه داد: تعیین آثار ملی و واجد ارزش تنها در حیطه اختیارات و تکالیف وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است و دیگر نهادها ملزم به رعایت موارد اعلامی و ضوابط حفاظتی و حریم مربوط به این آثار هستند.

تداوم فعالیت شبانه سنگ شکن‌ها؛ با وجود مخالفت‌ها

طبق تصاویری که اخیرا از محل استقرار سنگ‌شکن در تنگ دوان رسیده، نشان از تلاش مالکین واحد برای تداوم فعالیت مجدد با تمام اعتراض‌هایی که از جانب مردم و دوستداران میراث و طبیعت منطقه دوان و البته کازرون صورت گرفته ، دارد.

با وجود مخالفت دستگاه‌های مختلف متولی و تأکید بر منع فعالیت مخرب سنگ‌شکن در گلوگاه روستای گردشگری دوان اما اخیرا مالکین این دستگاه‌های سنگ شکن با استقرار کانکس و کابل‌کشی از ترانس برق برای روشنایی و استفاده از ادوات برقی و فعالیت شبانه سعی بر تداوم فعالیت این واحد دارند.

دوان بجای ثبت جهانی یونسکو، میزبان سنگ‌شکن شد

یکی از فعالین اجتماعی و فرهنگی منطقه در این باره گفت: از زمان شروع فعالیت سنگ شکن ها نفس‌های دهکدۀ گردشگری دوان به شمارش افتاده است.

عبدالنبی سلامی پوردوان افزود: شمال کازرون در حلقۀ آلودگی سنگ‌شکن‌ها محاصرۀ شده و با تداوم فعالیت آن احتمال حذف دوان از روستاهای نمونۀ گردشگری ایران وجود دارد.

وی ادامه داد: یک سنگ‌شکن آلاینده بالاتر از شهرک پردیس کازرون با قطع صدها اصله درخت زیبای کُنار مشغول ماسه‌سازی است، سنگ‌شکن آلایندۀ دیگری درست در وسط دشتک دوان، طبیعت اطراف خود را با گردوخاک آلاینده نابود کرده و هر ماه بخشی از زمین و کوهستان سبز دشتک دوان را به تلی از خاک خشک بی‌حاصل تبدیل می‌کند.

دوان در محاصره سنگ شکن‌ها

وی اضافه کرد: حال به تازگی سومین سنگ‌شکن آلایندۀ شمال شهر کازرون هم چراغ خود را روی گلوی دهکدۀ گردشگری دوان روشن کرده تا روستای زیبای دوان هم از فهرست دهکده ه‎ای نمونۀ گردشگری ایران حذف شود و هم اندک جمعیت باقی مانده در این روستای تاریخی نیز به دلیل آلودگی در آینده مجبور به ترک روستای هزاران سالۀ دوان شوند.

این فعال اجتماعی و فرهنگی منطقه گفت: با وجود مخالفت‌های شدید مردمی با احداث سنگ‌شکن در ورودی روستای دوان، اما حال تصاویری از استقرار کانکس و برخی تجهیزات راه‌اندازی سومین کارخانۀ مخرب سنگ‌شکن در ورودی روستای دوان حکایت دارد.

وی تاکید کرد: اکنون باید مسئولان مربوطه با اقدامی قاطع جلوی تداوم فعالیت سنگ شکن‌ها در این منطقه را بگیرند و برای همیشه خطر استقرار سنگ‌شکن و سایر اقدامات آلاینده در طبیعت شمال شهر کازرون را برطرف سازند.

کازرون در غرب فارس و فاصله مرکز این شهرستان تا شیراز حدود ۱۶۰ کیلومتر است.