به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد یزدان دوست روز شنبه در کمیته فنی نهال استان همدان افزود: در استان همدان هفت نهالستان تحت نظارت موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال شامل سه شرکت حقوقی و چهار شخص حقیقی فعال است.
وی عنوان کرد: این نهالستان ها در گروههای محصولی مختلف شامل دانه خشک، دانه دار، هسته دار و دانه ریز اقدام به تولید نهال سالم و با اصالت می کنند.
رئیس سازمان مرکز تحقیقات و کشاورزی همدان اضافه کرد: همچنین برای نهال های استاندارد تولید شده تقاضای صدور و چاپ لیبل انجام شده که تا پایان دیماه انجام خواهد شد.
یزدان دوست تاکید کرد: بدون شک یکی از ارکان اساسی احداث باغ و تولید تجاری میوه استفاده از نهال مرغوب، سالم، قوی و مطمئن از ارقام مختلف میوه اصلاح شده و پر محصول برای هر منطقه است.
وی گفت: احداث باغ با نهال های نامرغوب، ضعیف و غیرمطمئن از نوع رقم دلخواه کاری بیهوده و عامل هدر رفت سرمایه است.
رئیس سازمان مرکز تحقیقات و کشاورزی همدان اضافه کرد: نهال های نامرغوب مدتی پس از غرس نهال ها یا بسیاری از آنها خشک خواهد شد و یا به درختانی ضعیف تبدیل می شود که از نظر رشد و میزان تولید محصول با درختان سالم از همان رقم قابل مقایسه نیستند.
وی عنوان کرد: نهال مهمترین نهاده و اساس باغداری است و توجه به کیفیت این نهاده و استفاده از دانش روز برای تولید نهال استاندارد بسیار مهم و حیاتی است.
یزدان دوست اضافه کرد: بر حسب نوع گونه گیاهی، دوره باردهی ممکن است چند سال طول بکشد، بنابراین توجه به کیفیت نهال از حیث اصالت رقم و سلامت آن تضمین کننده سرمایه گذاری در صنعت باغبانی است.
وی افزود: هدف از باغداری مدرن و صنعتی ایجاد باغ های یکنواخت از ارقام تجاری با تولید اقتصادی است و کنترل آفات و بیماری ها، آبیاری، کنترل علفهای هرز، تغذیه مناسب درختان و رعایت مسایل پس از تولید نقش بسزایی در تولید اقتصادی محصولات باغبانی دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و کشاورزی همدان گفت: با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه علوم باغبانی طی سالهای اخیر استفاده از " نهال گواهی شده درختان میوه در اولویت احداث باغ های میوه الزامی است.
رییس سازمان مرکز تحقیقات و کشاورزی همدان افزود: نهال های گواهی شده تحت نظارت دقیق موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال و سازمان حفظ نباتات تولید می شود و به همین دلیل کاملا استاندارد و از مولفه های اصالت و سلامت است و باید باغداران به این موضوع توجه لازم را داشته باشند.
یزدان دوست عنوان کرد: با توجه به اینکه این ظرفیت هنوز بالفعل نشده است در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال گواهی شده سالیانه در کشور تولید می شود.
وی ادامه داد: ۶۳۸ نهالستان مجوزدار در کشور وجود که تحت نظارت کمیته های فنی نهال در استانها فعالیت می کنند؛ ظرفیت آنها برای تولید نهال بیش از ۵۰ میلیون اصله است اما برخی از آنها هنوز از شرایط کامل برای تولید نهال گواهی شده برخوردار نیستند.