رشت - ایرنا - رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: درآمدزایی برنج راتون و کشت دوم سایر محصولات کشاورزی برای کشاورزان استان در سال جاری نزدیک ۹۰ هزار میلیارد ریال برآورد می شود.

صالح محمدی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ۱۰۴ هزار و ۴۲۲ هکتار از شالیزارهای گیلان امسال بعد از برداشت برنج به زیرکشت دوم محصولات مختلف کشاورزی رفت و بخشی هم مربوط به تولید برنج راتون می‌باشد که ۹۴ درصد از برنامه هدف گذاری شده در زمینه کشت دوم محقق شده است.

وی بیان کرد: از این سطح ۸۵ هزار و ۲۸۰ هکتار مربوط به کشت برنج راتون با تحقق ۹۹ درصدی برنامه هدف گذاری شده است که طی آن بیش از ۸۰ هزار تن شلتوک به ارزش اقتصادی افزون بر ۳۲ هزار میلیارد ریال از پرورش راتون حاصل شده‌است.

بیشتر بخوانید:

آغاز برداشت برنج راتون در زمین‌های زراعی گیلان

رنج راتون یا برنج چین دوم از جوانه زدن دوباره‌ ساقه‌های برنج (شالی) کشت اول به دست می‌آید. شالیکاران بعد از برداشت برنج کشت اول، ساقه‌های شلتوک را می‌بُرند و زمین را آبیاری ‌می‌کنند و به زمین فرصت استراحت می‌دهند تا برنج‌هایی که در مرحله کشت اول فرصت رشد نداشتند، رشد کرده و یا از ریشه‌های برنج ساقه‌های جدید بوجود آید.

برنج راتون طی سال‌های اخیر با توجه به هزینه پایین تولید، دوره رشد کوتاه، کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب و نهاده‌های کشاورزی، کیفیت بالا و عطر و طعم مناسب مورد توجه شالیکاران قرار گرفته‌است.

وی بیان کرد: ۱۹ هزار و ۱۴۲ هکتار از شالیزارهای گیلان نیز امسال به زیر کشت دوم محصولاتی چون گندم، جو، تریکاله، پاچ باقلا، باقلا برکت، سبزیجات برگی و غده‌ای و شبدر رفت که ۷۵ درصد برنامه ریزی انجام شده در این زمینه محقق شده‌است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اضافه کرد: کشت دوم موجب کاهش برخی آفات و علف‌های هرز کشت اصلی (برنج) می‌شود، تثبیت ازت خاک با کشت شبدر و سایر گیاهان شامل؛ یونجه، شبدر و لوبیا موجب بهبود شرایط خاک زراعی شده و هزینه‌های تولید در این مرحله از کشت به مراتب کمتر از کشت بهاره و تابستانه است.

کشت دوم بعد از برداشت برنج، تقریبا نیمه دوم مردادماه آغاز می‌شود، برداشت محصولات کشاورزی در کشت دوم به نوع محصول بستگی دارد به عنوان مثال پاچ باقلا در پاییز (آبان ماه) برداشت می‌شود، برداشت علوفه تا سه ماه بعد از کاشت است و باقلای مازندرانی و نخودفرنگی نیز بعد از ۶ ماه در فروردین ماه برداشت می شود.

گیلان دارای ۳۱۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند. برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمده‌ترین محصولات کشاورزی گیلان است. این استان همچنین یکی از تولیدکنندگان مهم طیور در کشور است.

این خطه بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه نخست کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.

شهرستان‌های رشت و صومعه‌سرا بیشترین سهم را از مساحت اراضی شالیکاری گیلان در اختیار دارند.