میثم ظهوریان روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره شرایط بازار ارز و راهکارهایی که میتوان نسبت به رفع آن اقدام کرد، گفت: در این روزها موضوع برداشتن سقف ارز ترجیحی و ایجاد بازار ارز تجاری و مدلهای تخصیص ارز ترجیحی و غیره مطرح است که عمدتا مسئله اصلی آن الگوی مدیریت منابع موجود است که در این خصوص بین حوزهای اقتصادی دیدگاههای مختلفی وجود دارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میزان جذب منابع را در نوسانات ارزی کشور بسیار موثر دانست و گفت: یکی از مسائلی که در این حوزه کمتر مورد توجه قرار گرفته، عدم تطابق منابع و مصارف ارزی است. چرا که تراز تجاری جمهوری اسلامی با برخی از کشورها مازاد و با برخی دچار کسری است که این موضوع سبب شده برای جذب منابع در کشور مشکلاتی ایجاد شود.
دلارزدایی با منطبق کردن نقشه ارزی و تجاری کشور محقق میشود
وی با اشاره به عمده صادرات کشور به چین و دریافت درآمدها به یوان، گفت: از طرفی مصارف ارزی در کشور امارات برای دریافت کالا و خدمات به صورت درهم تعریف شده که این موضوع در عمل مشکلاتی را در تسویه تجاری ایجاد خواهد کرد.
ظهوریان اضافه کرد: مسیرهایی که دلار، ارزهای وابسته به دلار همچون درهم و یورو را شامل شود، مسیرهای تحریم پذیر محسوب میشوند و برای تحقق دلارزدایی باید وابستگی به آنها از بین برود. راه تحقق این مهم نیز منطبق کردن نقشه ارزی و تجاری کشور است.
نماینده مردم مشهد و کلات تصریح کرد: باید بتوانیم تجارت کشور را به نحوی تغییر دهیم که توازن تجاری در کشورهایی که با آنها تجارت داریم از نظر صادرات و واردات ایجاد شود. اما متاسفانه مشکل اینجاست که واردات از کشور چین هم ابتدا به امارات میرود و در ادامه بر اساس درهم این واردات انجام میشود که این موضوع هم از اتفاقات عجیب تجاری کشور است که نیاز به اصلاح دارد. به عبارتی باید واردات از کشور چین به صورت مستقیم و بدون واسطه انجام شود.
درصدی از تبادلات تجاری غیررسمی به واسطهها میرسد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره چرایی عدم اصلاح این مدل سیستم تجاری تاکنون، اظهار داشت: به نظر میرسد شبکه ذینفعی در این حوزه شکل گرفته که بخشی از آن کشورهای چین و امارات هستند و بخش مهمتر آن ذینفعان داخلی یا همان واسطهها به شمار میروند که در تبادلات تجاری غیررسمی، درصدی به این واسطهها میرسد.
ظهوریان خاطرنشان کرد: تغییر در شرایط موجود ذینفعان داخلی نیازمند اراده جدی در سطح بالای کشور دارد. به عنوان نمونه با ایجاد توافق بین سیستم بانکی ایران و چین میتوان بخش زیادی از واسطههایی که شکل گرفته را حذف کرد و تبادلات تجاری ایران و چین را به صورت مستقیم یا تهاتری انجام داد تا شرایط ارزی کشور به ثبات برسد.
به گزارش ایرنا، پیش از این عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد وامور دارایی عنوان کرده بود که امیدواریم با اقداماتی که صورت میگیرد شاهد کنترل نرخ ارز در بازار باشیم و باید به تولید و صادرات در کشور توجه کرد و از اختلاف نرخ های ارزی که باعث رانت میشود، جلوگیری کنیم.
همتی تاکید کرد: مجموعه تیم اقتصادی دولت تصمیمات خوبی را در زمینه مدیریت بازار ارز اتخاذ کرده است تا ثبات لازم در بازار ارز شکل گیرد.