شهرکرد- ایرنا- گردشگری چهارمحال و بختیاری با وجود ظرفیت‌های منحصر به‌فرد و بالقوه‌ای که دارد اما صنعتی نیمه‌جان است و با چالش‌های بسیاری روبروست که انتظار می‌رود دولت چهاردهم با حمایت از این بخش، زمینه رشد و توسعه پایدار این استان را فراهم کند و این استان در آینده‌ای نزدیک به یکی از قطب‌های گردشگری کشور تبدیل شود.

به گزارش ایرنا، صنعت گردشگری یکی از روش‌های توسعه اجتماعی، اقتصادی و افزایش رفاه مردم به شمار می‌رود و یکی از اقتصادی‌ترین فعالیت‌ها در چرخه ملی کشورها به ویژه از منظر ایجاد اشتغال، ارزآوری و رونق مناطق مختلف تلقی می‌شود که علاوه‌بر آن دارای مزایای ارتباطی، سیاسی و فرهنگی نیز است.

اکنون گردشگری به عنوان صنعتی پویا و با ویژگی‌های منحصربه فرد، بخش مهمی از فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی کشورهای دنیا را به خود اختصاص داده است و نقش مهمی در توسعه پایدار جوامع ایفا می‌کند.

کمیسیون جهانی توسعه و محیط (کمیسیون بروندلند) توسعه پایدار را اینگونه تعریف می‌کند: توسعه‌ای که در آن نیازهای نسل کنونی بدون کاهش توانایی نسل‌های آینده مرتفع شود.

بهره‌گیری از ظرفیت گردشگری برای مناطقی که دارای ظرفیت‌های خدادادی و بی‌شماری در این حوزه دارند از اهمیت بالایی برخوردار است و در این میان مناطق کمتر توسعه‌یافته می‌توانند با شکوفایی این ظرفیت‌، چالش‌های اقتصادی خود نظیر نرخ بالای بیکاری، درآمد سرانه پایین و افزایش آسیب‌های اجتماعی و مهاجرت به کلانشهرها را تا حد زیادی از میان بردارد.

چهارمحال و بختیاری از جمله استان‌های کشور است که دارای ظرفیت‌های بالقوه فراوانی در حوزه گردشگری است که با توجه به اینکه از مناطق کمترتوسعه یافته کشور به شمار می‌رود می‌تواند از این فرصت طلایی برای تحقق توسعه پایدار خود بهره‌گیری کند.

با وجود اینکه در سال‌های گذشته بر اهمیت این موضوع از سوی کارشناسان تاکید بسیاری شده است اما هنوز این استان توفیق چندانی در بهره‌گیری از این بخش نداشته است به‌طوری‌که بنا بر آمارهای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی این استان، سهم رسته هنر، سرگرمی و گردشگری در ارزش تولید ناخالص داخلی این استان، ۷۴ صدم درصد است که چرایی این موضوع را یکی از استادان دانشگاهی مرتبط با این حوزه تشریح کرده است.

بیشتر بخوانید:

صنعتی که باید با چرخ گردشگری چهارمحال و بختیاری گردش کند

گردشگری در چهارمحال و بختیاری بدون توجه به اصول توسعه پایدار

عضو هیات علمی گروه مدیریت جهانگردی دانشگاه شهرکرد در همین پیوند به خبرنگار ایرنا گفت: گردشگری در چهارمحال و بختیاری بدون توجه به اصول توسعه پایدار گردشگری و بدون برنامه‌ریزی و نظارت و به صورت خودجوش در حال انجام است.

سید محمد موسوی افزود: چهارمحال بختیاری با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص خود ظرفیت‌های بالقوه فراوانی برای جذب گردشگر را دارد اما اینکه چگونه بتوان از ظرفیت‌های گردشگری این استان استفاده کرد پیش‌نیاز این مهم این است.

وی ادامه داد: در همین راستا لازم است در ابتدا ظرفیت‌های گردشگری استان را شناسایی کرد و از سوی دیگر نیاز بازار گردشگری استان را شناخت و بدانیم که پیشینه ورود گردشگران به استان چگونه بوده و نوع گردشگری در حال وقوع چه سمت و سویی دارد.

گردشگری در استان بدون توجه به اصول توسعه پایدار گردشگری و بدون برنامه‌ریزی و نظارت و به صورت خودجوش در حال انجام است

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه گردشگری در کنار تمامی مواهبی که برای استان‌ها دارد اما اگر بدون برنامه‌ریزی، مدیریت و نظارت کافی انجام گیرد در کوتاه‌مدت معکوس عمل کرده و موجب تبعات منفی زیادی می‌شود تصریح کرد: آنچه مشخص است باید با تاسف گفت که گردشگری در چهارمحال و بختیاری بدون توجه به اصول توسعه پایدار گردشگری و بدون برنامه‌ریزی و نظارت و به صورت خودجوش در حال انجام است که می‌تواند در درازمدت آسیب زیادی به مقاصد گردشگرپذیر استان بزند.

موسوی افزود: توسعه ناپایدار گردشگری بدون توجه به اصول توسعه پایدار گردشگری منجر به تبعات ناگوار محیط‌زیستی، فرهنگی و حتی اقتصادی در مقاصد گردشگرپذیر می‌شود که نمونه آن را در چهارمحال بختیاری در محدوده پل زمانخان و زاینده‌رود می‌توان یافت.

توسعه گردشگری نیازمند ورود هماهنگ همه دستگاه‌ها

وی توسعه گردشگری را نیازمند ورود هماهنگ همه دستگاه‌های مرتبط عنوان کرد و گفت: لازم است ابتدا همه دستگاه‌های اجرایی ذی‌نفع در گردشگری استان پای کار آمده و برای توسعه پایدار در این حوزه هم‌اندیشی و چاره‌اندیشی کنند.

عضو هیات علمی گروه مدیریت جهانگردی دانشگاه شهرکرد ادامه داد: تشکیل کارگروه‌ها و هسته‌های علمی و مشورتی با همکاری دانشگاه‌ها و استفاده از تجربه بخش خصوصی در همین رابطه می‌تواند برای دستگاه‌های اجرایی راهگشا باشد چرا که در این کارگروه‌ها ظرفیت‌های خاص و بالقوه گردشگری چه طبیعی و چه فرهنگی و چه جاذبه‌های ویژه در استان شناسایی و اقدامات لازم در خصوص بالفعل کردن آن صورت گیرد.

موسوی استفاده از نظرات و پیشنهادات گردشگرانی که تجربه سفر به این استان را داشته‌اند را نیز از دیگر راهکارهای گشایش در رونق این صنعت در استان برشمرد و گفت: در کنار راهکارهایی که عنوان شد لازم است نیاز و تجربه گردشگرانی که پیش از این تجربه سفر به استان را داشته‌اند نیز استخراج کرده تا بتوان با تجربیات احصا شده در این خصوص و اشکالاتی که در ارائه خدمات ارائه شده به مسافران وجود داشته را جمع‌آوری و برای رفع آن در آینده اقدامات لازم را انجام داد.

وی با تاکید بر اینکه چهارمحال بختیاری به واسطه موقعیت جغرافیایی طبیعی و سیاسی خوبی که دارد می‌تواند مقصد گردشگری بسیاری از گردشگران به ویژه استان‌های همجوار خود باشد اظهار داشت: اگر بخواهیم به بخشی از این ظرفیت‌ها اشاره کنیم، آب و هوای خوب و خنک این استان به ویژه در ایام گرم تابستان و همچنین آب و هوای مطبوع استان در فصولی که بسیاری از کلانشهرها و استان‌ها درگیر آلودگی‌های صنعتی و زیست‌محیطی هستند ظرفیت خوبی برای جذب مسافر است.

در ابتدا باید ظرفیت‌ها و نیاز بازار شناسایی شود و بعد از آن برای حضور گردشگر برنامه‌ریزی و پیش‌بینی امکانات و خدمات لازم را پیش‌بینی کرد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: همچنین از منظر جغرافیای سیاسی دسترسی آسان از مرکز کشور به شهرکرد و مناطق مختلف استان پتانسیل خوبی برای جذب گردشگر فراهم کرده است اما باز هم تاکید می‌شود که در ابتدا باید ظرفیت‌ها و نیاز بازار شناسایی شود و بعد از آن برای حضور گردشگر برنامه‌ریزی و پیش‌بینی امکانات و خدمات لازم را پیش‌بینی کرد چرا که ورود بی‌برنامه گردشگر به استان تبعات منفی ذهنی برای گردشگران داشته و ممکن است استان را در آینده با چالش حضور مسافر روبرو کند.

موسوی یادآور شد: خبر خوب این است که روند توسعه گردشگری در دنیا و در کشور ما از زندگی‌های ماشینی و پر هیاهو به سمت مناطق طبیعی، بکر و ناشناخته در حال سوق پیدا کردن است و لازم است که استان ما با توجه ظرفیت‌های بی‌نظیر خود آمادگی لازم را برای کسب سهم خوبی از این روند گردشگری پیدا کنند.

چهارمحال و بختیاری دارای بیش از ۸۰۰ جاذبه گردشگری شامل ۱۰۸ جاذبه طبیعی، ۶۷۴ جاذبه فرهنگی و تاریخی، هشت اثر دست‌ساز، ۱۲ روستای هدف گردشگری ملی و ۱۵ منطقه نمونه گردشگری است. این استان همچنین بیش از ۷۰۰ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که شامل ۶۳۰ اثر منقول، پنج اثر منقول، ۷۸ اثر ناملموس و ۱۷ اثر طبیعی است که هریک از این آثار جاذبه‌ای دیدنی برای دوستداران تاریخ و طبیعت‌گردی است.

وجود ذخیرگاه‌ جهانی زیست‌کره تنگ‌صیاد و سبزکوه، مناطق حفاظت شده، برخورداز سه هزار کیلومتر رودخانه، وجود آب و هوای چهارفصل، پایگاه قایق‌رانی و رفتینگ، برخورداری از نخستین سایت سنگفرش پاراگلایدر ایران، وجود مرتفع‌ترین سایت بانجی‌جامپینگ به ارتفاع ۷۵ متر در دوپلان شهرستان اردل، در کنار زندگی کوچ‌نشینی عشایر و جاذبه‌های فرهنگی نظیر صنایع دستی، سوغات محلی و روحیه مهمان‌نوازی مردم این مرز و بوم، چهارمحال و بختیاری را به یکی از مقاصد گردشگری کشور تبدیل کرده است.

در سند آمایش سرزمین این استان در کنار کشاورزی و صنعت گردشگری خود را به یکی از مزیت‌های نسبی این استان برای تحقق توسعه پایدار مطرح کرده است. اما بین این ظرفیت‌های قابل توجه و شرایط حال حاضر گردشگری استان فاصله زیادی وجود دارد.

ضعف زیرساخت‌ها و پای لنگ گردشگری در استان

یک راهنمای گردشگری فعال در استان در همین پیوند به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از چالش‌های جدی استان در حوزه جذب گردشگر، نبود زیرساخت‌های مناسب است به طور مثال ما در سایت گردشگری کوهرنگ سرویس بهداشتی مناسب، رستوران مورد ذائقه گردشگران و یا مراکز عرضه صنایع دستی نداریم.

پرویز طاهری افزود: از همین رو می‌توان گفت یکی از نیازهای اولیه استان در حوزه گردشگری ایجاد سرویس بهداشتی است و سرویس‌هایی که در حال حاضر ایجاد شده از نظافت لازم برخوردار نیست و گردشگران نسبت به کثیفی آن گلایه دارند.

صنعت گردشگری به طور مستقیم بر ۲۰ شغل و به طور غیرمستقیم بر ۱۵۰ حرفه و شغل تاثیر مثبت می‌گذارد.

وی با بیان اینکه رونق صنعت گردشگری به طور مستقیم بر ۲۰ شغل و به طور غیرمستقیم بر ۱۵۰ حرفه و شغل تاثیر مثبت می‌گذارد اظهار داشت: این در حالی است که رکورد بر صنعت گردشگری استان سبب شده تا بقیه حرف و مشاغل نیز دچار رکود شده و نرخ بیکاری در استان افزایش پیدا کند.

این دانش‌آموخته حوزه ایران‌شناسی و جهانگردی تصریح کرد: تورهای داخلی بسیار کاهش یافته و یکی از دلایل آن گران بودن سفرها است و تعداد سفرهای انجام شده با درآمد مردم ارتباط مستقیم دارد و اگر بخواهیم در جذب گردشگر موفق عمل کرد باید سفر ارزان و اقتصادی برای مردم فراهم آورد که به این مهم نیز در استان توجه لازم نشده و قیمت مراکز اقامتی، رستوارن‌ها و مواد غذایی مانند میوه بیشتر از استان‌های دیگر است.

طاهری با بیان اینکه اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در واگذاری اقامتگاه‌ها و مراکز تفریحی به بخش خصوصی و یا دهیاری‌ها نظارت مناسبی ندارد اظهار داشت: زمانی که زیرساختی تحویل بخش خصوص و یا دهیاری‌ها و بخشداری‌ها می‌شود باید به طور مستمر بر نحوه ارائه خدمات و کیفیت آن به گردشگران نظارت شود در حالی که دیده می‌شود سرویس‌های بهداشتی در این مراکز کثیف و غیرقابل استفاده و در قبال ورودی‌های دریافت شده خدمات مناسبی به گردشگران ارائه نمی‌شود.

بیشتر بخوانید:

پاییز؛ بهار گردشگری چهارمحال و بختیاری اما با درآمدزایی سرد

وی با بیان اینکه مدیریت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیاز به فردی متخصص، توانمند و با تجربه در این حوزه کاری است، یادآور شد: این در حالی است که انتصابات در این حوزه بیشتر متاثر از انتخاب‌های سیاسی است و همین موضوع سبب می‌شود تا برنامه منظم، مدون و هدفمندی برای توسعه گردشگری در استان را شاهد نباشیم.

آموزش گام اول در توسعه گردشگری

این راهنمای گردشگری با تاکید بر ارائه دوره‌های آموزشی و فرهنگسازی برای رونق گردشگری در استان اظهار داشت: آموزش را باید از مدارس و آموزش و پرورش آغاز و فرهنگ گردشگرپذیری را در استان تقویت کنیم.

طاهری ادامه داد: در گام‌های بعدی باید روی داشته‌های خود متمرکز شویم و در خصوص شناسایی این ظرفیت‌ها و قابلیت‌های گردشگری استان تولید محتوا کرده و به طور گسترده آن را منتشر و بازنشر کنیم.

بهشت بوم‌گردی از شعار تا واقعیت

رییس انجمن بوم‌گردی‌های چهارمحال و بختیاری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا گفت: رکود حاکم بر صنعت گردشگری استان آسیب زیادی به اقامتگاه‌های بوم‌گردی‌ وارد کرده است و اگرچه روزی از این استان با عنوان بهشت بوم‌گردی یاد می‌شد اما وضعیت حاکم بر گردشگری استان سبب شده تا این کسب و کار در استان دیگر توجیه اقتصادی نداشته باشد و بسیاری از بوم‌گردی‌ها پروانه خود را تمدید نمی‌کنند.

شهرام نکویی با بیان اینکه تاکنون برای ۸۰ واحد بوم‌گردی در استان مجوز فعالیت صادر شده است گفت: از این تعداد ۵۰ بوم‌گردی پروانه خود را تمدید کردند و مابقی که حدود ۴۰ درصد این اقامتگاه‌های گردشگری را شامل می‌شود دیگر قادر به تمدید پروانه نیستند و یا به صورت غیرمجاز و نیمه‌فعال حیات خود را حفظ کرده‌اند.

کاهش تعداد مسافر و گردشگر ورودی به استان از یک سو و بالا بودن هزینه‌های سفر سبب شده تا استقبال از واحدهای بوم‌گردی هم کاهش یابد.

به گفته وی، کاهش تعداد مسافر و گردشگر ورودی به استان از یک سو و بالا بودن هزینه‌های سفر سبب شده تا استقبال از واحدهای بوم‌گردی هم کاهش یابد و در نهایت فعالان این عرصه را با چالش جدی روبرو کرده است و چنانچه این وضعیت ادامه یابد و برنامه مناسبی برای رونق صنعت گردشگری استان تدوین و اجرا نشود همین تعداد بوم‌گردی نیز رو به تعطیلی می‌گذارد.

رییس انجمن بوم‌گردی‌های چهارمحال و بختیاری، تجربه بوم‌گردی در استان را ناموفق ارزیابی کرد و گفت: بسیاری از افرادی که اقدام به راه‌اندازی واحدهای بوم‌گردی می‌کنند از قبل آموزش ندیده و تجربه‌ای در این خصوص ندارند از همین رو به صورت تخصصی و حرفه‌ای این فعالیت را پیگیری نمی‌کنند و با هدف دست‌یابی به منافع اقتصادی حاصل از آن وارد این عرصه می‌شوند که در نهایت با شکست روبرو می‌شوند.

نکویی با بیان اینکه تعامل مناسبی بین اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با انجمن‌ها از جمله انجمن بوم‌گردی‌ها وجود ندارد اظهار داشت: متولیان امر به جای آنکه بخش خصوصی را در کنار خود قرار دهند و هم‌افزایی کنند بلکه آن را در مقابل خود می‌بینند و همراهی و تعامل سازنده‌ای با این بخش ندارند و اینکه به ارائه آمار تعداد بوم‌گردی‌های استان اکتفا می‌کنند و اقدامی برای پویایی، آموزش و عملکرد موفق این واحدها انجام نمی‌دهند.

صاحب اقامتگاه بوم‌گردی در شهرکیان افزود: زیرساخت‌های نامناسب گردشگری در استان یکی از چالش‌های جدی این بخش است و همین موضوع اقامتگاه‌های بوم‌گردی را تحت تاثیر قرار داده و سبب شده فعالیت در این حوزه توجیه اقتصادی نداشته باشد.

نکویی یادآور شد: پیش از اینکه اقدام به راه‌اندازی اقامتگاه بوم‌گردی کنم از افراد مطلع و آگاه در این حوزه مشورت و راهنمایی نگرفتم و اگر از تجربه ناموفق دیگر واحدهای بوم‌گردی مطلع می‌شدم هیچ‌گاه اقدام به راه‌اندازی این کسب و کار نمی‌کردم چرا که این رسته شغلی اگر چه در برخی نقاط کشور با تجربه‌های موفقی همراه بود اما تا زمانی که شرایط حاکم بر گردشگری استان مساعد نشود نمی‌توان درآمدزایی بالا و تجربه موفق از این حوزه را انتظار داشت.

با این وجود مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری معتقد است که طی سال‌های اخیر اقدامات قابل توجهی برای رونق گردشگری استان انجام شده است و عاملی که سبب محدودیت در اجرای برنامه‌ها می‌شود، کمبود اعتبارات است.

اعتبارات اندک جوابگوی توسعه گردشگری استان نیست

علیرضا جیلان مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در همین پیوند به خبرنگار ایرنا گفت: اعتباراتی که به حوزه گردشگری استان اختصاص داده می‌شود بسیار اندک و محدود است و جوابگوی نیازها، طرح‌های در دستور کار و اجرای پروژه‌ها نیست.

وی ادامه داد: با این وجود طی سال‌های اخیر میزان اعتبارات اختصاصی به این بخش رشد قابل توجهی پیدا کرد و به همین واسطه توانستیم اقدامات متعددی در خصوص رشد و توسعه گردشگری استان اجرا کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری میزان اعتبار حوزه گردشگری استان در سال ۱۴۰۰ را ۵۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: این در حالی است که در سال ۱۴۰۱ این رقم به ۴۱۰ میلیارد ریال و در سال ۱۴۰۲ به ۷۱۰ میلیارد ریال افزایش یافت.

جیلان در واکنش به این انتقاد که در خصوص معرفی استان اقدامات قابل توجهی انجام نشده است پاسخ داد: در حد بضاعت خود نمایشگاه‌های متعددی در استان برگزار کردیم و با حضور در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی تلاش می‌شود تا به معرفی و شناسایی هرچه بیشتر استان پرداخته شود.

وی افزود: برخی فعالان حوزه گردشگری، سرمایه‌گذاران و فعالان بخش خصوصی که برای کسب و کار خود با مشکل روبرو شدند نیز مشکل آنها را در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید مطرح و ۳۰ مصوبه برای گره‌گشایی از مشکلات این افراد تصویب و اجرا کردیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی را از مهمترین راهکارهای رونق بخش گردشگری عنوان کرد و افزود: طی سال‌های اخیر ۵۰ طرح سرمایه‌گذاری را جذب و برای اجرای این طرح‌ها روند کار را برای سرمایه‌گذاران تسهیل کردیم.

جیلان با بیان اینکه راه‌اندازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی در استان با استقبال از سوی سرمایه‌گذاران روبرو شده است در پاسخ به برخی انتقادهای وارده به این بخش گفت: اگر اقامتگاه‌های بوم‌گردی در استان توجیه اقتصادی نداشت تقاضاهای بسیاری برای راه‌اندازی این کسب و کار در استان افزایشی نمی‌شد به‌طوری‌که طی سال‌های اخیر تعداد این فضاهای اقامتی سنتی از ۲۵ مورد به ۸۰ باب افزایش یافته است.

به گفته وی، ۱۴۰ مورد اقامتگاه‌های گردشگری نظیر هتل، اردوگاه، بوم‌گردی و مجتمع‌های گردشگری نیز در دست بررسی برای صدور پروانه فعالیت است.

طی سال‌های اخیر موافقت اصولی برای ۱۴۰ مورد اقامتگاه‌های گردشگری نظیر هتل، اردوگاه، بوم‌گردی و مجتمع‌های گردشگری در استان صادر شده است.

وی ادامه داد: علاوه‌بر اقامتگاه‌های در دست بهره‌برداری، موافقت اصولی برای ۱۴۰ مورد اقامتگاه‌های گردشگری نظیر هتل، اردوگاه، بوم‌گردی و مجتمع‌های گردشگری در استان صادر شده است.

جیلان از شکل‌گیری گردشگری کشاورزی با همکاری سازمان جهادکشاورزی خبر داد و گفت: طی توافقی که به تازگی بین این ۲ دستگاه اجرایی انجام شده قرار است به زودی باغاتی که ظرفیت گردشگری دارد با دریافت مجوز به مکان‌های اقامتی و گردشگری برای مسافران تبدیل شود که تاکنون ۵۰ متقاضی برای شرکت در این طرح اعلام امادگی کرده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری در خصوص رونق گردشگری عشایری در استان نیز گفت: تاکنون ۷۰ مورد تقاضا برای ایجاد اردوگاه‌های عشایری در استان به این اداره‌کل واصل شده است که در حال بررسی این پرونده‌ها هستیم.

جیلان از همکاری این دستگاه با اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان در خصوص بهره‌گیری از ظرفیت محیط طبیعی استان به ویژه تالاب‌ها برای رونق گردشگری استان نیز خبر داد و گفت: در تلاشیم تا گردشگری حاشیه تالاب‌های چغاخور و گندمان را بیش از پیش رونق داده و زیرساخت‌های لازم را در این مناطق ایجاد کنیم.

وی افزود: با دهیاری‌ها نیز در حال رایزنی برای رونق گردشگری روستایی در استان هستیم و قرار است ایجاد سایت فسیل‌شناسی در استان با جانمایی در سه نقطه به زودی وارد مرحله اجرا شود و با همکاری آب منطقه‌ای استان در حاشیه رودخانه زاینده‌رود و کارون برای استفاده عموم گردشگران، ساحل‌سازی انجام گیرد.

جذب گردشگر در استان افزایشی نبوده است

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری افزود: با وجود فعالیت‌ها و اقداماتی که در خصوص رونق فضای گردشگری و جذب گردشگر در استان انجام شده اما آمار گردشگر ورودی و اقامت مسافران در استان اگرچه کاهشی نبوده اما افزایشی هم نبوده است و علت این موضوع را سرمای هوا و وضعیت جوی استان را می‌توان عنوان کرد.

جیلان در خصوص گلایه برخی گردشگران نسبت به نبود سرویس بهداشتی در جاذبه‌های گردشگری استان نیز گفت: در حال حاضر در حدود ۹۰ چشمه سرویس بهداشتی در مکان‌های گردشگری استان ایجاد شده است که می‌پذیریم که بسیاری از آنها آسیب دیده و قابل استفاده نبود اما با اختصاص ۱۰ میلیارد ریال این فضا را بهسازی کردیم و در حال حاضر به طور نمونه مجموعه سرویس بهداشتی قابل استفاده در چشمه دیمه کوهرنگ در دسترس گردشگران است.

وی در خصوص سرنوشت بلاتکلیف سند جامع گردشگری استان نیز بیان داشت: سندی در همین خصوص در سال‌های گذشته تدوین و به تصویب رسیده بود اما از دیدگاه ما سند کاملی نبود و باید به روزرسانی می‌شد که در همین راستا از ۲ سال قبل مسوولیت تدوین این سند را به دانشگاه شهرکرد واگذار کردیم و تاکنون به نتیجه نرسیده و منتظر پاسخ دانشگاه هستیم.

بیشتر بخوانید:

تدبیر سند جامع گردشگری چهارمحال و بختیاری نیازمند همت دولت

سند جامع توسعه گردشگری استان دارای ۱۰ فصل است که تاکنون هشت فصل آن تدوین شده و تدوین ۲ فصل دیگر باقی مانده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: سند جامع توسعه گردشگری استان دارای ۱۰ فصل است که تاکنون هشت فصل آن تدوین شده و تدوین ۲ فصل دیگر باقی مانده است.

جیلان در پایان همکاری دستگاه‌های اجرایی در اجرای برنامه‌های گردشگری را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: این در حالیست که بضاعت مالی هر یک از دستگاه‌هایی که با ما در اجرای طرح‌های مشارکت می‌کنند اندک بوده و همین محدودیت مالی اجرای طرح‌ها را زمانبر کرده است.

سخن آخر:

برآیند این گزارش نشان می‌دهد که طی دهه‌های گذشته فرصت‌ها برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های گردشگری استان از دست رفته است و آنه طور که باید از این بخش در راستای رشد و توسعه استان استفاده نشده است اما امید می‌رود دولت چهاردهم با سیاستگذاری صحیح، استفاده از ظرفیت کارشناسی و ایجاد هماهنگی بین‌بخشی، بتوان گام‌های موثرتر و محکم‌تری را در توسعه پایدار گردشگری این استان بردارد.

آنچه به نظر می‌رسد در اولویت برنامه‌های صنعت گردشگری استان قرار گیرد اجرای سند جامع توسعه گردشگری است چرا که بدون برنامه و سیاستگذاری کلان نمی‌توان به صورت بخشی و جزیره‌ای در راستای رونق این صنعت گام‌های اساسی برداشت.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلیون نفر جمعیت است و افزون‌بر ۸۰۰ جاذبه گردشگری دارد که می‌تواند تبدیل به یکی از مهم‌ترین مقصدهای گردشگری برای گردشگران بشود.