مسکو- ایرنا- سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در آستراخان با اشاره به افزایش حدود ۱۰ برابری مبادلات تجاری این استان روسیه با کشورمان در سال‌های اخیر و همچنین پیوندهای تاریخی و فرهنگی طرفین، راه‌اندازی پرواز مستقیم بین این استان و یکی از شهرهای رشت یا ساری را خواستار شد.

مهدی آکوچکیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، پیشینه مناسبات آستراخان روسیه با کشورمان را بیش از سیصد سال عنوان کرد و افزود: ارتباطات آستراخان با استانهای ایران زیاد و در حال توسعه است و دو طرف در تلاش هستند که خط پروازی مستقیم به ساری یا رشت داشته باشند.
وی با اشاره به افزایش قابل توجه شمار دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های آستراخان و رفت‌وآمدهای بازرگانان در سال‌های اخیر گفت: مدت زمان پرواز بین رشت یا ساری تا آستراخان روسیه، حدود یک ساعت و ۲۰ دقیقه است و در مقطع کنونی، جای یک خط پروازی خالی است.

افزایش قابل توجه شمار دانشجویان ایرانی
سرکنسول ایران در آستراخان ادامه داد:‌ حدود سه سال قبل، تعداد دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های این منطقه به تعداد انگشتان دست بود اما الان بیش از ۳۰۰ دانشجو در این دانشگاه‌ها مشغول تحصیل هستند.

همکاری‌های بین استانی
وی با اشاره به سفرهای سال ۱۴۰۲ استانداران مازندران و گیلان به آستراخان در چارچوب دیپلماسی بین استانی ایران و روسیه گفت: در حال برنامه‌ریزی هستیم که استاندار آستراخان نیز متقابلا به این استان‌ها سفر و تفاهم‌نامه‌های اقتصادی را نیز امضا کند.

افزایش ۱۰ برابری مبادلات تجاری
آکوچکیان در بخش دیگری از این گفت و گو با بیان اینکه طی سال‌های گذشته گام‌های بزرگی برای توسعه مناسبات برداشته شده است، گفت:‌ حجم مبادلات تجاری آستراخان روسیه با کشورمان در حد ۵۰۰ میلیون دلار است؛ حجم تجارت دو جانبه نسبت به سال‌های گذشته تقریبا ۱۰ برابر شده است و امیدواریم بیش از این گسترش یابد.


پیشینه بیش از ۳۰۰ ساله مناسبات
این دیپلمات کشورمان یادآور شد: پیشینه مناسبات به بیش از سیصد سال می‌گذرد. هم‌اینک در منطقه آستراخان، کاروانسرای ایرانیان به عنوان یادگاری از گذشته پابرجا است و قدمت این کاروانسرا، گواه این مدعا است که چندین قرن، با این منطقه ارتباط تجاری داشته‌ایم.
سرکنسول ایران در آستراخان با بیان اینکه این ارتباطات تجاری و فرهنگی نهادینه شده است، افزود: در کتابخانه مرکزی آستراخان، تعداد زیادی کتاب به زبان فارسی متعلق به قرن‌های ۱۷ و ۱۸ نگهداری می‌شود و در این میان، یک کتاب آموزش زبان فارسی مربوط به قرن‌های ۱۸ و ۱۹ نیز وجود دارد.
وی با اشاره به همکاری‌های دوجانبه استان آستراخان در قالب برپایی هفته فیلم ایران و نشست اتاق‌های بازرگانی طرفین و همچنین برگزاری رویداد چندجانبه اجلاس رسانه‌ای کشورهای ساحلی خزر در این منطقه، گفت: همکاری‌های دوجانبه در حال تقویت است و امیدواریم در این میان،‌ همکاری‌های بین استانی نیز توسعه یابد.

تبادل فارسی‌آموزان و روسی‌آموزان
آکوچکیان از آموزش زبان فارسی در یک مدرسه مقطع راهنمایی در آستراخان، به عنوان نکته‌ای جالب توجه یاد کرد و گفت: به دنبال اعزام فارسی‌آموزان روس به ایران از جمله دانشگاه امام خمینی (ره) در قزوین، در تلاش هستیم که دانشجویان ایرانی در حال تحصیل در رشته زبان روسی در دانشگاه گیلان را به آستراخان بیاوریم تا مهارت‌های آنها در این زبان تقویت شود.

استان آستراخان در ساحل شمالی دریای خزر و در جنوب غربی بخش اروپایی روسیه قرار دارد. این استان از سمت شرق با قزاقستان و از جنوب با دریای خزر همسایه است و رود ولگا به عنوان پرآب ترین و مهم‌ترین منبع تأمین آب دریای خزر از این استان می‌گذرد.