گناباد- ایرنا- نان در سبد غذایی مردم اهمیت و جایگاه ویژه ای دارد اما شهروندان گناباد، در جنوب استان خراسان رضوی برای تهیه این «قوت لایموت» با مشکلات بسیاری روبه رو هستند.

به گزارش ایرنا، طبق آمارها مصرف سرانه نان در کشور حدود ۱۱۴ کیلوگرم در سال (معادل ۳۱۰ گرم در روز) است، که حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی دریافتی و حدود ۴۵ درصد پروتئین مورد نیاز روزانه افراد را تامین می کند.

اقشار کم درآمد، نان بیشتری مصرف می کنند چنانکه تا ۶۰ درصد پروتئین مورد نیاز روزانه آن‌ها از طریق نان حاصل می شود و بیش از ۳۰ درصد کلسیم و فسفر، که در اقشار کم درآمد به ۴۵ درصد هم می رسد، از مصرف نان به دست می آید.

اکنون ۱۱۳ نانوایی در مناطق شهری و روستایی گناباد فعال هستند که خشک و خمیر یا سوخته بودن نان، گلایه همیشگی شهروندان است.

عرضه خارج از شبکه و لزوم نظارت بر فروش نان

یک شهروند گنابادی، عرضه خارج از شبکه توزیع نان را از مشکلات مهم در این شهرستان ذکر کرد و افزود: بر اساس سامانه «نانینو» که برای فروش نان تعبیه شده است، هر نانوایی باید تعداد مشخصی نان و تنها به وسیله یک کارت بانکی به مشتریان عرضه کند.

علیرضا مرادی اضافه کرد: فقدان ساز و کار لازم برای نظارت بر نانوایی ها، موجب شده است که برخی متصدیان این صنف در گناباد تعداد زیادی نان را، گاه بیش از آنچه که در سامانه نانینو مشخص شده است،‌ به مشتریان ارائه کنند.

وی تصریح کرد: برخی از افراد در طول روز تعداد زیادی نان را با استفاده از چند کارت بانکی خریداری کرده و به صورت آزاد و با قیمتی بالاتر به فروشگاه ها و سوپرمارکت ها می فروشند.

یک شهروند دیگر با اشاره به تبعیض و بی عدالتی در عرضه نان در برخی از نانوایی های گناباد، گفت: چندی قبل برای خرید سه تا چهار گرده نان به یکی از نانوایی ها مراجعه کردم و متصدی نانوایی عنوان کرد که پخت تمام شده و حال آنکه در همان زمان فردی با ۲ کارت بانکی تعداد زیادی نان سفارش داده بود.

محمدعلی پرتوی تصریح کرد:‌ متصدی نانوایی بدون پاسخگویی شایسته به من،‌ در واکنش به اعتراض بنده برخوردی بسیار ناشایست داشت و با لحنی توهین آمیز گفت که «هر تعداد نان که خواسته باشم به هر فردی می دهم و این به کسی ربطی ندارد».

وی خواستار برگزاری دوره های آموزشی برای نانوایان در خصوص احترام به مشتریان و پرهیز از رفتارهای تبعیض آمیز و ناخوشایند با ارباب رجوع شد.

الهام تقویان، نیز گفت: برخی نانوایان گناباد، بخش زیادی از نان تولیدی خود را برای فروش آزاد به برخی افراد و یا مغازه ها کنار می گذارند و تنها به منافع خود می اندیشند.

رفتار متخلفانه نانوایان

رییس اتحادیه نانوایان گناباد گفت: بر اساس سامانه نانینو، هر نفر با استفاده از کارت بانکی که بر اساس کد ملی ثبت شده، می تواند تعداد خاصی نان در روز تهیه کند ولی برخی اشخاص در اقدامی تخلف آمیز با کارت های بانکی متعدد اقدام به خرید تعداد زادی نان کرده و آن را با قیمت های بالاتر در اختیار مغازه ها می گذارند.

ناصر دادپور، عرضه آرد یارانه ای را علت اصلی مشکلات تامین و عرضه نان ذکر کرد و افزود:‌ برای رفع معضل عرضه خارج از شبکه نان و آرد توسط افراد و یا برخی نانوایی ها، باید یارانه آرد حذف شود.

وی تصریح کرد: زمانی که نان با قیمت واقعی و بدون آرد یارانه ای تولید شود تمایل افراد به چنین اقداماتی کاهش می یابد و مردم نیز به اندازه نیاز نان تهیه و مصرف می کنند.

معاون اداری و مالی و نظارت مدیریت جهاد کشاورزی گناباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با هر گونه کم فروشی و عرضه غیرمجاز آرد و نان توسط افراد و نانوایی ها برخورد می شود.

حسین زارع حسینی، یکی از مشکلات سامانه نانینو را استفاده از چند کارت بانکی توسط افراد برای خرید نان برشمرد و گفت:‌ باید کارت خانوار تعریف شود که اشخاص تنها با استفاده از آن توانایی خرید نان را داشته باشند.

وی گفت:‌ ۴۵۰ مورد بازرسی از ابتدای سال از نانوایی های گناباد انجام شده است که در نتیجه آن ۱۰۴ پروانده تخلف تنظیم و برای رسیدگی به تعزیرات حکومتی ارسال و متخلفان در مجموع به ۸۵۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شده اند.

وی با اشاره به مسدود کردن سهمیه آرد چهار نانوایی متخلف گناباد در همین مدت، تصریح کرد:‌ سهمیه آرد نانوایان متخلف در مرحله نخست ۳۰ درصد و در مرحله دوم ۵۰ درصد کاهش یافته و در صورت تکرار تخلف در نوبت سوم کل سهمیه آردشان قطع می شود.

بیشتر بخوانیم:‌

فرماندار: با تخلفات آرد و نان در گناباد با قاطعیت برخورد می شود

پنج نانوایی متخلف در گناباد و بجستان مهر و موم شدند

کیفیت نامناسب تولید نان

نان باکیفیت اهمیت زیادی در تامین سلامت افراد دارد و باید در کنار دیگر مولفه های لازم مانند مشتری‌مداری و پرهیز از تخلفات صنفی، مورد توجه نانوایی ها و فعالان این بخش قرار بگیرد.

پروتئین، چربی و کربوهیدرات در کنار انبوهی از ریزمغذی‌ها و عناصر معدنی از مواد مفید و ضروری موجود در نان هستند و دسترسی به این عناصر حیاتی بستگی به میزان سبوس، درجه‌ استخراج آرد، نحوه تخمیر و درجه حرارت و زمان پخت نان دارد در غیر این صورت ارزش تغذیه‌ای نان و کیفیت آن کاهش‌یافته و درصد مواد مغذی آن پایین می‌آید.

محمد احسانی از شهروندان گنابادی گفت: نان تولیدی برخی از نانوایی های گناباد به خصوص نان های لواش و تافتون کیفیت کافی را ندارد و این مساله موجب شده که بخش زیادی و به خصوص اطراف نان خمیر و قابل مصرف نباشد.

یک شهروند دیگر که از قضا کارشناس ارشد صنایع غذایی است،‌ اظهار کرد: تخمیر کامل نان و استفاده از سبوس از مولفه های مهم افزایش کیفیت نان به شمار می رود.

الهام نایب زاده افزود:‌ نان و سایر محصولات تولیدی نانوایی مستعد فساد به وسیله کپک ها و با شدت کمتر، باکتری ها و مخمر هستند و این سه مورد را می توان با بالا بودن سطح استاندارد تولید و بهداشت در نانوایی ها کنترل کرد، ولی ممکن است باز نان توسط میکروارگانیسم های مختلف مانند کپک ها یا باسیلوس ها تحت تاثیر منفی قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: اسید استیک تولید شده در فرآیند تخمیر به عنوان ماده نگهدارنده نان محسوب می شود و هر اندازه بیشتر به تخمیر آرد تولیدی نان قبل از پخت توجه شود،‌ نان با کیفیت تری تولید می شود که به اصطلاح دیرتر کپک زده و کیفیت بیشتری دارد.

رییس اتحاددیه نانوایان گناباد نیز گفت:‌ تخمیر به تنهایی در افزایش کیفیت نان تاثیر ندارد و وجود برخی آردهای بدون کیفیت در کاهش کیفیت نان های تولیدی موثر است.

ناصر دادپور تصریح کرد: تخمیر بیش از اندازه آرد هم نه تنها موجب افزایش کیفیت نان نمی شود بلکه موجب سفت شدن نان بعد از تهیه می شود.

وی گفت:‌ آرد غنی سازی تنها برای افزایش کیفیت نانهای صنعتی مفید است و برای تهیه نان سنتی باید آرد سنتی استفاده کرد و بهره گیری از آرد غنی سازی موجب کاهش کیفیت نانهای سنتی می شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی گناباد هم با اشاره به نظارت مستمر بر فرآیند تولید نان در نانوایی ها گفت: کارشناسان بهداشتی با بازدیدهای دوره ای از نانوایی ها و رسیدگی به مسائل بهداشتی عرضه و تولید نان و با نمونه برداری های لازم، آرد و نان را از نظر اسید باز موجود در خمیر مایع یا تخمیر مورد بررسی قرار می دهند.

دکتر جواد صادقی نسب گفت:‌ استفاده از سبوس در تهیه نان، از شاخصه های مهم افزایش کیفیت آن است و باید با اطلاع رسانی بیشتر نانوایی ها را ترغیب به تولید نان سبوس دار کرد.

وی تولید نان کامل را مساله ای مهم در تامین سلامت غذایی مردم برشمرد و گفت: نان کامل که با استفاده از آرد کامل تهیه می‌شود، سرشار از فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی، و آنتی‌اکسیدان‌های مفید است.

وی گفت:‌ تنها ۲ نانوایی در گناباد متقاضی تهیه و عرضه نان کامل شده اند که نیاز است از آنها خمایت لازم صورت گیرد.

بیشتر بخوانیم:

۵۵۰ کیلوگرم نان خشک شده برای خوراک دام در گناباد کشف شد

بالغ بر یک تن نان خشک احتکاری در گناباد کشف شد

احتکار نان برای تامین خوراک دام

سود بالای اقتصادی عرضه نان برای تامین خوراک دام موجب شده که برخی اشخاص با خریداری تعداد زیادی نان، پس از خشک کردن آنها را به عنوان خوراک دام به دامداران عرضه کنند.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: در کنار نظارت بر فعالیت های نانوایی ها، با هر گونه احتکار نان با قاطعیت برخورد می شود که از مصادیق بارز آن می توان به کشف ۵۵۰ کیلوگرم نان تافتون خشک شده و ۳۱۷ قرص نان تافتون گرم و آماده خشک شدن در ۲ ماه گذشته اشاره کرد.

اسماعیل قربانی تصریح کرد: مالک یک واحد مسکونی در این شهر روزانه اقدام به خرید مقدار زیادی نان تافتون یارانه‌ای می‌کرد و سپس نان‌ها را خشک کرده و به دامداران می‌فروخت.

وی گفت: به دنبال دریافت گزارش‌های مردمی، گشت اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی موفق به کشف این منزل مسکونی شدند که حجم زیادی نان در آن ذخیره شده بود.

وی ادامه داد: پس از ورود به منزل حجم قابل توجهی از نان‌های کشف شده به صورت سالم و گرم به همراه مقادیر زیادی نان خشک و در حال خرد شدن و تبدیل برای استفاده دامداری‌ها کشف شد.

قربانی از شهروندان خواست هرگونه تخلف در خصوص محصولات کشاورزی از جمله تقلب، احتکار، گران‌فروشی، کم فروشی و عرضه خارج از شبکه آرد و نان را به شماره ۱۲۴ اعلام کنند که در اسرع وقت رسیدگی شود.

مرکز شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.