به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا، ادریس راموز در جلسه شورای ملی ثبت آثار و محوطه های تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای ثبت ۲۶ اثر تاریخی جزیره اظهار کرد: ما تاکنون در کشور در حوزه فرهنگی دچار تمرکزگرایی بودیم و از احیا، باززنده سازی و حفاظت از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس جنوب کشور به ویژه جزیره قشم غفلت کرده ایم.
وی ادامه داد: اما اکنون وقت آن رسیده است که با احیای تاریخ غنی، ایرانی و فارسی خلیج فارس، هویت و معنای پربار این منطقه را احیا کرده و در پاسداشت آن بکوشیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: در این جزیره با برگزاری طرح توسعه قشم بوم در چهار مرحله یامال، تینال، نوکاوان و همسنگار تلاش کردیم، دارایی های جزیره از جمله انسان ها، آثار تاریخی ملموس و ناملموس و فرهنگ و رسوم را شناسایی و حفاظت کنیم و با برگزاری دوره های تخصصی با بهره گیری از دانش روز دنیا، مهارت افزایی را توسعه دهیم و با بهره گیری از این دارایی ها ارتقای نشان قشم در سطح ملی و بین المللی را دنبال می کنیم.
راموز اضافه کرد: در یامال به دنبال شناسایی دارایی های اجتماعی و فرهنگی و سپس در سطح تینال به دنبال تبدیل سرمایه های اجتماعی و فرهنگی به سرمایه اقتصادی و سپس تبدیل به سرمایه سیاسی، در سطح نوکاوان به ارتقای اقتصاد گردشگری و تولید صنایع دستی و فرهنگی و توسعه میراث ملموس و ناملموس فرهنگی و در همسنگار به افزایش تعاملات بین الملل مبتنی بر اشتراکات فرهنگی تاکید داریم.
وی گفت: عنصر مهم در نظم جدید جهانی طراحی روایت توسعه مبتنی بر تاریخ فرهنگی است بر خلاف نظم قدیم که توسعه مبتنی بر آینده طراحی شده بود، این تاکید بر روایت توسعه مبتنی بر پیشینه تاریخی و فرهنگی عنصر ضروری در نظم نوین جهانی است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم گفت: ثبت آثار و محوطه های تاریخی و احیای داستان ها، اساطیر و روایت های مربوط به آنها برای بازخوانی جایگاه تاریخی جزیره قشم در روایت ایران فرهنگی را مهم، ضروری و حائز اهمیت عنوان کرد.
هویت و تاریخ قشم باید به فضای اجتماعی و شهری تسری پیدا کند
در ادامه این جلسه مدیرکل ثبت و حریم آثار تاریخی و حفظ احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی افزود: هویت و تاریخ غنی جزیره قشم که از بار معنایی زیادی برخوردار است، باید با برنامه ریزی مناسب به فضای اجتماعی و شهری جزیره تسری پیدا کند.
علیرضا ایزدی تصریح کرد: در ۲ سال اخیر تلاش های گسترده ای برای احیا و ثبت آثار و محوطه های تاریخی و میراث ملموس و ناملموس جزیره قشم انجام شده که جای قدردانی دارد.
وی گفت: ثبت آثار نقطه آغازین پاسداشت میراث تاریخی است و باید برای تسری هویت تاریخی به فضای اجتماعی و سیما و منظر شهری نیز برنامه ریزی دقیقی انجام شود.
مدیرکل ثبت و حریم آثار تاریخی و حفظ احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی یادآور شد: همواره بر توسعه بر محور فرهنگ و تاریخ تاکید داشته ایم و برای دستیابی به این موضوع ضروری است زنجیره فرهنگی در کشور و به ویژه جزیره قشم فعال شود.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر ثبت آثار و محوطه های تاریخی باید داستان ها و روایت های مربوط به این آثار که به آنها روح اجتماعی می دهد نیز گردآوری و پاسداری شود که جزیره قشم در این مسیر گام برداشته است.
شورای ملی ثبت آثار و محوطه های تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جزیره قشم با حضور علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت و حریم آثار تاریخی و حفظ احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، جمعی از مدیران این وزارتخانه به عنوان اعضای شورا، محمد محسنی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری و مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از کارشناسان سازمان منطقه آزاد قشم، برگزار شد.
به گزارش ایرنا، "میراثفرهنگی ملموس" شامل آثار و بناهای تاریخی و باستانی، تولیدات هنرهای سنتی، چشماندازهای طبیعی و بخشی از داراییهای فرهنگی است که یا در قالب یک محوطه باستانی و یا بهعنوان اموال فرهنگی در موزه حفظ و نگهداری میشود.
"میراثفرهنگی ناملموس" بهمعنی رفتارها، شیوههای ارائه، نمودها، دانشها، مهارتها و وسایل، اشیا، مصنوعات دستی و فضاهای فرهنگی منطبق با آنها است که جوامع، گروهها و در برخی موارد افراد، آنها را به عنوان بخشی از میراثفرهنگی خود میشناسند.
قشم به عنوان بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس با برخورداری از جاذبه های گوناگون، تاریخی، طبیعی، تجاری و گردشگری در جنوب استان هرمزگان واقع است.
این جزیره در دوره های مختلف تاریخی نقش محوری در کرانه شمالی و جنوبی خلیج فارس داشته و با آداب و آیین های ویژه خود فرهنگ این خطه را شکل داده است که بر این اساس ثبت و پاسداری از میراث فرهنگی این جزیره اهمیتی دو چندان دارد.