تبریز- ایرنا- کوهنوردی یکی از ورزش های بسیار جذاب و مورد توجه کسانی است که به دنبال هیجان در عین آرامش و تجربه صعود به ارتفاعات هستند اما فعالیت در این رشته در فصل زمستان علاوه بر توانایی بدنی، نیازمند توجه بیشتر و فراهم بودن شرایط آب و هوایی و تجهیزات مناسب است تا خطر آفرین نشود.

به گزارش ایرنا، انسان از زمان تولد تا مرگ با طبیعت و عناصری که در آن وجود دارد، ارتباط می‌گیرد و چهار عنصر تشکیل دهنده هستی و بارز طبیعت همان آب، خاک، آتش و هوا در بطن وجودش هویدا می‌شود.

راه های مختلفی برای برقراری این ارتباط وجود دارد که ساده ترین آن تفریح های خانوادگی و گردش در دل طبیعت در روزهای آخر هفته است که بیشتر مردم نیز پای ثابت آن هستند.

یکی از راه های دیگر برقراری این ارتباط، ورزش کوهنوردی است که انسان را به طور مستقیم وارد طبیعت و لمس موجودیت آن می‌کند و از سویی برای سلامتی جسمی و روحی انسان بسیار تاثیر می‌گذارد.

وقتی فردی بتواند به جذبه نهفته در کوه ها و ورزش کوهنوردی پی ببرد، دل کندن از آن برایش سخت می شود و هر روز به دنبال کسب تجربه ای جدید با چاشنی هیجان در میان قله ها و تپه های سردی است که روح انسان را می نوازد.

کوهنوردی برخی آداب و نکات و الزاماتی دارد و حتی برخی آن را با کوه روی اشتباه می گیرند در حالی که نمی توانیم هر بالا رفتن از کوه را به عنوان کوهنوردی بنامیم.

یکی از نکات مهم در اصل کوهنوردی، زمان صعود است و پیش از هر اقدامی باید ابتدا وضعیت آب و هوایی منطقه بررسی و در صورت مناسب بودن آن تجهیزات کوهنوردی را آماده کرد.

کوهنوردی در تابستان و بهار که هوا گرمتر است، با کوهنوردی در پاییز و به خصوص زمستان تفاوت دارد زیرا که شرایط آب و هوایی متفاوت است.

در فصل زمستان، درجه هوا در کوه چند برابر سردتر از فصل تابستان می‌شود و کوهنوردان را مجاب می کند تا حساسیت و دقت بیشتری نسبت به شرایط هوایی ارتفاعات به خرج دهند.

به همین منظور برای آشنایی بیشتر نسبت به صعود در فصل زمستان با میرعلی آقاسیدی، رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی آذربایجان شرقی که معاون امداد و نجات هلال‌احمر استان نیز هست، گفت و گو کردیم.

وی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا، خاطرنشان کرد: کوهنوردی در زمستان به خصوص صعود به قلل سخت، پرشیب و یخچالی بسیار خطرناک است و صعود انفرادی در چنین شرایطی می تواند حتی مرگ را به دنبال داشته باشد.

رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی آذربایجان شرقی تاکید کرد: کوهنوردان باید از صعودهای انفرادی در فصل زمستان پرهیز کرده و به طور حتم از ظرفیت باشگاه ها برای صعود گروهی و اصولی بهره ببرند.

وی تاکید کرد: کوهنوردان در فصل زمستان باید تجهیزات زمستانی خود را تکمیل کنند و حتما علوم هواشناسی و ناوبری رو یاد بگیرند وگرنه به هیچ وجه نباید اقدام به صعود کنند.

آقاسیدی ادامه داد: دمای ارتفاعات در فصل زمستان حتی به منفی ۲۰ و ۳۰ درجه می رسد که برای ورزشکارانی که تجهیزات مناسب برای چنین شرایطی ندارند، بسیار خطرناک است.

وی خاطرنشان کرد: ورزش کوهنوردی در آذربایجان شرقی، جایگاه ویژه‌ای از زمان آغاز فعالیت کلاسیک این ورزش در کشور دارد و شخصیت‌هایی چون عظیم قیچی ساز رکوردار در این رشته هستند.

آقا سیدی به وضعیت باشگاه های فعال کوهنوردی در استان هم اشاره کرد و گفت: اکنون بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ باشگاه ثبت شده کوهنوردی در استان داریم که تقریبا ۷۰ تا ۸۰ درصد آنها در تبریز مستقر و برخی نیز فاقد فعالیت هستند.

وی افزود: تعداد کوهنوردان رسمی استان که در فدراسیون کوهنوردی ثبت شده است، یکهزار و ۱۶۹ نفر است که در دوره‌های آموزشی هیات و در سطوح مختلف حضور دارند.

آقاسیدی با بیان اینکه کوهنوردی و کوه روی تفاوت دارند، اظهار کرد: کوهنوردان در تلاش برای صعود به ارتفاعات بالای سه هزار متر هستند اما کوه روها در ارتفاعات نزدیک شهر تا ۲ هزار و ۵۰۰ متر ( مثل کوه عینالی در تبریز ) فعالیت دارند.

وی خاطرنشان کرد: تعداد کوه روها بسیار زیاد است اما چون به صورت انفرادی و با گروه های کوچک فعالیت دارند آمار دقیقی از آنها در دست نیست.

مدیر روابط عمومی هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه هیات کوهنوردی در فرایند ثبت باشگاه ها فقط در بخش تایید مربیان نقش دارد و باقی فرایند در اداره کل ورزش و جوانان استان طی می شود، گفت: هیات کوهنوردی به دنبال دریافت سهم بیشتری از این فرایند است ولی اکنون حتی بعد از تایید مدارک مربیان نیز اطلاعی از ثبت یا عدم ثبت باشگاه ها نداریم.

بهرام تندران اعلام کرد: اکنون در وب سایت هیات کوهنوردی آذربایجان شرقی با ارزیابی فعالیت باشگاه های کوهنوردی استان و راستی آزمایی آنها، نسبت به انتشار اسامی باشگاه های فعال اقدام می کنیم.

تلفن «۱۱۲» به عنوان شماره اضطراری سازمان امداد و نجات هلال احمر بدون وجود سیم کارت و برقراری آنتن نیز قابل استفاده است از این رو کوهنوردان در صورت بروز هرگونه مشکل هنگام صعود، با این شماره تماس بگیرند.

وی با اعلام اینکه شماره تلفن «۱۱۲» به عنوان شماره اضطراری سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر است و حتی بدون وجود سیم کارت و برقراری آنتن نیز قابل استفاده است از این رو کوهنوردان در صورت بروز هرگونه مشکلی هنگام صعود می توانند با این شماره تماس بگیرند و امداد دریافت کنند، اضافه کرد: برای اطلاع از وضعیت هواشناسی کوهستان نیز کوهنوردان می توانند پیش از صعود به شبکه های اجتماعی هیات کوهنوردی استان مراجعه کرده و از وضعیت آب و هوای منطقه صعود باخبر شوند.