به گزارش ایرنا؛ شرکت معادن سرمک ملایر سال ۱۳۳۸ برای استخراج و فرآوری سرب تاسیس شد که سال ۱۳۷۲ علاوه بر استخراج و فرآوری سرب، آهن که از نوع هماتیت است، برای مصارف کارخانههای سیمان شروع به استخراج کرد.
در حال حاضر ظرفیت استخراج کانسنگ سرب از تونلهای زیرزمینی که بالای ۱۴ کیلومتر طول دارد، سالانه حدود ۶ هزار تُن و ظرفیت استخراج سنگ آهن هماتیت سالانه ۵۰۰ هزار تُن است.
از سالهای گذشته تاکنون دو خط کارخانه فلوتاسیون برای فرآوری سرب به ظرفیت ۱۲۰۰ تُن خاک ورودی در روز، کوره احیاء برای تولید اکسید سرب و روی به ظرفیت ۳۰۰ تُن خاک ورودی در روز، واحد لیچینگ جهت جداسازی اکسید سرب از اکسید روی و تولید هیدروکسید روی به ظرفیت ۲۰ تُن در روز توسط این شرکت اضافه شده است.
واحد تولید گلوله (کوره القایی) برای آسیابها، واحد سیمپیچی الکترو موتور ناتوان ۱۵۰ کیلووات، واحد تراشکاری و ماشینابزار، واحد ساخت ماشینآلات (نوسازی و تعمیر) و واحد تولید آجر نسوز جهت کروههای دوّار از دیگر واحدهایی است که طی سالهای گذشته در این مجموعه معدنی فعال شده است.
این شرکت برای توسعه فعالیتهای خود طرح توسعه شرکت را نیز با هفت هزار میلیارد ریال در دست اجرا دارد که در مسیر اجرا با موانع و مشکلاتی همچون همجواری با منطقه حفاظت شده، تداخل در حریم شهر زنگنه و ایجاد نیروگاه خورشیدی مواجه است و در همین راستا، سرپرست فرمانداری ویژه ملایر روز چهارشنبه ضمن بازدید از این مجموعه، از نزدیک در جریان موانع و مشکلات آن قرار گرفت.
اشتغال هزار و۵۰۰ نفر در شرکت معادن سرمک
سرپرست فرمانداری ویژه ملایر روز چهارشنبه در بازدید از شرکت معادن سرمک، به ذخایر غنی معدنی این شهرستان اشاره و اظهار کرد: عزم راسخ دولت چهاردهم بر رفع موانع و مشکلات موجود در مسیر تولید و سرمایهگذاری است.
«سید رسول حسینی» افزود: طبق سیاستهای دولت چهاردهم در کشور و استاندار همدان، در مقیاس کوچکتر شهرستانی برنامهریزی شده تا هفتهای یکبار از مجموعههای زیرساختی، کارگاههای تولیدی، خدماتی، صنعتی، اقتصادی و معدنی ملایر بازدید به عمل آید و از نزدیک مسائل، مشکلات و روند تولید مورد بررسی قرار گیرد.
وی گفت: در همین راستا امروز از سه واحد بزرگ تولیدی و معدنی مرکز پرتودهی غرب کشور، کیانکُرد و شرکت معادن سُرمک در بخش زند بازدیدبه عمل آمد که این سه واحد نقش بسیار مهمی در عرصه تولید و اشتغال این شهرستان ایفا کردهاند.
سرپرست فرمانداری ویژه ملایر با اشاره به اینکه مجموعه معادن سرمک سه محصول عمده کنسانتره سرب، روی و سنگ آهن را استخراج میکند، افزود: در حال حاضر زمینه اشتغال برای ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم در این مجموعه ایجاد شده و هزار و۵۰۰ نفر نیز به طور غیرمستقیم با این مجموعه معدنی فعالیت میکنند.
حسینی ادامه داد: زمینه و بستر توسعه مجموعه معادن سرمک با حضور سرمایهگذار مهیا است اما به دلیل تداخل این مجموعه با حریم شهر زنگنه مشکلاتی به وجود آمده که از طریق مجاری قانونی و طرح در شورای عالی شهرسازی، مشکل پیگیری و رفع خواهد شد.
وی با بیان اینکه ایجاد نیروگاه خورشیدی یکی از موارد درخواستی این شرکت است، یادآور شد: در زمینه مسائل زیست محیطی اجرای این طرح، به دلیل قرار گرفتن معادن سرمک در محدوده منطقه حفاظت شده، مشکل در ستاد تسهیل و کارگروههای مربوطه به طور ویژه بررسی خواهد شد تا موانع موجود در مسیر اجرای این طرح مرتفع شود.
سرپرست فرمانداری ویژه ملایر تاکید کرد: تمام توان و ظرفیت این شهرستان را برای رفع موانع و مشکلات واحدهای تولیدی شهرستان به کار بستهایم.
استفاده از ۹۵ درصد دانش نیروهای بومی برای طرح توسعه
مدیر شرکت معادن سرمک ملایر نیز اظهار کرد: در حال حاضر کوره RHF برای تبدیل سنگ آهن هماتیت به نوع دیگر از اکسیدآهن به نام آهن منیتیت که قابلیت جذب آهنربا را دارد و مورد مصرف آن کارخانههای گندلهسازی است و با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد در دست اجرا است.
«پیمان خاکباز» اسپریدرایر جهت تولید سولفات روی برای مصارف کشاورزی با پیشرفت ۵۰ درصدی را واحد دیگر در دست اجرا عنوان کرد و ادامه داد: شرکت معادن سرمک یک مجموعه قدیمی است که در حال حاضر محصولاتی همچون سنگ آهن تولید میکند که مورد استفاده کارخانههای سیمان استان و استانهای همجوار است.
وی کنسانترههای سرب، روی، هیدروکسید روی و اکسیدهای مختلف فلزی را از دیگر تولیدات این شرکت برشمرد و گفت: با توجه به اینکه هماتیت که در این معدن ذخایر ارزنده و بسیار بالایی دارد، شرکت طرحی در دست اجرا دارد که این هماتیت را به اکسیدهای آهن که قابل استفاده در صنعت گندلهسازی و فولاد است را تبدیل کند.
مدیر شرکت معادن سرمک ادامه داد: در حال حاضر طرح توسعه این شرکت با هزینه بالغ بر هفت هزار میلیارد ریال از سرمایه خودِ شرکت در دست اجرا است که ۹۵ درصد این پروژه با استفاده از دانش نیروهای شرکت و مجموعه مهندسان آن اجرا شده است.
احداث نیروگاه خورشیدی در شرکت معادن سرمک
خاکباز بیان کرد: با پیشرفت فیزیکی که طرح توسعه این شرکت دارد، پیشبینی میشود طی سه تا چهار ماه آینده به مرحله بهرهبرداری برسد و در طرح توسعه برای ۱۰۰ نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: با وجود فعالیت شرکت معادن سرمک از سال ۱۳۳۸، سال ۱۳۶۷ این مجموعه با تمامی فعالیتهای مرتبط به آن در محدوده منطقه حفاظت شده لشگردر قرار میگیرد که همین امر موجب کندی و ممانعت از توسعه، پیشرفت و تغییر محصولات تولیدی شده است.
مدیر شرکت معادن سرمک گفت: این در حالیست که طرحهای احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۲۵۰ تا یکهزار کیلووات در محدوده معدن به دلیل قرار گرفتن در منطقه حفاظت شده، مورد مخالفت محیط زیست قرار گرفته است.
خاکباز تاکید کرد: یکی از مهمترین مشکلات فعلی این مجموعه تداخل ورود حریم شهر زنگنه با محدوده معدنی و منطقه حفاظت شده است که از سال ۱۳۸۴ تاکنون اتفاق افتاده و علاوه بر مزاحمتهای ایجاد شده، فعالیت کارخانههای فرآوری را با مشکلاتی مواجه کرده است.
به گزارش ایرنا؛ در این بازدید سرپرست فرمانداری ویژه ملایر ضمن بازدید از روند اجرایی طرح توسعه شرکت معادن سرمک و نحوه برداشت ذخایر معدنی، با کارگران معدن سرمک گفت و گو کرد.