سمنان - ایرنا - تاکید بر اجرای قانون «صندوق الکترونیکی فروش» در فروشگاه‌ها، نوسان قیمت برنج ایرانی، گرانی حبوبات و گوجه‌فرنگی، درخواست افزایش مهلت بازپرداخت هزینه نهاده مدت‌دار، افزایش پلکانی قیمت لبنیات، برنامه‌ریزی تامین میوه شب عید و کنترل بازار مسکن، از موضوع‌های مطرح شده در کارگروه تنظیم بازار سمنان بود.

به گزارش خبرگار ایرنا، سمنان طی ماه‌های اخیر از نظر نرخ تورم سالانه در بین استان‌های کشور سیر نزولی شدیدی داشت و از جمع پنج استان ارزان به جمع پنج استان گران سقوط کرد.

اکنون با توجه به تاکید وزیر کشور به سوابق درخشان محمدجواد کولیوند، استاندار جدید سمنان، در آیین معارفه(پنجم آذر ۱۴۰۳)، چشم امید به تدابیر ویژه و رویکردهای تحول‌آفرین وی دوخته شده تا ناجی وضعیت نامناسب کنونی شود.

نشست کارگروه ستاد تنظیم بازار سمنان عصر چهارشنبه با حضور نمایندگان دستگاه‌های نظارتی و اجرایی این استان در سال غدیر استانداری برگزار شد.

محمدجواد کولیوند استاندار سمنان

استاندار سمنان در این نشست گفت: قانون صندوق الکترونیکی فروش برای اجرا در فروشگاه‌ها تعیین شد و باید اجرای این قانون در دستور کار قرار بگیرد.

محمدجواد کولیوند افزود: برگزاری تمام نمایشگاه‌های صنفی به جز بخش تخصصی، در کارگروه شهرستانی بررسی و تصویب و زمان آن به کارگروه استانی ابلاغ شود.

‌وی با اشاره به کمبود بازرسان برای نظارت بر اصناف بیان کرد: ساز و کار به‌کارگیری بازنشستگان برای مشارکت در بازرسی بررسی شود.

استاندار سمنان گفت: گزارش خبری از مردم درباره وضع بازار برای راستی‌آزمایی از وضعیت بازار قیمت‌ها و بررسی انحراف‌ها تهیه شود.

ضرورت تمهیدات لازم برای حفظ آرامش بازار پیش از ماه رمضان و نوروز

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سمنان هم در این نشست گفت: کارگروه تنظیم بازار شهرستان‌ها موازنه تشویقی و تنبیهی در برخورد با اصناف را مورد توجه قرار دهند.

محمدرضا صادقی افزود: تشکیل کارگروه ابتکاری رفع موانع بازار استان سمنان برای حمایت از اصناف اقدامی ارزشمند است.

وی بیان کرد: فرمانداری‌ها برای تامین خرما، شکر و میوه برای نوروز و ماه مبارک رمضان تمهیدات لازم را بیندیشند.

وی ادامه داد: کمبود بازرس برای نظارت بر بازار وجود دارد و تشکیل «اتاق وضعیت تورم» در استان سمنان برای شناسایی نقاط ضعف و قوت مساله تنظیم بازار و تصمیم‌گیری‌ها موثر است و انتظار می‌رود این پیشنهاد مورد بررسی قرار بگیرد.

سیر قیمت حبوبات و گوجه‌فرنگی بر مدار گرانی

رییس بازرسی و نظارت اتاق اصناف سمنان گفت: بیشترین افزایش قیمت در دی ۱۴۰۳ در این استان مربوط به حبوبات از جمله عدس، نخود و لپه است اما کمبودی وجود ندارد.

مریم عرب افزود: گوجه‌فرنگی در بازار استان سمنان در دی ۱۴۰۳ بر مدار گرانی است و با قیمت بیش از ۴۵۰ هزار ریال عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: طبق بررسی‌ها قیمت برنج طارم هاشمی در بازار سمنان نوسان دارد و قیمت گوشت گوسفندی از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال به ۶ میلیون ریال کاهش یافت.

وی با اشاره به افزایش تا ۱۰ درصد قیمت روغن خوراکی، اضافه کرد: توزیع این کالای اساسی در بازار قطره‌چکانی است ولی کمبودی وجود ندارد.

وی بیان کرد: افزایش پلکانی قیمت برخی محصولات لبنی در بازار استان مشهود است.

عرب افزود: بیشترین گزارش شکایت‌های مردمی مربوط به خدمات در بخش تعمیر خودرو، لوازم یدکی خودرو و لاستیک‌فروشی‌ها است و بیشترین تخلف‌های صنفی در بخش خواروبار و لبنیات، پوشاک و میوه و تره‌بار است.

کشف بیش از ۲ هزار تخلف صنفی

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت سمنان گفت: ۲هزار و ۴۲۸ پرونده با کشف ۲ هزار و ۶۲۸ تخلف به ارزش یک‌هزار و ۱۸۲ میلیارد ریال از فروردین ۱۴۰۳ تا پایان آذر در راستای حمایت از حقوق مصرف کننده در این استان تشکیل شد.

حمیدرضا طحان افزود: کشف تخلف واحدهای عرضه از فروردین تا آذر ۱۴۰۳ در استان سمنان در مقایسه با سال گذشته افزایش پنج‌درصدی داشت.

به گفته وی، در سه فصل بهار، تابستان و پاییز ۱۴۰۳ ارزش پرونده‌های تخلف در مقایسه با سال گذشته بیش از یک‌هزار درصد افزایش داشت.

وی بیان کرد: افزایش تعداد بازرسان برای تقویت نظارت بر بازار در استان سمنان یک ضرورت است.

طحان بیان کرد: ۱۳۴ پرونده مربوط به قاچاق کالا و ارز به ارزش ۳۰ میلیارد ریال از فروردین ۱۴۰۳ تا پایان آذر امسال در استان سمنان تشکیل شد.

آرامش در بازار شکر

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی سمنان گفت: ۱۷۵ تن مجوز جذب شکر خانوار برای استان سمنان صادر شد.

عبدالرحیم تحصیلی بیان کرد: در بازار شکر به دلیل قرارداشتن در زمان برداشت چغندر نیشکر تعادل وجود دارد و به همین دلیل، سهمیه استان سمنان به طور کامل جذب نشده است.

وی ادامه داد: ۹۵ هزار و ۸۳۱ تن انواع کالاهای اساسی شامل گندم، برنج وارداتی و ۲ نوع شکر در استان سمنان ذخیره‌ شده است.

ذخایر کافی نهاده دامی و پروتئینی

مدیر پشتیبانی امور دام سازمان جهادکشاورزی سمنان گفت: پنج‌هزار و ۵۰۰ تن سویا، سه‌هزار و ۳۰۰ تن ذرت و ۲هزار و ۲۰۰ جو ذخیره این استان در بخش نهاده دامی است.

اسفندیار مونسان افزود: ذخایر نهاده دامی و پروتئینی استان سمنان در شرایط مطلوب و به میزان کافی است.

وی ادامه داد: توزیع نهاده مدت‌دار سه ماهه با یک ماه تمدید برای اتحادیه عشایری از هفته آینده آغاز می‌شود.

نهاده دامی مدت‌دار

افزایش زمان بازپرداخت بهای نهاده‌مدت‌دار

مدیرکل امور عشایری سمنان گفت: قیمت دام کاهش یافته است و این موضوع دامداران این استان را دچار مشکل کرد.

علی‌اکبر افضلی بیان کرد: انتظار می‌رود زمان بازپرداخت هزینه نهاده دامی مدت‌دار افزایش یابد.

وی ادامه داد: پیشنهاد می‌شود دست‌کم ۶ ماه نهاده مدت‌دار در اختیار عشایر قرار بگیرد.

۷۰ درصد تولید گوشت مرغ سمنان برای تامین‌ نیاز کشور است

مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی سمنان گفت: ۷۰ درصد تولید گوشت مرغ این استان نیاز بازار استان‌های مجاور را تامین می‌کند و سمنان استان معین تهران تعیین شده است.

مسعود طاهریان افزود: وضعیت مطلوب میزان جوجه‌ریزی در یک دوره سه میلیون قطعه است و از ابتدای ۱۴۰۳ تا پایان آذر ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه جوجه‌ تولید شد.

وی ادامه داد: طبق برنامه‌ریزی‌ها در دی ۱۴۰۳ سه میلیون قطعه جوجه‌جوجه‌ریزی در سمنان انجام می‌شود و بابت تامین گوشت مرغ در ماه رمضان و شب عید با توجه به میزان تولید نگرانی وجود ندارد.

به گفته طاهریان، بیش از ۴۰۸ تن گوشت گرم گوساله در سال ۱۴۰۳ در بازار استان سمنان عرضه شد که در کنترل قیمت در بازار موثر بود و روال توزیع همچنان ادامه دارد.

وی بیان کرد: روزانه ۳۶۷ راس دام سبک با تولید ۶‌ هزار کیلوگرم گوشت در استان سمنان کشتار می‌شود.

ضرر ۳۰ میلیارد ریالی از فروش نرفتن میوه نوروز ۱۴۰۳

سرپرست تعاون روستایی سمنان گفت: سال گذشته ۴۰۰ تن میوه ویژه عید نوروز برای استان تامین شد که فقط ۲۲۵ تن فروش رفت و این تعاونی متحمل حدود ۳۰ میلیارد ریال ضرر و زیان شد.

حسن حاجی‌ابراهیمی بیان کرد: تمهیدات برای جبران ضرر و زیان تعاون روستایی استان سمنان اندیشیده شود.

وی ادامه داد: ۳۰۰ تن میوه برای نوروز ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: سرانه مصرف سیب در استان سمنان به ازای یک نفر سالانه ۱۵ کیلوگرم، خرما هفت کیلوگرم و پرتقال ۳۰ کیلوگرم است.

گرانی در صدر تخلف‌های صنفی

معاون تعزیرات حکومتی سمنان هم در این نشست گفت: چهار هزار و ۷۱۹ پرونده در بخش کالا و خدمات از فروردین ۱۴۰۳ تا پایان آذر در این استان تشکیل و چهارهزار و ۵۱۵ پرونده رسیدگی و مختومه شد.

محمدرضا ناصری افزود: یک‌هزار و ۱۴ پرونده در بخش قاچاق کالا و ارز، ۷۳۱ پرونده در بخش بهداشت، دارو و درمان از فروردین ۱۴۰۳ تا آذر تشکیل شد.

وی بیان کرد: مدت زمان رسیدگی به پرونده‌های مربوط به بخش کالا و خدمات هفت و نیم‌ روز، در مورد پرونده‌های بهداشت، دارو و درمان ۶ روز و در مورد پرونده‌های قاچاق کالا و ارز ۳۰ روز است.

وی اظهار کرد: بیشترین تخلف‌های صنفی مربوط به گران‌فروشی، عدم درج قیمت و عدم انجام تکالیف صنفی است.

فاصله زیاد نرخ تورم در سمنان با کشور

معاون برنامه‌ریزی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سمنان گفت: تورم در بخش مسکن در این استان از فروردین ۱۴۰۲ با کشور فاصله گرفت.

رضا عبدالله‌زاده افزود: استان سمنان طی۲۰ ماهه اخیر سه ماه متوالی کاهش تورم نسبت به کشور را تجربه کرد، اما تورم در بخش مسکن و رشد اجاره‌بها وجود دارد.

به گفته وی، طی یک سال ۶۰۰ خانوار و در هر ماه ۱۰۰ خانوار برای بررسی نرخ تورم مورد پرسش قرار می‌گیرند.

وی بیان کرد: ۶۳ درصد خانوارهای استان سمنان مالک و بقیه اجاره‌نشین هستند.

وی ادامه داد: ۴۰ درصد خانوارهای شهر سمنان اجاره‌نشین هستند.

به گزارش ایرنا، سمنان سال ۱۴۰۲ با وجود قرارداشتنِ میانگین نرخ تورم سالانه کشور در محدوده ۴۰ درصد، جزو استان‌های موفق در مهار تورم بود، اما امسال با وجود کاهش میانگین نرخ تورم سالانه کشور تا حدود ۳۰ درصد، سمنان در جمع استان‌های گران و دارای بیشترین نرخ تورم قرار دارد. بهبود این وضعیت نیازمند انجام کار پژوهشی و بررسی مولفه‌های پیدا و پنهان مختلف است.

بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد.

سمنان طبق اعلام و درخواست مسوولان نیازمند ۲۰ هزار نیروی کار است، آیا گستره دامنه فعالیت صنایع و مهاجرپذیری عامل گرانی است؟

ترکیب جمعیتی، تغییر افزایش درآمد، شمار مهاجران ورودی و خروجی استان، میزان تولید کالا و میزان واردات کالا به استان و میزان صادرات از استان از جمله عوامل موثر در افزایش یا کاهش نرخ تورم است که باید این عوامل در سمنان در قالب طرح پژوهشی مورد توجه قرار بگیرد.

آیا الگوی مصرف خانوارها در سمنان طی یک روند رو به تغییر قرار دارد که نرخ تورم از بهار ۱۴۰۳ تا کنون روند صعودی و افزایشی به خود گرفته است؟

آیا رشد جمعیت، تقاضای روزافزون، تولید محدود، نارسایی شبکه توزیع، وجود دلالان، اجرای برخی سیاست‌ها در زمینه اشتغالزایی که با استقراض از بانک مرکزی و پرداخت تسهیلات خوداشتغالی و در نتیجه افزایش نقدینگی انجام می‌شود، از عوامل افزایش قیمت‌ها و ریشه افزایش‌ تورم در سمنان است؟

چراهای زیادی وجود دارد که باید بررسی شود آیا این موارد بر گرانی‌ها و افزایش نرخ تورم در سمنان تاثیرگذار بوده یا خیر؟

تاکید می‌شود برای درمان اصولی و مهار نرخ تورم در استان سمنان در گام نخست باید دلایل شناسایی و آنگاه راه‌حل منطقی ارایه شود.