به گزارش ایرنا، از آنجایی که مهم ترین فعالیت کشاورزی مازندران برنجکاری است، خرید و تامین کودهای شیمیایی همواره از دغدغه های شالیکاران محسوب می شود.
سالانه حدود ۲۱۵ تا ۲۲۰ هزار هکتار زمین شالیزاری در مازندران زیر کشت برنج می رود و اکنون بعضی از شالیکاران استان مشغول شخم و شیار زمستانه هستند.
بر اساس آمارهای رسمی سهمیه سالانه انواع کودهای شیمیایی برای ۷۲ نوع محصول کشاورزی استان ۱۷۵هزار تن است. کودهای پتاس، اوره و فسفات به عنوان کودهای پایه محصولات کشاورزی محسوب می شوند.
در این پیوند رضا افراسیابی روز پنجشنبه با اعلام این که به طور متوسط در هر شهرستان حدود ۲۵ کارگزاری تحت پوشش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران توزیع نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای شیمیایی را انجام می دهند، اظهار کرد: کارگزاری ها تنها مرجع توزیع کود شیمیایی هستند و کشاورزان فقط از کارگزاری ها کود مورد نیاز و نظر خود را خریداری کنند.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه کشاورزان نگران تامین و توزیع کودشیمیایی نباشند، ادامه داد: تولید کود اوره صد درصد داخلی است و بر اساس برنامه وزارت جهاد کشاورزی توزیع این نوع کود برای کشت بهاره سال آینده نیز تا قبل از پایان سال جاری انجام می شود.
وی تصریح کرد: از ابتدای امسال تا کنون ۹۵ هزار تن انواع کودهای شیمیایی وارد مازندران شده است.
میانگین نیاز هر هکتار به کود شیمیایی در زمین های کشاورزی مازندران ۲۰۰ کیلو گرم است.
نیاز هر هکتار برنجکاری ارقام محلی به کود اوره ۱۰۰کیلو و فسفات و پتاس هر یک ۵۰ کیلو گرم است.
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران در خصوص قیمت کودهای شیمیایی نیز گفت که کودهای بهاره برنجکاری سال آینده بدون افزایش و طبق قیمت امسال است.
افراسیابی بیان داشت: طبق دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی سهمیه کود های شیمیایی برای کشت ارقام پرمحصول برنج نیز در هر هکتار اوره ۱۵۰ کیلو، فسفات تریپل ۱۵۰ کیلو، فسفات ساده ۳۰۰ کیلو و پتاس ۱۵۰ کیلو در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: توزیع کود های کشاورزی تامین شده از سوی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی فقط با صدور حواله الکترونیک و از طریق ۲۸۰ کارگزار تعاونی و خصوصی تحت پوشش در سطح شهرستان ها، بخش ها و دهستان های استان مازندران صورت می گیرد.
لزوم انجام آزمایش خاک شالیکاری در مازندران
هر چند تحقیقات کشاورزی مازندران نقشه جامع حاصلخیزی خاک را در اختیار دارد و سهمیه انواع کودهای شیمیایی به استان نیز در قالب نسخه عمومی مشخص شده است و تا حدودی هم کشاورزان بویژه شالیکاران و باغداران استان به مصرف بهینه نسبی دست یافته اند، اما محققان کشاورزی بر انجام آزمایش خاک زمین های کشاورزی توسط همه مالکان در استان تاکید دارند.
افراسیابی با بیان اینکه در همه شهرستان های مختلف آزمایشگاه خاک کشاورزی فعال است، گفت: متوسط هزینه آزمایش خاک حدود چهار میلیون ریال است که به نسبت مزیت های آن در کشت و کار به لحاظ کمیت و کیفیت محصول برنج بسیار ناچیز است.
وی از شالیکاران مازندران خواست تا از فرصت انجام آزمایش خاک استفاده کنند تا علاوه بر مدیریت حفاظت خاک و مقولات زیست محیطی در کاهش هزینه تولید نیز بسیار موثری و مهم است.
کشت برنج در مازندران که زمانی با شخم و شیار شالیزار از اواخر اسفند و اوایل فروردین آغاز می شد، در سال های اخیر به خاطر رواج کشت دوم از ماه دی شروع می شود.
نخستین مرحله از فرآیند تولید برنج، خزانه گیری شالی پس از شخم و شیار است که برای هر هکتار به طور متوسط ۴۵ تا ۵۵ کیلو بذر شالی استفاده می شود.
طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال در ۲ مرحله کشت برنج حدود یک میلیون و ۵۰ هزار تن برنج سفید تولید و وارد بازار شده است.
سالانه حدود هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در مازندران تولید می شود.