مسکو- ایرنا- سخنگوی کرملین با اشاره به توقف صادرات گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی گفت: آمریکا، ذینفع توقف عرضه گاز روسیه به اروپا است، کشوری که قیمت گاز طبیعی مایع خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

به گزارش ایرنا از ریانووستی، دیمیتری پسکوف روز پنجشنبه به خبرنگاران افزود: قیمت‌های لحظه‌ای گاز طبیعی مایع در معرض نوسانات بیشتری است و وضعیت کنونی در بازار انرژی گویای کاهش رقابت‌پذیری است.
سخنگوی ریاست‌جمهوری روسیه در بخش دیگری از سخنان خود بدون اشاره به نام کشورهای اروپایی همچون مجارستان و اسلواکی که مقام‌های این کشورها علاقه‌مندی خود به تداوم واردات گاز از روسیه را اعلام کرده‌اند، گفت: کشورهایی در اروپا وجود دارند که به گاز روسیه به عنوان سوخت رقابتی علاقه مند هستند، (بهره‌مندی از این منبع انرژی) اقتصاد این کشورها را رقابتی‌تر می‌کند؛ این کشورها در راستای منافع خود گام برمی‌دارند.

به گزارش ایرنا، قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین که در سال ۲۰۱۹ منعقد شد  ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۱ دی ۱۴۰۳ به پایان رسید. اوکراین اعلام کرد که این قرارداد را تمدید نمی‌کند.
در واکنش به خودداری کی‌یف از تمدید قرارداد، معاون نخست‌وزیر روسیه اعلام کرد: روسیه آماده است تا از طریق چند مسیر و نه تنها از راه ترانزیت از طریق اوکراین به ارسال گاز به اروپا ادامه دهد؛ البته امروز این موضوع محقق نشده است، اگر چه اروپایی‌ها به این موضوع علاقه‌مند هستند.
به گفته الکساندر نواک،  در ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، کل عرضه خط لوله و گاز مایع از روسیه به اروپا با وجود همه تحریم ها به طور متوسط ​​بین ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش یافته بود.
به گفته وی، وضعیت ذخایر گاز در اروپا در حال حاضر نامناسب است و این وضعیت پس از توقف عرضه گاز روسیه، بدتر نیز خواهد شد.
نواک تصریح کرد: ذخایر گاز در تاسیسات ذخیره سازی اروپا در حال حاضر سه تا پنج درصد کمتر از میانگین پنج سال گذشته است.

پیش از این، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین عدم تمایل رابرت فیکو نخست وزیر اسلواکی برای قطع واردات گاز از روسیه را یک «مساله بزرگ امنیتی» برای اروپا نامیده است. 

درخواستی از تیم ترامپ دریافت نکردیم
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت:‌ هیچ درخواستی برای تماس با پوتین از سوی تیم ترامپ وجود نداشته است؛ باید تا زمان روی کار آمدن وی (رئیس‌جمهور منتخب آمریکا) صبر کرد.
وی ادامه داد: اگر اراده سیاسی ترامپ برای تماس ها حفظ شود، پوتین از آن استقبال خواهد کرد؛ رئیس جمهور روسیه پیشتر نیز از آمادگی خود برای گفت‌وگو با ترامپ صحبت کرده است.

پیشتر دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا گفته بود که از آمادگی ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه برای مذاکره آگاه است، اما چنین تماس هایی را تنها پس از بازگشت رسمی وی به کاخ سفید امکان پذیر می داند.

ادعای ارضی ترامپ درباره گرینلند
پسکوف در پاسخ به پرسش دیگری نیز  گفت: ادعاهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در مورد گرینلند خوشبختانه همچنان در سطح اظهارنظرها باقی مانده است، این موضوع مربوط به روابط دوجانبه بین ایالات متحده آمریکا و دانمارک است، اما روسیه از نزدیک پیشرفت اوضاع را زیر نظر دارد.

ترامپ پیش از این گفته است که گرینلند باید بخشی از ایالات متحده شود. رئیس جمهور منتخب آمریکا بر اهمیت استراتژیک گرینلند برای امنیت ملی آمریکا و آنچه که وی، حفاظت از جهان آزاد در مقابل چین و روسیه مدعی شد، تاکید کرده بود. ترامپ قول نداد که از بکارگیری نیروی نظامی برای کنترل گرینلند و کانال پاناما خودداری کند. 

منتظر نتایج کار کمیسیون بررسی علت سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان هستیم
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: روسیه علاقه‌مند است درباره علت سقوط هواپیمای آذربایجانی در قزاقستان، تحقیقات عینی انجام شود و منتظر نتایج بررسی های کمیسیون مربوطه هستیم.
وی افزود: متخصصان روسی در اقدامات تحقیقاتی درباره این سانحه هوایی هم در قزاقستان و هم در جمهوری آذربایجان همکاری می‌کنند.
پسکوف بر ضرورت انجام تحقیقات درباره این سانحه هوایی به صورت عینی و بی‌طرفانه با هدف تعیین دلایل سقوط هواپیما تأکید کرد.
وی تأکید کرد: روسیه تمامی کمک های لازم برای تحقیقات درباره علت سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجان را ارائه می‌کند. 

سخنان کارشناس روس علیه علی‌اف
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسشی درباره سخنان یک کارشناس روس علیه الهام علی‌اف رئیس‌ جمهوری آذربایجان گفت:‌ اگر بخواهم صادقانه صحبت کنم، نمی‌دانیم که درباره چه کلماتی صحبت می‌شود و ما این سخنان را ندیده‌ایم. 
وی تأکید کرد: سیاست خارجی روسیه و سیاست دولت توسط رئیس جمهور این کشور تدوین و تعیین می شود و توسط وزارت امور خارجه و سایر ادارات با هماهنگی وزارت امور خارجه اجرا می شود و این موضوع همان چیزی است که ما باید روی آن تمرکز کنیم.
پیش از این رسانه ها گزارش داده بودند که ولادیمیر کاراسف کارشناس علوم سیاسی در ارتباط با حادثه سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان در قزاقستان از واژگان نامناسبی درباره الهام علی‌اف رئیس‌ جمهوری آذربایجان استفاده کرده است. 

یک فروند هواپیمای امبرائر ۱۹۰ خطوط هوایی جمهوری آذربایجان که از باکو به گروزنی روسیه پرواز می کرد، چهارشنبه ۲۵ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با پنجم دی‌ماه ۱۴۰۳ در نزدیکی شهر آکتائو در غرب قزاقستان سقوط کرد. بنا بر اعلام این شرکت هواپیمایی، ۶۲ مسافر و پنج خدمه در هواپیما بودند. وزارت شرایط اضطراری قزاقستان اعلام کرد: در این حادثه، ۲۹ نفر نجات یافتند. 

روسیه به صلح در قفقاز جنوبی علاقه مند است
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز اظهار داشت:‌ روسیه به صلح، ثبات، قابل پیش‌بینی بودن و فضای اعتماد در منطقه قفقاز جنوبی علاقه‌مند است.
وی افزود: قفقاز جنوبی از روسیه دور نیست و در واقع، بخشی از کشور ما در این منطقه است و ما به دنبال تقویت صلح و امنیت در این منطقه هستیم.
پسکوف اظهار داشت: روسیه برای روابط خود با ارمنستان و جمهوری آذربایجان ارزش قائل است و هر کاری برای توسعه روابط با هر دو کشور انجام خواهد داد. 
وی در عین حال گفت: در روزهای اخیر هیچ تماسی بین پوتین رئیس‌جمهور روسیه، علی اف رئیس جمهوری آذربایجان و پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان انجام نشده است.

عضویت ارمنستان در اتحادیه اروپا؟
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز اظهار داشت: قبل از صحبت درباره عضویت احتمالی ارمنستان در اتحادیه اروپا، لازم است موضع خود اتحادیه اروپا را در این زمینه بدانیم. 
وی با اشاره به اینکه ارمنستان یکی از پنج عضو اصلی اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، خاطرنشان کرد:‌ عضویت همزمان در اتحادیه اروپا و اتحادیه اوراسیا غیرممکن است؛ قطعا عضویت در اتحادیه اوراسیا برای ایروان منافع به همراه دارد. 

پسکوف در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: قطب شمال، منطقه ای با منافع استراتژیک برای روسیه است، روسیه به حفظ صلح و ثبات در این منطقه علاقه مند است و در این راستا آماده همکاری است.