هدفمندسازی یارانه ها؟ تعامل دولت و مجلس در رضایتمندی مردم ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/16 سیاسی.یارانه ها.مجلس.دولت تهران- لایحه هدفمندسازی یارانه ها در حالی اواخر سال گذشته نهایی شد که با انتقاد دولت دهم درباره کمبود بودجه مصوب همراه بود. با این حال به نظر می رسد با توجه به سخنان نوروزی رهبر معظم انقلاب در جوار حرم مطهر رضوی و اظهارات مسئولان دولتی و نمایندگان حامی دولت در مجلس شورای اسلامی ، نشست یکشنبه شب دولتمردان و نمایندگان مجلس منجر به تغییراتی در این قانون شود.
به گزارش ایرنا، لایحه هدفمندسازی یارانه ها به عنوان یکی از پایه های طرح تحول اقتصادی پس از ابلاغ اصل چهل و چهارم قانون اساسی از سوی رهبر معظم انقلاب چهره قانونگذاری به خود دید.
رییس جمهوری دوم تیرماه 1387 با حضور در مجلس شورای اسلامی ابعاد مختلف طرح تحول اقتصادی را تشریح کرد و آن جلسه را آغاز مبارکی برای همدلی، همکاری و همراهی اعضای دو قوه مجریه و مقننه دانست. محمود احمدی نژاد گفت : دولت برخی اشکالات ساختاری در اقتصاد را که ریشه مشکلات حاکم بر کشور بوده، یافته است که با اجرای طرح تحول اقتصادی و هدف گذاری مشخص، درصدد اصلاح این مشکلات برخواهد آمد.
البته سابقه این خواست اقتصادی به دولت های پیش از دولت نهم باز می گردد اما همچنان که رهبر معظم انقلاب دوم شهریورماه 1387 در دیدار با اعضای دولت نهم خاطرنشان کردند مسئله هدفمند کردن یارانهها، واقعا چیز خیلی مهمی است ؟ در دولت های قبل هم مطرح بوده - بارها صحبت شده بود و گفته شده بود - منتها پیشرفت نمی کرد. ایشان در آن زمان، طرح تحول اقتصادی را کار بسیار بزرگ و مهمی خواندند اما با این حال توصیه کردند توقف و ترسیدن از ورود در این میدان را به هیچ وجه توصیه نمی کنم ؟ اما نگاه کردن جلوی پا، نگاه کردن به چشماندازهای دوردست و تبعاتی که ممکن است به وجود بیاید و راه جلوگیری از آن تبعات را توصیه می کنم.
حضرت آیت الله خامنه ای هفتم شهریورماه همان سال در دیدار نمایندگان مجلس خبرگان، در خصوص طرح تحول اقتصادی دولت تاکید کردند: در مورد این طرح دیدگاه های مختلفی وجود دارد اما باید مراقب بود اظهارنظرها موجب ابهام آفرینی و اضطراب آفرینی در جامعه نشود.
مجموعه این رهنمودها سبب شد کار بررسی این طرح از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی به سال حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف (1388) برسد و رییس جمهوری در نخستین جلسه هیئت دولت لایحه هدفمند کردن یارانه ها را گامی بزرگ و پایه ای توصیف کرده و خواستار تلاش ویژه برای به ثمر نشستن آن شود.
پس از آن اقداماتی همچون تهیه نظام جامع آمار و اطلاعات و جمع آوری اطلاعات خانوارها، خوشه بندی ها و آماده سازی کارت عدالت صورت گرفت. ارائه لایحه هدفمندسازی یارانه ها به مجلس شورای اسلامی و رفت و آمدهای آن بین کمیسیون ویژه تحول اقتصادی مجلس، صحن علنی، دولت و شورای نگهبان در نهایت به آنجا انجامید که نمایندگان فقط 20 هزار میلیارد تومان درآمد ناشی از هدفمند کردن یارانه ها را در لایحه بودجه 89 )نیمی از میزان مدنظر دولت ) با اختلاف سه رای بین موافقان و مخالفان تصویب کردند. نارضایتی رییس دولت دهم از این تصمیم سبب شد تا در آخرین حضور خود در برنامه ای تلویزیونی پیشنهاد برگزاری یک همه پرسی را در این زمینه دهد.
بیست و هفتم اسفندماه سال گذشته نیز میرتاج الدینی، معاون امور مجلس رییس جمهوری از ادامه رایزنی دولت و مجلس برای حل مشکلات درباره منابع هدفمندی یارانه ها خبر داد.
تمام این فراز و نشیب ها سبب شد تا رهبر معظم انقلاب در نخستین روز سال 1389 در جوار حرم مطهر رضوی لایحه هدفمند کردن یارانه ها را بسیار مهم خواندند و با تاکید بر همکاری قوای مجریه و مقننه خاطر نشان کردند: از یک طرف بار اجرای این هدف بزرگ بردوش دولت است بنابراین همه دستگاه ها از جمله دستگاه قانونگذاری باید به دولت کمک کند ، از طرف دیگر دولت نیز باید به آنچه مراحل قانونی را گذرانده و قانون شده است عمل کند.
این اظهارات معظم له با برداشت های متفاوتی از سوی مسئولان همراه شد، به طوری که عده ای همچون علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و ... بر این باور بودند که تاکید رهبر معظم انقلاب بر اجرایی شدن مصوبه مجلس است. با این حال برخی دیگر از نمایندگان مجلس با انتقاد از پیش داوری دیگر اعضای مجلس درباره تصمیم های آتی این قوه درباره قانون هدفمندسازی یارانه ها، از ضرورت بررسی مجدد این لایحه و تجدیدنظر در بودجه مصوب برای لحاظ کردن نسبی نظر دولت سخن گفتند. البته در این میان عده ای بر این نظر بودند که طرحی دوفوریتی از سوی نمایندگان ارائه شود و برخی نیز ارائه لایحه یا متمم را به عنوان راهکار عنوان می کردند.
به نظر می رسد با توجه به نشست یکشنبه شب نمایندگان مجلس و رییس جمهوری، زمینه تبادل نظر دوباره این دوقوه در مورد قانون هدفمندسازی یارانه ها که به طور مستقیم با زندگی همه قشرهای جامعه در ارتباط است فراهم آید. این در حالی است که در صورت تاکید مجلس بر مصوبه قبلی، دولت موظف به اجرای آن است. از طرف دیگر مجلس شورای اسلامی بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری باید دولت را یاری رساند. همچنان که معظم له پیش از این نیز در سوم تیرماه 1388 فرموده بودند: مجلس باید بنا را بر مماشات، مدارا و روح همکاری با دولت بگذارد زیرا دولت در وسط میدان است و بار سنگین مسائل اجرایی کشور را به دوش می کشد.
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کرده بودند: باید به دولت در این مسیر ناهموار و نفس گیر کمک کرد و به آن سخت نگرفت.
در آن دیدار رهبر انقلاب اسلامی لزوم تعامل و همکاری دولت و مجلس را مورد تاکید قرار دادند و افزودند: مردم به هیچ وجه از اصطکاک خوششان نمی آید و بازخورد آن کاملا منفی است زیرا مردم خواستار همکاری صمیمانه مسئولان برای حل مشکلات کشور هستند.
یادمان نرفته است که امام خمینی (ره ) نیز همواره بر حمایت از دولت تاکید فرموده (صحیفه نور، ج 21، ص 412) و حتی در وصیت نامه سیاسی الهی خویش نوشته اند: ... دولت و مجلس را از خود بدانید و چون محبوبی گرامی از آن نگهداری کنید، و به مجلس و دولت ودست اندرکاران توصیه می نمایم که قدر این ملت را بدانید و در خدمتگزاری به آنان خصوصا مستضعفان و محرومان و ستمدیدگان که نورچشمان ما و اولیاء نعم همه هستند، و جمهوری اسلامی ره آورد آنان و با فداکاریهای آنان تحقق پیدا کرد، و بقاء آن مرهون خدمات آنان است فروگذار نکنید، و خود را از مردم و آنان را از خود بدانید.
در پایان، با توجه به فرمایش امام علی علیه السلام در خطبه قاصعه، مبنی بر اینکه دوری و اجتناب از تفرقه و اصرار بر دوستی و وحدت و توصیه بر اجرای آن داشته باشید (نهج البلاغه، فیض الاسلام ، ص 802) امید است حفظ دوستی و وحدت بین قوای مجریه و مقننه در امری مانند هدفمندسازی یارانه ها که بویژه در ساماندهی وضع قشرهای کم درآمد موثر خواهد بود، به نقطه عطفی در راستای تحقق اهداف دهه پیشرفت و عدالت و سال همت مضاعف، کار مضاعف بدل شود و به رضایتمندی بیشتر مردم بینجامد.
از: مریم مسعود سیام 1961* شماره 003 ساعت 07:52 تمام
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱