تکثیر و پرورش خیار دریایی در هرمزگان به مرحله ترویج رسیده است .............................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 09:08 25/03/1390 بندرعباس ر رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: عملیات تکثیر و پرورش خیار دریایی در استان هرمزگان به مرحله ترویج در بین فعالان آبزی پروری رسیده است.
دکتر محمد صدیق مرتضوی روز چهارشنبه درگفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: پس ازدستیابی به بیوتکنیک تکثیر و پرورش خیارهای دریایی که سال گذشته برای اولین بار در ایران در ایستگاه تحقیقات نرمتنان خلیج فارس وابسته به این مرکز صورت گرفت کار ترویجی ان از نیمه دوم امسال آغاز می شود.
به گفته وی طی سال گذشته تعداد یکهزارو 500 قطعه خیار دریایی ا زنوع تجارتی با قابلیت صادرات در ایستگاه تحقیقات نرمتنان بندرلنگه از توابع هرمزگان تولید شد.
این مقام مسوول ابراز داشت: با فعالیت های در دست انجام پژوهشکده این تعداد در سال جاری به حدود پنج هزار قطعه افزایش می یابد که بطور هم زمان نیز کشت تو ام آن با میگو در دست بررسی است.
دکتر مرتضوی با اشاره به قابلیت صادراتی بسیار خوبی که خیار دریایی گونه تجاری و با ارزش خلیج فارس به نام علمی ' هولوتوریا اسکبرا 'در کشورهای شرق آسیا دارد تصریح کرد: کار ترویج آن با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل شیلات هرمزگان تا پایان امسال عملی می شود.
در اطلاعات منتشره پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان (بندرعباس ) آمده است: با توجه به سیاست های موسسه تحقیقات شیلات ایران در ترویج آبزی پروری، مطالعه و پژوهش های گسترده ای بر روی گونه های خیار دریایی موجود در این منطقه از سال 1388 آغاز شد که حاصل این فعالیت ها منجر به تکثیرگونه هولوتوریا لوکوسپیلوتا (lecospliota Holothuria) در سال 88 و همچنین تکثیروپرورش موفق تنها گونه تجاری و با ارزش خلیج فارس با نام علمی هولوتوریا اسکبرا (scabra Holothuria) توسط کارشناسان ایستگاه تحقیقات نرمتنان بندرلنگه در سال 89 گردید.
به گفته دکتر مرتضوی این بیوتکنیک تنها در انحصار تعداد محدودی از کشورهای دنیا قرار دارد که جمهوری اسلامی ایران نیز به جمع آنها پیوسته است.
خیار دریایی از چند نظر ازجمله تغذیه ایی، دارویی و پرورشی دارای اهمیت است طوریکه به دلیل داشتن پروتئین بالا و چربی کمتر نسبت به سایر غذاهای دریایی دارای بازار بسیار مناسبی در کشورهای جنوب شرق آسیا است.
همچنین از نظر دارویی نیز برخی از اشکال سرطان را درمان و به عنوان ماده ضد باکتریایی و ضد قارچی محسوب و در درمان بسیاری از بیماریها مثل بیماری کلیوی، پوستی، آرتروز و درد مفاصل استفاده می شود.
این منبع ادامه داد: احشاء بدن خیار دریایی سبب درمان بیماری صرع و ترشحات آن دارای ویتامین E با آنتی اکسیدان است و در تهیه لوازم بهداشتی آرایشی استفاه زیادی دارد.
دکتر مرتضوی ابرازداشت: از نظر پرورش نیز میتوان آن را بصورت توام با سایر آبزیان شامل صدف و میگو پرورش داد.
ازطرفی محصولات تازه خشک شده و فرآوری شده خیار دریایی در بازارهای جهانی از قیمت بالایی برخوردار است طوریکه گونه هولوتوریا اسکبرا' تکثیرشده در ایران 'جزء با ارزش ترین گونه های تجاری دنیا محسوب می شود.
وی ادامه داد: با توجه به ذخایر محدود این گونه تجاری در کشور و صید غیر مجاز آن از دریا که موجب صدمه دیدن ذخایر می شود و همچنین اهمیت بازسازی ذخایر خلیج فارس و اشتغال زایی، سود آوری و ارز آوری بالا و وجود بازار بسیار مناسب خیار دریایی، عملی شدن طرح تکثیر و ترویج آن در بین فعالان آبزی پروری ضروری است. ک/3 512/668