تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱
کوهستان را از گزند زباله ها نجات دهیم ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/07/11 سیاسی.محیط زیست.کوهستان گزارش،کیمیا عبدالله پور: کوهستان ها را از گزید زباله ها نجات دهیم ؟ زباله هایی که روز به روز حجم آن بیشتر و بیشتر می شود و زباله هایی که به کوه های زیبا جامه ای زشت پوشانده است و به قولی انسان چون خوره ای به جان کوه افتاده است .
انسان با تجاوز به حریم کوهستان و طبیعت بر دامنه بیکران خودخواهی های خود افزوده است .گویی که این خود خواهی را حدی نیست و روز به روز بر تل و انبوه زباله های کوهستان - حتی کوههای مناطق دورافتاده - اضافه می شود.
حجم زباله هایی که بر روی کوههای تهران ریخته می شود بیش از ده تن است و این روایت تلخ در کوههای دیگر کشورمان قصه ای تکراری است . این خودخواهی را یکی از دوستداران طبیعت و کوهستان خیانت خوانده و دیگر دوستان طبیعت هم طی سالها و دهه ها آن را محکوم کرده اند. فریادی که تاکنون گوش شنوایی نداشته است .
زشتی آلودن کوههای زیبا هنگامی کریه تر می شود که جهانگردان خارجی نظاره گر تعدادی از خود خواهان و متجاوزان به حریم کوهها شوند.
هجوم گسترده گردشگران ناسپاسی که از زیبایی کوه لذت می برند و پاسخ لذت خود از طبیعت را با انداختن زباله های مختلف و پس مانده های مواد غذایی می دهند یکی از ناهنجاری های جامعه ما را تشکیل می دهد که شاید در جهان سابقه ای ندارد. با این حال برای مقابله با تجاوز حدود 20 سال پیش در ایران به همت عباس جعفری طبیعت گرد نامی ایران،روز چهارم مهر ماه روز کوهستان پاک نامیده شد. و برنامه های پاکسازی کوهستان شکل گرفت.
چهارم مهر اکنون به نمادی برای حفاظت از کوه ها تبدیل شده است ؟ روزی که در سراسر کشور دوستداران طبیعت در حرکتی خود جوش محیطهای کوهستانی را از زباله پاک می کنند.
بسیاری از کوهنوردان و دوستداران طبیعت در یکی دو جمعه نزدیک به این روز، می کوشند که بخش هایی از مسیر کوهپیمایی خود را از زباله های رهاشده پاکسازی کنند، همچنین برنامه هایی برای جلب توجه همگان به لزوم حفاظت محیطهای ارزشمند کوهستانی اجرا می کنند.
امسال نیز چون هر سال تشکل های زیست محیطی مختلف در روز کوهستان پاک با فراخوان عمومی به محیطهای کوهستانی رفتند و این محیطها را از زباله پاک کردند، اقدامی که تا کنون باعث جلب بسیاری از مردم برای شرکت در این اقدام شده است به طوری که هرسال بر تعداد شرکت کنندگان در این مراسم افزوده می شود.
مه لقاء ملاح پیشکسوت و فعال محیط زیست و مدیر عامل جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست می گوید: وقتی میزان آبهای شیرین جهان فقط به مقدار دو تا سه درصد آبهای موجود است که حدود 90 درصد از آن در کوهستان وجود دارد، ریختن زباله و آلوده کردن این محیطها و تخریب کوهستان خیانت به جامعه بشری است.
عبدالله اشتری مدیر عامل و بنیانگذار انجمن حفظ محیط کوهستان گفت: کوهنوردان باید همانند ورزش کوهنوردی نسبت به محیط زیست کوهستان نیزهمان احساس مسئولیت و حساسیت را داشته باشند.
محسن عبدلی پیشکسوت کوهنوردی و ریاست هئیت کوهنوردی کارگران استان تهران معتقد است : با توجه به فراخوان تربیت بدنی کارگران استان تهران به کارخانه های برای حضور در این برنامه هئیت کوهنوردی کارگری استان و گروه های کوهنوردی کارگری مشکلات محیط زیست کوهستان اولویت اصلی و مهم آنهاست امیر حسین اربابان رئیس هئیت مدیره جامعه راهنمایان ایرانگردان و جهانگردان گفت: مصداق حدیث شریف النظافه من الایمان مردم ما بحث محیط زیست را در کوهستان مانند خانه خود بدانند.
وی به این نکته کاملا تاکید داشت که با توجه به اینکه جامعه راهنمایان و جهانگردان با توریستهای خارجی زیاد سرکار دارند وجود زباله در مناطق کوهستانی و گردشگری از نظر فرهنگی لطمه بسیاری بدی به فرهنگ مردم وارد ساخته است .
آناهیتا زمانی مدیر عامل سازمان مردم نهاد دروازه های سبزپارس نیز گفت: خرید و فروش قلیان و سیگار در مسیرهای کوهستانی مخصوصا مسیر دارآباد چهره ناخوشایندی از محیط زیست کوهستان در ذهن کوهنوردان این مسیر گذاشته است.
معبدی، کاوه اشکشی و جواد گرگانی فعالان محیط زیست و عرصه کوهنوردی که مدت زیادی است هر هفته در مسیرهای درکه ، کلکچال و در بند با انجام کارهای فرهنگی از محیط زیست کوهستان دفاع می کنند به نظراتی که در این روزها از مردم دریافت کرده اند اشاره می کنند.
کاوه اشکشی می گوید: مردم وقتی وارد محیط زیست کوهستان می شوند در هنگام استفاده از محیطهای طبیعی و کوهستانی هیچ اثری جز رد پا باقی نگذارند .
معبدی می گوید : درک مسئولیت شهروندی جهت استقرار سطل زباله در کوهستان ؟ نه حمل زباله به پایین دست آری ، هر سطل زباله در کوهستان خود نشانه بی مسئولیتی ماست .کوهستان بی زباله مستلزم مسئولیت پذیری است و حضور هر فرد در طبیعت کوهستان بهترین دلیل برای پاکیزگی کوهستان است .
حسین عبیری گلپایگانی یک فعال محیط زیست می گوید: همیشه این سئوال مطرح است که سهم واقعی دوستداران کوهستان و طبیعت چقدر است . سهم ما جمع کردن زباله های ریخته شده در کوهها و خون دل خوردن است و بس .
به کوهها نگاه کنید. در ابتدای مسیر کوه حریم رودخانه ها را خانه های ویلای و رستورانها اشغال کرده اند و جز ریختن زباله و تولید فاضلاب کاری انجام نمی دهند و منظره زیبای کوه و آب آشامیدنی را از بین می برند و در بالا دستهای کوه نیز ریختن زباله توسط استفاده کنندگان از کوه ، جاده کشی ، برداشت بی رویه از معادن ، چرای بی رویه دام ، ساخت و ساز و موارد دیگر چون خوره ای است که به جان کوه افتاده است .
با تمام این گلایه ها ظلم به طبیعت و محیط زیست کوهستان ادامه دارد. ظلمی که به ظاهر آن را پایانی نیست و ظلمی که فرهنگ غنی ایران را زیر سئوال می برد.
مدیرناحیه ویژه کوهستان شهرداری منطقه یک در این زمینه می گوید ناحیه ویژه کوهستان منطقه یک شهرداری تهران از سال 1386نظافت کوه های منطقه را بر عهده گرفته است.
به گفته رامش دیانت در پاکسازی هر روزه در ارتفاعات توسط نیروهای خدمات شهری هر هفته حدود 10 تن زباله از هر یک از رود دره ها جمع آوری می شود.
وی معتقد است اجرای برنامه پاکسازی عمومی به منظور جلب مشارکت عمومی و ایجاد روحیه همکاری در جهت جلوگیری از پراکندگی زباله در محیط کوهستان است.
وی گفت: در واقع هدف ما فرهنگ سازی برای عموم و جلب مشارکت مردم مبنی بر حفظ کوهستان است.
دیانت اظهار داشت: دو ایستگاه در ابتدای مسیر درکه و کلکچال وجود دارد که در آن سعی می شود اصول حضور در طبیعت به مردم آموزش داده شود.
مدیرناحیه ویژه کوهستان معتقد است این یک کار طولانی مدت است و نهادینه کردن این فرهنگ نیاز به زمان بیشتری دارد.
وی می گوید وقتی از مردم می پرسیم که چرا زباله ها را در کوهستان رها می کنید می گویند جمع آوری زباله وظیفه شهرداری است.
به گفته وی این جواب به نوع توقع آنها بر می گردد و این توقع به آنان این اجازه می دهد به راحتی زباله را در طبیعت رها کنند بنابراین تغییر دادن چنین تفکری نیاز به زمان و کار فرهنگی طولانی مدت دارد.
دیانت افزود: از این رو هر ساله در چند جمعه متوالی که به روز کوهستان پاک نزدیک میشود کار پاکسازی کوهستان با حضور مردم دوستدار محیط زیست و نهادهای مردمی صورت می گیرد که این برنامه شامل پاکسازی ، استقرار گروه های آموزشگر در ابتدای مسیرهای کوهپیمایی ، توزیع بروشور و کیسه زباله ، ارتباط چهره به چهره با شهروندان و اطلاع رسانی در خصوص فعالیت هاست.
آموزش عمومی بر مبنای اصول طبیعت گردی در کوهستان با عنوان ردی بر جای نگذاریم صورت گرفت.
در این راستا انجمن کوهنوردان ایران ، سازمان های مردم نهاد انجمن حفظ محیط کوهستان ، موسسه کوهستان سبز، انجمن زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست، پایگاه طبیعت گردی ایران، انجمن راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی با همراهی واحد کوهستان شهرداری منطقه یک تهران به برنامه های ویژه برای پاکسازی بعضی نقاط در روزهای 25 شهریور، 2 مهرماه و همچنین روز جمعه 9 مهرماه کار آموزشی چهره به چهره در مسیرهای شمال تهران انجام دادند.
می دانیم که اگر طبیعت تخریب شود و از بین برود دیگر جایگزینی نخواهد داشت پس بیاییم با کمک هم این میراث گذشتگان را حفظ کنیم و سالم به آیندگان تحویل دهیم.
علمی /9014 شماره 050 ساعت 15:41 تمام