تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱
تسبیح حضرت زهرا (س ) هدیه آسمانی ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/03/15 فرهنگی.دین .مناسبتها.فاطمیه ستارگان درخشانتر از همیشه تاریخ در آسمان مدینه پرتو افشانی میکردند، شمیم عطر محمدی (ص ) در کوچههای مدینه پراکنده بود و یاس علوی، آنگاه که به معراج نماز میرفت، نورش برای اهل آسمان میدرخشید و بر چهره اهل زمین نور می پراکند . در آن هنگام ...
... فاطمه (س ) از سختی کارهای خانه در زحمت بود. امیر مومنان (ع) آنگاه که چنین دید به فاطمه توصیه کرد، نزد پدر برود و خدمتکاری درخواست کند تا در امور منزل یار و همکارش باشد.
وقتی پیامبر(ص ) از خواسته آنان آگاهی یافت، فرمود: -ای فاطمه چیزی به تو عطا کنم که از خدمتکار و دنیا با آنچه در آن است، ارزشمندتر است ; بعد از نماز سی و چهار مرتبه -الله اکبر< و سی و سه مرتبه -الحمدلله < و سی و سه مرتبه -سبحان الله < بگو و آن را با لا اله الا الله ختم کن. این کار برایت از چیزی که میخواهی و از دنیا و آنچه در آن است، بهتر است <.
در آن لحظه که این هدیه آسمانی به فاطمه (س ) عطا شد، فرمود: -از خدا و رسول خدا راضی شدم.< درک هدیه بزرگی که رسول اکرم (ص ) به فاطمه (س ) اعطاء کرد، بالاتر از طاقت غیر معصوم است، به گونهای که انسان از وصف آن عاجز میماند و فقط از سرچشمه گفتار معصومین (ع) است که تا اندازهای میتوان از برکاتش بهرهمند شد امام باقر(ع) درباره تسبیح حضرت فاطمه (س ) میفرماید: -خداوند متعال با هیچ ستایشی، بالاتر از تسبیحات فاطمه زهرا(س ) عبادت نشده است. و اگر چیزی افضل از آن وجود داشت، رسول خدا(ص ) آن را به فاطمه (س ) اعطاء میکرد.< تسبیح حضرت فاطمه (س ) که به مناسبت مداومت آن حضرت در انجام آن به وی منسوب گردید، در واقع تسبیح حق تعالی است ! حضرت امام خمینی در کتاب اربعین حدیث چنین مینگارد: -...پر واضح است که تسبیح و تقدیس حق تعالی مستلزم علم و معرفتبه مقام مقدس حق و صفات جلال و جمال اوست.< تسبیح عبادتی برگزیده است که هر کس در سیر معنوی خویش به قدر طاقت و معرفتش از آن بهره میگیرد و ائمه: قبل از خلقت عالم مادی، به تسبیح ذات اقدس حق مشغول بودند.
تسبیح حضرت زهرا(س )، به چه معنی است ؟ الله اکبر، اولین ذکر تسبیحات حضرت زهرا(س ): در تسبیح فاطمی (س )، انسان با گفتن -الله اکبر< به نهایت عجز خود اعتراف میکند و به ناتوانیش به درگاه الهی بارها اقرار میکند.
جمیع بن عمیر گوید: در محضر امام صادق (ع) بودم، حضرت از من پرسید: -الله اکبر< یعنی چه ؟ گفتم: یعنی خدا از همه چیز بزرگتر است، حضرت فرمود: مطابق این معنی، خدا را چیزی تصور کرده و سپس مقایسه با سایر اشیاء کردهای و او را بزرگتر از آن چیزها تصور نمودهای.
عرض کردم: پس معنی الله اکبر چیست ؟ حضرت پاسخ داد: معنایش این است که ; - الله اکبر من ان یوصف ; خداوند بزرگتر از آن است که توصیف گردد.< الحمدلله، دومین ذکر تسبیحات حضرت زهرا(س ): پس از آن که انسان به عجز و ناتوانی خویش در شناختخالق اعتراف کرد، با گفتن الحمدلله که از افضل اذکار تسبیح است، وارد مرحله بعدی میشود.
امام صادق (ع) فرمود: شکر هر نعمتی، واگر چه بزرگ باشد این است که حمد خدای عز و جل کنی.
-سبحان الله ;< سومین ذکر تسبیحات حضرت زهراء (س ) شخصی از حضرت علی (ع) پرسید: معنی سبحان الله چیست ؟ جضرت فرمود: -سبحان الله < تعظیم مقام بلند و با عظمتخدا و منزه دانستن او از آنچه که مشرکان میپندارند، است و زمانی که بنده این کلمه را میگوید، همه فرشتگان بر او درود میفرستند.< بعد از آنکه رسول اکرم (ص ) تسبیحات را به کوثرش عطا کرد، حضرت فاطمه (س ) ابتدا رشتهای از پشم تابیده و با آن به تسبیح پرداخت. تا این که حضرت حمزه بن عبدالمطلب شهید شد، پس حضرت فاطمه از تربت قبر آن بزرگوار خاک برداشت و تسبیح ساخت و با آن تسبیح میکرد و مردم نیز چنان کردند و چون سیدالشهدا حسین بن علی (ع) شهید شد، سنتشد که از تربت آن امام مظلوم تسبیح سازند و با آن ذکر گویند.
درباره ثواب تسبیح حضرت زهرا(س ) با تربت امام حسین (ع) از حضرت صاحب الامر( عج ) روایتشده است که: هر که تسبیح تربت امام حسین (ع) را در دست داشته باشد و ذکر را فراموش کند، ثواب ذکر برای او نوشته میشود.
از حضرت صادق (ع) نقل شده است که تسبیح تربت آن حضرت، ذکر میگوید، بیآنکه آدمی ذکر گوید و فرمود که یک ذکر یا استغفار که با تربتحضرت اباعبدالله (ع ) گفته میشود برابر با هفتاد ذکر که با چیز دیگر گفته شود است. و اگر بی ذکر تسبیح را بگرداند به عدد هر دانه، هفت تسبیح برای او نوشته میشود.
به روایت دیگر، اگر با ذکر تسبیح را بگرداند، به هر دانه چهل حسنه برای او نوشته میشود.
مروی است که حوریان بهشت وقتی فرشتهای را میبینند که به زمین میآید از او درخواست میکنند تا تسبیح و تربتحضرت حسین (ع) را برایشان بیاورد.
فضیلت و آداب تسبیح حضرت زهرا(س ) روایات زیادی در این باب در کتب معتبر وجود دارد و گستردگی روایات و عنایت اکثر ائمه به ذکر سخنی درباره تسبیح از عظمت آن پرده بر میدارد.
حضرت مهدی -عجل الله تعالی فرجه الشریف، درباره تسبیح فرمود: - فضیلت دعا و تسبیح بعد از نمازهای واجب در مقایسه با دعا و تسبیح پس از نمازهای مستحبی، مانند فضیلت واجبات بر مستحبات است.< امام صادق (ع) نیز به فضیلت تسبیح بعد از نمازهای واجب چنین اشاره کرد: - هر کس بعد از نماز واجب تسبیح فاطمه زهرا(س ) را به جا آورد، قبل از اینکه پای راست را از بالای پای چپ بردارد، جمیع گناهانش آمرزیده میشود.< در حدیثی دیگر فرمود: - کسی که تسبیح فاطمه زهرا(س ) را بگوید، خدا را به ذکر کثیر یاد کرده است.< روزی امام صادق (ع) ابوهارون را مخاطب ساخت و از تعلیم تسبیح حضرت فاطمه به کودکان سخن گفت: -ای ابوهارون، ما تسبیح فاطمه (س ) را به فرزندان خود سفارش میکنیم همچنانکه آنها را به نماز توصیه میکنیم. تو نیز بر آن مداومت کن.
زیرا هر بندهای که بر آن مواظبت و مداومت کند، سرانجام نیکو خواهد داشت.< در جای دیگر حضرت از عظمت تسبیحات حضرت زهرا(س ) در مقابل نمازهای مستحبی چنین یاد کرد: تسبیح حضرت فاطمه (س ) در هر روز، به دنبال هر نماز، نزد من از هزار رکعت نماز (مستحبی ) در هر روز، محبوبتر است.< امام هادی (ع) فرمود: - ما اهل بیتبه هنگام خواب ده کار را انجام میدهیم: وضو گرفتن، ... و سی و سه مرتبه -سبحان الله < گفتن، و سی و سه مرتبه - الحمدلله < گفتن، و سی و چهار مرتبه -الله اکبر< گفتن و ...< خواص و آثار فراوان دیگری برای گوینده تسبیحات آن حضرت ذکر شده که برخی از آنها بدین قرار است: ناکام و ناامید نشدن، دور کردن شیطان ، برطرف نمودن سنگینی گوش ، نجات یافتن از شقاوت و بدبختی ، باعثسنگینی اعمال، خوشنودی خداوند و رفتن به بهشت میشود.
اوقات و مکانهای تسبیح حضرت فاطمه (س ) از اوقات مختلف و مکانهای زیادی برای تسبیح حضرت یادشده که برخی عبارتند از: بعد از نمازهای واجب و مستحبی، به هنگام خواب، پس از نمازهای استغاثه به حضرت فاطمه (س ) و نماز زیارت حضرت رسول (ص ) و نماز زیارت حضرت امیرالمومنین و نماز حضرت ولیعصر(عج ) در مسجد صاحب الزمان جمکران و قبل از زیارت حضرت معصومه (س ) در قم .
ص / موسوی /گروه گزارش ایرنا با استفاده از ماهنامه کوثر شماره 004 ساعت 02:30 تمام