نگاهی به یافته های اخیر باستان شناسی در منطقه تول تالش ......................................................
آستارا ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/02/86 داخلی.فرهنگی.میراث فرهنگی.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری تالش گفت: یافته های اخیر در منطقه کوهستانی "تول" تالش که جزو مناطق پیرامونی منطقه باستانی "آق اولر و مریان" محسوب می شود، برک های جدیدی از تاریخ تمدن ایران بخصوص در برخورد با دیگر اقوام را نشان می دهد.
"محمدرضا خلعتبری" روز پنجشنبه در همایش فرهنک و تمدن تالش گفت: این آثار از وجود ساختار سازمان یافته تمدنی در حوالی قرن 8 قبل از میلاد مسیح و لشکرکشی های اقوام دیگر به آن خبر می دهد.
وی افزود:یافته های باستانی از گورستانی با 75 گور در یک زمین واقع در شیب کوهستان به دست آمده است که از جمله آنها یک جام بسیار زیبای زرین با نقوش خاص آن دوره می باشد.
دیگر ظروف این منطقه شامل زینت آلات بانوان، جنک افزارهایی مانند شمیشر و چاقو و همچنین گردن بندهای مختلف می باشد.
علاوه بر آن کتیبه ای با خطوط باستانی مربوط به حاکمان "اورارتویی" به دست آمده است که در آن شرح لشکرکشی ها و پیروزهای نظامی آنها مشاهده می شود.
وی گفت: نتایج اولیه نشان می دهد که با توجه به شکل سخت طبیعت در این منطقه، حاکمان محلی در برابر تجاوز خارجی از این سرزمین دفاع می کردند.
وی افزود: از نکات جالب این منطقه وجود یک گور بزرک است که با سنک های بزرک پوشیده شده و در داخل سر برخی از سربازان دفن شده سرنیزه مشاهده می شود.
خلعتبری گفت: نکته مهم در این گور، قرارداده شدن اسکلت منسوب به یک زن در نقطه اصلی گور است و در صورت تایید کامل این مطلب می تواند از ساختار اجتماعی خاصی در منطقه خبر دهد.
وی افزود: یکی از اشیای کشف شده در این گور یک دستبد مفرغی زنانه است که در دور آن حروف کنده کاری شده حاکی از تعلق تاریخی آن به دوره یاد شده دارد. مدیر پایگاه میراث فرهنگی تالش گفت: از سال 1377 با تعیین 400 هکتار به عنوان حوزه گورستان مریان و ثبت رسمی آن در سال 1379 کارهای باستان شناسی و حفاری در این منطقه انجام می شود.
این کاوش های دامنه دار، به کشف آثار زنگی تا حدود نیمه دوم هزار اول قبل از میلاد منجر شده است و محوطه های جدیدی مانند تور، تنداوین و کوراول نیز شناسایی شده اند.
خلعتبری همچنین از طرح احیای ساختمان تاریخی سردار امجد در منطقه مریان خبر داد و گفت: در این مورد به تهیه نقشه آسیب شناسی، تحلیل مصالح و حفاظت بنا اقدام شده است.
وی در گزارش خود از انتشار کتاب "آثار تاریخی تالش " در هفته های آینده و طرح تدوین کتاب " گیلان در عصر آهن" خبر داد. ک/3 7105/617/508 شماره 103 ساعت 43:19 تمام انتهای پیام F13.19-43-02