تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱
صنایع دستی تجسمی زنده از فرهنک و تمدن هر سرزمین ................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/03/86 داخلی.فرهنگی.گردشگری.صنایع دستی.
خرید یادگارها و ره آوردهایی به نام "سوغات"، نشان دهنده شوق و اشتیاق مسافری است که وی آنها را از شهرها و مکان های مختلف تهیه کرده و به عنوان "یادگار" با خود به شهر و دیارش می برد.
این یادگاری ها که گاه بسیار بیش تر از ما عمر می کنند سفرنامه های روایت نشده ای هستند که به نسل های بعدی منتقل می شوند، سفرنامه هایی از احوال گذشتگان ، به زبان آنها و به قلم یادگارها.
چنین است که زمانی که گلیم قدیمی و نخ نمای سوغات مادربزرک را که به تو رسید، به محبوب ترین کنج خلوتت می نشانی.
گه گاه مادربزرک را می بینی که از دوردست های زمان می آید و می نشیند کنار دستت و می گوید: "من عاشق این گلیم بودم، از سفر رسیده و نرسیده چادرم را به شاخه درخت حیاط آویزان کردم و دل ساکم را گشودم و گلیم را بیرون آوردم و در همان جایی گشودمش که از همان لحظه نخست خرید پیش چشمم خودنمایی می کرد، با خود گفتم خانه ام چه رنک و لعابی گرفته از این همه رنک و نقش." " همین ذوق و شوق هاست که ستون های زندگی اند، برخیز و ذوق خود را آبیاری کن." یا زمانی که بازتاب بازی شاد و سرخوشانه نور و رنک لاجورد از دو تنک شیشه ای که ایستاده بر بالای قفسه کتاب ها درست در زاویه ای که نور خورشید کم رمق ظهرهای پاییزی از آن می گذرد،با تو که عاشق این رنگی به گفتگو می نشیند ، می فهمی که تو تنها نیستی تمام رنک های لاجوردی دنیا از آن توست.
دوستت این را می دانسته که این دو تنک زیبا کار دست صنعتگران خوش ذوق را برای تو هدیه آورده است.
حالا که چنین است کامت را با همین شیرینی های خوشمزه از آب گذشته شیرین کن.راه ها بی انتهایند و شگفتی ها شگفت آفرین و دوستان دوست داشتنی و یادگارها به یاد ماندنی و فرصت ها از دست رفتنی.
پس سفر را آغازکن و از هرگوشه و کنار این شگفتی ها که می بینی و می گذری و دلت را جا می گذاری نمادی زیبا برچین تا همیشه بدانی درچه جاهایی از این جهان،تکه ای از وجودت را جا گذاشته ای و بدانند که وقتی دلت را جا می گذاشتی به یاد دل چه کسانی بوده ای.
ایران سرزمین خیال انگیزی است که در هر گوشه و کنار آن می توان شگفتی های بسیار دید، مجذوب طبیعتش، کوه ها، دشت ها، تالاب ها، کویرها و جنگل هایش شد و از دیدن آثار تاریخی نظیر کاخ ها، برج ها، قلعه ها، کاروانسراها و ابنیه اش حیران ماند.
این طبیعت متنوع و دیرپای هنر ایرانی خود دلیلی است بر تنوع و اصالت و یگانگی هنرهای دستی و صنعتی آن، در هرگوشه و کنار این سرزمین می توان نشان از هنری گرفت که شهرت جهانی دارد.
در شهرها و روستاهای ایران هنرمندان گمنامی وجود دارند که با الهام از طبیعت و ذوق و اندیشه و ابتکار خود، آثاری را می آفرینند که نگاه ها را خیره می کند و گاه این حس به انسان دست می دهد که باید دست این هنرمندان را بوسید و آنها را ستایش کرد.
خرید این صنایع دستی علاوه بر این که خاطرات سفر را برای ما زنده و عطرآگین می کند و به زندگی ماشینی و کسل کننده امروزی، روح و جان می بخشد، می تواند باعث ماندگاری و دوام این هنرهای دستی مانند ترمه دوزی، سوزن دوزی، تابلوهای مینیاتور، قالی بافی، گلیم بافی، نمدبافی، سبدبافی، منبت کاری، معرق و ... شود.
یک گردشگر می تواند به جای جای ایران سفر کند، از طبیعت زیبا و آثار تاریخی آن دیدن کرده و از تمدن و فرهنک آن بهره ها گیرد و ره توشه سفرش را با خرید سوغاتی که خاص آن محل است شکل دهد زیرا که سوغات هر محل تجسمی زنده از فرهنک و هنر تمدن آن سرزمین است.
در اینجا نگاهی گذرا به صنایع دستی استان های ایران می اندازیم تا با سفر به هر شهر دیدی کلی درباره صنایع دستی آن محل داشته باشیم.
*استان اردبیل: فرش بافی، گلیم بافی، سبد بافی، سفالگری و صنایع چوب مانند معرق و منبت.
*استان آذربایجان شرقی: چرم و کفش دست دوز، دمپایی و فرآورده های چرمی، قلمکاری نقره، پارچه های دست بافت ابریشمی، گلیم، جاجیم، ورنی، سوزن دوزی، ظروف سفال و فرش دستباف.
*استان آذربایجان غربی: فرش، گلیم، پارچه های دستباف، صنایع چوبی (انواع مجسمه های حیوانات ) انواع وسایل بازی شطرنج و تخته نرد، جعبه و میز آرایش، انواع نقاشی روی چرم، جاجیم، پیراهن بافی، کوزه گری، سبدبافی، کیسه حمام، سجاده و بافت چادرهای کتانی.
*استان اصفهان: خاتم سازی، میناکاری، مینیاتورسازی، نقاشی، تذهیب، منبت کاری، خراطی، نمدمالی، پوستین دوزی، عبا بافی، قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، زری بافی، مخمل بافی، سکمه دوزی، زیلو بافی، نقره سازی ، قلم زنی، قلمکاری، ملیله دوزی، قلاب دوزی، کاشی و سرامیک دستی.
*استان ایلام: بافت قالی و قالیچه، بافت جاجیم، بافت سیاه چادر، بافت رسن، نمدمالی، گیوه دوزی، گلیم بافی.
*استان بوشهر: لنج و قایق سازی ، توربافی، قالی بافی، گبه بافی، گلیم بافی، نمدبافی، عبا بافی، کوزه گری، حصیربافی، گیوه دوزی، جارو (پیشی وشنکی ) کلاه حصیری، مشک سازی ، زنبیل و سبد بافی.
*استان تهران: بامبوبافی، زیلوبافی، قلمزنی روی مس و برنج،فرآورده های شیشه ای، نقاشی روی چرم، حصیربافی و سبد بافی، خاتم کاری، پارچه های دستباف ، سفال و سرامیک هنری، کاشی سازی ، مینیاتورسازی، منبت کاری، یراق دوزی و یراق بافی ، قلاب دوزی، نقره سازی و مینا کاری، مسگری، گیوه بافی، زری دوزی، جاجیم بافی، خراطی، قالی بافی، صنایع خانگی چوبی (مبل و صندلی ) *استان چهارمحال و بختیاری: قالیبافی و گلیم بافی، نمدمالی، گیوه دوزی، کلاه مالی، چوقابافی، خورجین بافی ) سیاه چادر.
*استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی: قالیبافی، پوستین دوزی، کاشی کاری و معرق سازی ، مصنوعات سنگی.
*استان خوزستان: قالیبافی، قلاب دوزی، بافت انواع پارچه،جاجیم،گلیم، عبا،حصیر و بوریا.
*استان سمنان: قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، سفالسازی، صابون پزی.
*استان سیستان و بلوچستان: گلیم بافی، سوزن دوزی، بلوچی دوزی، سفالگری ( سراوان ) قالیبافی و پشته دوزی (زابل ).
*استان فارس: قالیبافی، پارچه بافی، حصیربافی، ظرف سفالی، خاتم کاری، خراطی، چرم سازی، شیشه گری.
*استان قزوین: قالی، آیینه، منبت کاری *استان قم: فرش ابریشم، سفالگری، معرق کاری روی کاشی، منبت کاری روی چوب، سبدبافی، حصیربافی، گیوه بافی، کارهای سنگی (تزیینی ).
*استان کردستان: قالی، موج، سجاده، جاجیم، حصیر، سوزن دوزی، گیوه دوزی، کلاش (نوعی گیوه ) نیم تنه، دستکش پشمی، پیپ، عصا.
*استان کرمانشاه: گیوه (لباس های محلی ) قلمزنی روی مس، گلیم و جاجیم بافی، قالیبافی، ظریفکاری با چوب، حجاری، چیغ بافی (نوعی حصیربافی ).
*استان کرمان: شال، پتو، ترمه، قالیبافی، جاجیم گلیم و خورجین.
*استان گیلان: نازک کاری، چوب و خراطی، تابلوهای نقاشی و مینیاتور، معرق، قلاب دوزی، تکه دوزی، گلیم بافی، فرش بافی، گلدوزی، خیاطی، سفال پزی و کوزه گری، ساخت انواع چاقو، چاروق هنری، گیوه و چموش دوزی، درب و پنجره مشجر، میز و صندلی، بافت جوراب، عروسک های پشمی، روفرشی، دمپایی چوبی، محصولات حصیری، بامبو بافی، مروار بافی .
*استان گلستان: قالی، قالیچه، شال بافی، پشتی کاردست ترکمن.
*استان لرستان: قالیبافی، جاجیم بافی، جولاهی، گیوه بافی، دباغی و چادر.
*استان مازندران: انواع قالیچه ترکمنی، انواع پشتی های ترکمنی، نمد، جاجیم، گلیم، انواع سازهای محلی، انواع محصولات چوبی، اشیای سفالی، پوستین، انواع کالاهای حصیری از جمله مروار بافی .
*استان مرکزی: قالیبافی، گلیم بافی، ساروق، گیوه و چینی.
*استان هرمزگان: طناب، سفال سازی ،بافندگی، گلیم و جاجیم بافی، خورجین،خرسک (عبا، جوال، قالیچه ) *استان همدان: سفال و سرامیک، چرم و کالای چرمی، فرش، گلیم و جاجیم، منبت کاری، گیوه *استان یزد: ترمه دوزی، مخمل، زیلو، پتو، جاجیم، شمد، چادرشب، لنک بافی .
فراهنک 573/ 1144 شماره 031 ساعت 53:11 تمام انتهای پیام F13.48-53-11