ناشناخته بودن ترامپ علت واكنش منفی بازارهای جهانی به نتایج انتخابات آمریكا بود

تهران- ایرنا- یك كارشناس ارشد استراتژی اقتصادی گفت: واكنش منفی بازارهای جهانی به انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریكا به دلیل ناشناخته بودن رفتار و برنامه های وی در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی بوده كه همین ابهام در بازار ریسك آفرین است.

«محمدرضا بابایی» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا و در تحلیل اُفت شاخص بورس های آسیایی، افزایش قیمت اونس جهانی طلا و كاهش قیمت نفت در پی نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریكا اظهار داشت: ناشناخته بودن ترامپ و برنامه هایش برای بازار ریسك تولید می كند و تا چند هفته آینده كه وزیران و تركیب تاكتیكی كابینه وی مشخص شود، نمی توان تحلیل دقیقی از آینده بازارهای جهانی ارایه كرد.
وی افزود: البته برخی بازارها همچون صنایع سنگین برخلاف صنایع تكنولوژیك در آمریكا واكنش مثبت به این انتخابات داشتند زیرا ترامپ بر توسعه این صنایع تاكید كرده بود، ضمن آنكه شاخص كل بعد از مدتی از اعلام نتایج روند افزایشی به خود گرفت.
بابایی ادامه داد: به دلیل دیدگاه های ترامپ در حوزه همكاری با شرق آسیا و اجرای تفاهم نامه های همكاری اقتصادی با این منطقه، بازارهای آسیایی اُفت شاخص ها را تجربه كردند.
این استاد دانشگاه با یادآوری اینكه طلا نسبت به ارزها و نفت سرمایه گداری مطمئنی برای فعالان اقتصادی در شرایط ریسك به شمار می رود، افزود: بخشی از آنچه كه با روشن شدن نتایج انتخابات در بازارها شاهد بودیم، به رفتارهای هیجانی بازارها باز می گردد و البته موضوعات ژئوپولتیك(جغرافیای سیاسی) هم در این بازارها اثرگذار است.
بابایی تاكید كرد: در بازار ایران كه به سختی ارتباط سیستماتیك با بازارهای جهانی دارد، این رفتارهای احساسی نمود بیشتری داشت.
وی در پاسخ به اینكه آیا می توان گفت كه ترامپ دیدگاه های اقتصادی جمهوری خواهان را پیاده خواهد كرد، گفت: حتی به سختی می توان گفت كه ترامپ نماینده جمهوری خواهان است زیرا سخنانی كه وی در ایام تبلیعات انتخاباتی بیان كرده نه تنها با دكترین این حزب بلكه با اسناد بالادستی امریكا نیز همخوانی نداشت.
این كارشناس ارشد استراتژی اقتصادی تاكید كرد: رویكرد اقتصادی ترامپ با توجه به پیشینه او كه یك تاجر در یك عرصه پرسود بوده، بیش از هر چیز به انتخاب تیم اقتصادی و سیاست خارجی وی بازمی گردد تا دیپلماسی اقتصادی، تجاری و فایننشیال (امور مالی) دولت ترامپ را مشخص كند.
بابایی یادآور شد: ترامپ در وعده های انتخاباتی خود بر ملی گرایی در عرصه اقتصاد تاكید فراوان داشت و می گفت تولید كالای آمریكایی را به داخل كشور باز می گرداند در حالی كه این كشور سردمدار اقتصاد آزاد در جهان به شمار می رود.
كارشناس ارشد استراتژی اقتصادی افزود: هرچند انتقال تولید به داخل آمریكا می تواند در رشد شاخص های اقتصادی یا اشتعال این كشور موثر باشد اما نیازمند تغییرات در نظام تعرفه گذاری و تنظیم تعرفه های جدید با هدف حمایت از تولید داخل است.
به گفته این استاد دانشگاه، امروز آمریكا موافقتنامه های بین المللی و دوجانبه فراوانی با كشورهای مختلف دنیا دارد كه بر هم زدن آنها تعییرات بزرگی را در بازارهای پولی و بانكی دنیا به همراه خواهد داشت و وضعیت دلار و یورو را با تغییرات جدی مواجه خواهد كرد.
بابایی افزود: برای نمونه امریكا موافت نامه های متعددی با چین یا اروپا دارد یا در قبال امتیازاتی كه به برخی كشورها در تجارت با خود داده، امتیازاتی هم گرفته است.
وی تاكید كرد: درست است كه ترامپ به عنوان رییس جمهوری امریكا انتخاب شده است، اما نه فقط قوانین این كشور بلكه قوانین بین الملل از جمله سازمان تجارت جهانی یا صندوق بین المللی پول به نحوی است كه نمی توان انتظار داشت این وعده ها و حرف های انتخاباتی عملیاتی شود.
این استاد دانشگاه با یادآوری نطق پیروزی ترامپ اظهار داشت: وی با بكار بردن كلماتی چون «ظرفیت یابی، بازسازی و احیا» نشان داد كه قصد دارد تغییرات محیطی و اقتصادی را در قالب آمایش سرزمین شكل دهد.
بابایی افزود: ترامپ در جایی گفته كه می خواهد رشد اقتصادی این كشور را دو برابر كند كه این كار تابع افزایش بخش صادرات و مصرف، سرمایه گذاری شركت ها و نیز طراحی استراتژی ها و برنامه ریزی مدون است.
وی افزود: جمهوری خواهان و ترامپ برای همراه كردن بانك مركزی آمریكا (فدرال رزرو) كه خود را نهادی مستقل می داند، باید مذاكرات زیادی را با این نهاد مرجع پولی ایلات متحده ترتیب دهند.
این استاد دانشگاه با یادآوری اینكه برخی تغییرات در بازارهای جهانی از پیش از موضوع انتخابات آمریكا آغاز شده بود، گفت: برای نمونه چین جراحی اقتصادی بزرگی را آغاز كرده كه بر عملكرد بازارها اثرگذار است ضمن آنكه برگزیت و یا افزایش تولید نفت روسیه نیز موضوعات با اهمیت و موثر بر بازارهای جهانی هستند.
بابایی افزود: در چنین شرایطی باید احتمال روی كار آمدن راست گرایان در انتخابات سال آینده در فرانسه و آلمان را نیز در نظر بگیریم كه در این صورت، تغییرات استراتژی اقتصادی اروپا و دگرگونی در سیاست های ترانس آتلانتیك و فراپاسفیك سبب تداوم تغییر ساختاری در بازارهای جهانی خواهد شد.
این كارشناس ارشد استراتژی اقتصادی، دو شاخص رشد اقتصادی و نیز رایزنی برای تعیین نرخ بهره در كشورهای صنعتی از جمله آمریكا را بر تغییر بازارها موثر دانست كه روی شناوری پول بویژه دلار اثرگذار است.
بابایی با تاكید بر اینكه بازارها به ریسك نشناختن ترامپ واكنش نشان دادند، گفت: با توجه به برنامه ایران برای جذب سرمایه گذاری خارجی بخصوص در حوزه های انرژی و امور زیربنایی، این كشور نیازمند بازنویسی سناریوهای خود با توجه به تحولات بازار است.

* لزوم تعیین منش اقتصادی آمریكا در دوره جدید
این كارشناس ارشد استراتژی اقتصادی می گوید، به نظر می رسد آمریكایی ها باید در دوره جدید راه خود را در مرز بین لیبرالیسم اقتصادی و ناسیونالیسم اقتصادی پیدا كنند، زیرا هر كشوری می تواند ادعای مباحث ملی گرایانه در اقتصاد را داشته باشد اما این موضوع برای آمریكا كه خود را اساس تجارت آزاد می داند، متفاوت است.
بابایی اظهار داشت: اگر آمریكا به این اتفاق اهمیت ندهد، تغییرات ناموزونی در وضعیت ژئوپولیتیك جهان شكل خواهد گرفت.
وی افزود: ترامپ بر این باور است كه به دنبال كنار آمدن با كشورهاست و در عین حال ابتدا منافع آمریكا را دنبال می كند كه نتیجه انتخابات نشان داد این رویكرد خواسته اكثر جامعه آمریكاست.
این استاد دانشگاه تاكید كرد: بعید است كه آمریكا در این دوره به تجارت آزاد كه خود بانی آن بوده، پشت كند از این رو آمریكا باید بیشتر از كنش های سیاسی به واقعیت های اقتصاد رجوع كند.
به گزارش ایرنا، روز چهارشنبه گذشته (نوزدهم آبان ماه) همزمان با اعلام پیروزی دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه آمریكا در انتخابات ریاست جمهوری این كشور، قیمت هر اونس طلا تقریبا پنج درصد نسبت به دیروز (سه شنبه) افزایش یافت كه بالاترین قیمت در شش هفته گذشته بود.
رسانه های غربی خروج سرمایه گذاران از بازار دارایی های ریسكی و ورود آنها به بازار مطمئن طلا برای محافظت از دارایی خود را عامل افزایش چشمگیر قیمت طلا اعلام كردند.
این بیشترین افزایش قیمت یك روزه طلا از 24 ژوئن 2016 (چهار تیر) بود، روزی كه قیمت طلا به دلیل رای مردم بریتانیا به خروج این كشور از اتحادیه اروپا، هشت درصد بالا رفت.
تحلیلگران می گویند، پیروزی ترامپ كه خیلی ها معتقدند می تواند منجر به بی ثباتی اقتصادی در جهان شود، ممكن است بانك مركزی این كشور را ترغیب به متوقف كردن اجرای برنامه افزایش نرخ بهره در ماه آینده كند، تصمیمی كه افزایش بیشتر قیمت طلا را در پی دارد.
قیمت تحویل فوری یا نقدی طلا روز چهارشنبه در بازار لندن با 4.9 درصد افزایش نسبت به روز گذشته به یك هزار و 337 دلار و 40 سنت رسید كه بالاترین قیمت از 27 سپتامبر 2016(6 مهر) است. قیمت طلا سپس در ساعت 07:04 همان روز به وقت گرینویچ اندكی كاهش یافت و با 3.5 درصد افزایش نسبت به دیروز به یك هزار و 319 دلار در هر اونس رسید.
در معاملات آتی بازار كامكس نیویورك نیز هر اونس طلا در ساعت یاد شده با 3.5 درصد افزایش نسبت به دیروز به یك هزار و 319 دلار و 40 سنت رسید.
روز چهارشنبه گذشته همچنین همزمان با اینكه سرمایه گذاران پیروزی ترامپ را نزدیك تر دیدند، شاخص دلار و بورس نیز سقوط كردند، اما سپس شاخص های بورس اندكی بالا رفت.
شاخص داو جونز در ساعت یاد شده با 0.4 درصد افزایش نسبت به دیروز به 18332.74 و اس اند پی 500 با 0.4 درصد افزایش به 2239.56 رسید. اندازه شاخص نزدك تغییری نكرد و در سطح 5193.49 قرار گرفت.
قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه بازار نایمكس نیویورك با 1.4 درصد كاهش به 44 دلار و 36 سنت رسید و اندازه شاخص دلار با 0.6 درصد كاهش به 97.28 رسید.
خبرگزاری رویترز درباره تحولات بازارهای سهام نوشت، «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوری خواه آمریكا با پیروزی بر «هیلاری كلینتون» نامزد حزب دموكرات این كشور، جهان را شگفت زده كرد، به هشت سال زمامداری دموكرات ها پایان داد و آمریكا را در مسیری نامطمئن قرار داد.
پس ازگذشت چند ساعت از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریكا، شاخص های بازار بورس صعودی و مثبت شد.
اقتصام**2025**1561**خبرنگار: لیلا جودی**انتشاردهنده:مژگان توانا
۰ نفر