۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۵:۳۶
کد خبر: 82314734
T T
۰ نفر

آتش بس در يمن؛ بيم ها و اميدها

۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۵:۳۶
کد خبر: 82314734
آتش بس در يمن؛ بيم ها و اميدها

تهران - ايرنا - فرماندهي نيروهاي ائتلاف عربي ضد يمن به سركردگي عربستان سعودي امروز ( شنبه) از برقراري آتش بس 48 ساعته در يمن خبر داد. بر اساس ادعاي اين ائتلاف ضد مردمي، آتش بس در صورت پايبندي جنبش انصارالله و نيروهاي هوادار آن، به طور خودكار تمديد مي شود.

تلاش فرماندهي ائتلاف عربي تجاوز به يمن براي فرار از شكست هاي نظامي و سياسي در اين كشور در حالي است كه ارتش و گروه هاي مردمي اين كشور با اتخاذ راهبرد ' مقاومت پايدار' به پيروزي هاي قابل توجه اي دست يافتند.
پس از گذشت 20 ماه از تجاوزعربستان به يمن همزمان با تداوم بي توجهي محافل بين المللي به عمق جنايت هاي نظاميان سعودي در داخل خاك يمن و عليه مردم اين كشور، ائتلاف تحت حمايت عربستان مدعي شده است كه اين آتش بس در پاسخ به تلاش هاي سازمان ملل متحد و مجامع بين المللي و با هدف فراهم شدن زمينه براي ورود و توزيع هرچه بيشتر كمك هاي بشردوستانه و پزشكي، صورت گرفته است.
اين در حالي است كه كارنامه سياه و غيرقابل اعتماد سعودي ها در تحولات يمن و منطقه به روشني نشان داده است كه تلاش ائتلاف عربي تجاوز به يمن٬ هيچ گاه به فكر برقراري آتش بس پايدار، صلح و ثبات در يمن و به نفع مردم اين كشور نبوده است.
تلاش رژيم سعودي براي برون رفت از بن بست سياسي و نظامي در حالي است كه بنا بر ادعاي آنان، در طول مدت آتش بس، محاصره و بازرسي هوايي، دريايي و هم چنين رصد هوايي تحركات نيروهاي انصارالله ادامه خواهد داشت و در صورت مشاهده هرگونه اقدام نظامي با آن برخورد خواهد شد.
اظهارات مقام هاي عربستاني در حالي صورت مي گيرد كه كشورهاي متجاوز عضو اين ائتلاف٬ بارها، نه تنها موارد آتش بس در اين كشور را نقض كرده بلكه در طول مدت آتش بس نيز با رايزني هاي پنهان سياسي در تلاش براي استفاده از عنصر زمان براي خروج از بحران هاي حال و آينده مربوط به تحولات يمن بوده است كه تاكنون نتيجه اي براي اين رژيم به دنبال نداشته است.
تداوم كارشكني هاي رژيم سعودي در حالي است كه « اسماعيل ولد الشيخ» فرستاده سازمان ملل به يمن با اشاره به پايبندي هيات انصارالله وعلي عبدالله صالح رئيس جمهوري پيشين به طرح وي براي صلح در يمن ، تاكيد كرده است كه طرح سازمان ملل براي همه مردم يمن است ودر آن فقط منافع يك طرف ديده نشده است .
بر اساس اين طرح ٬ هادي بايد تمام اختيارات خود را به معاونش كه پس از امضاي توافق نامه تعيين مي شود٬ واگذار كند ومعاون مذكور٬ رئيس دولت توافقي كشور مي شود كه معناي آن، پايان فعاليت سياسي هادي ومعاون كنوني وي است.
بر اساس اين راه حل، عبدر ربه منصور هادي بايد تمامي اختيارات حقوقي و سياسي خود را به معاون جديدش واگذار كند، تا معاون وي بتواند 'دولت وحدت ملي' را در موعد مقررمعرفي كند. اعضاي اين دولت از ميان هواداران عبدربه و حزب 'كنگره مردمي' و 'جنبش انصارالله' انتخاب خواهند شد و طرف هاي ياد شده نيز ظرف 30 روز به طور توافقي نخست وزير جديد را انتخاب خواهند كرد.
در حالي كه راه حل پيشنهادي سازمان ملل بر لزوم برگزاري همه پرسي در مورد قانون اساسي پس از اصلاح آن و انجام انتخابات رياست جمهوري ظرف يك سال پس از توافق ياد شده، تاكيد كرده است، نمايندگان رژيم سعودي همواره با موارد يادشده، آشكارا يا تلويحا، مخالفت كرده اند.
از نگاه آرايش نظامي، راه حل مزبور بر عقب نشيني از منطقه 'الف' يعني 'صنعا'، 'تعز' و 'الحديده' در مدت يك ماه پس از امضاي توافق و تشكيل 'كميته نظامي و امنيتي مركزي' و شكل گيري 'كميته هاي فرعي' در تمامي استانها تاكيد دارد.
در حالي كه تلاش نماينده سازمان ملل و تيم حقوقي وي و نيز نمايندگان انصارالله يمن براي برقراري آتش بس در اين كشور ادامه دارد، هادي با اعلام مخالفت خود با طرح پيشنهادي ولد الشيخ مدعي است اين طرح داراي نكات اشتباهي وانحرافي و در نهايت پاداش به انصارالله است.
عبدالملك المخلافي معاون هادي نيز خواستار تغيير اين طرح شد وادعا كرد كه طرح ولد الشيخ به صلح واقعي نمي انجامد بلكه منجر به انتقال جنگ ها وبحران ها مي شود.
تداوم كار شكني ها و تجاوز زميني هوايي و دريايي رژيم سعودي و شمار اندكي از كشورهاي منطقه عليه مردم يمن در حالي است كه مجامع حقوق بشري منطقه و جهان بارها نسبت به فجايع انساني و جنايات رژيم سعودي در يمن اكيدا هشدار داده اند.
بر اساس گزارش هاي منتشرشده، بيش از 11 هزار كشته، هزاران زخمي، بيش از سه ميليون آواره جنگي، تخريب كامل بيش از 372 هزار باب خانه، 653 باب مسجد، 254 مركز درماني، 105 مركز آموزش عالي، 654 باب مدرسه، 12 بندر، 137 نيروگاه برق، 195 ايستگاه و شبكه آب رساني، 964 دهنه پل و جاده از جمله تلفات انساني و غيرانساني حملات نيروهاي سعودي و متحدانش در يمن است.
افزون بر آن، بيش از 14 ميليون تن از مردم اين كشور با فقر غذايي مواجه شده اند و 19 ميليون تن از مردم يمن نيز به آب سالم آشاميدني دسترسي ندارند ٬ 14 ميليون نفر از مردم اين كشور از مراقبت هاي بهداشتي و درماني بي بهره هستند و اين آمار همگي نشان دهنده عمق جنايات غير قانوني رژيم سعودي در يمن از يك سو و خبث طينت و خصومت و كينه ورزي نمايندگان رژيم سعودي در خصوص مردم يمن است.
حقيقت اين است كه جنايات جنگي عربستان سعودي و متحدانش عليه مردم يمن، نه تنها قابل چشم پوشي نيست، بلكه تداوم تلاش هاي مجامع حقوق بشري بين المللي و نيز نهادهاي زير مجموعه سازمان ملل براي توقف فوري اقدامات غير انساني عربستان، ضرورت دارد.
توقف جنايات جنگي، احترام به حاكميت سرزميني مردم يمن، توجه جدي به خواست اكثريت مردم يمن، پايبندي واقعي به توافق آتش بس و نيز تجديد نظر در سياست هاي خصمانه عليه مردم يمن، از جمله محورهاي مورد تاكيد مجامع حقوق بشري منطقه و جهان است كه عربستان سعودي تاكنون نه تنها بدان ها توجهي نكرده بلكه همواره در جهت عكس آن رفتار كرده است.
در حالي كه عربستان وچند كشور عربي ديگر از اوايل فروردين سال گذشته تجاوز نظامي به يمن را براي به قدرت بازگرداندن عبدربه منصور هادي رئيس جمهوري مستعفي اين كشور آغاز كردند، آن ها تاكنون نتوانسته اند به هيچ يك از هدف هاي خود در يمن برسند و اين تجاوز باعث ويراني بيشتر زيرساخت هاي يمن شده است.
ناظران منطقه اي بر اين باورند كه اعلام آتش بس و از سرگيري گفتگوهاي يمني- يمني در روزهاي آينده و نيز به نتيجه رسيدن راه حل سياسي براي حل بحران يمن از طريق گفت و گو ميان گروه هاي سياسي يمني در صورتي موفقيت آميز خواهد بود كه فرماندهي ائتلاف عربي متجاوز ضمن توقف رويكردهاي خصمانه خود عليه مردم يمن، از هر گونه مصالحه سياسي و تحقق آتش بس جامع و فراگير كه به صلح و ثبات در اين كشور منجر مي شود، قولاً و عملاً، استقبال كند.
اميد است كه اعلام آتش بس و از سرگيري گفت و گوهاي يمني- يمني، به توقف پايدار جنگ 'ناعادلانه'، 'بي خردانه ' و 'غيراخلاقي' رژيم سعودي در يمن منجر گردد و راه حل ثبات و امنيت سياسي در اين كشور تثبيت شود.
خاورم**9377**2041**گزارش: حميد اوضح**انتشار دهنده: سيد شاهپور حسيني
۰ نفر