۱۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۳۶
کد خبر: 82478346
T T
۰ نفر

گذری بر مهمترین رویدادهای سیاسی جهان در سال 95

۱۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۳۶
کد خبر: 82478346
گذری بر مهمترین رویدادهای سیاسی جهان در سال 95

تهران- ایرنا- جهان در سالی كه گذشت رویدادهای سیاسی مهمی را تجربه كرد كه سراسر كره خاكی از خاورمیانه تا اروپا و آمریكا را در بر می گرفت.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، كودتای نافرجام در تركیه، جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت)، پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات آمریكا، تحركات در جبهه سوریه و عراق و همچنین ناامنی های ستیزه جویان داعش در جهان از جمله این رویدادها به شمار می رفت.

** كودتای نافرجام در تركیه
ساعت های پایانی شامگاه 25 تیرماه امسال، گروهی از نظامیان تركیه كوشیدند با اشغال نقاط و مراكز مهم شهرهای استانبول و آنكارا نظیر فرودگاه بین المللی آتاتورك، ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی و مركز فرماندهی ستاد مشترك ارتش طی كودتایی دولت آنكارا را سرنگون سازند. كودتاگران فرمانده ارتش را گروگان گرفتند و ساختمان های پارلمان و ریاست جمهوری را بمباران كردند و گفتند هدفشان حمایت از دموكراسی است. به درخواست رجب طیب اردوغان رییس جمهوری این كشور، هوادارانش به خیابان ها ریختند و در نهایت نیروهای امنیتی كنترل اوضاع را به دست گرفتند و كودتا شكست خورد.
به گفته دولت تركیه تقریبا 265 نفر كشته شدند. پس از شكست كودتا پاكسازی گسترده ای در دستگاه های دولتی به راه افتاد و ده ها هزار نفر به علت همكاری با كودتا گران اخراج یا بازداشت شدند.

** برگزیت
همه پرسی درباره برگزیت یا جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا سوم تیرماه با رای اكثریت نسبی مردم این كشور به خروج از اتحادیه پایان یافت. انگلیسی ها با 51.9 درصد رای موافق در برابر48.1 درصد رای مخالف، این تصمیم تاریخی را گرفتند. «دیوید كامرون» نخست وزیر وقت دولت محافظه كار كه از ماندن در اتحادیه اروپا حمایت كرده بود استعفا كرد. هم حزبی اش «ترزا می» جای او را گرفت. بریتانیا اولین كشوری است كه اتحادیه اروپا را ترك كرد.
با انتشار نتیجه همه پرسی، بسیاری از رهبران احزاب راستگرای اروپایی درصدد برپایی همه پرسی برای جدایی كشورهای خود از اتحادیه برآمده اند. در این ارتباط، «مارین لوپن» رهبر جبهه ملی فرانسه خواستار همه پرسی مشابه انگلیس در كشورش شد. همچنین «گریت ویلدرز» رهبر مخالفان سیاست های مهاجرپذیری در هلند و «كریستین تولسن دال» رهبر حزب دست راستی و افراطی «مردم» دانمارك نیز خواستار همه پرسی برای خروج از اتحادیه شد.
موضوع مراجعه به افكار عمومی برای اتخاذ سیاست های واگرایانه حتی گریبان خود انگلیس را هم گرفت به گونه ای كه با انتشار نتیجه همه پرسی این كشور، «نیكولا استرجن» وزیر اول اسكاتلند خواستار برگزاری همه پرسی برای استقلال از بریتانیا شده است.

** انتخابات آمریكا
در آمریكا «دونالد ترامپ» میلیاردر جنجالی حزب جمهوری خواه رقیبش «هیلاری كلینتون» از حزب دموكرات را در انتخابات ریاست جمهوری هشتم نوامبر (18 آبان) شكست داد. شعار انتخاباتی دونالد ترامپ این بود كه عظمت را به آمریكا بر می گرداند اما بسیاری نگران به قدرت رسیدن وی بوده اند. از جمله به خاطر وعده هایش برای برخورد با مهاجران مسلمان و غیر قانونی، خارج كردن آمریكا از پیمان منع جهانی مقابله با گرم شدن زمین، گسترش ذرات خانه هسته ای آمریكا و كنار گذاشتن یا بازبینی توافق هسته ای با ایران.
وی پس از ورود به كاخ سفید درصدد تحقق برخی شعارهای انتخاباتی خود همچون برخورد با مهاجران غیرقانونی و جلوگیری از ورود چند كشور مسلمان به آمریكا برآمد كه به خاطر مخالفت های داخلی و بین المللی با ناكامی مواجه شد.

** تحركات در جبهه سوریه و عراق
سال گذشته روسیه به طور مستقیم به جنگ با داعش در سوریه وارد شد؛ رویدادی كه به تضعیف بیشتر ستیزه جویان داعش و حامیان آنان انجامید. ابتدا توافقی در این زمینه بین روسیه و آمریكا مبنی بر آتش بس در سوریه بسته شد. سپس روسیه و تركیه نشست هایی را با هدف پس از میانجی گری توافق آتش بس سراسری در سوریه انجام دادند. قرار شد این توافق آتش بس زمینه را برای مذاكرات صلح میان دولت سوریه و مخالفانش فراهم كند.
روسیه با تركیه و ایران توافق كرد كه تلاش برای حل و فصل بحران سوریه را در همكاری هم و با هماهنگی نماینده ویژه سازمان ملل پیگیری كند. در نتیجه، چند نشست با هدف حل وفصل دیپلماتیك جنگ در سوریه برگزار شد كه نشست آستانه و چند نشست دیگر در وین از جمله آن به شمار می رفت.
نیروهای جبهه ضد داعش بخش های بیشتری از خاك عراق را از این گروه پس گرفتند. آنها توانستند نیروهای داعش را از فلوجه در مركز عراق بیرون كنند. آنها همچنین عملیاتی را برای پس گرفتن موصل دومین شهر بزرگ عراق از داعش پی ریزی كردند.

** داعش و ناامنی جهانی
ستیزه جویان افراط گرای داعش در سال گذشته حمله های مرگباری را در جهان شكل دادند. در بلژیك بمب گذاران انتحاری 32 تن را در فرودگاه و متروی بروكسل كشتند. در نیس فرانسه یك كامیون عابران را زیر گرفت و 86 تن را كشت. حمله ای مشابه در برلین پایتخت آلمان هم جان 12 نفر را گرفت.
در آمریكا فردی مسلح 49 نفر را در یك كلوپ شبانه همجنس گرایان در اورلاندوی فلوریدا كشت. داعش مسوولیت همه این حمله ها را به عهده گرفت. افراد مرتبط با داعش در تركیه، یمن، مصر، نیجریه، پاكستان و افغانستان نیز بمب گذاری های مرگباری كردند.
*پژوهشم **1969**1601** خبرنگار: حسن شكوهی نسب ** انتشاردهنده: شهناز حسنی