به گزارش ایرنا، با نزدیك شدن زمان انتخابات ایران رسانه های مهم جهان در كنار حجم انبوه رسانه های مجازی و شبكه های اجتماعی، این انتخابات را از زوایای مختلف زیر ذره بین دارند و هر یك گمانی زنی ها و تحلیل های خود را ارائه می كنند.
ایرنا برای اطلاع مخاطبان، چكیده بازتاب های انتخابات 29 اردیبهشت ماه جاری به ویژه دوازدهمین دوره ریاست جمهوری را در رسانه های جهان بصورت گزارشی و روزانه كه اكنون شماره نخست آن در ذیل می آید، ارائه می كند:
***نیویورك تایمز: رئیسی رقیب اصلی روحانی
روزنامه آمریكایی «نیویورك تایمز» با اشاره به حضور «سید ابراهیم رئیسی ساداتی» در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ایران، او را «روحانی محافظه كار برجسته ای» توصیف كرد و نوشت: «او رقیب اصلی روحانی» محسوب می شود. تحلیلگران سیاسی در ایران انتظار دارند كه رقابت نهایی به روحانی و رئیسی ختم شود.»
** واشنگتن پست: احتمال رقابت تنگاتنگ میان روحانی، رئیسی و قالیباف
روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشت: انتخابات آتی ایران احتمالا رقابتی تنگاتنگ میان سه كاندیدا خواهد بود.كارشناسان بر این باورند كه انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران یك رقابت تنگاتنگ سه جانبه میان ابراهیم رئیسی و قالیباف از جبهه محافظه كاران (اصولگرایان) و حسن روحانی است. اگر رئیسی و قالیباف هر دو در رقابت های انتخاباتی تا آخر بمانند، ممكن است آرای اصولگرایان پراكنده شود و پیروزی حسن روحانی را تضمین كنند.
***میدل ایست بریفینگ: رقابت نزدیك روحانی و رئیسی
موسسه تحقیقاتی «میدل ایست بریفینگ» نوشت: رئیسی و روحانی رقابت نزدیكی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران خواهند داشت.
این موسسه تحقیقاتی مستقر در واشنگتن با انتشار تصویری از حسن روحانی رئیس جمهور كنونی ایران و ابراهیم رئیسی از نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، افزود: رئیسی در برابر روحانی قرار گرفته است.
*** روزنامه گلوب اند میل و اعلام خبر تایید صلاحیت ها
روزنامه كانادایی «گلوب اند میل» نیز در گزارشی به تایید صلاحیت حسن روحانی رئیس جمهوری كنونی ایران و پنج نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران از سوی شورای نگهبان و اعلام آن از سوی وزارت كشور ایران پرداخت و نوشت: علاوه بر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف شهردار اصولگرای تهران، اسحاق جهانگیری به عنوان معاون میانه رو، مصطفی میرسلیم وزیر پیشین فرهنگ كه فردی محافظه كار است و مصطفی هاشمی طبا از طرفداران جنبش اصلاحات از كسانی هستند كه مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفتند.
***المانیتور و صف بندی جناحها در انتخابات
پایگاه اینترنتی 'المانیتور' در گزارشی به اعلام كاندیداهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری اشاره و عنوان كرد: به رغم تمام شایعات مطرح شده، حسن روحانی برای حضور در رقابت های انتخاباتی تایید صلاحیت شد.
المانیتور افزود: اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی و مصطفی هاشمی طبا دو كاندیدای میانه روها هستند كه صلاحیت شان در انتخابات تایید شده است. كاندیداهای محافظه كار تایید شده در انتخابات، ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی، محمدباقر قالیباف شهردار تهران و مصطفی میرسلیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سابق ایران هستند.
المانیتور اضافه كرد: در حالیكه رسانه های خبری وابسته به اصولگرایان این گمانه زنی را مطرح كرده اند كه جهانگیری ممكن است تا پایان رقابتهای انتخاباتی حضور داشته باشد و به نفع حسن روحانی كنار نرود، اما اصلاح طلبان و میانه روها نظر مخالفی دارند. 'حسین كمالی' یك فعال اصلاح طلب گفت كه جهانگیری پس از مشورت با حسن روحانی خود را كاندیدای انتخابات كرد و مسائل اعلام شده در مورد كاندیداتوری جهانگیری توسط محافظه كاران واقعی نیستند.
پایگاه خبری - تحلیلی المانیتورنوشت:دیگركاندیدای وابسته به اصلاح طلبان و میانه روها كه كاندیداتوری اش توسط رسانه های ایران جدی گرفته نشده و انتظار می رفت از سوی شورای نگهبان تایید نشود، سید مصطفی هاشمی طبا بوده است. وی هنوز اعلام نكرده كه آیا به نفع حسن روحانی از انتخابات كنار خواهد كشید یا خیر؟. با این حال به نظر می رسد كه هاشمی طبا هیچ شانسی برای جذب آرای زیاد ندارد.
این پایگاه تحلیلی آمریكایی افزود: در جبهه مقابل، رئیسی و قالیباف دو كاندیدای اصلی محافظه كاران هستند. به نظر می رسد هیچ كدام از طرفین، تمایلی به كنار كشیدن به نفع نفر دوم در رقابتهای انتخاباتی ندارند. هر دو اخیرا از عزم خود برای ماندن در رقابتهای انتخاباتی تا پایان خبر داده اند. كاندیداتوری میرسلیم نیز كه تجربیات سیاسی بیشتری نسبت به رئیسی و قالیباف دارد، با بی توجهی محافظه كاران مواجه شده است.
***خبرگزاری فرانسه: انتخابات ایران و پیروزی های غیرمنتظره
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به بررسی انتخابات دوره های گذشته ریاست جمهوری درایران پرداخت و نوشت: انتخابات ایران دارای تاریخچه ای از پیروزی های غیر منتظره بوده است. فصل انتخابات درایران در پیش و بازار شایعات در ایران گرم است، درحالیكه عموم تلاش دارند بر «برنامه پشت پرده» فائق آیند ، آنچنان كه در گذشته، شگفتی های بزرگی را بوجود آورده بودند.
خبرگزاری فرانسه افزود: حسن روحانی بیش از آنچه انتظار می رود با نبرد شوار تری مواجه است، مخالفان محافظه كار او گرد دو محافظه كار كه یكی از آنها روحانی و قاضی بوده به نام ابراهیم رئیسی و دیگری محمد قالیباف شهردار تهران، جمع شده اند.
این خبرگزاری اضافه كرد: انتخابات ریاست جمهوری در ایران در گذشته به ندرت قابل پیش بینی بود. در سال 2005میلادی، نوبت طبقه متوسط شهری بود كه شوكه شود. ایرانی ها بیش از پیش با انتخاب دوباره در انتخابات 2009میلادی در حالی كه به نظر می رسید همگان با اصلاح طلبان هستند، شوكه شدند.
خبرگزاری فرانسه در این گزارش ادامه داد: گرچه بسیاری از ایرانی ها در ظاهر به سیاست «بدبین و بی تفاوت» هستند، اما از آن برای تغییر مسیر ایران استفاده می كنند.
فرانس پرس اضافه كرد: سرانجام روحانی با كسب 51 درصد آرا به پیروزی رسید كه با حضور وی، ایران به توافق هسته ای رسید.
این رسانه فرانسوی با بیان اینكه « نبود نظرسنجی، دنبال كردن افكار عمومی را دشوار می سازد»، نوشت: آیا این بار نیز امری دوراز انتظار ممكن است در این دور از انتخابات روی دهد، چرا كه گمانه زنی های بسیاری در رسانه ها وجود دارد.
خبرگزاری فرانسه به تحلیل ها و گمانه زنی های مختلف درباره حضور رئیسی، قالیباف و روحانی پرداخت و نوشت كه معلوم نیست در جناح اصولگرا كدامیك از دو نامزد (رئیسی و قالیباف) كنار رفته و باعث تقویت دیگری شوند.
این رسانه فرانسوی همچنین نوشت: «تمامی اینها گمانه زنی است، گرچه بخت آزمایی همچنان بر روی حسن روحانی است و هر رئیس جمهوری درایران از اوایل 1980میلادی دو دوره توانسته است به این سمت دست یابد.»
*** رادیو سراسری آمریكا: آینده برجام
رادیو سراسری آمریكا (ان پی آر) نیز در گزارشی نوشت: در انتخابات ریاست جمهوری ایران، رئیس جمهوری عملگرای فعلی با چالشگری تندرو روبه رو است و این رقابت می تواند بر توافقنامه بین المللی امضا شده برای محدود كردن برنامه هسته ای ایران (برجام) تاثیر بگذارد.
***آسیا تایمز: دوجناح سیاسی در ایران تفاوت چندانی با هم ندارند
روزنامه آسیا تایمز چاپ هنگ كنگ نیز نوشت: دو جناح سیاسی تندرو و میانه رو در ایران تفاوت چندانی با هم ندارند و هر دو جناح باید برنامه های استراتژیك مدون را اجرا كنند.
این روزنامه اضافه كرد: انتخابات ریاست جمهوری به سختی می تواند موجب تغییر اساسی در سیاست خارجی شود. برای اینكه رهبر ایران تصمیم گیرنده نهایی در این خصوص است.
*** روزنامه العرب: رئیسی به نفع قالیباف كنار می رود
رونامه فرامنطقه ای العرب چاپ لندن درمطلبی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: به رغم حضور'ابراهیم رئیسی' در انتخابات ریاست جمهوری ایران، بسیاری بر این باورند كه وی در لحظه آخر به نفع 'محمد باقر قالیباف' شهردار تهران و دیگر نامزد جناح اصولگرا كنار خواهد رفت.
روزنامه العرب آورده است: شورای نگهبان ایران اسامی نامزدهای مورد تایید این شورا را اعلام كرد و كارزار انتخاباتی در ایران با تمركز بر رقابت بین حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی و ابراهیم رئیسی آغاز شد.
این روزنامه ادامه داد: چهار نفر دیگر به غیر از این دو نفر، مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته اند كه مهم ترین آنها اسحاق جهانگیری معاون رئیس جمهوری و محمد باقر قالیباف شهردار تهران است.
روزنامه العرب افزود: 1636 نفر در ایران داوطلب انتخابات ریاست جمهوری بودند، اما شورای نگهبان ایران در نهایت تنها با 6 داوطلب موافقت كرده و مانند انتخابات گذشته با نامزدی هیچ زنی موافقت نكرده است.
این رونامه در پایان آورده است: انتظار می رود، ابراهیم رئیسی به رغم نفوذ بسیار خود به نفع محمد باقر قالیباف شهردار تهران كناره گیری كند، چرا كه وی كسی است كه توان وحدت بخشی به صف اصولگرایان ایران كه در نهایت نیز نتوانستند به وحدت برسند و سه كاندیدا را معرفی كردند، دارد.
اروپام** 1572**1590
بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی- 1/ رقیب اصلی روحانی كیست
۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۵:۴۵
کد خبر:
82503380
تهران - ایرنا - برای همه آنان كه درعرصه سیاست و رسانه حضور و نقشی دارند، مسائل ایران بویژه تحولات سیاسی آن اهمیت بسیاری دارد و نه تنها رویدادهای ایران را رصد، بلكه تحلیل و ارزیابی می كنند.