۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۲۰
کد خبر: 82518221
T T
۰ نفر
بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی-9/ پایبندی به برجام وچالش بر سر منافع اقتصادی آن

تهران - ایرنا - با برگزاری دومین مناظره میان 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری، رسانه های مهم جهان در كنار حجم انبوه رسانه های مجازی وشبكه های اجتماعی، این مناظره را از زوایای مختلف بررسی و هر یك گمانی زنی ها و تحلیل های خود را ارائه كرده اند.

ایرنا برای اطلاع مخاطبان، در نهمین گزارش خود بازتاب های دومین مناظره 6 نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری را در رسانه های خارجی ارائه می كند:

***واشنگتن پست: همه نامزدهای ریاست جمهوری ایران به برجام پایبند می مانند
روزنامه واشنگتن پست درگزارشی از مناظره جمعه شب نامزدهای ریاست جمهوری ایران نوشت: همه 6 نامزد ریاست جمهوری ایران در مناظره تلویزیونی قول دادند كه به برجام پایبند بمانند.
به گزارش ایرنا، واشنگتن پست افزود: حسن روحانی كه با پنج رقیب در این انتخابات برای دور دوم ریاست جمهوری خود رقابت می كند، با انتقادهای نامزدهای مخالف برجام روبه رو شد كه می گفتند این توافق پیشرفتی در اقتصاد ایجاد نكرده است.
به نوشته این روزنامه، روحانی در پاسخ به منتقدان گفت: در صورت نبود برجام، به جای دو میلیون بشكه صادرات نفت، تنها قادر به صدور 200 هزار بشكه بودیم.
واشنگتن پست همچنین با اشاره به دعوت روحانی از منتقدان برای بیان صریح موضع خود در قبال برجام، نوشت: در نهایت هیچ كدام از نامزدها صحبتی از لغو این توافق نكردند. ابراهیم رئیسی گفت: هر دولتی كه به قدرت برسد باید به برجام پایبند باشد این توافق با وجود كاستی هایش یك سند ملی است.
واشنگتن پست همچنین به گفته رئیسی در خصوص دیپلماسی اشاره كرد كه به اعتقاد وی باید در خدمت 'اقتصاد مقاومتی' و تشویق تولید داخلی باشد و نوشت: رئیسی و قالیباف كه مهمترین مخالفان روحانی هستند، او را متهم به جذب سرمایه های خارجی به قیمت از بین رفتن تولید داخلی می كنند.

*** یورونیوز: به چالش كشیدن روحانی
پایگاه اینترنتی شبكه یورونیوز در گزارشی عنوان كرد: «رقبای تندرو حسن روحانی در مناظره تلویزیونی دیگر پیش از انتخابات، رئیس جمهوری فعلی ایران را به چالش كشیدند.»
به گزارش ایرنا، در این گزارش یورونیوز آمده است: «در این مناظره میان كاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایران، رقبای تندرو حسن روحانی وی را به دلیل عدم احیای وضعیت اقتصادی از زمان حصول توافق هسته ای ایران با قدرتهای بزرگ جهان به چالش كشیدند. حسن روحانی در حالی توانست در انتخابات پیشین ایران پیروز شود كه قول داده بود به انزوای بین المللی ایران پایان دهد.
یورونیوز اضافه كرد: ابراهیم رئیسی یكی از كاندیدای محافظه كار (اصولگرا) در انتخابات ریاست جمهوری ایران در این مناظره از حسن روحانی پرسید: ' از زمان حصول توافق هسته ای چه چیزی در زندگی روزمره مردم تغییر كرده است؟ رئیس جمهوری فعلی ایران نیز در این مناظره به انتقادها مبنی بر اینكه ایرانی های كمی از توافق هسته ای سال 2015 ایران با غرب سود محسوسی برده اند، پاسخ داد و گفت از زمان حصول توافق هسته ای صادرات نفت از سر گرفته شده و مطمئنا در سالهای آتی اشتغال زایی و سرمایه گذاری اجرایی می شود.
تمامی مخالفان رئیس جمهوری ایران اعلام كرده اند كه آنها پذیرفته اند توافق هسته ای امری لازم و ضروری برای آینده ایران است. در این مناظره یكی از كاندیدهای محافظه كار حسن روحانی را به ناكامی در مقابله با بیكاری متهم كرد.
یورونیوزنوشت: تحلیل گران بر این باورند كه به رغم آسیب پذیری حسن روحانی در مساله اقتصاد، رئیس جمهوری فعلی ایران از شانس قوی برای انتخاب دوباره در این سمت برخوردار است همزمان با اینكه وی تنها رقیب اصلی حمایت شده توسط جبهه حامی اصلاحات بوده در حالیكه محافظه كاران (اصولگرایان) در ایران در ایجاد اتحاد بر روی یك كاندیدای واحد ناكام بوده اند.

***خبرگزاری فرانسه: روحانی از رقبای محافظه‌‌كار (اصولگرا) انتقاد كرد
خبرگزاری فرانسه گزارش داد:حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی ایران و نامزد انتخابات پیش‌رو با انتقاد از رقبای محافظه كار (اصولگرای) خود آنها را به تلاش برای تخریب توافق هسته‌ای با قدرت‌های بزرگ متهم كرد.وی در یك انتقاد نادر، نسبت به نوشتن پیامی خصمانه علیه اسرائیل (رژیم صهیونیستی) بر روی موشك های بالستیك در جریان آزمایش های اخیر موشكی، ابراز تاسف كرد.
این رسانه فرانسوی افزود: روحانی در مناظره تلویزیونی كه روز جمعه با حضور هر 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: شاهد بودیم كه برای سنگ اندازی در مسیر توافق هسته ای چگونه شعارهایی را بر روی موشك‌ها نوشتند. وی محافظه كاران (اصولگرایان) رقیب خود را به داشتن ارتباط با افرادی متهم كرد كه در صدد تخریب این توافق هستند.
خبرگزاری فرانسه نوشت: روحانی افزود:هنگامی كه دیپلمات ها در حال مذاكره بودند، شما پشت پرده چه كار می كردید؟ برخی از این افراد، نقش مخالف را برای ملت ایران بازی كردند.
این رسانه فرانسوی تصریح كرد: ابراهیم رئیسی روحانی محافظه كار (اصولگرا) و رقیب رئیس جمهوری ایران در جریان مناظره، دولت را به ضعف درمقابل قدرت های خارجی متهم كرد و گفت این توافق به منزله چكی است كه دولت نمی تواند آن را نقد كند.
خبرگزاری فرانسه افزود: 6 نامزد در انتخابات ریاست جمهوری با یكدیگر رقابت می كنند. سه تن از این افراد (حسن روحانی رییس جمهوری ، اسحاق جهانگیری معاون وی و مصطفی هاشمی طبا وزیر سابق) جزو میانه روها و رئیسی، قالیباف و مصطفی میرسلیم نیز نماینده جریان محافظه كار (اصولگرا) هستند.

*** آسوشیتدپرس: جر و بحث كاندیداهای انتخابات ایران در مناظره دوم در مورد توافق هسته ای
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در مورد دومین مناظره انتخاباتی عنوان كرد: كاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ایران در مورد نتایج بدست آمده از حصول توافق هسته ای جر و بحث كردند.
به گزارش ایرنا، در این گزارش آسوشیتدپرس آمده است: یكی از كاندیداهای محافظه كار انتخابات ریاست جمهوری ایران طی مناظره تلویزیونی حسن روحانی را به دلیل مساله توافق هسته ای ایران و غرب به چالش كشید در حالی كه رئیس جمهوری فعلی ایران نیز آنها را به تلاش برای منحرف كردن توافق هسته ای متهم كرد.
آسوشیتدپرس نوشت: حسن روحانی در حالی در انتخابات پیشین ایران پیروز شده بود كه تندورها در ایران امیدوارند ابراهیم رئیسی بتواند حسن روحانی را از قدرت كنار بزند.
این خبرگزاری آمریكایی افزود: رئیسی در این مناظره گفت كه توافق هسته ای منفعتی برای مردم عادی ایران به همراه نداشته است. رئیسی در این مناظره گفت: ' مردم عزیز! سوال من این است كه آیا چرخ اقتصاد می چرخد؟ تجار ایرانی! آیا می توانید كسب و كار كنید؟
آسوشیتدپرس در ادامه این گزارش تصریح كرد: حسن روحانی در این مناظره گفت كه رقبایش امیدوار بودند كه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا توافق هسته ای را پاره خواهد كرد.

*** گاردین: نادرترین انتقاد حسن روحانی در عرصه عمومی
روزنامه انگلیسی گاردین نوشت: رئیس جمهوری ایران در اقدامی نادر، به خرابكاری در برجام اشاره كرد و برجام را راه امید خواند.
به گزارش ایرنا، روزنامه گاردین در گزارشی به مناظره تلویزیونی جمعه شب نامزدهای ریاست جمهوری ایران پرداخت و نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در مناظره تلویزیونی گفت: آمدند چگونه شهرهای زیرزمینی نشان دادند تا برجام را به هم بزنند، برای اینكه ما نتوانیم 100 درصد استفاده كنیم.
این روزنامه انگلیسی نوشت: این یكی از نادرترین انتقادات در عرصه عمومی بود كه نشان دهنده ناامیدی رئیس جمهوری از نهادهایی بود كه مستقل از دولت عمل می كنند.
گاردین با تاكید بر اینكه هیچ یك از نامزدها از لغو برجام صحبت نكردند، به انتقاد ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف مبنی بر اینكه 'این توافق دستاورد اقتصادی ملموسی برای ایران نداشته' پرداخت.
گاردین همچنین نوشت: قالیباف گفت كه این توافق فقط برای 4 درصد ثروتمندان جامعه نه برای 96 درصد دیگر مفید بوده است. روحانی در پاسخ به وی گفت كه این حرف الگو برداری از شعار «ما 99 درصد هستیم» مربوط به جنبش اشغال وال استریت است.
گاردین همچنین به انتقادات رئیس جمهوری ایران از مخالفان برجام پرداخت و نوشت كه روحانی گفت: همانند مخالفین مردم ایران كه صهیونیست ها و وهابی ها و تندروهای آمریكا مخالف بودند... همه شما مخالف بودید وقتی ترامپ آمد خوشحال بودید كه برجام را پاره می كند.
این روزنامه انگلیسی ادامه داد: روحانی افزود اگر برجام نبود نفت ما به جای یك میلیون بشكه می شد 200 هزار بشكه به صراحت به مردم بگویید در برابر برجام چه می كنید..آیا دوباره تحریم بر می گردد تقابل بر می گردد یا نه؟
گاردین همچنین به همراهی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری با روحانی اشاره كرد كه به نوشته این روزنامه 'انتظار می رود در دقایق پایانی به نفع روحانی كنار بكشد.
در گزارش این روزنامه انگلیسی آمده است: قالیباف كه به نظر می رسد مهم ترین رقیب روحانی باشد، در بسیاری مسائل داخلی از وی انتقاد كرد. او ادعا كرد كه دختر یكی از وزیران كه بیكار بوده از ایتالیا لباس قاچاق كرده و روحانی در مقابل، این ادعا را رد كرد.
این روزنامه همچنین بر تاكید روحانی به آزادی های اجتماعی و انتقاد او از تلویزیون به دلیل حذف مشهورترین خواننده سنتی محمد رضا شجریان اشاره كرد.

*** رویترز: روحانی به دلیل حمایت اصلاح طلبان همچنان بخت اول انتخابات است
خبرگزاری رویترز نوشت: با وجود انتقاد همه جانبه رقیبان روحانی از سیاست های اقتصادی دولت وی، روحانی همچنان به دلیل حمایت اصلاح طلبان از او بخت زیادی برای پیروزی دارد.
به گزارش ایرنا، رویترز در تحلیلی از مناظره امروز نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نوشت: روحانی با انتقادهای نامزدهای مخالف خود علیه برجام روبه رو شد كه می گفتند عده كمی از این توافق نفع برده اند.
رویترز نوشت: ابراهیم رئیسی یكی از نامزدهای محافظه كار (اصولگرا) گفت: 'از زمان توافق چه چیزی تغییر كرده است؟ چه چیزی در زندگی روزمره مردم عوض شده است؟' این در حالی است كه همه رقیبان روحانی پذیرفتند كه برجام برای آینده ایران ضروری است.
رویترز همچنین به انتقاد محمد باقر قالیباف اشاره كرد و نوشت: قالیباف، روحانی را متهم به موفق نبودن در رفع مشكل بیكاری كرد.
این خبرگزاری افزود:روحانی درپاسخ گفت كه ثمره ارتباط دوباره ایران بااقتصاد جهانی به مدد برجام در افزایش صادرات نفت دیده می شود. روحانی همچنین گفت كه ما امروز 2 میلیون بشكه نفت می فروشیم . در حالی كه در نبود این توافق تنها قادر به صادر كردن 200 هزار بشكه نفت بودیم.
رویترزنوشت: براساس گزارش صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی ایران در سال 2016 بین 4 تا 5.5 درصد بوده كه در مقایسه با 1.3 درصد مربوط به دوران پیش از توافق هسته ای رشد خوبی بوده است.
این خبرگزاری انگلیسی ادامه داد: درموضوع مساله بیكاری، درباره وعده های رئیسی و قالیباف مبنی بر ایجاد هر ساله میلیون ها شغل، اقتصاددانان گفته اند چنین وعده هایی 'غیرواقع بینانه' است.
رویترز همچنین نوشت: روحانی گفت كه این وعده ها فقط شعار است و رسیدن به رشد 25 درصدی در یك سال امكانپذیر نیست. برای پیشرفت اقتصادی و ایجاد شغل نیاز به سرمایه گذاری است.
در گزارش رویترز آمده است: تحلیلگران می گویند بسیاری از شركت ها در وارد شدن به بازار ایران تردید دارند كه از جمله دلایل تردید آنان، تحریم های یكجانبه ایالات متحده علیه ایران است.
رویترز نوشت: با وجود ضعف های اقتصادی، تحلیل گران بر این باورند كه روحانی به دلیل اینكه تنها نماینده مورد حمایت اصلاح طلبان است، همچنان بخت زیادی برای پیروزی دارد؛ این در حالی است كه تندروها موفق نشده اند بر حمایت از یك نامزد واحد اجماع كنند.

*** «جو لیبرمن»: پیروزی هیچ نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران به نفع آمریكا نیست
«جو لیبرمن» سناتور سابق آمریكایی كه به رویكرد جنگ طلبانه علیه ایران شهرت دارد، معتقد است پیروزی هیچیك از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران برای آمریكا دلخواه نیست چرا كه هر دولتی در تهران بر سر كار بیاید، دشمنی سرسختانه ایران با واشنگتن همچنان ادامه خواهد داشت.
به گزارش ایرنا از تارنمای رسمی رسانه«جوئیش اینسایدر» (Jewish Insider)، «لیبرمن» درباره انتخابات ریاست جمهوری 29 اردیبهشت ماه ایران و سرنوشت توافق هسته ای ایران و غرب (برجام) در دولت بعدی تهران گفت: درباره نتایج انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران برای آمریكا گفت: «باید بگویم كه متاسفانه هیچ نتیجه ای كه به دیگری ترجیح داشته باشد برای آمریكا به دست نخواهد آمد.
«لیبرمن» سپس «سید ابراهیم رئیسی» یكی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری كنونی ایران را «حریف اصلی روحانی» دانست و افزود: «به نظر می رسد رئیسی به لحاظ دینی محافظه كارتر باشد.»
این سناتور سابق درباره سرنوشت توافق هسته ای ایران و غرب در دولت بعدی ایران گفت: «من فكر می كنم هركس در انتخابات ایران پیروز شود، همچنان و به همین میزانی كه تاكنون به توافق هسته ای پایبند بوده، متعهد خواهد ماند چرا كه از آن سود می برد. مشكل این است كه آنها تاكنون آشكارا میلیاردها دلار از این توافق عایدشان شده و در حال تقویت توان سیاسی و نظامی خود هستند. بنابراین تغییر خاصی (در دولت بعدی ایران) روی نخواهد داد.»
لیبرمن كه در زمان حضور خود دركنگره در تدوین تحریم های ایران نقش مهمی ایفا كرده است، در ادامه با اشاره به رویكرد انتقادآمیز «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا و «ركس تیلرسون» وزیر خارجه وی در خصوص توافق هسته ای، خاطرنشان كرد:
«ما می توانیم روی تیم ترامپ برای اعمال فشار بر ایران برای پایبندی كامل آنها به توافق حساب كنیم. البته این فقط در مورد توافق نیست بلكه ایرانی ها در بسیاری از موضوعات از روح توافق هسته ای تخطی كرده اند.»
وی در خصوص چگونگی رفتار آمریكا با ایران در دولت بعدی تهران بر لزوم وضع تحریم های جدید علیه ایران تاكید كرد و گفت:
«اولین ومهم ترین كاری كه كنگره و رئیس جمهوری باید انجام دهند این است كه تحریم های جدیدی علیه ایران وضع كنند؛ دولت آمریكا نه تنها باید تحریم های جدید را بپذیرد و آنها را امضا كند بلكه باید آنها را اجرا كند.»

*** روزنامه فرانسوی لوفیگارو: انتخابات آتی ایران، همه پرسی برای روحانی است
پایگاه اینترنتی روزنامه فرانسوی 'لوفیگارو' نیز در گزارشی، انتخابات آتی ریاست جمهوری در ایران را نوعی همه پرسی برای دولت روحانی عنوان كرد.
در این گزارش آمده است: انتخابات نوزدهم مه (29 اردیبهشت) ایران، یك همه پرسی درباره سیاست های حسن روحانی رئیس جمهوری ایران تلقی می شود، روحانی میانه رویی كه از ورود ایران به اقتصاد جهانی حمایت كرد و محدودیت هایی را بر فعالیت هسته ای كشورش در ازای كاهش تحریم ها پذیرفت.
لوفیگارو نوشت: روحانی در حالی بار دیگر در انتخابات شركت كرد كه به سبب سیاست های اقتصادی اش با انتقاداتی از جانب محافظه كاران (اصولگرایان) روبه رو است.
این روزنامه فرانسوی در تارنمای خود نوشت: در دومین مناظره از سه مناظره تلویزیونی میان روحانی و پنج رقیب دیگر وی، موضوع اصلی، سیاسی و فرهنگی بود. در ابتدای این مناظره تلویزیونی، محمد باقر قالیباف بدون پاسخ دادن به پرسش مجری این برنامه، دولت میانه رو حسن روحانی را به چالش كشید.
لوفیگارو افزود: در واقع می توان گفت كه درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران چندین پرسش مطرح است. اول: چه كسی به عنوان رقیب اصلی محافظه كار (اصولگرا) روحانی ظاهر شد؟ در حالی كه نتیجه گیری از یك مناظره دشوار است، تحلیلگران بر عملكرد محمد باقر قالیباف شهردار تهران تاكید كردند. این نامزد محافظه كار (اصولگرا)، صریح ترین فرد در انتقادات از روحانی است. قالیباف درباره این سخن رئیس جمهور ابراز تردید كرد كه فضای كسب و كار بهبود یافته است. قالیباف، روحانی را به ایجاد نكردن آن تعداد فرصت شغلی كه قولش را داده بود متهم كرد.
لوفیگارو افزود: قالیباف، آشكارا به عنوان رقیب اصلی روحانی ظاهر شده است.
این رسانه فرانسوی ادامه داد: پرسش بعدی این است كه موضوع اصلی مناظره چه بود؟ در حالی كه در ابتدای برنامه، موضوعات فرهنگی- سیاسی به عنوان موضوع اصلی معرفی شد، گفت و گوها به سرعت به طرف چالش های اقتصادی تغییر یافت. یكی ازنامزدهای محافظه كار (اصولگرا)، روحانی را متهم كرد قول خود را مبنی بر ایجاد فرصت های شغلی كافی فراموش كرده است و رئیس جمهوری را در وضعیت دفاعی قرار داد. در نظر سنجی كه مؤسسه «ایران سنجش» مستقر در شهر تورنتوی كانادا این ماه برگزار كرد، بیش از 50 درصد سؤال شوندگان گفتند اولویت اصلی بعدی رئیس جمهور باید كاهش بیكاری باشد.
این رسانه فرانسوی با طرح پرسش بعدی مبنی بر اینكه روحانی چطورعمل كرد؟ نوشت: روحانی كه سخنوری ماهر و سیاستمداری باتجربه است، همچنان از سابقه و دستاوردهای اقتصادی خود دفاع می كند كه شامل نرخ تورم زیر 10 درصد برای نخستین بار در مدت بیش از یك دهه است. با وجود این، روحانی این بار چندان خوب نبود، جواب هایش تند و نیز خلاصه نبودند.
لوفیگارو ادامه داد: پرسش دیگر این است كه آیا در این مناظره موضوعی وجود داشت كه موجب غافلگیری شود؟
این روزنامه فرانسوی پاسخ داد: بله. اسحاق جهانگیری معاون رئیس جمهوری كه به جای مبارزه انتخاباتی علیه روحانی، در حمایت از وی كار می كند، دفاع جانانه ای از روحانی و سیاست هایش كرد و دفاعیاتش بسیار تند بود. حضور جهانگیری، به منحرف شدن برخی حملات به رئیس جمهوری كمك كرد و این دقیقا همان راهبردی بود كه جهانگیری در مناظره نخست در پیش گرفته بود.
این رسانه فرانسوی سپس در پاسخ به این پرسش خود كه آیا جهانگیری توانست آرایی را از روحانی بگیرد؟ نوشت: در دو مناظره انجام شده، عملكرد جهانگیری كه وقتی به عنوان نامزد ثبت نام كرد، جدی گرفته نشد، فراتر از انتظارات بود. اگر جهانگیری به نفع روحانی كناره گیری نكند، موجب تقسیم آرای لیبرال ها، شهر نشین ها و اصلاح طلبان می شود و این وضعیت، بالقوه زمینه را برای پیروزی یك نامزد محافظه كار (اصولگرا) مهیا می كند و اصلاح طلبان و میانه روها توانایی تحمل این وضع را ندارند. احتمالا «مصالحه ای مصلحت گرایانه» پیش از روز انتخابات وجود خواهد داشت.
لوفیگارو سپس این پرسش را مطرح كرد كه بعد چه اتفاقی می افتد؟ و نوشت: قرار است مناظره دیگری برگزار شود. اگر هیچ كسی در دور نخست انتخابات نوزدهم مه (29 اردیبهشت) بیشتر از 50 درصد آراء را به دست نیاورد، دور دوم انتخابات بین دو نامزد اصلی برگزار می شود.

*** بلومبرگ: روحانی دستاوردهای برجام را در رشد اقتصادی و ایجاد شغل، ملموس نشان دهد
تارنمای بلومبرگ نیز در تحلیلی نوشت: در صورتی كه روحانی نتواند دستاوردهای توافق هسته ای را در رشد اقتصادی و ایجاد شغل ملموس نشان دهد، با شكست روبه رو خواهد شد.
به گزارش روز جمعه ایرنا، تارنمای بلومبرگ در نوشتاری با اشاره به مناظره هفته پیش میان 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری، به تحلیل موقعیت نامزدهای پیشتاز پرداخت.
بلومبرگ به خاستگاه طبیعی طرفداران حسن روحانی كه طبقه متوسط در حال رشد در شهرهای بزرگ بوده اشاره كرد و نوشت: توافق هسته ای كه روحانی موفق شد در سال 2015 میان ایران و 6 قدرت جهانی منعقد كند، سبب جذب 12 میلیارد دلار سرمایه خارجی و جهش در تولید نفت شد.
این تارنمای آمریكایی افزود: براساس اعلام صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی در ایران در سال گذشته با وجود 1.6 درصد كاهش نسبت به سال پیشتر، به 6 درصد رسید.
این گزارش ادامه داد: این در حالی است كه محافظه كاران (اصولگرایان ) و هم پیمانانشان در تلاشند اینطور القا كنند كه روحانی با تمركز بر جذب سرمایه گذاری خارجی، نسبت به طبقه فقیر غفلت كرده است.
بلومبرگ نوشت: پیروزی جناح محافظه كار (اصولگرا) می تواند تنش موجود میان ایران و دولت ترامپ را افزایش دهد.
این تارنمای آمریكایی به انتقاد قالیباف از روحانی مبنی بر اینكه او'به وعده هایش در خصوص ایجاد شغل عمل نكرده است' اشاره كرد و افزود: كسانی كه در تلاشند روحانی را شكست دهند به این مطلب تاكید می كنند كه دستاوردهای توافق هسته ای به صورت عادلانه توزیع نشده است.
بلومبرگ نوشت: در دو هفته آینده تلاش روحانی باید در این جهت باشد كه نشان دهد قشر فقیر اگر اكنون از تحولات پسابرجام بهره مند نشده باشد، در دوره بعد بهره مند خواهد شد.
بلومبرگ افزود: احمدی نژاد با اعطای یارانه نقدی به مردم ایران، توجه ها را از تورم فزاینده كه از 40 درصد نیز فراتر رفت و همچنین از كاهش یارانه سوخت منحرف كرد.
این تارنما براساس آمار صندوق بین المللی پول افزود: با وجود رشد اقتصادی پس از برداشته شدن تحریم ها، اقتصاد غیر نفتی كه اصلی ترین منبع ایجاد شغل است در سال 2015 افت كرد. همچنین آمار بیكاری در ایران در سال 2016 میلادی به 12.5 درصد رسید كه 2.5 درصد نسبت به سال های 2014-15 رشد داشته است.

*** برلینرسایتونگ: روحانی گفت كه عده ای قصد داشتند مانع از توافق هسته ای شوند
روزنامه برلینر سایتونگ چاپ آلمان نیز نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران جمعه شب در مناظره انتخاباتی اعلام كرد كه عده ای در كشور قصد داشتند تا به هر طریقی مانع از توافق هسته ای شوند.
این روزنامه به نقل از حسن روحانی افزود: عده ای در كشور قصد داشتند به هر طریقی كه شده مانع توافق هسته ای شوند، برای مثال با آزمایش موشكی .

***بلومبرگ: فیلم انتخابات رئیسی عملكرد اقتصادی روحانی را نشانه گرفت
تارنمای بلومبرگ نوشت: ابراهیم رئیسی با انتشار یك فیلم تبلیغاتی، فاصله طبقاتی و عدم موفقیت روحانی در رفع نیازهای ضروری طبقه كم درآمد را نشانه گرفت.
به گزارش روز جمعه ایرنا، تارنمای آمریكایی بلومبرگ با اشاره به انتشار یك ویدئوی انتخاباتی از ابراهیم رئیسی، به برجسته كردن بخش هایی از این فیلم پرداخت.
بلومبرگ نوشت:'در این فیلم، تصاویری از كودكان كار و خانه های فرسوده در كنار برج های بلند، ویلاهای رویایی با استخرهای شنا و آپارتمان های شیك به سبك غربی را در كنار هم نشان داد.'
این تارنما همچنین با اشاره به تصاویری د این فیلم 'از مراكز فروش برندهای خارجی كه به قیمت ورشكسته شدن تولیدكنندگان داخلی و بیكار شدن ایرانیان تبلیغ می كنند'، افزود: 'در حالی كه روحانی برای پیروزی در دور دوم تلاش می كند، رقیب هایش از او انتقاد می كنند كه با وارد كردن شركت ها و سرمایه گذاران خارجی، در رفع نیازهای ضروری قشر فقیر ایران ناموفق بوده است.'
این تارنما همچنین در توصیف صحنه دیگری از این فیلم نوشت: ' پیرمردی در خانه ای كه پنجره هایش شكسته و دیوارهایش سوراخ است، نشان داده می شود در حال كه روی زمین نشسته و دست هایش را به آسمان بلند كرده و می گوید: هیچ درآمد و بیمه ای ندارم و تنها نان برای خوردن دارم. پیرمرد ادامه می دهد: فقط با دیوار می توانم درد دل كنم، كس دیگری هم هست كه صدایم را بشنود؟'
تارنمای بلومبرگ افزود: 'سپس صدای موسیقی بالا می رود و رئیسی با عمامه سیاه كه نشان از سیادت دارد، وارد می شود. این روحانی 56 ساله مردم را خطاب قرار می دهد: 38 سال از انقلاب اسلامی ایران كه مردم آرزوهایشان را به آن بسته بودند، می گذرد. اما هنوز فقر و بیكاری رفع نشده است. وی می افزاید: می خواهم مردم را از این وضع نجات دهم.'
بلومبرگ در این گزارش نوشته است: حسام الدین آشنا مشاور رسانه ای حسن روحانی از این فیلم به دلیل 'سیاه نمایی' از جمهوری اسلامی 'تنها با هدف رای جمع كردن' انتقاد كرده است.

*** الجزیره:حقوق شهروندی وجه غالب دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران
شبكه خبری الجزیره به مناظره روز جمعه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران اشاره كرد و نوشت: مسائل مربوط به حقوق شهروندی، اقلیت های مذهبی و حقوق هسته ای وجه غالب در دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست بود.
الجزیره افزود: حسن روحانی رئیس جمهوری و نامزد دوازدهمین دوره انتخابات در این مناظره، خواستار برابری حقوق شهروندی در جامعه شد و به موانعی اشاره كرد كه محافظه كاران در برابر انتصاب افرادی از قومیت های مختلف در مناصب مهم دركشور، وضع كرده‌اند. وی در جریان این مناظره گفت: ایران متعلق به همه ایرانیان است و اگر می خواهیم به وضع سیاسی متناسبی دست یابیم، باید احزاب و گروه های سیاسی به لحاظ حقوقی با یكدیگر برابر باشند.
این رسانه افزود: از سوی دیگر محمد باقر قالیباف دیگر نامزد ریاست جمهوری نیز گفت كه حضور زنان و اقلیت ها در شهرداری تهران بیش از 13درصد است.
عبدالقادر فائز رییس دفتر الجزیره در تهران در گزارشی اعلام كرد: سطح گفت و گو میان اصلاح طلبان و محافظه كاران بالاست. مسائل مربوط به حقوق شهروندی بر فضای مناظره سایه افكنده است.
الجزیره افزود: نامزدها از توافق هسته ای با كشورهای غربی به عنوان یك سند ملی و بین المللی حمایت كردند اما در چگونگی برخورد با آن و عبور از مشكلاتی كه مانع اجرای كامل آن می شود، با هم اختلاف دارند.محافظه كاران (اصولگرایان) می گویند این توافق خوب است اما در اجرا چنین نیست.

*** رسانه های دولتی تركیه: انتقاد تند نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران از یكدیگر
رسانه های دولتی تركیه همچون خبرگزاری آناتولی و شبكه تی.آر.تی با انتشار بخش های مهم مناظره روز جمعه نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، دومین دور مناظره كاندیداها را عرصه انتقاد تند آنها از یكدیگر عنوان كردند.
به گزارش ایرنا، شبكه خبری تلویزیونی تی.آر.تی به نشر پرسش ها از نامزدها در خصوص وحدت ملی، انسجام اجتماعی و نحوه تعامل با احزاب و جریان های مختلف و میزان نقدپذیری دولت و پرسش در خصوص راهكار موثر برای حفظ حقوق ملت ایران در موضوع هسته ای و رفع تحریم ها با توجه به توافق برجام و چگونگی مقابله با بد عهدی آمریكا و خلاصه ای از پاسخ نامزدها پرداخت.

*** الیوم السابع: نامزدهای ریاست جمهوری ایران از وجود نیروهای ایرانی در سوریه دفاع كردند
پایگاه خبری الیوم السابع نوشت: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از وجود نیروهای ایرانی در سوریه دفاع كردند وحسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت: كه رزمندگان ایرانی در سوریه در حال احیای حقوق باقیمانده ما در آنجا هستند.
به گزارش پایگاه خبری الیوم السابع، روحانی در دومین مناظره تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری افزود: ایران با قدرت دیپلماسی خود امروز برای حل بحران سوریه مذاكره می كند و دیپلمات های ما در كنار رزمندگانمان در حال احیای حقوق باقیمانده ما هستند.
الیوم السابع به نقل از وی ادامه داد: ما نباید تصور كنیم نیروی دیپلماسی ما ضعیف است. ما امروز به دلیل قوت دیپلماسی خود در حال مذاكره برای سوریه هستیم . روحانی تاكید كرد ما مستشاران عزیزی داریم كه به سوریه رفتند وشهدایی در این راه تقدیم كردیم واگر بخواهیم از مسائل منطقه ای خوب استفاده كنیم باید قادر به حل برخی موضوعات در میز مذاكره باشیم و ناچار دیپلمات های ما در كنار رزمندگان مان باید حقوق باقیمانده مان را احیا كنند.
پایگاه خبری الیوم السابع نوشت: ابراهیم رئیسی نامزد محافظه كار (اصولگرا) ریاست جمهوری ایران گفت: مستشاران تهران در سوریه از امنیت ملی دفاع می كنند.

*** یك رسانه افغان: 4 نامزد انتخابات ریاست جمهوری سخت به دولت حمله كردند
یك رسانه افغانستان گفت: 4 نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران سخت به «حسن روحانی» رئیس جمهوری فعلی و «اسحاق جهانگیری» معاون اول وی كه هر دو در این انتخابات نامزد شده اند، حمله كردند.
به گزارش ایرنا، شبكه تلویزیونی «طلوع نیوز» افغانستان روز شنبه در اخبار بامدادی خود با نشان دادن تصاویری از دومین مناظره 6 نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت كه «سید ابراهیم رئیسی»، «محمدباقر قالیباف»، «مصطفی میرسلیم» و «مصطفی هاشمی طباء» برنامه های اقتصادی دولت را مورد انتقاد شدید قرار دادند.
این شبكه تلویزیونی افزود: این نامزدها در دومین مناظره خود همچنین از دولت حسن روحانی در قبال اجرای برنامه جامع اقدام مشترك یا «برجام» میان 5 كشور عضو دائمی شورای امنیت و آلمان با ایران انتقاد كردند.
طلوع نیوز گفت: اما روحانی و جهانگیری از برجام دفاع كردند و نسبت به بازگشت كشور به دوران «محمود احمدی نژاد»، رئیس جمهوری پیشین این كشور هشدار دادند.


**روزنامه النهارلبنان: روحانی رقبای خود را به تخریب توافق هسته ای متهم كرد
روزنامه «النهار» لبنان نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و نامزد انتخابات ریاست جمهوری 19 مه (29 اردیبهشت) در مناظره با رقبای محافظه كار خود آنها را به تلاش برای تخریب توافق هسته ای متهم كرد.
النهار به این جمله روحانی در مناظره كه «دیدیم چطور شعارهایی بر روی موشك ها نوشتند تا در برابر توافق هسته ای كارشكنی كنند»، اشاره كرده است.
به نوشته این روزنامه، ایران معتقد است آزمایش های موشكی ضربه ای به توافق هسته ای با 6 كشور (آمریكا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) وارد نمی كند اما آن زمان این آزمایش ها تنش با واشنگتن را افزایش داد.
النهار افزود: روحانی رقیبان خود را متهم به داشتن ارتباط با كسانی كرد كه می خواهند توافق هسته ای را تخریب كنند.
در همین حال روزنامه «الدیار» به سخنان روحانی درباره سوریه اشاره كرد و نوشت: حسن روحانی رئیس جمهور ایران گفت كه نیروهای ایرانی در سوریه حقوق باقیمانده ما را در آنجا احیا می كنند.


*** المانیتور: كاندیداهای محافظه كار همچنان در مسیر دادن وعده های اقتصادی حركت می كنند
پایگاه خبری - تحلیلی المانیتور در گزارشی نوشت: در حالی كه حدود دو هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران زمان باقی مانده است، كاندیداهای محافظه كاران(اصولگرایان) رقابتی را آغاز كرده اند تا ببینند چه كسی می تواند با وعده های انتخاباتی بزرگتر، آرای رای دهندگان بیشتری را از آن خود كند.
دراین گزارش آمده است: كاندیدای محافظه كاران (اصولگرایان) در انتخابات ریاست جمهوری ایران به راهبردشان در دادن وعده هایی متمركز بر افزایش یارانه های پرداختی ماهیانه و ایجاد میلیون ها شغل ادامه می دهند. ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف تمركز خود را بر طبقه ضعیف تر ایران گذاشته و امیدوارند كه بیشتر به خاطر دادن وعده های مالی برنده شوند. قالیباف اعلام كرد كه اگر در انتخابات پیروز شود، یارانه های ماهیانه را افزایش خواهد داد. ابراهیم رئیسی نیز اعلام كرد كه این پرداختی های ماهیانه را سه برابر می كند. این كاندیداهای اصولگرا در حالی وعده افزایش یارانه ها را داده اند كه دولت حسن روحانی مدتهاست از پرداخت یارانه ها رضایت نداشته است.
درادامه این گزارش المانیتور آمده است: وعده های انتخاباتی داده شده توسط كاندیداهای محافظه كاران (اصولگرایان) با واكنش های تندی از سوی مقامات برجسته این كشور مواجه شده است. علی لاریجانی رئیس مجلس ایران اخیرا در اظهارنظری گفت: یك سیاستمدار صادق این گونه وعده ها را نمی دهد.
این پایگاه خبری آمریكایی ادامه داد: این در حالی است كه این نوع اظهارنظر علی لاریجانی مانع از این نشد كه كاندیداهای محافظه كاران دادن وعده هایشان را متوقف كنند. علی لاریجانی همچنین در اظهارنظر دیگری گفت: با توجه به درآمد و هزینه های دولت، افزایش یارانه ها غیرممكن است چون دولت پول بیشتری برای پرداخت آن ندارد. وعده های انتخاباتی رئیسی و قالیباف به افزایش یارانه ها محدود نشد. رئیسی اخیرا قول داد كه 1.5 میلیون شغل هر ساله ایجاد كند. قالیباف نیز گفته است كه اگر رئیس جمهور شود، پنج میلیون شغل ایجاد خواهد كرد. اسحاق جهانگیری معاون رئیس جمهور و یكی از كاندیداهای انتخابات در مورد این وعده ها گفت: برادری كه وعده ایجاد میلیون ها شغل را داده یا هرگز شغل ایجاد نكرده و یا عدد و ارقام نمی فهمد. ' محمدرضا باهنر' یك سیاستمدار اصولگرا نیز از وعده های داده شده توسط رئیسی و قالیباف انتقاد كرده است.
سعید لیلاز اقتصاددان برجسته ایرانی به المانیتور گفت: درمورد قالیباف حقیقت این است كه می خواهد با هر ابزار ممكنی قدرت را بدست بیاورد. به خاطر همین است كه وی هر روز مواضع سیاسی اش را تغییر می دهد.یك روز وی به جنبش های مذهبی نزدیك است و روز بعد به جامعه فرهنگی. امروز می بینیم كه وی با دادن چنین وعده هایی تلاش می كند طبقه ضعیف تر را به خود جلب كند و از مدل احمدی نژاد تقلید می كند.
المانیتورنوشت: به نظر می رسد كاندیداهای محافظه كار انتخابات ایران در حالیكه به طور كامل در جریان راكد بودن اوضاع اقتصادی و ناكامی دولت در ترسیم دستاوردهای خود طی چهار سال گذشته بوده اند، اماآنها قصد دارند به دادن این وعده های خود با هدف بدست آوردن آراء طبقه ضعیف تر ایران ادامه دهند. رئیسی اخیرا در شهر بندرعباس زمان زیادی را به صحبت در مورد مسئله اقتصاد، ازدواح جوانان، مسكن و اشتغال زایی اختصاص داد.
' صادق زیباكلام' یك استاد دانشگاه تهران در پاسخ به سوال المانیتور مبنی بر اینكه این وعده ها تا چه میزان موثر هستند، گفت: اصولگرایان در رقابت دادن وعده های پوپولیستی به سر می برند. با این حال با یك ارزیابی ساده می توانیم مشاهده كنیم كه اعدادی كه این آقایان در راستای این وعده ها می دهند، عملی نیست. ایده دادن برابر یارانه های ماهیانه به هر كسی در ایران اشتباه است. در روزهای باقی مانده از رقابتهای انتخابات، حامیان دولت باید این مساله را برای عموم مردم شفاف سازی كنند كه تا چه میزان این وعده های داده شده از سوی این كاندیدا اجرایش غیرممكن است.
دومین مناظره میان 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران عصر جمعه 15 اردیبهشت ماه برگزار شد. دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه 29 اردیبهشت برگزار می شود.
اروپام**1572**1590
برای اطلاع از آخرین اخبار جهان در كانال ایرنا بین الملل، به لینك زیر مراجعه كنید:
IRNAInternational@
https://telegram.me/joinchat/DSEp_0AtzWwBxLcJd5MPj