۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۴:۱۵
کد خبر: 82529143
T T
۰ نفر
بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی-17/بیم و امیدهای اصلاح طلبان و اصولگرایان

تهران - ایرنا - پنج روز مانده به برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران (29 اردیبهشت) تبلیغات شش نامزد و هواداران آنها بویژه پس از برگزاری مناظره سوم شدت یافته است.

رسانه های خارجی مهم دنیا در كنار شبكه های اجتماعی كه لحظه به لحظه رویدادهای این انتخابات را مخابره می كردند، همچنان درباره مناظره سوم و نیز تازه ترین اظهارات شش نامزد به تحلیل و تفسیر پرداخته اند كه در ذیل بعنوان هفدهمین گزارش از سلسله بازتاب های انتخابات ایران در رسانه های خارجی می آید:

***آسوشیتدپرس: روحانی انتخابات ریاست جمهوری را تصمیمی تاریخی خواند
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: رئیس جمهوری ایران گفت كه انتخابات ریاست جمهوری جمعه آینده در یك مقطع زمانی حساس برگزار می شود و مردم باید بین صلح و آرامش یا تنش یكی را انتخاب كنند.
این خبرگزاری آمریكایی افزود: حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی ایران شنبه در مراسمی با حضور ده ها هزار تن از حامیانش در تهران (ورزشگاه آزادی) كه بزرگترین گردهمایی وی نیز بود، گفت «ما در مرحله تصمیم بزرگ تاریخی قرار داریم. ملت ما تصمیم خواهند گرفت كه می خواهند مسیر صلح و آرامش را انتخاب می كنند یا مسیر تنش را . ما نباید اجازه دهیم ایران بار دیگر منزوی شود. ما خواهان ارتباط و تعامل سازنده با دنیا هستیم.»
آسوشیتدپرس اضافه كرد: این انتخابات بطور گسترده ای به عنوان همه پرسی برای تلاش حسن روحانی برای تعامل با جامعه جهانی به دنبال حصول توافق هسته ای با قدرتهای بزرگ دیده می شود.


***آسوشیتدپرس: شمار رای دهندگان در انتخابات ایران اهمیت زیادی دارد
خبرگزاری اسوشیتدپرس در مطلب دیگری نوشت: میزان مشاركت مردم ایران در رای گیری ها كه از اهمیت زیادی برخوردار است، چالشی برای روحانی به شمار می رود؛ هر چند كه احتمال افزایش شمار رای دهندگان در انتخابات ریاست جمهوری ایران وجود دارد.
آسوشیتدپرس افزود: از نظر تاریخی هر چه شمار رای دهندگان ایرانی بیشتر باشد، احتمال پیروزی یك نامزد اصلاح طلب یا میانه رو مانند حسن روحانی رئیس جمهوری كنونی، بیشتر خواهد بود.
این رسانه آمریكایی اضافه كرد:«روحانی با توجه به وعده مخالفان و رقیبانش برای دادن كمك های نقدی عوام پسندانه به فقیران ومحرومان، به همه رای دهندگانی كه بتواند جذب كند، برای انداختن آرایشان در صندوق های انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت ماه) نیاز دارد. هر چند حتی برخی از حامیان وی می گویند كه ممكن است این رای دهندگان در خانه مانده و در انتخابات شركت نكنند.»
این رسانه آمریكایی اضافه كرد: روحانی در این انتخابات با پنج رقیب دست و پنجه نرم می كند كه احتمال اینكه برخی از آنان در روزهای آتی برای بالا بردن احتمال پیروزی نامزدهای برجسته تر و محبوب تر انصراف دهند، زیاد است.
آسوشیتدپرس تصریح كرد: پیش بینی می شود اسحاق جهانگیری یكی از معاونان روحانی برای كمك به رئیسش، عرصه رقابت ها را ترك كند. كناره گیری یك نامزد اصلاح طلب پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری 2013، به روحانی كمك كرد با كسب اكثریت حدود 51 درصدی، پیروز شود.
این خبرگزاری آمریكایی اضافه كرد: انتخابات ریاست جمهوری پیشین شاهد مشاركت 73 درصدی رای دهندگان بود كه روحانی باید این میزان مشاركت بالا را این بار نیز در میان 56 میلیون و 400 هزار ایرانی واجد شرایط رای دادن، تكرار كند.
آسوشیتدپرس تصریح كرد: اگر هیچ كدام از نامزدها نتواند به اكثریت قاطع دست یابد، دو نامزدی كه بیشترین آراء را كسب كرده اند در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در26مه(پنجم خرداد ماه) رقابت خواهند كرد. گزارش خبرگزاری ایرنا حاكی بود كه در نظرسنجی از 6 هزار رای دهنده واجد شرایط، بیش از یك سوم آنان گفته اند كه رای نخواهند داد و 46 درصد دیگر گفته اند كه هنوز نامزد مورد نظررا انتخاب نكرده اند و بعدا آن را برخواهند گزید. ایرنا ضریب خطای این نظرسنجی را كه به صورت تصادفی و در سطح ملی صورت گرفته است، اعلام نكرد.
آسوشیتدپرس ادامه داد: به گفته سعید لیلاز تحلیل گر سیاسی مستقر در تهران، رقیب اصلی، مشاركت نكردن مردم در انتخابات است.هرچند كه توافق هسته ای به ایران امكان داد كه صادرات حیاتی نفت خود را به اروپا از سرگیرد و قراردادهایی برای خرید هواپیما به ارزش میلیاردها دلار امضا شود، اما بیكاری و تورم مزمن همچنان به عنوان نگرانی اصلی باقی مانده است.
این رسانه آمریكایی درادامه نوشت: جدی ترین چالشی كه روحانی با آن روبرو است، ابراهیم رئیسی رقیب تندروی وی است . رئیسی تاكنون از حمایت دو نهاد مهم روحانیت برخوردار شده است. رئیسی قول داده است با پرداخت مبلغی ماهانه معادل 65 دلار از فقیران و محرومان حمایت كند كه حدود یك ششم حقوق ماهانه یك كارگرعادی غیرمتخصص است.
این خبرگزاری ادامه داد: محمد باقر قالیباف شهردار تهران كه یك محافظه كار (اصولگرا) است و برای دستیابی به مقام ریاست جمهوری تلاش می كند، قول داده كه ماهانه معادل 40 دلار به فقیران و محرومان بپردازد.
آسوشیتدپرس در ادامه نوشت: دولت ایران تاكنون حدود 12 میلیارد دلار به عنوان كمك به فقیران پرداخت می كرده كه شامل مبلغ نقدی 13 دلار در ماه به هر فرد است. پرداخت این مبالغ نقدی به جلب آرای رای دهنگان روستایی به سوی رئیس دولت دهم و رئیس جمهوری تندروی پیشین كمك كرد كه وی را از رقابت در این انتخابات بازداشته اند. دولت روحانی تلاش می كند كه از این مبلغ برای تامین بودجه طرح های توسعه ای استفاده كند.
آسوشیتدپرس افزود: «یك عضو موسسه سیاست خاورنزدیك واشنگتن می گوید اقتصاد ایران در وضع مناسبی قرار ندارد. مردم به علت موفقیت روحانی در مذاكرات هسته ای به وی اعتماد دارند،امامی خواهند در باره توانایی های نامزدها برای حل مشكلات اقتصادی بشنوند. یك كنشگر با نفوذ اصلاح طلب، نگران این موضوع است كه وعده های پرداخت كمك نقدی، فقیران و بیكاران را جذب كند. تاجزاده و دیگر كنشگران نگران هستند كه انتخابات ریاست جمهوری به علت بی علاقگی ایرانیان طبقه متوسط و شمار بیشتری از رای دهندگان با تمایلات لیبرال در تهران، تا این لحظه به شركت در رای گیری، انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم كشیده شود.

***عضو اندیشكده كارنگی: روحانی گزینه مورد پسند ایرانی ها در انتخابات ریاست جمهوری است
اندیشكده آمریكایی كارنگی نیز در گزارشی نوشت: انتخابات ریاست جمهوری ایران، قابل پیش بینی نیست، اما گزینه مورد پسند این انتخابات، «حسن روحانی» است.
پایگاه اطلاع رسانی این اندیشكده درباره مناظره های انتخاباتی نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران افزود: نامزدها در این مناظره ها تلاش می كنند نگرانی های سیاسی، اجتماعی و مهم تر از همه اقتصادی مردم را تسكین دهند. در میان نامزدها، روحانی بیش از همه مورد پسند است.
این اندیشكده با استناد به نظرسنجی انجام شده از سوی موسس شركت نظرسنجی آینده نوشت: نتایج نظرسنجی11مه(21اردیبهشت) حاكی از رای 29 درصدی ایرانی ها به روحانی،10درصدی به ابراهیم رئیسی، 11 درصدی به محمد باقر قالیباف و رای یك درصدی یا كمتر به سه نامزد دیگر است. بر اساس این نظرسنجی، 49 درصد نیز كسانی هستند كه هنوز تصمیم نگرفته اند به چه كسی رای دهند.

***واشنگتن پست: تلاش گسترده دو نامزد اصولگرا
روزنامه آمریكایی واشنگتن پست نیز نوشت: دو نامزد محافظه كار (اصول گرا) در عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ایران تلاش گسترده ای را آغاز كرده اند.
خبرنگارروزنامه واشنگتن پست در استانبول تركیه كه قبلا درگیری های خاورمیانه و افغانستان را برای روزنامه های كریستین ساینس مانیتور، گلوبال پست و نشنال پوشش می داد، گزارش داد: «انتخابات ریاست جمهوری ایران، معمولا درهم ریخته است و احتمال دارد كه در مبارزات انتخاباتی كه تنها از چند هفته پیش شروع شده، ستاره بخت یك نامزد در مدت چند روز طلوع افول كند.»
واشنگتن پست می افزاید: تنها شمار معدودی از داوطلبان برای رقابت در این عرصه تایید می شوند كه هر چهار سال یك بار برگزار می شود. اما نتایج تقریبا همیشه غیرمنتظره بوده است و نامزدهای ناشناخته در آخرین لحظه قدرت را قبضه می كنند.
این روزنامه آمریكایی افزود: حسن روحانی رئیس جمهوری میانه روی عملگرا كه می خواهد در انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت ماه) برای دومین بار رئیس جمهوری شود، در انتخابات سال جاری پنج رقیب دارد.
واشنگتن پست اضافه كرد:«هر دوی این رقیبان حسن روحانی از پیام های عوام گرایانه برای ضربه زدن به رئیس جمهوری در عرصه اقتصاد استفاده كرده اند كه می گویند به رغم لغو تحریم ها، ضعیف و آسیب دیده است. همچنین هر دو به حفظ توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی متعهد شده اند.»
واشنگتن پست سپس نوشت: با وارد شدن مبارزات انتخاباتی به هفته پایانی، نگاهی دقیق تر و نزدیك تر به دو رقیب اصلی روحانی می اندازیم: «رئیسی 56 ساله در میدان سیاست ایران تازه وارد و پیش از شروع مبارزات انتخاباتی، نسبتا ناشناخته بوده است. اما این روحانی نرم گفتار كه از جاذبه شخصیتی خاصی برخوردار نیست، به لطف داشتن روابط نزدیك، شاید اكنون به رغم برخی تردیدها، در جایگاه معتبرترین رقیب حسن روحانی قرار گرفته باشد.
رئیسی همچنین از پشتیبانی ائتلاف نیرومند محافظه كاران (اصول گرایان) به نام جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا) برخوردار شده است. هر چند پیكارهای انتخاباتی رئیسی تاكنون بر ایجاد كار و افزایش مبلغی كه به فقیران و محرومان پرداخت می شود، متمركز بوده، اما وی در باره مسایل دیگر مانند سیاست خارجی موضع شفافی اعلام نكرده و تاكنون رویكرد وی مبهم بوده است.»
روزنامه آمریكایی واشنگتن پست ادامه داد: «به گفته گری سیك دستیار اصلی رئیس جمهوری ایالات متحده و كاخ سفید در دوره انقلاب اسلامی1979(1375)، رئیسی شخصیت بسیار ثابت و بدون جاذبه ای دارد. وی نه به عنوان یك عالم دینی شناخته شده و نه از پیشینه زیادی در امور دولتی برخوردار است. رئیسی كه در سال 1960 در شمال شرقی ایران به دنیا آمده، در شهر مقدس قم تحصیل كرد و از مدرسه حقانی این شهر فارغ التحصیل شد. ولی نصر استاد ایرانی الاصل دانشگاه های آمریكا، مدرسه حقانی را به عنوان ستون فقرات طبقه مدیران روحانی ایران توصیف می كند.»
واشنگتن پست تصریح كرد: «رئیسی پس از انقلاب كار خود را به عنوان دادستان شهر كرج در غرب تهران آغاز كرد. به گفته گری سیك كه اكنون پژوهشگر موسسه خاورمیانه دانشگاه كلمبیاست، مهم ترین نكته ای كه در باره رئیسی همیشه به ذهن مردم ایران خطور می كند، درباره گذشته وی است. رئیسی پس از آنها چند ده سال در قوه قضاییه از جمله به عنوان معاون رئیس قوه قضاییه و سپس دادستان كل كار كرد.»
واشنگتن پست نوشت: هنوز دقیقا مشخص نیست كه این سابقه رئیسی به چه صورتی در مقام ریاست جمهوری جلوه گر خواهد شد. رئیسی اكنون ریاست آستان قدس رضوی، یك بنیاد خیریه مرتبط با حرم امام رضا (ع) در مشهد، مقدس ترین مكان در ایران را بر عهده دارد كه بزرگ ترین نهاد موقوقه در ایران به شمار می رود و ارزش دارایی های تجاری و املاك آن به میلیاردها دلار می رسد. بسیاری از ایرانیان، منصوب شدن رئیسی به ریاست این نهاد را دلیلی برحمایت از وی تلقی می كنند.
واشنگتن پست درباره محمد باقر قالیباف نیز نوشت: دستكم به نظر می رسد قالیباف به این گفته امید داشته باشد كه «بار سوم، موفقیت آمیز خواهد بود». شهردار 55 ساله تهران كه در سال جاری (2017) برای سومین بار پس از تلاش های ناموفق سال های 2005 و 2013 به عنوان نامزد در انتخابات ریاست جمهوری شركت می كند، در دوره طولانی مدتی كه در صحنه سیاسی ایران حضور داشته است از قهرمان جنگی به سیاستمداری خوش پوش و سپس تكنوكراتی توانا، تبدیل شده است.
این روزنامه آمریكایی افزود: قالیباف امروز خود را عنوان یك اقتصاددان عوامگرا به نمایش گذاشته كه آماده توجه كردن به فقیران است و در نظرسنجی ها شانه به شانه رئیسی حركت می كند. قالیباف درست مشابه رئیسی قول داده است كه یارانه نقدی را افزایش دهد. به گفته كلیف كوپچان رئیس شركت ریسك سیاسی اوراسیا گروپ، قالیباف بر خلاف رئیسی، در سطح ملی شناخته شده است.هر چند رسوایی های فساد (مالی) اخیر و پیشینیه تغییر پی در پی مواضع لیبرال و محافظه كارانه (اصولگرایانه) قالیباف، ممكن است از احتمال پیروزی وی بكاهد.
واشنگتن پست نوشت: سردبیر امور بخش ایران در وبسایت خبری المانیتور كه بر مسائل خاورمیانه متمركز است، می گوید یكی از بزرگ ترین ضعف های وی نبود شفافیت همگانی در باره شخصیت واقعی و اهداف وی است.
این روزنامه آمریكایی اضافه كرد: «قالیباف متولد 1961 و پسر یك فروشنده خشكبار در مشهد است كه در جوانی به عنوان فرمانده در جریان جنگ ایران و عراق، رشد كرد. وی در هنگام جنگ به عنوان خلبان بر فراز عراق پرواز و به بازپس گیری شهر خرمشهر ایران از عراق كمك كرد. وی سپس به مقام فرمانده نیروی هوای سپاه انقلاب ارتقاء یافت و در این مقام، نامه ای امضا كرد كه خواستار تشدید برخورد با تظاهرات دانشجویی سال 1999 شد. قالیباف بعدا رئیس پلیس رسمی ایران شد و گفته می شود بر خلاف موضع تندرو پیشین خود، این نیرو را حرفه ای و از بسیاری از افراط كاری های آن جلوگیری كرد. كنسولگری ایالات متحده در دوبی در پیام محرمانه ای كه در سال 2005 ارسال كرد، نوشت: فرماندهی قالیباف بر نیروی پلیس به وی شهرت یك مدیر توانای غیرسیاسی را داده است.»
واشنگتن پست اضافه كرد: «اما قالیباف در همان سال كه یونیفورم پلیس خود را با لباس های سفید و عینك آفتابی براق تعویض كرد، در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری شكست خورد. قالیباف به عنوان شهردار تهران، فضای سبز را در یك شهر پرجمعیت و آلوده گسترش داد و زیرساخت های خیابانی را ارتقاء داد و فعالیت برای ساخت یك خط تازه مترو را آغاز كرد. به گفته گری سیك، بیشتر مردم برای وی به علت قابل زندگی كردن بیشتر تهران، اعتباری قائل هستند. ولی پس از آن، انتشار ادعاهایی در باره فساد (مالی و اداری) وی شروع شد و هنگامی كه ساختمان بلند مرتبه پلاسكو در سال جاری میلادی (2017) آتش گرفت و فروریخت و دست كم 20 آتش نشان در آن كشته شدند، بسیاری از ساكنان تهران، قالیباف را مسئول دانستند.»
این روزنامه آمریكایی به نقل از عضو دانشگاه استنفورد افزود: « برخی از صاحب نظران حادثه پلاسكو را به عنوان نشانه ناتوانی سازمان قالیباف برای اجرای معیارهای ایمنی تعبیر می كنند كه نظر بسیاری از رای دهندگان را تغییر خواهد داد.»

***نیو یوروپ: توافق هسته ای پس ازانتخابات پای برجا خواهد ماند، قیمتهای نفت تغییر می یابد
تارنمای «نیو یوروپ» با انتشار مقاله ای تحلیلی در مورد انتخابات ریاست جمهوری نوشت: هركس در انتخابات 29 اردیبهشت ماه انتخاب شود، توافق هسته ای پا برجا خواهد ماند اما قیمت های نفت دستخوش تغییر خواهد شد.
فیدل غیط، تحلیلگرانرژی در موسسه اوپنهایمر نیویورك به بنگاه خبری نیو یوروپ گفت: فكر نمی كنم تخطی از توافق هسته ای به نفع ایرانیان باشد و آنها كاری نخواهند كرد تحریم های هسته ای اروپا و آمریكا برگردد. تحریم ها و توافقنامه ها و از این قبیل كه مدت زیادی طول كشید دو طرف این اختلاف هسته ای بتوانند به تفاهم برسند بعید است با ملاقات 20 دقیقه ای (نتانیاهو) با دونالد ترامپ بهم بخورد. به رغم كم توجهی ترامپ به این توافق هسته ای كه مانند كودكی پنج ساله است ونیازبه مراقبت دارد، طرفین این توافقنامه از بلوغ سیاسی لازم برای نگهداری آن كه منوط به همكاری ودوستی و تایید های فنی دوره ای و قانونمند است، كوتاهی نكنند.
این تحلیل گر افزود: «بسیار بعید است كه سیاست ورزی های داخلی ایران، توافق هسته ایران را با دولتهای غربی به مخاطره اندازد. لغو تدریجی تحریم های ایران به جمهوری اسلامی این امكان را داد تا به بازارصادراتی خود برگردد.ایرانیان خواستاراستاندارد بهتربرای زندگی خودهستند وبه آنچه برای مدتی طولانی از شرایط بهتر زندگی دور نگاه داشته شده اند، اعتراض دارند و دولتمردان نیز این را دریافته اند.»
این تحلیلگر موسسه اوپنهایمر كه ساكن نیویورك است، تصریح كرد:شرایط اجتماعی ایران اكنون به نحوی است كه مسائل منطقه ای دیگر اهمیت سابق خود را از دست داده و اكنون هر كس به تعادل بازار فكر می كند و به عرضه و تقاضا می اندیشد و پیچیدگی كار اینجاست. در شرایطی كه سازمان كشورهای صادر كننده نفت بر روی كاهش تولید توافق كرده.دولت آمریكا ممكن است تولید نفت شِیل را افزایش دهد.
این تحلیلگرمی گوید: اكثریت شركت های نفتی می خواهند تولید خود را در سال جاری و آینده افزایش دهند. واقعیت این است كه دیگر توجه بازار معطوف انتخابات در فرانسه یا انتخابات در ایران یا انتخابات ایالات متحده نیست.ما چیزهای زیادی دیدیم درسه - چهارسال گذشته جنگ سوریه و درگیری های متعدد دیگر را تجربه كردیم كه در روزگاران گذشته روی قیمت نفت تاثیر می گذاشت. اما الان چنین نیست.

*** روزنامه اتریشی: هدف روحانی در دوره بعدی رفع كامل تحریمهاست
روزنامه «تیرولر تسایتونگ» نوشت: آخرین مناظره زنده تلویزیونی نامزدهای انتخاباتی ایران در حالی برگزار شد كه محور اصلی سوال ها و بحث های مطرح شده ، مسائل مربوط به سیاست اقتصادی و فساد بود.
این روزنامه به نقل از خبرگزاری اتریش (APA)؛ افزود: حسن روحانی رئیس جمهوری در این مناظره گفت هدف اصلی او در دوره بعدی دولت خود رفع كامل تحریم های اقتصادی ایران است. روحانی افزود: بسیاری ازاین تحریم هالغوشده وتابه حال به طورتقریبی امكان سرمایه گذاری 14 میلیارد یورویی در كشور فراهم آورده است، كه یك سوم آن برای احیای شرایط زندگی قشر بی بضاعت برنامه ریزی شده است.
این روزنامه اتریشی اضافه كرد:محمد باقر قالیباف شهردار محافظه كار تهران، ازآنچه ركود اقتصادی در دولت نامید انتقاد كرد وگفت: «درختی كه در چهارسال میوه نداد، در آینده نیز هیچ ثمری نخواهد داشت.» از سوی دیگر، ابراهیم رئیسی نیز از دولت انتقاد كرد و دولت را مسبب افزایش 10 درصدی جمعیت بی بضاعت در جامعه دانست.
روزنامه اتریشی «تیرولر تسایتونگ» نوشت:روحانی توانست با گفت گوهای هسته ای با گروه 1+5 موجب لغو بسیاری از تحریم های اقتصادی علیه ایران شود،با این حال توافق هسته ای نتایج مورد انتظار را نداشته زیرا بسیاری از شركت ها و سرمایه گذاران خارجی اعتماد كافی برای ورود به بازار ایران را ندارند.

*** تارنمای فرانسوی: انتقادهای كم سابقه حسن روحانی
پایگاه اینترنتی روزنامه «ژورنال دو دیمانش» روز شنبه در گزارشی نوشت: تبلیغات انتخاباتی در ایران به اوج خود رسیده است و در این میان انتقادهای تند رئیس جمهور این كشور از هم كیشان خود شنیدنی است.
در این گزارش آمده است،:حسن روحانی رئیس جمهور میانه روی ایران در روزهای اخیر و در آستانه انتخابات، انتقادهای كم سابقه ای را از روحانیون قدرتمند این كشور و هم پیمانان آنها مطرح كرد.
این رسانه فرانسوی افزود: روحانی در تجمعاتی كه در سراسر ایران برگزار شد، از مخالفان خود به عنوان افرادی «تندرو» انتقاد كرد و از مقام ها نیز به سبب بازداشت اصلاح طلبان انتقاد كرد. او به ابراهیم رئیسی رقیب خود -روحانی محافظه كار و مقام سابق دستگاه قضایی- به سبب پیشینه اش حمله كرد.
روزنامه «ژورنال دو دیمانش» تصریح كرد: روحانی همچنین شرایط معافیت مالیاتی یك بنیاد خیریه (آستان قدس رضوی) را زیر سوال برد و در دومین مناظره زنده تلویزیونی اعلام كرد كه برای ایجاد اختلال درتوافق هسته ای سال 2015 كه او با قدرت های جهانی بدان دست یافت، تلاش شد. این اظهارات در حالی مطرح شد كه كارزار انتخاباتی ریاست جمهوری وارد مرحله نهایی خود شده و قرار است انتخابات ریاست جمهوری ایران روز نوزدهم ماه مه (29 اردیبهشت ماه) برگزار شود.
این روزنامه فرانسوی اضافه كرد: روحانی با پنج رقیب مواجه است كه شامل رئیسی و دیگر نامزد پیشرو محافظه كار (اصولگرا) به نام محمد باقر قالیباف شهردار تهران می شود.بیشتر روسای جمهور ایران به آسانی توانسته اند برای یك دوره دوم نیز در انتخابات پیروز شوند.
روزنامه فرانسوی «ژورنال دو دیمانش» نوشت: «تمركز جدید روحانی بر آزادی های سیاسی و اجتماعی نشان دهنده تلاش برای انعكاس انتقادات و در عین حال،‌ تلاش برای بهبود اعتبار افراد حامی اصلاحات است. روحانی در سال 2013 با این وعده كه به حصر رهبران اصلاح طلبان پایان می دهد به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد. اما درتضمین روند آزادی آنها ناكام بود و همچنین برای كاهش محدودیت های سیاسی با دشواری هایی مواجه بود. شماری از روزنامه نگاران، افراد مخالف و فعالان همچنان پشت میله های زندان به سر می برند.»
این رسانه فرانسوی افزود: «نوك تیز پیكان انتقادهای رئیس جمهور روحانی این روزها رئیسی و قالیباف را نشانه رفته است. در همین ارتباط، وی هفته گذشته این سوال را مطرح كرد كه آیا بنیاد خیریه ای كه رئیسی آن را مدیریت می كند و كسب و كار و شركت های بزرگی را در اختیار دارد، تاكنون به دولت مالیات پرداخت كرده است یا خیر. آستان قدس رضوی كه تولیت آرامگاه مقدس امام رضا (ع) را در شهر مشهد در شمال شرقی ایران بر عهده دارد، یكی از بزرگترین و بانفوذترین نهادها در ایران محسوب می شود.
روزنامه «ژورنال دو دیمانش» نوشت: روحانی در مناظره تلویزیونی دوم، همچنین از نوشتن پیام هایی روی موشك های بالستیكی كه آزمایش شدند، برای زیر سوال بردن توافق هسته ای انتقاد كرد.

***لوموند: آخرین مناظره ریاست جمهوری ایران محل تبادل اتهامات شد
تارنمای روزنامه فرانسوی لوموند نوشت: برای ایرانیان سومین و آخرین مناظره مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، روز جمعه 12 می به صورت زنده پخش شد و به مدت سه ساعت شش نامزد از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی اتهامات فساد را رد و بدل كردند.
به گزارش ایرنا از تارنمای روزنامه یاد شده، «اسحاق جهانگیری معاون رئیس جمهوری و نامزد میانه رو در پاسخ به پرسشی در مورد قاچاق، از انداختن توپ در اردوگاه دو نامزد اصلی محافظه كاران (اصولگرایان) ابراهیم رئیسی دادستان كل و محمدباقر قالیباف شهردار تهران، دریغ نكرد.»
این گزارش ادامه می دهد: «معاون رئیس جمهوری همچنین شهردار پایتخت را متهم كرد كه با هزینه كم به برخی كاركنان شهرداری و اعضای شورای اسلامی شهرستان، مسكن داده و مانع از تحقیق مجلس در این رابطه شده است.»

*** تلگراف: گمان می رود روحانی نفر اول در انتخابات باشد
روزنامه تلگراف در مقاله ای نوشت:انتخابات ریاست جمهوری تا حد زیادی یك همه پرسی در مورد تعامل روحانی با بقیه دنیا در پی توافق هسته ای تلقی می شود. گمان می رود كه روحانی نفر اول در انتخابات ریاست جمهوری باشد، اما موفق نبودن توافق 2015 در اعطای دستاوردهای زیاد اقتصادی به مردم، مجالی به وجود آورده است كه ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف رقیبان اصلی روحانی درصدد بهره برداری از آن برآمده اند.
تلگراف اضافه كرد: در سه مناظره انتخاباتی، مخالفان روحانی بر ناتوانی وی در اشتغالزایی و رشد اقتصادی متمركز شدند. روحانی كه خواستار یك دوره چهار ساله دوم ریاست جمهوری است، در كارزار انتخاباتی اش به عادی سازی روابط با غرب، سرمایه گذاری های بیشتر خارجی و احیای بخش گردشگری وعده داد. وی در مناظره روز جمعه گفت آماده ام طی چهار سال آینده بقیه تحریم ها علیه ملت ایران را همچون تحریم های هسته ای كه در چهار سال گذشته لغو كردم، با قدرت از میان بردارم. اما رئیسی رقیب اصلی وی گفت كه این مساله، كمك چندانی نكرده و رئیس جمهوری در زمینه آشتی با غرب و سرمایه گذاری خارجی، با قدرت زیادی قمار كرده است.
این رسانه غربی ادامه داد: رئیسی در كارزار انتخاباتی اش در زمینه اشتغالزایی و افزایش یارانه ها مانور داده، اما موضع وی در مورد موضوعاتی دیگر از جمله سیاست خارجی، نامعلوم است.با این وجود، وی متعهد شده است توافق هسته ای را به رغم تردیدها مورد تائید قرار دهد. رئیسی رقیب اصلی رئیس جمهوری است اما در كمتر از یك هفته به انتخابات هنوز با فاصله زیادی از روحانی قرار دارد.
تلگراف نوشت: به لحاظ تاریخی، هر قدر شمار شركت كنندگان در انتخابات بیشتر باشد، به همان اندازه شانس یك اصلاح طلب یا میانه رو همچون روحانی برای انتخاب شدن افزایش می یابد.
این رونامه در پایان نوشت : چنانچه هیچ یك از نامزدها 50 درصد آرا را كسب نكنند، انتخابات بین دو نفر اصلی به دور دوم كشیده می شود.

*** پایگاه اینترنتی دیپلمات: توافق هسته ای و نتایج آن مساله ای داغ و حساس در انتخابات ایران
پایگاه اینترنتی «دیپلمات» نوشت: همزمان با نزدیك شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری ایران، جنگ كلمات میان نامزدهای انتخابات به یك سطح بی سابقه رسیده است. یكی از موضوعات حساس و داغ مساله توافق هسته ای و نتایج آن بوده است.
این رسانه آمریكایی افزود: آشكار شده است كه چرا حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از این توافق كه نقطه عطف میرات سیاست خارجی وی بوده، دفاع می كند. رقبای وی از جمله ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف اعلام كرده اند كه از اصل وجود توافق دفاع كرده و اعلام كرده اند به آن پایبند هستند اما نكته مهم اثربخشی این توافق است. آنچه را نباید فراموش كرد این حقیقت است كه رهبر عالی ایران معمار اصلی این توافق هسته ای بوده است.
پایگاه اینترنتی دیپلمات افزود: امروز مساله نگرانی های جدی در مورد واكنش های بین المللی به ویژه دولت آمریكا در قبال توافق هسته ای باعث شده تمامی نامزدهای انتخاباتی مساله برجام را مورد توجه قرار دهند.درواشنگتن امروز از برجام به عنوان بدترین توافق ممكن یاد شده و خواستار بررسی آن شده اند. ابراهیم رئیسی از برجام به عنوان یك سند ملی یاد كرده و قالیباف نیز برجام را به عنوان ابتكارعمل مورد حمایت تمامی دولتها توصیف كرده است.
این رسانه آمریكایی ادامه داد: مقامات ارشد ایران این حس را دارند كه اوضاع در حال تغییر است .
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نیز در گزارشی تصریح كرد: یك سال پس از حصول توافق میان ایران با قدرت های جهان، تلاش های ایران برای جذب سرمایه گذران خارجی ثمری اندك داشته است. بانك های مهم فرانسه نیز از انجام فعالیتهای تجاری با موسسات مالی ایران امتناع كرده اند. در همین حال قانونگذاران آمریكایی در حال درخواست برای توجه بیشتر به موضوع استفاده ایران از هواپیماهای تجاری هستند. سعید لیلاز یك اقتصاددان در ایران در گفت و گو با رویترز گفت: تمامی نتایج مثبت توافق هسته ای و لغو تحریم ها تحت الشعاع بهای كم نفت بوده است.
پایگاه اینترنتی دیپلمات تصریح كرد: در كل باید به این مساله اشاره كرد كه نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران هرچه باشد، نظام حاكم ظرفیتی برای كنار گذاشتن برجام ندارد.

*** اكونومیست: بیم اصلاح طلبان از انتخاب نشدن و بیم تندروها از انتخاب روحانی
نشریه انگلیسی اكونومیست نوشت: «اصلاح طلبان انتخاب نشدن حسن روحانی را یك قیامت در كشور و بازگشت انزوا می دانند و تندروها هم انتخاب شدن او را ورود سلطه و فرهنگ منحط غرب به كشور. هر دو بیش از حد ترسیده اند.»
این مجله انگلیسی در تفسیری افزود: در ایران هر چهار سال یك بار، انتخابات برای تعیین رئیس جمهوری برگزار می شود و همه نامزدان قبل از انتخابات در وهله اول یك فرآیند انتخاب شدن را توسط یك نهاد ذیصلاح كه صلاحیت و یا عدم صلاحیت نامزدها را تعیین می كند، پشت سر می گذارند.
اكونومیست اضافه كرد: شش نامزد در انتهای روند غربالگری نامزدان، برای رقابت كردن باقی ماندند كه دور اول آن 19 مه (29 اردیبهشت) برگزار می شود. 'حسن روحانی' رئیس جمهوری فعلی كه یك معمم است اگر بسیار محتاطانه و حساب شده حركت كند، بر سایر رقبایش پیشتاز است.
این نشریه انگلیسی ادامه داد: از سال 1981 بدین سو همه روسای جمهوری ایران دو دوره در این مسند قرار داشته اند. در انتخابات پارلمانی سال قبل، یاران و همفكران روحانی پیروز انتخابات بودند.به نظر نمی رسد رقبای تندروی روحانی تهدید چندان جدی باشند. 'اسحاق جهانگیری' معاون اول رئیس جمهوری و ' مصطفی هاشمی طبا' رئیس اسبق كمیته ملی المپیك ایران تنها با این هدف قدم به عرصه رقابت انتخاباتی گذارده اند كه بخت اصلاح طلبان در مقابل سه رقیب محافظه كار روحانی در سطح متعادل باشد. انتظار می رود تا قبل از انتخابات، هر دوی اینها از گود رقابت خارج شوند.
اكونومیست تصریح كرد: «نامزدهای محافظه كار (اصولگرا) هم شامل 'محمد باقر قالیباف' ، فردی تندخو است كه اكنون نیز شهردار تهران است. قالیباف در دوره قبل هم نامزد شده بود كه مغلوب روحانی شد. دیگر نامزد محافظه كار 'مصطفی میرسلیم' هم وزیر سالها قبل فرهنگ ایران است كه هیچگاه یك چهره شاخص سیاسی نبوده است.سومین نامزد محافظه كار هم ' ابراهیم رئیسی' است كه یك روحانی است كه در این مسند بی تجربه است. اما این دوره از تبلیغات انتخابات یك ماهه ریاست جمهوری آن طور كه انتظار می رفت جریان ندارد.
این نشریه انگلیسی در ادامه این گزارش نوشت: محافظه كاران در تمامی حوزه ها، روحانی را هدف حمله قرار می دهند.روحانی قول داده بود كه در سال اول كاریش بعد از امضای توافق هسته ای 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی وارد كشور خواهد كرد. البته روحانی موفق شد سایه تحریمها را از سر ایران بردارد ولی تحریمهای آمریكا هنوز باقی است.
اكونومیست ادامه داد: شركتهای بزرگ نفتی كماكان جد و جهد می كنند بتوانند با كشوری كه یكی از بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز جهان را دارد كار كنند. دولت باید بتواند تقریبا دو برابر تعداد دانشجویانی كه هر سال از دانشگاهها فارغ التحصیل می شوند شغل ایجاد كند. روحانی به عنوان نقطه قوت عملكرد چهار ساله خود به رشد 6.5 درصدی پارسال اشاره می كند. با لغو تحریمهای سازمان ملل، كار فروش نفت تقریبا دو برابر شده است. در گذشته به خاطر اتخاذ یك سری سیاستها، تراز هزینه های دولت از درآمدهایش بالا رفت و روحانی برای آنكه توازنی در این زمینه برقرار كرده باشد ناچار شد از یارانه های نقدی دولت بكاهد .
این رسانه انگلیسی در ادامه نوشت: اما در جبهه مخالف روحانی، تندروها هم برای تحریك احساسات رای دهندگان علیه روحانی، شعارهای اول انقلاب را تبلیغ می كنند.
اكونومیست اضافه كرد:به باور طرفداران روحانی، اگر وی انتخاب نشود، واویلا خواهد شد و قیامتی به پا خواهد شد. اگر روحانی انتخاب نشود، انزواطلبان جشن خواهند گرفت. اگر روحانی انتخاب نشود، تمام بازار تجاری كه در داخل و خارج از كشور ایجاد شده بود و سرمایه گذاران با مبالغه گویی آن را بزرگترین بازار بازگشایی شده به روی جهان بعد از فروریختن 'دیوار برلین' نام گذارده بودند، باز هم درهایش به روی همه بسته خواهد شد.
اكونومیست افزود: اگر روحانی انتخاب نشود، همه اصلاح طلبانی كه در كابینه روحانی حضور داشتند، پاكسازی خواهند شد و اگر روحانی انتخاب نشود، امكان دارد قالیباف كه سالها قبل در آغاز هزاره سوم رئیس پلیس كشور بود و در این مقام تظاهرات دانشجویان را بشدت در هم كوبید، بر مسند قدرت بنشیند. به قول روحانی در آن صورت 'هم تحریمها دوباره به كشور باز خواهد گشت، هم تنش و جنگ و درگیری و منازعه'.
اروپام**1572**1590
برای اطلاع از آخرین اخبار جهان در كانال ایرنا بین الملل، به لینك زیر مراجعه كنید:
IRNAInternational@
https://telegram.me/joinchat/DSEp_0AtzWwBxLcJd5MPj